HEAVEN SHALL BURN, ABORTED, MISERY SPEAKS

report

report_475_px1

Kluci z Obscury po těch všech metalech taky přivezli nějaký ten medlkór, a ikdyž jsem vůči „nebesům“ skeptický, nad živým vystoupením jsem ještě pověstnou hůl nezlomil. Ale to předbíhám.
Do Rock Café dorážím před sedmou a věru nával před pódiem není, inu je ještě brzo a situaci kontroluje Plzeň. A to doslovně, protože ze známých se objevili jen plzeňáci, no dá se říct, že plzeňačky.
Kolem půl osmé začínají Misery Speaks, mladíčci z Říše, kteří se hudebně vzhlédli například v hvězdách tohoto večera. Nic nového pod sluncem, předvádějí typický německý medlkór. Nevymýšlí nic složitého, hlavně lidi rozehřát a vtáhnout do hry, a to se jim daří, hned první prosba o circle pit asi po čtvrté písni se u publika chytá a děcka utíkaj, radost pohledět, vyrůstající generace se činí, ale na pravé feláky mají ještě co zlepšovat. Jako úvodní a předskokanská kapela standardně trpí zhoršeným zvukem. I když, upřímně řečeno, projevu kapely to moc neuškodilo. Kdybych měl tento koncert brát jako pokus o oslovení, určitě ne, volil bych zkušenější pardály stylu, takhle to beru jen rozehřívající zábavu k pivu.
Po nich vystupují Aborted a změna k death(-grindu?) prospívá, kapela přecejen za ta léta nějaké zkušenosti má a drží si svůj ksicht. Rozeznat je od zbylých dvou formací bylo jednoduché, přecejen se drží toho metalového kopyta víc, a tak semtam zaslechnem nějaké to solíčko a vyhrávku navíc. Tvorbu Aborted neznám, ale jak bývá zvykem, kapely na koncertech přemítají a hrají nejlepší fláky, ty s určitostí zazněly a bonus v podobě ochutnávky z nové desky též. Celkově nutno říct, že podali slušný výkon, pravý fanda kapely jistě dostal co chtěl. Já odcházím pro další pivko pobaven.
Heaven Shall Burn naše “kontroverzní” kapela posledních týdnů. Od Antigone na deskách nepředvedli nic, za co by stálo si namalovat pro tento večer xko na ruku. Kapela, která svého času hnala německý a potažmo evropský metalcore dopředu, se vycizelovala k tvoření, leč řemeslně dobře odrubaných, desek, ale příšerně nudných. Jelikož jsem od přírody ale dobrák a Antigone mě baví, nad živým vystoupením jsem nepohrdnul.
Začíná se Endzeit z novinky Iconoclast, kterou kapela právě na tomto turné propaguje. HSB mají jednoznačně nejlepší zvuk, a jednoznačně nejlepší (pro tento večer) podaný výkon. Tím,
že kapela defakto produkuje jedno a to samé, má bohužel neseznámený návštěvník večera problém rozeznat kam jednotlivé tracky umístit, popravdě, kdyby kapela nehlásala jakou skladbu hraje, tak bych byl zmaten a určitě bych si myslel, že hrají jen z jedné desky. Výjímkou budiž má oblíbená The Weapon They Fear, které se dostává slušivé intro, och ano, HSB jsou mistři smyčcovo-piáních inter. Na druhou stranu zanícený fanda ví, a má tak spousty radosti z pohybu v pitu, ve vzduchu nebo jen z živé produkce, a o to jde především. „Nebesa“ předvedla klasické metalcore vystoupení, plné uřvanosti, sečných trigerů a především energie, kterou vám předá jen živé vystoupení.
Koncert HSB končí lehce před desátou, po 50-timinutovém setu, a já si to šikuji k šatně a plánuji jednou za čas brzký návrat domů, v tom by mi ale nesmělo zabránit střetnutí se Saint.rapem (čti Střapem) a jedno plánované pivko se změnilo na čtyři. Nakolik je Praha lukrativní pro návštěvu cizinců těchto a podobných koncertů nás ujišťuje Ukrajinec (nebo Polák, Střape?), který byl rád, že po celovečerním setu potká někoho, komu má ještě jméno pardálů Morbid Angel co říct, a div, že Střapovi za to nezulíbal ruce.
Plus večera bylo jednozačně vyvěšení vlajky „good night white pride“ během setu Aborted a stánek Antify, která k hc kultuře patří a má v ní oporu. Překvapením večera byly “děcka”. Nemyslím to zle, však jsem rád, že mláďata takovou hudbu poslouchají, ale počet mě opravdu překvapil.
Celkově vzato byla akce prima zpestření v pracovním týdnu, za něž budiž Obscuře poděkováno.

off: Pomalu si začínám uvědomovat, že soudit do budoucna nahrávky kapel jako jsou “Nebesa” nebo Hatebreed, Maroon, Walls Of Jericho, Cataract, Born From Pain bude hodně složité nebo defakto nemožné. Jejich nové a nové desky v podstatě nepřinášejí nic nového do vínku hudby, pouze jen další vály určené k živému vystoupení. Jak tedy hodnotit? Dávat 1/10 nebo 5/10 nebo 10/10 podle toho, jak na Vás zapůsobí živě, nakolik hrají přirozeně, nenuceně a bez žádných přehnaných póz a vycizelovaností…..?
PS: Zdravím Sadila!

GhAALL-ERKhA by mART_in

Vložit komentář

brutusacek - 10.04.08 08:50:14
no uznavam hatebreed se od svých začátků přecejen hnuli...
metod - 10.04.08 08:41:46
hatebreed mi mezi ty kapely vůbec neseděj a jestli nejsi hluchej tak deska od desky obrovský kroky vpřed
brutusacek - 10.04.08 08:25:09
ael tak pán lemmy by mě snad nedal mezi 16leté :) no já nevim, bude to asi muset vyloženě zaujmout...u výše zmíněných s tim ma problem, jo vyjímkou budiž woj, pro Candace mam slabost
lemmy - 10.04.08 01:34:42
ale mee, pán brutusáčik sa ráta k starej generácii :-D a nedá mi to nereagovat na ten poslední odstaveček - když to bude dobrý (a durt stejný) a zábavný, já volívám 7-8

Zkus tohle