GORGOROTH, VADER, VALKYRJA, EUFOBIA

report

Gorgoroth dokázali, že do starého železa nepatří: svou porci zla založenou na bohaté diskografii plné silných skladeb umějí předvést energicky a zábavně - přičemž bez toho cirkusu kolem by to prostě nebylo ono. Atmosféra výborná, návštěvnost na současné poměry dobrá, zlých lidí přehršel.

Gorgoroth, Vader - tour posterO koncertech Gorgoroth jsem věru neslyšel ani nečetl nic dobrého – názory kolísaly od odsuzování (této interpretace) black metalu jako celku až po výtky dílčí, jako je směšná imidž, špatný zvuk nebo nesehranost muzikantů. Posledním počinem (Quantos Possunt Ad Satanitatem Trahunt, 2009) se chlapci z Tolkienovy Planiny hrůzy taky moc nevytáhli – album sice dle mého není vyloženě nepovedené, ale ke zvěrské atmosféře některých starších kusů má daleko. K tomu téměř kompletní výměna sestavy včetně zpěváka (patřím k těm, co fandili teploušovi Gaahlovi) – zkrátka těžké časy pro věrozvěsty true norwegian black metalu. Jsem však člověk nepředsudečný a dokážu si vychutnat i hudbu, která je v podstatě ryze zábavná (ve smyslu – bez přidané umělecké hodnoty), proto jsem se na bubáky těšil a očekával – když nic jiného – přinejmenším velký kopec legrace.
 
Nebyl jsem jediný: jakmile zhaslo světlo a zdálo se, že čas příchodu severských nájezdníků Gorgoroth se nachýlil, metalová cháska v hledišti začala pekelníky povzbuzovat výkřiky jako „Sejtn“, asi aby se tu Norové cítili jako mezi svými. Ti se záhy pustili do díla a hned v úvodu dokázali, že pomluvy byly liché: zvuk se ukázal být perfektní, dokonale ostrý, jak bych si u blackmetalového tělesa představoval; neméně ostrý byl také hlas staronového vokalisty Pesta, který skutečně řezal jako vichřice (a ke cti mu slouží, že s přehledem zvládl i mocné chorály ve skladbě Satan-Prometheus ke konci setu). Kapela si ušetřila žvásty o Belzebubovi, věšení figurantů na kříže a podobné skopičiny a až na pár slov díků se soustředila výhradně na průřez tvorbou. Nepřipravenému posluchači to dost možná mohlo po čase připadat monotónní (rychlá tempa, Infernovy typické riffy a neúnavné skřehotání dědouška Pesta), ale my, co jsme se zamlada klaněli směrem k Peklu a desky Gorgoroth pro nás byly zhudebněné Dysangelium, jsme kvíleli blahem. Nejvíc kusů hašišáci zahráli z alba Under the Sign of Hell (1997 + letošní znovu nahraná reedice) a z novinky, z ostatních připomenuli význačné a snadno zapamatovatelné/skandovatelné kusy jako Incipit Satan, Forces of Satan Storms nebo Destroyer.

Gorgoroth, PestBubácká vizáž, pomalované ksichty, hroty a zlé chrániče, plití umělé krve a pohledy ukrutnější než hrůzy samotného Pekla, toho se nám dostalo hojně. Přišlo mi zajímavé zahloubat se nad tím, jak to asi vnímají členové kapely, jistě ne nejmladší – jestli Inferna před odjezdem na turné peskuje stará: „Rodžre, hlavně tam nedělej blbosti, neproháněj buchty a dávej bacha na záda.“ Věk byl patrný hlavně na frontmanovi, kterého dostihla nejhorší noční můra každého metaláka: řídnutí vlasů – na rozdíl od dvou svých kolegů se nicméně nevyholil a namísto toho srdnatě třepal třemi krátkými šedinami... Nu, všechny nás to čeká. Gorgoroth každopádně dokázali, že do starého železa nepatří: svou porci zla založenou na bohaté diskografii plné silných skladeb umějí předvést energicky a zábavně – přičemž bez toho cirkusu kolem by to prostě nebylo ono.

