GORGOROTH, CAVUS, NOCTEM, GORGONEA PRIMA, TROLLECH, TORTHARRY

report

Po delší době blacková akce, na kterou se ve výsledku vyplatilo být. Nejenže konečně jednou nezklamal zvuk, ale taktéž kapely se předvedly v tom správném světle. Jen Gorgoroth pro klubové turné mohli zařadit pár věcí navíc.

report_1132_px1

Píše se sobota, 20. listopad. V Praze je zataženo, mrholí, teploty klesají k nule, všude vládne tma, tu a tam se ozve štěkot psa, uprostřed silnice nedaleko klubu Meet Factory na Smíchově parta ortodoxních ožralů rozdělává oheň... Řeklo by se, že ďábel sám v tom měl prsty; zkrátka dokonalá atmosféra ke koncertu norských black metalistů Gorgoroth.
Pokud někdy jezdíte ze Smíchovského nádraží směrem na Strakonickou či Barrandovský most, tak jste si jistě všimli podivného domu za kolejemi, na jehož zdech visí siluety dvou aut, které jakoby byly zastrčeny do červeného bakelitu. Pro ty, kteří věděli, že právě tento dům je onen klub Meet Factory, kde se konají hudební akce, palec nahoru. Já osobně to nevěděl a vlastně jsem tento prostor dosud vůbec neznal. Soudě podle dotazů dalších návštěvníků na cestu jsem nebyl sám.
S přítelkyní jsme si dali pozor, abychom na místo dorazili tak nějak načas… jistě si dovedete představit, kolik metalových koncertů skutečně začne v avizovanou hodinu. V šatně jsme poslušně odevzdali regulační poplatek 20 Kč za jeden kus oděvu, což je na můj vkus židokřesťanská cena, se kterou jsem se na blackové akci dosud nesetkal. Pro srovnání na Mater Slavorum v Ostravě 5 Kč za kus, na Chmelnici na Vulcano 20 Kč za kompletní garderóbu a v Matrixu, tuším, chtějí za kus desetikorunu. Jinde ale šatnu nemají vůbec s tím, že to „přináší pouze problémy“, takže co si stěžuju. Potit se jako prase nebo riskovat cestu domů v triku mi za čtyři pětky nestojí a kapitalisté to vědí.
Pod pódium se dostáváme v 17:42 přesně a věřte nevěřte, zřejmě se opravdu začalo načas. První kapela, spíše duo, Gorgonea Prima již drtí šestistrunky a do zatím ne příliš početného publika sype diskotékové beaty, jakoby se nechumelilo. Pánové kladou velký důraz na image a vůbec na nehudební stránku věci, oblečeny mají bílo-černé hábity, za něž by se nestyděli Škorpión a Sub-Zero z populární počítačové hry Mortal Kombat, na hlavách se jim pro změnu skví bílé masky ne nepodobné těm, jež nosili císařští pěšáci v Lucasových Hvězdných válkách. Scénu doplňují neonové zářivky, které nevoní fotoaparátům, a odporně blikající světlo nad stejdží. Chvíli jsem do něj zíral, protože to byl jediný silnější zdroj luxů v dohledu, pak se zkusil přesunout víc dopředu a k mému velkému překvapení nebyla má chůze vůbec jistá. Vzhledem k faktu, že při mém předchozím setkání s touto formací v Matrixu na jaře (viz report na Hell Militia) jsem viděl a slyšel pouze dvě skladby, nemůžu moc srovnávat. Zvuk se o něco málo vylepšil, ale kytary přesto zůstaly dost utopené pod nánosy tuc-tuc bahna (bez negativních konotací), jejich linka se ale zachytit dala a podle pohybů na hmatníku to úplně marné nebylo. Chlapci stále valí to svoje, inspirace ve švýcarských kosmometalistech DarkSpace je nepřehlédnutelná i nepřeslechnutelná, nicméně snaha o odlišení je patrná. Třeba v oněch disko beatech a rytmech. Rovněž musím pochválit pohyby. To světlo jim ale nezapomenu.

Poprvé dostávám příležitost se trochu porozhlédnout po klubíku; určité zklamání, jako již tradičně, zažívám z merčendajsu, v Praze je to skutečně marné. Ani kapely nepřivezly nic světoborného, ale aspoň jsem něco ušetřil. Na baru si zase neobjednáte ani tradiční klobásu s hořčicí, jídlo prostě nevedli… ještěže jsem neměl hlad. Příjemnějším překvapením jsou WC, kde to ze začátku i voní, akorát chybí papírové ubrousky na utření rukou.
Pomalu se začínají připravovat plzeňští Trollech, dnes už jedna ze stálic domácí scény, které jsem ale nikdy nepřišel pořádně na chuť. Pravdou ale je, že jsem skončil někde u jejich třetího alba V rachotu hromů, a tedy nemohu nijak hodnotit jejich současnou tvář. Kvůli potížím s kopákem na začátku setu (pro sety Trollech a následující Tortharry se na pódium musela kromě té stávající s logem Gorgoroth instalovat ještě jedna bicí souprava), jsem se rozhodl, že budu schválně měnit místa, abych zjistil, jak moc se liší zvuk vepředu v kotli a v blízkosti stanoviště zvukaře. Rozdíl tu bohužel byl, a tak se ani nedivím, že zvučení trvalo poměrně dlouho a celé vystoupení se tím

report_1132_px2

neúměrně natáhlo. Nestopoval jsem to, ale nabyl jsem dojmu, že Trollech okupovali pódium nejdéle ze všech zúčastněných kapel. Naživo zní jejich kytary daleko průrazněji než z desek, riffy více vyniknou a celé se to tak poslouchá daleko lépe. Přítelkyně jejich vystoupení shrnula slovy „nepřekvapí, ale ani neurazí“. Na druhou stranu jsem se ale bavil i s lidmi, kteří šli speciálně na Trollech a ostatní účinkující už je nezajímali. Morbivod a spol. následně neměli problém prohodit několik slov s jejich fanoušky a podepsat jim nějaké to cédéčko, což je v dnešní době plné hvězdných manýrů více než chvályhodné.
