???? (Four Question Marks), Inhatred

report

Pro meshugology a jiné živly dorazily do republiky letos zajímavé kapelky. Po samotných Meshuggah se na Brutal Assaultu v Jaroměři mihli silně ovlivnění Hacride, místní meshumlátičky Colp sjíždějí pódia pravidelně a na závěr roku dorazili Francouzi ????.
Co mě překvapilo, koncert se společně s u nás už známými (Praha -:- Třebíč) konal v Jihlavě. Z původně avízovaného Edgar klubu se akce přesunula do Falešné morálky.
Morálka osazenstva Obscure dodávky, která část redakce Marastu na koncík dopravovala byla navzdory daleké cestě i nevratným klimatickým změnám veselá až laškovná.
Jihlava nás uvítala milou paní na náměstí, která nám při otázce „kudy paní (??!)“ odvětila, že tady je náměstí. To naložený (ne jako my v pivu) stopař nás donavigoval až na místo konání.
Falešná morálka je opravdu příjemný klubík. Nalézá se v bývalém továrním komplexu a prostorem se tu opravdu nešetří. Na zdech nápadité koláže k zamyšlení, za barem slečny k zamilování, fotbálky.
Se začátkem koncertu se nijak nespěchalo, takže bylo spousta času dohnat deficit pivní, kouřový i komunikační (kterýžto nehrozil). Návštěva klubu se v jeho

report_398_px2

útrobách v klidu utopila a zbylo místa na další stovky odvážlivců.
Někdy před desátou se konečně do strun opřelo trio čtyř otazníků. ???? spustili nářez inspirovaný deskami Meshuggah. Na živo hudba zněla více podobna spíš moskvanům Materia. Brutální vokál, podladěné nástroje, basové tóny a matematické vzorce na bicí. Meshuggah se přeci jen snaží o určitou progresi a neustále razí nějaké (byť minimalistické v rámci stylu) cestičky kupředu. ???? podporují společným turné s Inhatred připravované album Titans. Materiál na koncertu se proto hlavně týkal nových skladeb. Skladby zněly zajímavě, drive určovatelů stylu nebo zmíněné Materia, bohužel nedosahují. I tak Four Quetion Marks předvedli našlápnutý a kvalitní set. Zvuk trochu zrazoval do menší čitelnosti, ale chyba byla spíše v absenci většího počtu aparátů na ozvučení.
Inhatred naskočili na pódium (o 5cm vyšší než sál :) v

report_398_px3

zápětí. Oproti předchozí kapele také 2 členové přibyli, takže před námi bylo i více plno. Hudba samotná byla pro mě větší otazník než samotní „otazníci“. Neznalost neomlouvá. Inhatred kousali od začátku pasážemi drsnými i romantickými. Celkem svérázně mixovali metal s hardcorem a romantikou. Že by to zavánělo emotivním metal/corem? Hudba se celkem přirozeně a v uším příjemné míře měnila a začala rozehřívat publikum. Členové kapely zajisté zasloužili pochvalu za pohyb na pódiu. Moc statických článků by rýpal nenašel. Mezi skladbami úsměvně děkovali v češtině. Krátká pauza, rychlý nástup a další nášup. Koncert hezky odsýpal. Od Inhatred jsem sice očekával víc, ale subjektivní nespokojenost neznamená, že by jejich nasazení a práce odvedená na pódiu tento večer nezaručily dobrou zábavu. Ba právě naopak!
Koncert se i přes malé (zvukové) mouchy určitě vyvedl. Odvážel jsem si (spící v autě) zpět hezké zážitky hudební, vzpomínky na milé lidi i příjemné prostředí. Jihlava rulezz!!

www.falesnamoralka.cz
www.interrogativemetal.com
www.stereokiller.com/bands/inhatred

report_398_px1

Vložit komentář

bizz - 17.12.07 16:00:01
molit - 05.12.07 18:47:06
hudba je o celku, takže i o místě a náladě a v případě jihlavy se to povedlo. Je jedno, jestli jsou otazníky a Inhatred 2. evropská liga nebo ne-e. Výborná akcička!
bizz - 05.12.07 16:44:55
to je jasny, o tom se asi nema cenu ani bavit :) vlastne jsem od toho zive nic necekal, takze jsem mohl byt jen prijemne prekvapen, ba byl jsem i vic. bubenik perfektne dynamicky hral akcenty, ktery na desce nejsou slyset, znelo to vic zamotane, proste pekne :)
DR - 05.12.07 16:37:00
já ti věřím
bizz - 05.12.07 15:28:09
zive to bylo ale super
DR - 05.12.07 15:25:13
mně to přijde jako sračka (i novinka)
bizz - 05.12.07 10:47:55
diky tomu zpevu to byl vic metal a vic takovejten Tandjent... na desce to nezni blbe, lip nez zive, a oproti tomu muzika zas zive lip :-) "UKAZ MI......." byla vubec oblibena fraze, pufy la mul, pufy la muš :)
rur - 05.12.07 10:04:05
já jsem ten dřevní zpěv bral jako HC odlišnost od méšugé a obecněji si myslím, že tihle slabí kluci maj blíž k hokejovýmu klubu než k odpadu s železem. a navíc myslím, že váleli - UKAŽ MI PiČU!
bizz - 05.12.07 10:00:46
bizz - 05.12.07 09:00:25
skoda jen, ze tomu ted ten zpev basaka dava pocit jakysi drevnosti, ktera na Aleph ve zpevu nebyla. ale co, alespon maj v dodavce o misto navic, samostani zpevaci jsou stejne zbytecni - zabiraj misto a prachy z kseftu :-D
bizz - 05.12.07 08:53:32
me se to taky moc libilo, hlavneJulien valil krute a UKAZ KOZY daval taky slusne :-) na Titans je slyset, ze to maj podle "sablonky", resp. svuj system skladani, ktery ale bohuzel vetsinoupouzivaji furt. podobne jako na Aleph, jen tady uz to neni plagiat, ale jejich system ctyr otazniku :)
stana - 05.12.07 00:43:12
UKAŽ MI KOZY!!! Nevím jak to znělo v Jihlavě ale mě se otazníci ve Velmezu líbili na živo moooc, nevím co všichni máte že je to na jedno brdo :-)

Zkus tohle