První předkapela – Eufobia z Bulharska – mě zaskočila, nebyla totiž na seznamu a já si během úvodních dvou písniček marně lámal hlavu, jak to, že ta Valkyrja vypadá a hraje tak divně. Na čtveřici z nepříliš metalem proslulé země nebylo mnoho zajímavého: přišli mi jako typičtí začátečníci bez vlastního ksichtu, míchající všechny možné metalové odnože do nezajímavého, nesourodého celku.

Valkyrja nastoupila jako druhá – co do stylizace si tito Švédové v ničem nezadali s Gorgoroth, také byli řádně počmáraní, odění v cárech a dychtiví sladké křesťanské krve. Hubený frontman svými trhanými pohyby připomínal ghúla a jeho pro black metal ne úplně typické skučení se mi velice zamlouvalo, stejně jako zbytek tvorby Valkýry, hlavně šikovná kombinace nářezových pasáží s trancovitými; dvakrát došlo i na propracovaná kytarová sóla ve stylu krajanů Shining. Příjemné setkání s kapelou, co rozhodně stojí za pozornost (ani debutová deska The Invocation of Demise, kterou jsem si před koncertem letmo poslechl, nezní špatně).

Vader jsou takový deathmetalový Kabát, hudební aristokrat jimi proto musí nutně pohrdat, zároveň se však jedná o věc, která lahodí vkusu lidu: hřmotné skandování „Vejdr, Vejdr“ snad v každé pauze mezi písničkami mi budiž důkazem. (Módní policie: správného fanouška Vader s přehledem poznáte podle toho, že nosí kapsáče zastrčené ve vysokých kanadách, jako to má Wiwczarek.) K samotnému vystoupení Vader těžko říct víc, než že dokonale uspokojilo přítomné fanoušky; noví členové kapely si je pravděpodobně taky užili, zda pan kapelník, který už osmadvacet let hraje v podstatě totéž, těžko říct.
 
Pár slov k akci jako celku: atmosféra výborná, návštěvnost na současné poměry dobrá, zlých lidí přehršel (včetně hardcore fanoušků black metalu s warpainty a nevýslovným množstvím pentagramů, obrácených křížů a všelijakého železa; úplně vidím, jak po vystoupení kapel na baru balí zlé čičinky na četbu „toho Nýčeho“, ke kterému se „filosofové“ z Gorgoroth taky okázale hlásí). Dost překvapila účast velkého množství lidí výrazně starších než je průměrný věk metalové omladiny (často o více než dvojnásobek) – i to lze brát jako důkaz, jak dlouho už dvě hlavní hvězdy večera na scéně září a jaký status v rámci ní zaujímají: jít na Vader je dnes jen o málo extrémnější rozhodnutí než jít na „Mejdny“. A já? Já si užil příjemnou první adventní neděli se spokojeným vědomím, že bez hříchu není spásy a že hříšníků byla v ten večer na Národní třídě opravdu velká spousta.

