Články

přeposlat článek tisknout

Fekal Party 2002

  • kdy: 29.6.2002
  • kde: Praha, Riegrovy sady

První prázdninový extrémní festival přilákal spoustu “fekálníků”.. Není se čemu divit při sestavě kapel, která se na tomto ročníku sešla. Já jsem tento festiválek navštívil poprvé a nestačil jsem se divit… každopádně příští rok je pro mě povinný!

Hodinu před plánovaným začátkem festivalu nám počasí vůbec nepřálo, vytrvale pršelo a byla zima, na což jsem naneštěstí nebyl vybaven. V jednu hodinu, kdy pořadatelé začali pouštět, už jsem to viděl celkem tragicky - ještě že nad parketem byla natažena plachta, která nás chránila před případnými výpady deště…
Asi s půlhodinovým skluzem vše odstartovala první kapela, místní kvarteto inflammatory. Živě jsem je viděl poprvé a oproti studiové prezentaci nebyli ani zdaleka tak přesvědčiví. První, co mě nepříjemně překvapilo, byla bubeníkova hra, zněla nepřesně, jednoduše a odfláknutě… Kytary byly oproti bicím v pohodě, basa (i když ne nijak promakaná) taky. Co se týče samotné hudby, tak ta vzdáleně připomíná nedotknutelné DEATH, vůbec mě nenudila, respektive se mi dokonce líbila až na bicí a ne zrovna dokonalou sehranost… Zpívající sólový kytarista zvládal všechny činnosti, které na něm ležely s přehledem a baskytarista jej doplňoval sípotem.
bZZ - tak jestli někomu inflammatory připomněli Death, stavte se tu u mě a já vám dám pořádně přes držku. Možná tak Death ranných dob, a to bylo třeba zmínit!
Druzí v pořadí, brňané mincing.fury.and.guttural.clamour.of.queer.decay ukázali všem, zač je toho extrém! Jejich produkce obhrublého gore-grind/noisu, nechala návštěvníky v úžasu, co se dá na pódiu předvést… Hned od prvních tónů mi připomněli holandské INHUME v grind-noisovějším kabátku. Dva chrliči, Reef a zaskakující Roark (oba Antitrend ´zine) předváděli ultrabrutální unisono ryk, jako žádná jiná kapela na tomto pódiu… Hudební produkce byla extrémně rychlá, kytary spíše zahuhlané, ale hlavní roli zde s jistotou hrály oba něžné hlásky.
bZZ - Kejta zapomněl říct, že hudebně to bylo i trošičku, do Šimečkova hrníčku...
struktura.vlády, pro mě neznámá kapela, která vsadila na punk/crustovou jednoduchost, což byl pro mě signál začít bumbat :o) Jednoduchá až primitivní hudba, amatérské instrumentální výkony + nelahodný zpěv = pro mě nudný kolovrátek. Nevím, co víc bych zde měl psát, když mě tato hudba neoslovuje…
bZZ - impuls začít bumbat a konzumovat byl už jen příchod na tuto akci!!!
Zato poté následovala první hvězda” tohoto ročníku - Pražané intervalle.bizzare, vymknutý to brutální technicko-death metalový válec… Playlist byl stejný jako vždy, tzn. glimpses.into.the.fleshsoul; blood.psalm; abortion.by.the.muriatic.acid; disfigured.sculpture a cover Terrorizer. Předvedli výkon, hodný tahounů Fekal Party, soustředěný a sehraný včetně vychytaného zpěvu. Chrlič Střapák hýřil siláckými pózami a výroky (včetně 1 poznámky na mou osobu), které jsou však spíš k smíchu… Každopádně pro nepražáka je vždy svátek vidět IB!
bZZ - myslim, a nebudu určitě sám, kdo si myslí, že Bond má své moves [pohybové kreace by mu určitě záviděl i Geňa, když ještě působil v Unu :)] dokonale vychytané a tentokrát jeho pivem načichlá tlamička kurewski hýřila vtipem. Střap je prostě TRUE METAL! Mě osobně IB přišli oproti standartu mírně rozhozeni.
Následovali čeští Cryptopsy - alienation.mental, kteří taktéž předvedli 100 % výkon. Na živo jsem je viděl poprvé a naprosto by mě “rozsypali” nebýt toho, že už to nebylo možné po Intervalle Bizzare… Kytaristé hoblovali, basák drhnul, bicmen sypal a zpěvák simuloval odtok vody do kanálu :o) Vystoupení další české kapely, která by byla podobným způsobem “nasypaná” a kořenila svou produkci takřka Heavy Metalovými sóly, jsem zatím ještě neviděl a myslím, že asi ještě dlouho neuvidím…
bZZ - Mentálové určitě vybojovali post jedné ze dvou nej kapel FEstivKÁLu. To, co předvedli, byl masomlejn a navíc skákající Beherit, ech!!!
Stálice patologického grindu z Českých Budějovic, bizarre.embalming, taktéž nemusím představovat. Představili nám svůj poslední zářez necrosadistic.surgery ve vynikající formě… Šlapalo jim to náramně, ale většina návštěvníků šetřila síly na následující Ahumado Granujo a Cerebral Turbulency.
bZZ - bohužel jsem je příliš nesledoval, ale vim, že za bicími seděl Zíška...:)