Opravdové probuzení mě i zbytku publika přichystala až hronovská legenda Tortharry, kterou mám zapsanou jako vůbec první deathmetalovou brusku, kterou jsem kdy v životě slyšel. Už od oznámení jmen protagonistů předskakujících Gorgorothům jsem úplně nechápal, jak na tuto akci zrovna Tortharry zapadají. Faktem je, že jim během dvou týdnů vyjde nová deska a pořadatel celé akce Metalgate jim zřejmě nějak pomáhá buď s propagací, nebo i se samotným vydáním. Aspoň tolik jsem pochopil ze slov frontmana během pauz mezi songy. (Někdo znalejší tuzemských poměrů v deathu možná upřesní?) Relevantnější ale byla řežba na jevišti, která nakopala nejednu prdel včetně té mojí. Pánové mají neskutečné charisma, ke kterému jim nenapomáhá pouze výzor – frontman, vysoký prostovlasý chlap v triku Behemoth, kytarista točící svojí impozantní hřívou – ale v nemenší míře i lehkost a preciznost, se kterou zvládají své nástroje. Prsty na hmatníku jim jen kmitají, extrémní vokální polohy nejsou problémem, bicí artilerie žene celý povoz bez zaváhání kupředu a výborný zvuk drtí lebky nebohých návštěvníků. Při takovém výdeji energie si jsem jistý, že přestávka vyplněná samplovanými melodiemi muzikantům přišla vhod, nedivil bych se, kdyby šlo i o záměr. Poprvé ten večer se také začíná pořádně pogovat, jeden týpek vyšplhá na jeviště a skáče na druhého, nemilosrdně jej sráží k zemi, div mu nerozseká hlavu o podlahu. Pravé peklo má ale teprve přijít. Ještě bych rád zmínil jednu zajímavost, Tortharry zahráli i jednu skladbu ze starého demáče, která jasně demonstrovala, jaký skladatelský a hráčský progres tito deathmetalisté prodělali (minimálně ti dva, kteří jsou v kapele od jejího založení). Celkově mají ode mne za jedna, skvělá práce.
Českým uskupením tímto odzvonilo a nadešel čas pro zahraniční akvizice. Jako první nastoupila španělská extrémní pětice Noctem se svým thrash/black/deathovým hybridem. Z mého pohledu, upřímně řečeno, jeden z těch slabších článků sobotního večera, což ale může být ovlivněno excelentním projevem Tortharry, kteří nasadili laťku velmi vysoko a má hlava byla stále plná dojmů z jejich dřevorubeckého řemesla. Noctem zkrátka nebyli ani tak drtiví, ani

report_1132_px3

tak precizní a ani tak koncertně vyhraní, ačkoliv se jim snaha upřít nedá. Zaměřil jsem se tedy spíš na nehudební aspekt jejich „šou“, protože se zde ve velkém opět sází na vizuální projev. Těla muzikantů navlečená do černých kožených oděvů, na předloktích ční hřeby, zpěvák celou dobu zahalen do kapuce, holé břicho má potřísněné krví, maniakální výraz v očích, nechybí ani olizování a okusování ovčí hlavy. Těžko říct, proč mě podobné záležitosti při koncertech některých kapel tak zahřejí u srdce a u jiných mi přijdou naprosto zbytečné. Zřejmě to bude právě o tom charismatu, uvěřitelnosti a celkovém podání. U Noctem tak půl na půl, šlo to, ale stále je na čem pracovat.
Finští Cavus pro mě byli vcelku neznámým pojmem, před koncertem jsem stihl poslech dvou skladeb na Youtube, ze kterého jsem usoudil, že půjde o vcelku klasický blackový nářez; akorát kytary zněly víc podladěně, než je tradičně zvykem. Při živém provedení se buď tolik nepodlazovalo, nebo kvalita oněch dvou tracků nebyla nijak valná. Ať tak či tak, Cavus byli dobří. Po relativně krátké zvukové zkoušce, kdy borci neměli corpsepaint a delší pauze na jeho namalování, se vyvalili na pódium a začali do publika sypat brutální přímočarý black severského střihu. Červené osvětlení dominující během vystoupení Noctem nahradilo v největší míře klasické světlo, takže veškeré dění na pódiu bylo dobře vidět. Cavus střídali ultrarychlé pasáže s těmi, kdy jezdili rukama po hmatníku kytar nahoru a dolů podobně jako Fenriz při nahrávání alba Transilvanian Hunger, a prokládali to i různými prstoklady. Vokalista ryčel vcelku obstojně, blacková klasika, a přitom aktivně pohazoval

report_1132_px4

hlavou. Nejčastěji se k němu přidával blonďatý kytarista, který chodil od jednoho konce pódia ke druhému a neustále hecoval publikum. Druhý kytarista a basák se tolik nepřipojovali a spíš si hleděli, aby vše bez problémů odehráli. Nebylo divu, oba dva měli slušný pivní pupíček, se kterým to na nějaké velké pobíhání nejspíše moc není. Při asi třetím záseku jsem se konečně rozhoupal – jelikož jsem byl pouze na cole, tak mi to trvalo o něco déle – a začal taky hrozit. Sál už byl v té době docela solidně zaplněn a pěkně to v něm vřelo.