Vložit komentář

Střap - 03.12.11 00:54:23
DW: To by mel http://www.fobiazine.net/article/4921/immolation--providence/ ? :-))) Crust: Rekni dalsi sracku bude ocenena patricnym cholchozem.....
DW - 02.12.11 20:08:42
Jo už sem psal bizzovi jestli nemá překladač, že to nějak nejde pobrat :)
Crust - 02.12.11 20:05:09
DW: asi jako vsechny, vzhledem k jeho ojedinely schopnosti skladat za sebe nekontrolovane slova bez nejakyho smysluplnyho vysledku ale ja se nahodou bavim a cekam na dalsi perly, akorat vsude nehazu smajla :)
DW - 02.12.11 19:47:38
Crust: se nesmíš nechat hned vyvést z míry tyvle:)) Dyť ten příspěvek jde úplně mimo celou dosavadní diskuzi :D
pf - 02.12.11 19:33:26
cajk debata, jen houšť!
Crust - 02.12.11 19:21:24
to je zajimavy, jak u kazdy "dementni" debaty ten fotr Strap proste nesmi chybet, aby nas lemply obohatil o svoje zaslouzily moudra a par linku z youtube...asi to pujdu oslavit tim, ze si pustim Nergaluv narozeninovej soundtrack
Lunaris - 02.12.11 17:43:02
Pokud někdo rýžuje/rýžoval na Tolkienovi, tak to jsou nejrůznější filmaři a ne několik metalistů z Norska. Kvůli názvu kapely známí pravděpodobně nebudou. Vždyť ani brutus to nevěděl. ;-) O Gorgoroth jinak platí totéž co o Beatles, jak to smajlíky nesmajlíky napsal bizzaro. Pár zvukově zmršených vystoupení, přičemž na jednom z nich si vytrpěli nucený a nepříliš povedený bubenický záskok, na tom tolik nezmění. Nevím, kdo s nima je na turné teď, ale jinak s nima obvykle jezdí týpek z Keep of Kalessin, což je študovanej muzikant a pro mě bubenická kapacita. Vesměs ony mizerné dojmy z nedávných brutál assaultů přičítám zprzněnému zvuku. To je dáno i tím, že většina posluchačů metalu je zhýčkána moderním sterilním zvukem, který sice postrádá osobitost, ale už si na to zvykli a těžko přijímají něco živočišnějšího. Zvukový hodnoty, jak psal Adamos. Trym: ve skutečnosti je zřejmě ten poměr blackových kapel, které hrají pořád totéž, a těch, které mají každé album jiné, jiný, než si představuješ. Minimálně ony známé kapely se málokdy opakují bez ohledu na kvalitu nahrávek. V tomhle případě bych třeba z Norska bral Gorgoroth jako ty ortodoxnější, přestože ani jejich alba nejsou stejná. Jinak si myslím, že řeči o teplým power metalu, black metalu apod. snad už nemáme zapotřebí. Všude jsou fajn kapely.
bizzaro - 02.12.11 17:07:29
evil to bylo tak, že před tím málem utekly i kelímky od piva.
:D
Střap - 02.12.11 17:02:58
To je zase dabata jak u dementu na dvorečku. No né! Mám čest tu velkého pátku budu si povídat s DW a Crustem v jedný debatě-auvajs. Tolkienově tvorbě dává holt, kdejakej jouda největší prdel je, že pohádka pro malý smrady se tváří jako strašný zlo :-))) Osobně si o trollech podobnejch sráčích myslím tohle http://www.youtube.com/watch?v=AqfDwNEKEeQ . Bling Guardian je jedna z těch lepší kapel z Deutschlaned uber alles metalu. Z tvorby Norskýho black metalu naopak považuju Gorgochrocht za slušnou sračku(hlášky o hnilobách na mě radši nezkoušejte). Ovšem pokud jsme u muziky nějakou (název radši nevím nechci se změnit Gandalfa DW nebo Gortha pytlíka) desku Gorgoroth nahrál Frost a je podle mne skvělej drummer včetně matematiky a fyziky. Nicméně přes mou známou nenávist k Emperor jsou instrumentalisti na skvělý úrovni a ta samá věc platí o Satyricon. Takže tyhle debaty jsou píčovina, kde mi přijde, že něco melou lemplové, který nenavidí Blind Guardian, protože jsou německej heavík a druhý melou sračky o black metalu, protože Gorgoroth. Mimoto Gorthe mezi power metal se, kdysi v podstatě řadali i desky Pantery (ta první s Anselmem se jmenuje Power Metal) a taky Nevermore. Je největší prdel jak zdejší Nerdistán píše o vyzrálosti muziky a hned vytáhnout techdeath a djent. Úmyslně půjdu proti proudu a vytáhnu Motorhead-tu energii, kterou disponujou naživo nedosáhnou bez odpovídající techniky a to samý Sick Of It All. Adamos narážel na to, že Gorgochrocht na tom instrumentálně na BA byl hůř než Fata Morgana...ovšem evil to bylo tak, že před tím málem utekly i kelímky od piva. Snad je na tom ta kapela dneska líp.
