Články

přeposlat článek tisknout
GNOD, LIGHTNING GLOVE

GNOD, LIGHTNING GLOVE

  • kdy: 12. 5. 2015
  • kde: Praha, 007

Lightning Glove i Gnod odehráli suverénní sety s překvapením, v prvním případě progresivním, v druhém regresivním.

Asi tak polovina publika z včerejšího setu Dälek se přesunula na Sedmičku a teď postává před klubem a čeká na Gnod. Půlhodinové zpoždění normálně ničemu nevadí, ale striktní desátá a napnuté načasování dávají důvod k nervozitě. Chvíli po osmé začínají hrát Lightning Glove.

Ti hned zpočátku překvapují netaneční polohou. Ondřejové (aka Dizzcock a Head in Body) u elektroniky tvoří poměrně minimalistický podmaz, který jakoby se přesně strefoval mezi dubstep a power electronics, méně basový než první, méně hlukový než druhý žánr, což doplňuje zpěv blížící se sakrálnímu smutku Geoffa Rushtona na posledních albech Coil. (Pozn.: Jde o první vypuštěný song z chystané novinky, Looking Sharp Was Easy.) Po důkazu, že jim jde i klasičtější „krása“, se LG vracejí ke svému stabilnímu zvuku dystopické párty. Ve skladbách jde často poznat konkrétního interpreta, kterého LG v dané době poslouchali, ale nijak to nevadí. Zpočátku se set pohybuje spíš u staršího dubstepu, kde velice osvěží přiškrcené, minimální wobbly, těžké až anti-taneční, později se vynořuje „post-rave“ s retro synth zvuky, místy dokonce připomínající Senniho deformace trance nástupů, jindy zase shackletonovské etno. Celek však má i díky naléhavé deklamaci, která jim provází, rozpoznatelný charakter. Přechody mezi skladbami občas drhnou, to však k proklamované punkovosti kapely patří, ke konci ztrácím pozornost, ale celkově vzato nezbývá než konstatovat, že LG opět odehráli výborný set, navíc podpořený silným zvukem. Jen pro pořádek dodám, že uprostřed první řady příkladně pařil Paddy Shine.

GnodGnod nastoupili ve čtyřech, v klasickém rockovém složení a s obrovským nasazením odehráli set minimalistického, hypnotického psychedelic rocku. Během něj víceméně stabilně stoupala v mixu rytmika, místy posílená ještě basou jinak na kytaru hrajícího Chrise Haslama, který od poslední zastávky v Praze s Dwellings shodil většinu svých metrových dredů. V první skladbě prakticky nebyly slyšet bicí, takže šlo jen o masu riffů, což se následovně srovnalo. Převážně instrumentální skladby občas doplňoval Paddy Shine naléhavým řevem. Normální set sestával přibližně ze čtyř skladeb, přičemž v poslední pěkně vystoupila basová linka a ozvláštnilo ji sólo na saxofon v podání Paddyho Shina. Přídavek začal jen naprosto minimální spoluprací bicích a basy, ale rozvinul se do plnohodnotné psych rockové jízdy.

Na skladby z čerstvého alba Infinity Machines nedošlo. Řečeno stručně, byl jsem natolik frustrován naprostou absencí současné tvorby Gnod, kterou považuji za zajímavější než jejich psychedelický rock, že jsem si koncert vůbec nedokázal užít a nedokážu tak přiblížit jeho případnou zajímavost.

Jiné názory


Přispěj do diskuze

tak ja byl naopak po delsi dobe zase naprosto nadsen :) srovnani s vic psych/kraut swans na miste (pro me i zabavnejsi)

jinak zvucil to myslim zase ten typek co minule, vicemene soucast gnod, ma vlastni +-dubovej projekt raikers parade

ze nebudou hrat nic, co je na nove desce se dalo i cekat, ale prekvapilo me, ze je to zase naprosto jina poloha, nez pri tehdejsim naprosto famoznim koncertu v K4. o co min originalni to bylo, o to vic zase pusobivy. pobavilo me, ze tehdy dosli lidi, co maji radi tu kytarovou polohu a byli z toho spis rozpaciti a tentokrat zase nechapali vsichni, co cekali hodne zmutovanou elektro/dub/psychedelic/whatever polohu :)