Vystoupení legendárních Gorgoroth předcházelo varování ze strany pořadatele, aby přítomní odložili fotoaparáty, jelikož si Norové nepřáli být foceni. Netroufám si odhadnout jejich důvody a ani necítím jakoukoliv potřebu o nich spekulovat, je mi to totiž jedno. Několik jedinců se o fotku stejně snažilo, ale okamžitě k nim přistoupil jeden z crew a jejich záměr jim rozmluvil. Zároveň zazněla pohrůžka, že pokud se kdokoliv pokusí o stage-diving, koncert bude na místě ukončen. K podobnému kroku ale nebylo naštěstí nutné přistupovat.
V reportu z letošního Brutal Assaultu jsem zmiňoval, že Gorgoroth měli u nás zatím téměř pokaždé smůlu na zvuk, kvůli čemuž mnoho lidí nedokázali přesvědčit, že by si zasloužili status jedné z těch opravdu top kapel vyskytujících se na čistě blackmetalovém kolbišti. Tentokrát se ovšem urodilo; počínaje setem Tortharry našel zvukař tu pravou polohu a vše vyznělo, jak mělo. Gorgoroth svůj playlist oproti Brutalu téměř nezměnili (pokud vůbec) a já si tak mohl vychutnat své oblíbené melodie z alba Under the Sign of Hell. Při jedné takové zřejmě jeden z maniaků v první řadě vytrhl Pestovi mikrofon – nejsem si ale jistý, jelikož tam nebylo moc vidět – Pest si jej vzal zpět a snažil se do něj dále křičet, ale bez úspěchu, nic nebylo slyšet. Ostatní členové kapely se tím ale nenechali nijak rozhodit a vrchní havran tak mohl cca po půlminutě s novým mikrofonem, který mu podal jeden z crew boys, bez potíží opět naskočit do rozjetého vlaku. Zkrátka a dobře, s projevem Gorgoroth jsem velmi spokojený a evidentně jsem nebyl sám. Masy lidí do sebe pod pódiem rubaly, strkaly se a padaly na další masy lidí. Někteří jedinci to evidentně nesnesli a odešli do povzdálí, jelikož ke konci se to uprostřed trochu vylidnilo. Možná v tom ale měla prsty jedna dívčina, která nejspíš trochu přebrala a její žaludek to nevydržel. Odnesl to i kamarád Zmije 13 (spoluautor reportu z Hell Militia), který pronesl, že vše probíhalo hladce, dokud ho nepoblili. Naštěstí jde ale o ženské blitky, což se prý snese. Ale to už trochu odbočuju. Asi jediná výtka vůči Gorgoroth, kterou si neodpustím, je doba, po níž Infernova banda oblažovala moje slechy. Na festivalu, kde to musí odsýpat, nijak extra dlouho hrát nejde, ale pro klubové turné mohli zařadit i pár věcí navíc. Ale co, s přítelkyní vyzvedáváme oblečení ze šatny a posledním metrem jedeme domů.
 by Olga

Vložit komentář

Allegor - 08.02.11 17:16:21
Viděl jsem i, že se zpěvák nakláněl právě k pultu na stage. Ale jestli se ani nepřišli předem dohodnout se stage manažerem, což je jednak elementární slušnost, jednak základ praktického chování, je to halt jejich problém, no. Naštěstí jsem nikdy nic nedělal na festu, kam by přijela takhle známá kapela, takže maximem byly vždycky výstřelky pár domácích idiotů hrajících si na hvězdy. Stačilo i to. Tak jako tak, minimálně deska Ad majorem Sathanas gloriam se poslouchá dobře, hlavně kvůli Frostovi na bicích.
Střap - 08.02.11 17:03:37
Allegor: Ale jde o to, ze jejich zvukar mel na starost jejich zvuk venku. Na podiu byl napomocen profi stagemanager, kterej umi vyborne anglicky odjel tolik koncertu a turne, ze hosani z Gorgoroth vubec netusej. Navic podiovej zvukar. Kapela si nenechala nic vysvetlit, ale tomu jejich klukovi hazela za vinu odposlechy a svetla a vsechno. Proste lidi na svym miste (v satne). Sorry to kluka mi tenkrat bylo lito pac vim v cem s tema memlama lital. Jo pokud se kapela v takovym stylu neslysi dost mozna hraje na picu a pak venku taky neudelas zvuk jak z Abbey Road.
Allegor - 08.02.11 16:27:10
Myslím, že šlo o odposlechy. Samozřejmě, že pokud kapela odflákla zvukovku, je to dost i její problém. Nebudu nic hodnotit, nebyl jsem u toho, neslyšel jsem názor protistrany atd. Můžu jenom konstatovat, že zvuk se vůbec nepovedl.
Střap - 08.02.11 16:16:00
Allegor: No pockej tohle ma i svoje vysvetleni. Pokud si kapela neudelala optimalni zvuk na podiu nemusela se na nem slyset. Pak se tezko neco zvuci ven. Na takhle akci mas obvykle dva zvukare. Pokud se mu na podiu neslysi kapela je dost mozny,ze nehraje, alespon trochu presne pak se velmi neco zvuci. Coz mam pocit, ze samponieri z Gorgochrocht nepochopil pulka tech gest vetsinou od muzikanta pak smeruje k odposlechum a ne k tomu, co leze ven to, totiz na takovym podium uplne nevis..Cili si nejsem vubec jist jestli hodnotis situaci adekvatne k vybaveni atd.