DW - 02.12.11 14:40:05
Z celejch Beatles mám nejradši Napalm Death.. Tyhle anglický zmetky mi zamlada znechutili a od tý doby je mám radši v podání StSanderse :).. Ohledně techničnosti coby kritéria dobrý hudby - to tu samozřejmě nikdo netvrdí (je to blbost, píšem to furt), jen pár z nás má rádo hodně technický a progresivní věci, tak je to pak na reckách mm znát..
bizzaro - 02.12.11 14:20:09
ja treba nejsem fanousek ani techdeathu ani djentu ani jinych onanii
A vyčítat jim, že nejsou dobří muzikanti? To je absurdní pohled fanouška techdeathu, djentu nebo kdoví čeho. Ve většině žánrů není technická propracovanost vůbec kritériem kvality. (Anebo jsou podle vás The Beatles sračka, protože Ringo dělá na bicí jen tu-pa tu-pa?)
1/ ono je to dost i o tom, co to onanie je, ze.. ja jsem presne ten fanousek tech onanii, ale dost si v tom vybiram - nekde to bezucelna nesmyslna onanie je, nekde to ma svuj vyznam a opodstatneni. 2/ technicka propracovanost je dulezita, jinak by se to cely rozpadlo. a ted nemyslim technicka v ramci poctu obracenejch dob, not, uderu, ale treba zvukovou nebo muzikalni. muzika ma proste sedet a ma ji byt rozumet, tedy byt (prip. i technicky, pokud to zanr vyzaduje) propracovana, pokud se nejedna o pank nebo kanalni blek, kde je to stejne kazdymu - a tedy i muzice - jedno a neskodi ji to, 3/ Beatles jsou mi u prdele :))), tam to tu-pa sedi a ma to tak byt, cili se da rict, ze to je taky technicky propracovany, i kdyz to neni slozity :)) zalezi na muzice a samozrejme i osobnim uhlu pohledu posluchace/hudebnika, co chce slyset/vyjadrit
Crust - 02.12.11 14:09:18
Trym: ja treba nejsem fanousek ani techdeathu ani djentu ani jinych onanii a urcite netvrdim, ze technicka propracovanost je kriteriem kvality. Ale kdyz sem videl Gorgoroth s Gaahlem nazivo, tak to bylo tak priserny hrani, ze i jako fanousek blacku jsem sel radsi pryc... ale je mozny ze po ty reinkarnaci se to zmenilo
Trym - 02.12.11 13:54:24
Jak přesně Gorgoroth rýžují z toho, že mají název převzatý z Tolkiena? Tvrzení, že Gorgoroth jsou teplá sračka, je scestné. Ano, ty "kauzy" kolem nich jsou k smíchu/pláči, ale co se hudby týče, v rámci dejme tomu známého TNBM se jedná o špičku. Potvrdil jsem si to, když jsem před koncertem znovu po letech naposlouchával diskografii, dokázali to i na koncertě samotném. Jejich alba mají koule, každé je jiné (o kolika dalších BM umělcích se to dá říct?) a nevykazují žádné tendence ke kompromisu (narážím třeba na Dimmu Borgir). Jak tu kdosi napsal na začátku: Gorgoroth jsou hniloba a plíseň a právě to je na nich dobré. A vyčítat jim, že nejsou dobří muzikanti? To je absurdní pohled fanouška techdeathu, djentu nebo kdoví čeho. Ve většině žánrů není technická propracovanost vůbec kritériem kvality. (Anebo jsou podle vás The Beatles sračka, protože Ringo dělá na bicí jen tu-pa tu-pa?)
brutusáček - 02.12.11 12:08:54
Adamos: zajímavý je, že o irelevantním muzikantství, popř. feelingu mluví často posluchači black metalu. To mi vždycky přijde jako vtip. to nekdo jako ty, Adamosi a ani ja, nemuze pochopit :-D samozrejme pokud se tu nebavime treba o Emperor. nicmene ten feeling v bm je asi to nejdulezitejsi - to, ze kolikrat nechapes, na co a jak to hraje, neni podstatny ;)
