Články

přeposlat článek tisknout
Grind Shampoons Down 2022

Grind Shampoons Down 2022

  • kdy: 25. březen 2022
  • kde: Praha, Modrá Vopice

Dvě kapely super, druhé dvě trochu slabší, ale každopádně převládají pocity kladné.

Deathmetalové klání, které pod hlavičkou Grind Shampoons Down má na svědomí pražská skvadra Shampoon Killer, mělo tentokrát už pořadové číslo 11 a krom organizátorů nám v pátek přijeli zahrát party Trigonum Mortis, Neurotic Machinery a slovenský objev Realm Of Chaos.

Na začátek, který byl dle mého trochu nešťastně posunut až na dvacátou hodinu, dostala prostor pětice Trigonum Mortis z Vysokého Mýta. Hudebně se pohybovali v death metalu a částečně v jeho melodičtější mutaci, kdy zpěvák střídal growl s blackovým jekotem. Skladby zněly vcelku členitě, muzikanti na to, že se jedná o začínající kapelu, nástroje zvládali obstojně, bohužel originalitu soubor zatím moc nenabral. Melodické a kytarové linky, stejně jako rytmika, zněly místy dost lacině a často jsem se nemohl ubránit dojmu, že tyhle postupy jsem již slyšel tisíckrát. Nicméně kapela měla docela v pohodě zvuk, takže se jejich čtyřicetiminutovka na zahřátí dala.

Druzí nastupovali Západočeši Neurotic Machinery a bylo znát, že jde o vyšší level. Kapela měla ten večer jednoznačně nejlepší zvuk a taktéž hudebně ji to zařezávalo. Úvodní dvě rychlejší věci zněly možná ještě trochu chaoticky, ale zhruba kolem třetího kusu, kdy došlo ke zpomalení, seděly rytmické sekanice rázem jak prdel na hrnci. Kapela zahrála věci z aktuálního alba plus i věci z alba připravovaného, které zněly mimochodem velmi dobře.

Podium během setu opanovala dvojice zpěváků, kteří se povětšinou dobře doplňovali. Mne ovšem nejvíce bavily tvrdě, razantně a přesně znějící bicí, které bylo radost poslouchat. Ovšem ani kytara nezaostávala. V případě NM to nebyl jen čistý death metal, v riffovačkách byl slyšet přesah do metalcoru, možná lehce i mathcoru. Vystoupení mělo energii a spád, bylo zde však jedno ale. A sice, že to byl napůl playback. Na podiu byly totiž z nástrojů pouze bubeník a jeden kytarista a zbytek jel z kazeťáku. Basa tak byla slyšet sice mocná a drtivá, nicméně když nevidíte na podiu hrát žádného basáka, je to divné. I tak jsem se ale bavil.

Kolem desáté nastoupili domácí borci Shampoon Killer a na ohlasu bylo znát, že většina přítomných přišla zejména kvůli nim. Hudebně výživnou deathmetalovou drtičku se dvěma growlujícími zpěváky jsem viděl již poněkolikáté, a i tentokrát to mělo šťávu. Líbí se mi, jak ortodoxní kapela dokáže být v žánrových mantinelech pestrá.

Thrashová tempa střídají rychlejší sypanice, občas zpomalení, kdy kapela dokáže rozjet okouzlující riffující válec, vzápětí však přijde zrychlení, které strhne kotel. Kapele to navíc hraje výborně dohromady, zpěváci se velmi dobře doplňují a tím, jak jsou na podiu dva, dostává brutalita větší grády. Na deathmetalové poměry bych řekl místy až chytlavá hudba, zahraná zkušeně a s vervou.

Hrálo se samozřejmě z aktuálního Mankind Depravity, plus mám dojem i něco nového, lidi se bavili, rozjel se celkem velký kotel. Byla to velká zábava, underground ve Vopici ve své nejkrásnější podobě. Shampoon Killer se nesnaží o nějaký extra progres, spíš jde o poctu žánru a skvěle zvládnuté řemeslo a z tohoto pohledu jim není moc, co vytknout. Snad jen zvuk, který jsem u nich zažil už lepší, ale i tak to bylo opět v pořádku.

Zvuk ale dost pohřbil závěrečné Realms Of Chaos. Ale nejen ten. Jak jsem na začátku psal, že první kapela začala až ve 20h, logicky ta poslední začínala až po 23h, což vzhledem k autobusovým spojením do centra není ideální. Navíc se Slováci dost dlouho připravovali, takže ani nebylo divu, že se sál docela vyprázdnil.

Když konečně začali, tak přímo po zvukovce, takže jsem ze začátku moc nechápal, jestli je to ještě zkouška nebo už hrají. Hráli. Buď ovšem doplatili na v klubu nového, metalu neholdujícího zvukaře, anebo jako nezkušená kapela nemají naživo ještě vychytaný zvuk, který vykouzlili ve studiu.

Každopádně specifického temného zvuku, kterým disponuje debutové album The Seed, jsme se ten večer nedočkali. Kopáky nikde, namísto nich příliš vytažený virbl. Kytary utopené a přes zpěv a činely nebyly takřka slyšitelné. Z aparátů ven lezl prostě takříkajíc bordel. Říkám si, že s tím zvukař snad něco udělá, ale uběhly tři pecky a dojem se moc nelepšil. Frontman aktivně burcoval kotel a pár lidí na jeho výzvy reagovalo, že by se však strhlo nějaké pogo a klubem se linul peklem očouzený deathmetalový běs, to ani náhodou. Po zhruba čtvrtém kousku rezignuji a rychlým krokem stíhám poslední bus s tím, že příště to snad bude lepší. Kapela na to potenciál určitě má.

Ve finále tedy dvě kapely super, druhé dvě trochu slabší. Z akce však každopádně převládají pocity kladné. Návštěvnost hodnotím též jako ucházející, zejména při vystoupení Shampoon Killer bylo vlastně v sálu úplně narváno. Samozřejmě se z větší části jednalo o starší ročníky, ale to bývá na death metalu většinou pravidlem. Tahle hudba prostě omladinu (už delší dobu) moc netáhne. Kvituji taktéž vstupné za 150 Kč, což je za čtyřhlavé deathmetalové klání cena vskutku lidová. Závěrem tedy zbývá popřát zhoubu všem pozérům!, a při Grind Shampoons Down vol. XII na shledanou.

Jiné názory


Přispěj do diskuze

aktuálně

diskuze