Allegor - 08.02.11 13:29:27
O.K., tohle si kapela měla zařídit. Já jenom viděl z pódia neustálá gesta na zvukaře, co se nevinně usmíval. Zažil jsem na druhou stranu zvukaře, který, když mu bouřka zbourala stánek a natekla voda do aparátu, dělal všechno proto, aby mohl zvučit aspoň něco, pamatuju si, jak jsme na to foukali fénem na vlasy a podobný hovadinky. Tzn. trochu rozdíl v pracovním nasazení. A to tamten chlápek to dělal rozhodně za míň. Makal neskutečným způsobem, i když se během koncertu cokoliv podělalo. Na BA jsem ten dojem neměl, bohužel.
Střap - 08.02.11 13:22:57
Allegor nemas pravdu s tim klukem jsem tenkrat jednal a Gorgoroth byla nevtipnejsi banda lam. Meli na zkousku 30 minut a furt si pudrovali ksichty. Cili nikdo nemohl vedet jak bude hrat okruh ven, ani odposlechy....
Allegor - 08.02.11 13:12:41
Aniž bych chtěl popírat tragický výkon jejich bubeníka a všechny další nedostatky, on teda stál za starou belu i pan zvukař. Vím, že je módní na zvuk vždycky všechno svalovat, ale tady to byl, pardón, fakt lapsus, co mohl za 50% všech problémů, minimálně.
Střap - 08.02.11 12:55:33
No to tady nedubu moc komentovat. Gorgoroth je banda modnich navrharu nic min. Proto stal jejich koncert za co stal na BA 2007.
bizz - 08.02.11 12:04:09
jsem napsal precenovanej, ne ze to neni muzikant, nejsem debil, abych tohle napsal :) skvele nabouchal prvni OSI
Allegor - 08.02.11 11:44:59
Portnoy je přeceňovanej tehdy, když ho někdo prohlásí za "krále bicmanů" apod., ale nezapírej, že je to pořád pan muzikant:)
bizz - 07.02.11 23:33:36
CrusTiku, Sandal ma ale problemy se zadama, ne rukama Allegore, pro me je prave Portnoy jeden z nejprecenovanejsich :))
DW - 07.02.11 22:37:10
zrovna Sandoval ten rehab teď dost potřebuje.-)
CrusT - 07.02.11 22:21:35
no právě, Sandoval na to říká: rehab :D
Allegor - 07.02.11 22:17:50
Tak Hellhammer ukázal, že dovede mlátit skoro do čehokoliv, to samý M. Portnoy a určitě dost podceňovanej Asgeir Mickelson, viz Spiral Architect.
bizz - 07.02.11 22:13:39
CrusT: me na nem bavi, ze hraje prave poctive (snad oldschoolove) a vydrzet se to da, neboj. je to jen o treningu, co by asi mel rikat Sandoval :) DW: tak par jich tu je, ale ti zas hrajou jen to, co je ba ;-)
DW - 07.02.11 22:02:19
bizz: tak snad tak je to ve všem ne -to je jako doufat že týpek z Michal Tučný revival band ti vydrtí cokoliv:).. Myslim že o univerzalitě metalovejch bubeníků a vůbec všech bubeníků se naspekulovalo už dost.
DW - 07.02.11 21:59:53
truly (un)gravity blast:D
CrusT - 07.02.11 21:53:46
protože ten chlap vždycky sype v naprostým záchvatu, oči vytřeštěný a hrozně do toho mlátí, jakoby ani moc nevyužíval že se mu palička automaticky odráží od blány, žádnej trigger na virblu, nic, prostě poctivej sypec :) nechápu, jak tohle moh dělat bez přestávky 3 minuty... krom toho 1349 - Evil Oath - asi nejrychlejší blast, co jsem v blacku slyšel
bros - 07.02.11 21:46:25
ty vole, jak pozdravit a poděkovat, od nějakejch haterů naopak nic takovýho nechcu, nebo třeba portal: dobrý den, my sme portal z austrálie a zahrajem vám glummorphonel? black metal co je o shows je pro děcka :)
bizz - 07.02.11 21:32:48
CrusTe, proc z toho mel bejt na kapackach? :) tohle jeste neni totalni atletika, ne ze by to nebylo teda rychly :) jako jo, umi docela ten capek, jen by me zajimalo, jak by hral do neceho normalniho, to se u metalovych bubeniku casto pozna slozite
Allegor - 07.02.11 21:21:04
Mně se líbí, jak nabouchal Keep of Kalessin: Reclaim. A samozřejmě Rebel Extravaganza.
CrusT - 07.02.11 21:02:44
Allegor 07|02|11 [14:12] frajeřina je jeho 3 min. blastbeat na konci Scorn Torrent ;) nedivil bych se, kdyby ho pak museli napojit na kapačky
Allegor - 07.02.11 20:59:56
Na BA 2007 měli nějakýho kluka ze Slovinska, co to zjevně moc nezvládal nebo byl nervózní nebo nevím, každopádně hrozně kulhal. Kde bubnuje Frost, tam jsou bicí alright. lunaris: Tak třeba Střap se s ním taky bavil a říká, že je to kokot:) Ale já to fakt nebudu soudit, první člověk s druhým si sednou, druhej s třetím si daj do zubů, první s třetím půjdou na pivo. U Gaahla doma bych si sedl jedině se zadnicí přitisknutou ke stěně a pro tužku bych se neohnul, to je celý.