ty to nechápš u Šóna a taky to neni bm ;-)
gorth - 02.12.11 10:43:19
bizzi, však:) ale neaplikuju to jen na bm
bizzaro - 02.12.11 10:24:29
zajímavý je, že o irelevantním muzikantství, popř. feelingu mluví často posluchači black metalu. To mi vždycky přijde jako vtip.
to nekdo jako ty, Adamosi a ani ja, nemuze pochopit :-D samozrejme pokud se tu nebavime treba o Emperor. nicmene ten feeling v bm je asi to nejdulezitejsi - to, ze kolikrat nechapes, na co a jak to hraje, neni podstatny ;)
Adamos - 02.12.11 09:37:37
Gorth: Myslím, že i v muzikantství se najde hodně relevantních veličin ( tempo, přesnost, zvukový hodnoty, atd.... prostě fyzika, matematika). Ale zajímavý je, že o irelevantním muzikantství, popř. feelingu mluví často posluchači black metalu. To mi vždycky přijde jako vtip.
gorth - 02.12.11 09:02:03
kotek: jo, to jsem měl na mysli DW, to byl očividnej trk na teplotu power metalu a na to, co pak napsal kotek Crust: přišlo mi zbytečný psát imo, muzikantství je irelevantní /imo;)/ kejta: lepší hudbou?;) /jo, vím, že se Tolkienem inspirovali v textech/ bizz: taky jsem se smál... a Cynic je škoda
kotek - 02.12.11 08:12:21
hura, mereni pindiku, blind guardian sice mozna hrajou hudbu na motivy tolkienovejch textu, ale ta hudba je tak otravna, ze by me od cteni samotny knihy spis odradila nez cokoliv jinyho
bizzaro - 02.12.11 07:11:38
eh... jak mu Blind Guardian vzdali pořádnej hold? hudbou?
jak uvadi Kejt, nechtelo se mi to samotnymu psat, neznalci :))
Blind Guardian jsou výrazně teplejší a hrají výrazně horší hudbu než Gorgoroth:))
ano, vyrzane tepllejsi, i kdyz co do souctu procent v kapele na tm asi budou lip, nicmene ze hraji horsi hudbu nez Grgrth, tak to pouzivam primo huronsky smich a zasadne nesouhlasim :) (ne, nelibi se mi moc novej Cynic, btw.. :)))
k.eight.a - 02.12.11 03:06:21
Podstatná čás textového materiálu na albech Blind Guardian je inspirovaná právě Pánem prstenů od J.R.R. Tolkiena. Především jejich nejlepší alba Tales from the Twilight World (1990), Somewhere Far Beyond (1992), Imaginations from the Other Side (1995) a hlavně NightFall in Middle-Earth (1998) <= koncepční nahrávka na motivy knihy Silmarillion. Takže není pochyb o tom že BG vzdali spisovateli nemalý hold. Gorgoroth tak učinili i jinak než svým názvem?
Crust - 01.12.11 22:37:48
eh... jak mu Blind Guardian vzdali pořádnej hold? hudbou? a jako kontrast s BUZNOroth... o really? (pro jistotu: Blind Guardian jsou výrazně teplejší a hrají výrazně horší hudbu než Gorgoroth:))
když pominu absurdnost takovýho srovnání a výroků o horší/lepší hudbě, tak BG jsou přinejmenším mnohem lepší muzikanti ;)
DW - 01.12.11 21:16:19
to byl očividnej trk na gaahla, duh. Ohledně porovnání power metálu a black metulz... Netušim, obě kapely mi hudebně nic moc neříkaj, navíc srovnávat asi dost dobře nejdou:), ale BG nahráli alba se středozemní tématikou, to je asi fakt co nejde okecat..
gorth - 01.12.11 20:29:12
eh... jak mu Blind Guardian vzdali pořádnej hold? hudbou? a jako kontrast s BUZNOroth... o really? (pro jistotu: Blind Guardian jsou výrazně teplejší a hrají výrazně horší hudbu než Gorgoroth:))
DW - 01.12.11 18:22:48
das ist epic!
Houno, epickej je leda tak Tolkien :) Tohle rýžování na jeho díle mě akorát tak sere.. Navíc Blind Guardian mu aspoň vzdali pořádnej hold, což se o buznoroth zrovna říct nedá..
Lunaris - 01.12.11 17:57:37