Za mě seitanžel podobně jako u gortha a mIZZYho, já i teda čekal, že na (staronový) psych/krautrock dojde, ale že z nový desky nedají vůbec nic mě taky nepříjemně překvapilo, přesně rozumím poslednímu odstavci u gortha. Vyloženě špatný koncert to nebyl, alespoň po většinu času, chvílema jsem si to teda tak nějak zkoušel užít a občas se i chytnul, tuším, že předposlední skladba, kterou jsem považoval za Genocidera (z omylu mě vyvedl až Haslam po koncertě, přičemž uznal, že je to dost podobný) fungovala dost dobře, ale zbytek byl takový... prostě až moc standardní a obyčejný, bicí asi do půlky setu na hranici slyšitelnosti, kopák vůbec, v zadu u zvukaře (zvučil to nějaký mladší klučina, možná od kapely) z těch horších beden slyšet sice byly, ale zněly dost divně, uměle, ale zas málo kytary, navíc ten bubeník byl až moc dřevák, basa sice fajn nahlas, ale měla taky dost divný, nepříjemný, snad spíš středový zvuk (?) a její linky mi nepřišly nijak zvlášť dobrý/zajímavý, což se dá říct i o kytarách a nevýrazným vokálu. To o těch ještě nudnějších, primitivnějších a krautrockovějších Swans mě taky párkrát napadlo, asi hlavně u přídavku... když vzpomenu, jak mě 2x na stejným místě totálně sundali v + - stejným žánru The Cosmic Dead, tak Gnod oproti nim fakt slabý a zklamání.

LG zpočátku trochu rozpačitý, ale postupně, jak se přidaly beaty, lepší a lepší, v druhý půlce dost fajně divno-sjížděcí zvuky, sem tam mi i nějaký ty retro zvuky trošku neseděly, ale celkově se mi to líbilo. Vokál by bylo fajn prohnat ještě nějakým efektem, nebo ještě víc zechovat, ale fajn.

A nadvláda (fantastické) basy nad bicími v první části koncertu mi vůbec nevadila, naopak! Vůbec jsem tam bici nepostrádala.. ale asi jsem była jediná :D

A to já od Gnod nečekala nic :D nic konkrétního, přesněji řečeno, že to bude skvělý koncert, o tom jsem byla přesvědčená. Ačkoli nová deska se mi líbí opravdu hodně, była jsem velice spokojena! Už v prvních vteřinách mě to "sejmulo", mělo to energii, pohlcující rytmiku, proste to fungovalo :) Je pravda, že místy, ale těch nebylo moc (jako třeba začátek přídavku), to sklouzávalo do trochu nudnějších, příliš repetitivních vod :D ale celkově parádní koncert. Lightning Glove bavili, pro mě představovali vítanou svěží změnu oproti kapelám, co běžně v poslední době na koncertech slýchám (nic proti nim ovšem), ačkoli ani já jsem při posledních asi tak dvou kusech pozornost ztrácela, možná to było i únavou :) Omlouvám se za případné podivnosti v pravopisu, píšu z polského internetu a opravuje se to samo :D

Jó, já jsem taky čekal spíše novou tvorbu, takže jsem odcházel mírně v šoku, nicméně nemohu říct, že ten koncert byl špatný. Osobně mi místy Gnod evokovali něco jako psychedeličtější/krautrockovější Swans. Občas to byl hodně hluk, zvlášť díky stísněným prostorům Sedmičky. K zvuku přesně jak píšeš, ze začátku nebyly slyšet bicí a k tomu byla basa místy až moc přebuzená. Celkově se mi ty songy hrané na dvě baskytary líbili však více než ty s dvěma kytarama, které byly až moc noiserockové. Sice jsem si celou dobu setu říkal, kdy už vytáhnou songy z posledního alba, ale s narůstajícím časem mě ten rockec bavil čím dál více. Poslední dva songy za mě vyloženě super, i když hypnotičnosti např. Aluk Todolo nedosáhli Gnod ani z daleka. Lightning Glove fajn tancovačka.

aktuálně

diskuze