Sud - 07.02.11 20:54:37
takze ty brambory na BA byly umyslny? :)))
Sud - 07.02.11 20:52:48
annal :)))
lunaris - 07.02.11 20:23:49
Já teda nevím, ale osobně bych si netroufl někoho soudit, když toho člověka osobně neznám. Většina těchto potvrzených informací jsou totiž internetové nebo hospodské povídačky. Já zas slyšel, že Gaahl je chytrý člověk, přestože se to někomu může zdát jako úplná blbost. A to od lidí, kteří se s ním skutečně bavili. Ale nevím, neznám ho. Pozdravení nebo poděkování při koncertu... normálně známka slušného vychování, ale nevím, jak moc se to slučuje s tím, co jste před chvílí řvali do mikrofonu. Tohle prostě není muzika do večerní školy. A BM není určitě hlavně o show. Zkrátka záleží, jak to kdo vnímá. Člověk, který není schopný proniknout pod povrch té muziky, asi nic jiného napsat nemůže. Já se postupem času naučil nepičovat do věcí, kterým nerozumím, protože pak před lidma, kteří o tom něco vědí, vypadám jako blb.
Black_Hand - 07.02.11 20:20:07
Allegor: pocita se neuroticky klepani prstama a dupani do rytmu treba i meshuggah? jestli jo, tak asi kazdej :)
Allegor - 07.02.11 15:42:44
Takže, kdo je tady kromě bizzara bubeník?:)
annal - 07.02.11 15:13:01
Tim se to vysvetluje;-)
Allegor - 07.02.11 15:11:46
No, zahrát to naživo posunutý a udržet, to podle mě není sranda, ne? Ale nejsem bubeník, jen basák.
bizz - 07.02.11 14:57:35
hovnajs, neco jako d-beat, posunes to o osminu dal :)
Allegor - 07.02.11 14:12:17
Ad bizz: Nahrát úmyslně kulhavý kopák už musí být fakt frajeřina hodná Frosta:)
Black_Hand - 07.02.11 12:26:54
bizz: co kdyby si, misto toho mudrovani, zacal odpovidat na emaily? :)
bizz - 07.02.11 10:20:33
taky si myslim, ze blek nam obecne nevadi, spis jen nektery typci a typky :) no ja se k metalu dostal, ehm, tak 84 pres polsky tv, pak nastala doba burz a kapel vsech zantu, taky nenavist k death metal, protoze to chrochtani me sralo, a pak obrat a laska k nemu a pak doom a black obdobi a pak prisel Cynic a byl se vsim konec :)) a G tu velmi posloucha pan Corn, vzdycky mi pousti nejakou skladbu, kde je (umyslne!) kulhavej kopak, nahraval to Frost ;-)
Allegor - 07.02.11 09:40:37
Tak v redakci jsem si nevšiml vyhranění se vůči žánru, spíš vůči konkrétním kapelám, což je asi tak normální napříč skupinami lidí a napříč žánry.
DW - 06.02.11 16:29:37
myslel sem právě redakci.
dreckus - 06.02.11 16:14:59
DW 06|02|11 [14:09] u maisntreamovyho mozna, u toho "undergroundovyho" (at uz to zni sebeblbejc) naopak. jak tady jeste nekdo vyse poznamenal, ze se tu bm netesi moc oblibe, tak to je taky dobrej blabol, v redakci asi minimalne ale prece (lunaris, black hand, gorth a pak i ostatni na veci s presahem), ovsem na foru podle me 90% lidi bm jako jednu z mala odnozi metalove hudby dodnes hodne zere (annal promine ;))
Allegor - 06.02.11 14:16:45
Máš recht, že to malování je dneska show a poznávací znamení, jak moc je ten kterej black and evil. Proto vcelku ocením, když se někdo nesnaží dneska vydělávat na tom, co dávalo před 20 lety aspoň nějakej smysl. Na druhou stranu, nechci soudit, kdo to do jaký míry dělá pro prachy. Ono se to částečně pozná po ovoci a částečně je mi to i fuk. Co si budem namlouvat, 90% "velkých" metalových kapel je prostě normální byznys, a to jsem možná ještě optimista.
DW - 06.02.11 14:09:01
dělaj show - black metulz je přeci hlavně o show nebo ne? I když nepopírám že občas se najde i v tomhle žánru (asi jako ve všech) světlej moment a dokonce i normální lidi který tu muziku nehrajou pro prachy nebo protože jsou to transexuálové a potřebujou se namalovat aby byli chlapi, ale protože je to baví
Allegor - 06.02.11 14:08:56
Namachrovaně působí dost, to je pravda. Kapela by měla na koncertě aspoň pozdravit a poděkovat. Navíc když má někdo s živým vystupováním dost problémy (přehmaty, výpadky z rytmu) a chová se u toho jako mistr světa, působí to docela trapně. Proto mi stačí G z desek, kde zvládají hrát. Nejspíš budu jedinej tady, kdo je poslouchá, a fakt to není kvůli hřebům a marmeládě. Nemůžu za to, co se mi líbí, no:)
pf - 06.02.11 14:03:28
no, tak G jsou v Norsku celkem proslulý jako banda primitivů, hodně lidí je tam od BM vlastně vyděluje jako trendy věc bez obsahu, navíc mají díky různým skandálům dost velký prostor v médiích, jenže ho využívají dost trapným způsobem, svého času byli i v norské obdobě dobrého rána, kdy byli ožralí a akorát se chovali no jak to popsat, asi jako axl rose, namyšlený debílci, co mluví sprostě a chtějí machrovat
Allegor - 06.02.11 13:56:01
Tak samozřejmě, i u nás na VŠ se najdou prázdný palice, co se v potu tváře dokážou nabiflovat na zkoušku. Šlo mi spíš o to, jak se dokážou lišit pohledy dvou lidí na jednoho chlápka. Každopádně z něj mám pocit, že si délkou těch ostnů něco kompenzuje, no, nic proti.