"Gorgoroth 'Dreadful Horror' (The Sindarin or Grey-elven tongue) - A word in the Grey-elven tongue, used for two different locations, distinct in time and space.... the second instance is the name of the 'Haunted Plains' of Mordor; the great plateau which occupied the north-western area of that country, a desolate, arid land, pocked with craters and fuming pits and riven with many deep crevasses. In the centre of the plain rose the smouldering cone of the volcano Orodruin."
bizzaro - 01.12.11 15:32:12
treba "pusta plan", co ja vim :)
Tom Coroner - 01.12.11 13:55:30
prostě pustá pláň v Mordoru
brutusáček - 01.12.11 11:22:11
das ist epic!
bizzaro - 01.12.11 11:19:40
co vlastně znamená název gorgoroth?
the band is named after the dead plateau of evil and darkness in the land of Mordor from J. R. R. Tolkien's fantasy novel The Lord of the Rings. (kapela je pojmenovana po mrtve plosine zla a temnoty v Mordoru)
brutusáček - 01.12.11 09:59:03
ehm, slušná black metalová pandička od ohníčku se zeptá, co vlastně znamená název gorgoroth?
Tom Coroner - 01.12.11 09:37:14
Nehrál tam Hypnos, ale ten druhej kytarista Gotů přesně tak vypadal a dělal stejný xichty.
k.eight.a - 01.12.11 02:03:33
Report se mi líbil i když bych si rád přečetl přecijen víc informací o tom jak zahráli Vader tak i Gorgoroth ... Igor Hubík na druhé kytaře? Na té akci hráli Hypnos / Solfernus?
Crust - 30.11.11 21:37:49
které odradí všechen trendshit a groupie nanynky
to bys nedopral blackarum jako zadny devky, jo? ale no tak.. :) a ten Under...2011 uz je venku? jsem myslel ze to kvuli finan. problemum Regain rec. zamrzlo
Tom Coroner - 30.11.11 18:39:12
Valkyrja perfektní, Gorgoroth úžasnej. Pest mě vždycky bavil daleko víc, než Ghaal (teplost/neteplost). Tady dokázal, že je perfekně plesnivej i vokálně na vrcholu. Igor Hubík na druhý kytaře přeqapil. Ale jestli ten frajer s cradle-paintem v publiku byl "hardcore fanoušek black metalu", tak sním koště. Měl podholený číro v gumičce, mikinu Cannibal Corpse a na kapsáčích punkový samolepky.... Spíš ale Goty nechápu, proč přetáčeli Under... ten novej zvuk je hnusně sterilní a bez energie, navíc novej bicman přearanžováním megageniální práce Erica (RIP) pěkně posral minimálně Revelation of doom, to jsem byl fakt nasranej, najebat tam hnusný bomb-blasty. Naštěstí nezprasil kulhavou tříkolku v Possessed.... Za mě celkově akce 9/10.
Lunaris - 30.11.11 13:51:44
a cos delal? sick...blackness? :) mne prijde ten Pest roztomilej nahodou ;-)
Vždyť víš, to pískání v uchu... naštěstí už to přešlo. Spíš roztohnilej...
bizzaro - 30.11.11 13:22:00
mě ale sere moje nucená neúčast. hnus, puch a plíseň, které odradí všechen trendshit a groupie nanynky, jimž se při pohledu na ohyzdného Pesta vrací večeře zpátky na talíř.
a cos delal? sick...blackness? :) mne prijde ten Pest roztomilej nahodou ;-)
brutusáček - 30.11.11 13:21:31
pán je gurmán - me gusta
Lunaris - 30.11.11 13:06:31
Evidentně setlist už několik let nezměnili, což je docela škoda, protože mají z čeho kuchtit. I tak mě ale sere moje nucená neúčast. Pestova fotka, kterou jste začlenili do textu, je naprosto špičková. Takhle má ten black metal vypadat... hnus, puch a plíseň, které odradí všechen trendshit a groupie nanynky, jimž se při pohledu na ohyzdného Pesta vrací večeře zpátky na talíř.
VQ - 30.11.11 11:30:49
Super zlej palec! ;-)
LordSnape - 30.11.11 09:56:33
Koukám, že Vader se přiserou už kamkoliv. :))
brutusáček - 30.11.11 08:04:36
tož to bylo jiné peklo než v zlíně :)
Sud - 30.11.11 03:46:27
jj, dobrej repec.. zejtra si taky dam nejaky to homozlo :)
bizzaro - 30.11.11 00:46:40
fantastickej report!

Zkus tohle