DW - 06.02.11 13:49:35
Já osobně znám dost inteligentních středoškoláků a na druhou stranu spoustu naprosto debilních lidí s titulem. Mám pocit že bych negeneralizoval podle dosaženýho vzdělání - vždycky je otázka jak k němu člověk přišel a jestli z něj náhodou jeho jím samotným percipovaná zázračná inteligence nedělá většího debila.
Allegor - 06.02.11 13:45:30
Vím vím, z nějakého důvodu jsem to nenapsal v minulém čísle. Každopádně, slečna byla jeho přítelkyně, nebo ji řadíš do stejné sorty s panem Inf.?:) Docela by mě zajímalo, co je to doopravdy za chlápka, jestli má nějakou vysokou školu, minimálně to nemůže být výmaz, ne, i když...
DW - 06.02.11 13:41:02
článek z roku 2006 ona slečna není v line-upu už hezkejch pár let.. kurva čumte na ty data ne:)
Allegor - 06.02.11 13:32:01
Tak drby k Mayhem asi nebudou :/ Škoda, docela jsem se těšil. Nechtěl bych jako organizátor téhož trpěti. Stejně to je na brouka v palici, na fobiazine pěje nějaká slečna (možná ten důvod) na Inferna z GG chorály, jaký to je milý člověk, podle Střapa to je idiot a vyber si:)
Allegor - 05.02.11 23:09:39
gorth: :PPP
gorth - 05.02.11 23:06:16
:)))
pf - 05.02.11 22:38:15
merd: tak o tobě jsem nemluvil ;)
Allegor - 05.02.11 22:24:50
Asi každej na začátku šel po co největším bordelu. Pamatuju si, jak jsme se spolužákem žrali death metal, kde nešllo rozlišit konec jedný a začátek další skladby, protože to byl masakr, obrázky s bezhlavými kostlivci a podobně.
DW - 05.02.11 22:14:46
to je mi přístup panečku:) Kdybychom věděli kam se to jednou dostane tak sme se tehdy těšili ještě víc až z metalik vypadnem:)
dreckus - 05.02.11 22:09:46
ehm, ja se dostal k metalu v 88/89 hlavne pres padesate kopie kazet od bratrance a od zacatku me ale zajimal co nejvetsi bordel (a riffy! :), takze cokoliv mekciho jak metallica byla proste vymekla sracka :))
Allegor - 05.02.11 22:02:49
K metalu se v roce 87 dostat určitě dalo, vždyť tuším už na oficiálním rockfestu 87 (možná ale až 88) hrály "metaly" jako Titanik. A to bylo v Paláci kultury.
DW - 05.02.11 21:51:47
pravej Gaahl by se jim spíš votočil pérem dopředu jestli to byli chlapi
pf - 05.02.11 21:47:34
imho by se většina z nás v roce 87 k metalu vůbec nedostala
Allegor - 05.02.11 21:06:45
Týjo, stalo se mi při nějakém velmi zlém black koncertu. Vstupující dostávali na výběr, jestli olízat pozadí voskové figuríně Gaahla v nadživotní velikosti, zprznit prastarého kozla Hellhammerovou paličkou nebo se nechat od Frosta ukřižovat hlavou dolů. Tak jsem bral to třetí, no.
dreckus - 05.02.11 21:01:25
vis jake je to byt ukrizovany hlavou dolu?
Allegor - 05.02.11 20:56:02
A co teprve my, co jsme poslouchali Helloween. A co když se ti přiznám, že mám dodnes rád Iron Maiden?:)
dreckus - 05.02.11 20:34:43
skandalni odhaleni! gorth bude ted vyloucen z mjc vip klubu, postaven pred karnou komisi a do konce zivota pravdepodobne nucen recenzovat pouze speed metalove nahravky a koncerty navstevovat vyhradne s makeupem. mas ho na svedomi
Allegor - 05.02.11 20:00:49
bizz: Dík za průmaz. K těm kapelám, k našemu dobru mě bylo 16-17 a Gorthovi ještě o něco míň. Tenkrát byl pro nás Shagrath vrchol zla a satanismu, se kterým se to myslí fakt vážně.
bizz - 05.02.11 19:59:41
cajk, ja to promazal :) je to na hovno s tim rfrshm tady no..
Allegor - 05.02.11 19:52:23
Sakra sakra. Já si tady cvakám F5 skoro do rytmu, nesmyslím na nic, poslouchám Wolvhammer a ono to zatím dělá tyhle píčoviny. No, doufám, že to někdo promázne. Jeden se nudí a tohle jsou ty konce, no.
DW - 05.02.11 19:47:43
nemačkej ten refresh furt..
bizz - 05.02.11 19:40:41
ja myslim, ze je dobry mit nejakej ten rozhled a na kapely, co zminujes, neni se za co stydet :) jsou vetsi zverstva :))
Allegor - 05.02.11 19:35:56
Ale poslouchals:) Jak já s Gorthem Dimmu Borgir. Ano, napráskám ho, tenhle nechutný pózér-elitář a vyznavač všech noise prasečinek taky ujížděl na Dimmu a Cradle, taky jsme dokonce sjížděli Judas Priest s Halfem a Rammstein. To jsou věci, co?:))
bizz - 05.02.11 19:29:16
tak ja nakej ten rok navic mam, a Ladu UZ neposloucham :)))
DW - 05.02.11 18:26:44
nj tak ta úžasná metallica (ze který miliony lidí žijou dodnes) tehdy zas tak k dostání nebyla no..
Allegor - 05.02.11 17:48:27
Dreku, dneska s veselou, jo?:)
dreckus - 05.02.11 17:41:10
:)))
Allegor - 05.02.11 16:40:47
Náhodou, vsadím boty, že být o pár let starší, všichni ve dvaceti letech někdy roku 1987 posloucháme Láďu Křížka:)
gorth - 05.02.11 16:36:17
rofl, v topu ofc:)
gorth - 05.02.11 16:36:05
DW, jojo, láďa křížek první ve valhalle...
Allegor - 05.02.11 16:04:38
Nemluvím samozřejmě ani o Death, ani Opeth ani čemkoliv podobném. Mám na mysli kapely typu Entombed, Vader, které na mě tak působí. Popř. Cannibal Corpse, kde se to potká s mrtvolkama, popř. všechny ty trička "Sex, alcohol, death metal" pravidelně na BA. Jinak i z klasickýho deathu mám plno věcí moc rád, třeba zrovna ti Vader jsou super.
DW - 05.02.11 15:56:15
"image vychlastaného death metalisty":).. Nestihl jsem:)
Allegor - 05.02.11 15:50:30
Taky bych u většiny kapel warpainty nepostrádal, fakt to ale není důvod, proč bych je neposlouchal. Navíc k tomu začátku 90. let mi zkrátka líčení nějak sedí, ani nevím proč. Má to něco do sebe. Stupiditu nebo nestupiditu image neřeším, mně přijde stokrát stupidnější image motorkářů nebo vychlastaných death metalistů, ale to je fuk.
DW - 05.02.11 15:30:23
flejmy nebudou beztak jak tak na osazenstvo mjc koukám tak blek metulz je tu asi stejně protěžovanej jak láďa křížek. Naprosto vyhovuje, panda paint pryč. Ať za muzikanty mluví muzika, ne stupidní image pro děti z mateřský školky
Allegor - 05.02.11 14:38:01
pf nemusí nic čekat, já naprosto respektuju, že se střapovi Gorgoroth nelíběj, a nedělám si o nich jako o lidech iluze, třeba to je banda idiotů. Osobně je ale řešit nemusím a desky si poslechnu rád. Pokud jde o Mayhem, můžeš prozradit nějakej špek?:) Já slyšel o jejich před/po koncertním chování na BA jenom nějaký takový obecný drby a přišlo mi to jako docela sranda, ne tedy asi tolik pro organizátora. Ohledně Ihsahna a Samotha ti to věřím, stačilo mi vidět/číst nějaký Samoth interview a připomínalo mi to jednu "nejmenovanou" kultovní kapelu z Brna. Popravdě se moc nedivím, že už toho měl Ihsahn dost, halt je asi moc inteligentní. Zas ale neříkej, že Samoth a Trym jsou hoši bez talentu, hrát zvládají hodně dobře, což je u muzikantů nakonec to hlavní.
pf - 05.02.11 12:25:56
a atheist jsou výjimka potvrzující pravidlo ;) čekám tady hustej a/s flejm
Střap - 05.02.11 00:58:40
Allegor: Vis muzes mit black metalu Mayhem a Gorgoroth. Pak muzes mit v death metalu Morbid Angel a Amon Amarth. V roku muzes mit King Crimson a Poison. Muzes mit masky jako The Residents a jako Slipknot. Nekde je to pozlatko, kde image dohani muziku a tak ruzne. Kdyby neco Mayhem byl kdysi opravdovej nevidanej demon, co palil kostely a jeho mytus mel, aspon z toho ovoce, co znelo zakazane. Z Gorgoroth zbylo jen soudni tahanice, teplej zpevak atd. nezmizel ten black metal proste nekam? Basak Obituary, co tahne mamonem na sto honu. No vysledek je stejne ten, ze v kazdy hudbe najdes kus trapnosti. Jen jak si pamatuju jak jsem musel na BA resit bandu amateru jmenem Gorgoroth. Mimoto malo, co lidi neradi uslysej Norove jsou v tomhle na to docela specialisti. Cest DHG, Satyricon (sice sampon buzny, ale profici), Madder Mortem. Slusny vemena jsou lidi z Zyklon. Nejvtipnejsi v tomhle povahovym stylu je ten, ze Ihsahn, kterej je byl z celejch Emperor alpha omega je totalne v pohode typ, ale typy, co zijou z jeho talentu jsou docela slusny kretenci. Mimoto Emperor opravdu rad nemam, ale komu cest tomu cest. Mimoto v mediich jaky jsou Amici vylizanci, ale pokud vylezou na podium tak umej a lidi nejsou zdaleka takovy picove jako Norove, Svedaci, Danove a Finove jsou o hodne oblibenejsi sorta u me jako cloveka. Pouha zkusenost. Necht mne prokleje sam banan a posle na me modni navrhare z Trondheimu.
DW - 05.02.11 00:12:22
spíš na ně spousta lidí naprosto sere:)
Allegor - 04.02.11 20:11:22
Za co se kapela Gorgoroth stydí, že zarputile zakazuje focení a publikování vlastních textů? Jak je můžu, tak tohle jsou komicko-trapné manýry a jeden z důvodů (společně s tou image štamgastů sádra malta salónu), proč je spousta lidí odvrhuje.
wolfishness - 01.12.10 20:44:26
Pořádná? To bych se hádala.
k.eight.a - 01.12.10 13:09:55
...prachmatický a strastický šedý metal?
pf - 01.12.10 11:10:29
špína je šedá a dodneška jsem měl zato, že black je černý ;)
bizz - 01.12.10 10:45:22
a hadi vylezli z poklopcu :))))
lunaris - 01.12.10 09:54:51
Lidi škaredí, všude smradlavo - tak to má být, zkrátka pořádná blacková akce.
wolfishness - 30.11.10 15:11:05
Neříkala jsem to, cos napsal, nýbrž: "Neurazí, nenadchne."... tak nemlž. :D Lidi škaredí, všude smradlavo, nejvíce mě asi zaujala Gorgonea Prima, což se týká i mé bezmezné lásky k Dárkšpajz. Přežila jsem bez úhony, takže dobrá akce.
hrabě - 29.11.10 13:24:41
a židokřesťanský manýry dorazily i na Chmelnici (Anathema), holt zima osvítila mysl kapitalistickým šatnářům:)
crshtrr - 25.11.10 08:53:02
Bylo tam 290 platících.
pf - 24.11.10 20:08:04
uall 24|11|10 [19:14] "like"
fuall - 24.11.10 19:14:05
odkud je ten lunaris...z ukrajiny?
pf - 24.11.10 12:54:01
merd: hehe
aladar - 24.11.10 09:53:48
chjo... uz si ani nepamatuju, kdy me naposledy zahralo u srdce okusovani ovcich hlav...
ymmel - 24.11.10 00:22:10
remcání na šatnu za dvacet :-D
Black_Hand - 23.11.10 22:58:38
a co muceni v kumpalu pane kandidate ved :). a do black metalovych analu nahlizet nebudu, to necham ghaalovi. se zaverem samozrejme souhlasim.
bruth - 23.11.10 22:28:27
lady gaga rullz
bizz - 23.11.10 22:26:18
u rule, PhDr ;-)))
Doc. PhDr. Jeremiáš Nazghul, CSc. - 23.11.10 21:39:17
Vážení přiznivci hudby pekelné, to je vskutku jednoduché. Gorgoroth v sobě zkrátka pojí kontroverzi norských kapel druhé vlny, v které jako jediní dokázali pokračovat i po přelomu tisicíletí, buřičským koncertem v Krakově počínaje, Gaahlovým řitopišstvím pokračuje a soudním přetahováním o název prozatím konče. Pokud totiž nahlédneme do blackmetalových análů, totiž statistik, zjistíme, že procentuální zastoupení návštěvníků, kteří si skutečně myslí, že hrají skvělou hudbu, je na jejich koncertech zhruba stejně velké, jako na koncertech Lady Gaga.
Střap - 23.11.10 21:13:20
a zrovna to byl prvni dobrej koncert Gorgoroth sice bez klobasy, Ghaala a s ruzovejma autickama. Ty navsteve se moc nedivim ta kapela zive moc lidi nepresvedcila. Bud tam byla skvadra otrlejch nebo tech, ktery Gorgoroth jeste nevideli.
bizz - 23.11.10 20:49:31
pry necely dve kila lidi ci co
lunaris - 23.11.10 20:48:43
Co se týče toho počtu návštěvníků, tak si vážně nedovolím hodit nějaké číslo. Jinak je ale pravda, že Gorgoroth táhnou. Těžko říct, čím to je, asi pozveme nějakého blackmetalistu sociologa.
lunaris - 23.11.10 20:42:15
Třeba na Nokturnal Mortum v Žatci klobásu měli. A vzhledem k tomu, že VIP se tady běžně ládovali řízkama, tak by se tam prostor, kde udělat nějaké občerstvení v pohodě našel. Vezmu-li v potaz, jak seriózně se ta akce tvářila, tak si myslím, mám nárok trochu rýpnout. Ono pořád říkat, že něco nejde, donekonečna taky nejde.
bizz - 23.11.10 17:41:52
nahodou to byl peckoidni postreh Lunarise, na tuhle akci bych totiz na bar volil stylovou pravou cernou ostrafskou s majonezou :-D
RassaLibre - 23.11.10 17:25:26
Pokud je zacatek akce avizovany na 17:30, je jasny, ze lidi co prijdou bude v sedm trpet hlady. Nejaky obcerstveni tam urcite byt mohlo, nicmene rozhodne bych to neresil formou klobasy na baru.
dreckus - 23.11.10 16:51:56
no ja se u reportu taky bavil, ale asi trochu jinak :)) jinak meet factory je dost znamej klub, akorat tam nejsou standardem metalovy akce (hadam ze tohle je jedna z tech vubec prvnich co tam probehla) a cekat tam klobasu s horcici na baru nebo si stezovat na predrazenou satnu je dost usmevny
bruth - 23.11.10 14:30:51
lunaris tak 300-350 treba? gorgoroth je porad lakadlo, ale zas tech 300 v dnesni zaplave koncertu je ok
bizz - 23.11.10 14:26:34
Tomasi, moc pekny fotky!!!
lunaris - 23.11.10 14:25:03
Lidí celkem dost na naše poměry, ale zase méně než těch cca 420 před šesti lety.
sOBE - 23.11.10 14:24:48
sOBE - 23.11.10 13:35:17
bruth - 23.11.10 13:22:43
zakaz foceni i bez blesku jsem nepochopil nikdy
k.eight.a - 23.11.10 12:58:55
Povedený report, díky! :-) Zaměření se na ne zrovna běžné detaily vítám.
bizz - 23.11.10 08:53:15
me v reportu pobavilo vicero veci :))) kolik tam nakonec bylo lidi a jak vypadali Gorgo, kdyz se nenechali fotit? :)
LordSnape - 23.11.10 07:44:52
Dobrej report. Nejvíce mě zaujal popis stavu WC. :)

Zkus tohle