S odstupem času se hvězdou nevětší z největších jednoznačně ukázali ahumado.granujo. Během skladeb se zaplnil parket a začalo se tančit, poté si Šotouš začal dohadovat záchranu pro svůj stage dive. Skočil a hned se toho chytli i ostatní… padalo to z pódia jako brambory :o) Hudebně jsou AG supr-tanečním grindem s ultra-hlubokým/kanálním “zpěvem”. Skladby hrané s patřičným nadhledem skvěle šlapaly, lidé skákali, tančili a všichni byli šťastní :o) Úvahy o tom, která že je nejtanečnější česká kapela jsou bezpředmětné…
bZZ - uffff...... kill, kill, kill!!! Petras hrál jak ďábel, v životní formě! Tuc, tuc, tuc...
Hornický grind/HC ostraváků cerebral.turbulency je také již dávno prověřený… já však musím zmínit, že ani toto vystoupení nemělo na (pro mě) legendární koncert na Insane Society Fest 2001 v Pardubicích. Ano, hráli opravdu dobře, energie v tom byla, ale pořád tomu něco chybělo… Nedokážu to definovat, možná že zpěv byl málo nahlas či Robinek poněkud nezvládal… show byla v pořádku, mj. basista předvedl číslo s odhozením svého nástroje za zády. Ale důležité je, že se všichni dobře bavili!
bZZ - já se bavil náramně a cejtil jsem právě opak!
Pro spoustu lidí ne-moc-známé bratrské duo !t.o.o.h.!, tak jako vždy nutilo přihlížející k údivu… vyšinutý technický grind se zvrácenými texty inspirovanými životem, nehraje jen tak nějaká kapela na počkání! Kytarista a zpěvák Humanoid mučil svůj nástroj řadou technických fines a dlouhých nemocných sól a taktéž srozumitelně kázal svým nakřáplým hrdlem v rychlém sledu ze zadu podporován mnoho-rytmickým, pneumatickým kladivem Schizoidem, který také občas něco “z hloubi” zařval… Zazněly hitovky z debutu z.vyšší.vůle v čele s pošťákem a také několik zbrusu nových. Několik jedinců, včetně mě, se marně dovolávalo přestupu.z.a.na.b z dema sen.to.není,nesmí.
bZZ - ááárrrgghhh... neuróza stanovena: konec básníků v čechách i na morávje a slézsku!
Poté nastoupili pražští.hip-hopáci, kteří mě nepřímo donutili dokonat dílo zkázy, nalít se jako žok… :o))) Ani nevím, jak se přesně jmenovali, ale to co jsem slyšel bylo opravdu ubohé… před cca. 5-ti lety jsem byl na koncertě Chaozz, kteří byli proti tomuhle “teátru” opravdu vynikající… :o) Víc k této squadře nemám co říci poněvadž nejsem kompetentní (jako ostatně k psaní celého reportu z Fekal Párty, to jen tak na okraj :o))).
bZZ - K8 má pravdu, akorát neni kompetentní z toho důvodu, že pražští.hip-hopáci nejsou zachyceni na žádné kompil... ehm... no nic ;)))
Předposlední kapelou byli (jestli se nemýlím) grindoví fyzici negligent.collateral.collapse, nová to akvizice ze stáje “Obscéního Čurbyho”, představující nové CD reprocess.segment.database.extender. V této době jsem na tom byl nejhůř, za což se klukům z N.C.C. předem omlouvám! Jejich produkce mi zněla velmi monotónně a nudně… snad si opravím svůj dojem na Obscene Extreme Festu 2002.
bZZ - nemohu souditi neb jsem nesoudil, ale posuzoval, a to výkvěty naší fauny..., i když jsem na n.c.c byl věru zvědav.
Když vystoupili na jeviště sázavští agressive.tyrants, právě jsem dopil flašku s vínem… a začal jsem na tom být zase lépe! Dokonce jsem si trochu zapařil při AT sranda grindu. Trio hraje hudbu již opravdu dlouho a je to na nich znát, protože jako kapela jsou dobře sehraní a dalo by se říci (v jejich stylu) i “vyhraní”… V půli setu zazněl i největší love song ko.ko.ko.ko.ko.ko-dák v řádně protažené verzi, aby si všichni (nalití) přani pořádně zablbli.
bZZ - mě však již nic neříkající "reunion?". příliš sterilní a v jednom rytmu se nesoucí.
Ještě jsem málem zapomněl, že mezi kapelami hrál svůj extrémní mix dj.braindead [bZZ - Vejška ruleZZ!!!]. Tato akce byla opravdu řádně “Fekální” protože až na výjimky zde byli ke konci všichni v nalitém či zhuleném [nebo kombinace obojího - že biZZi!; bZZ - bzzbzz bz zzz zz z... .. .] stavu… Pařba se opravdu povedla, jediné co mě naštvalo byla všechna individua, která s sebou měla psy [byli tam 3, možná i víc], protože pes má, jak známo, mnohem lepší sluch než člověk a tak to pro ně byla zcela jistě dost nepříjemná tortura… Na takové lidi - Tyč a mlátit!!! Howgh! [bZZ - Kejturo prober se! Ti hafani sou daleko víc zvyklí než ty, navíc to milujou ;) a kdyby je to sralo, tak na to hoděj architekturu hnědých hran]. bZZ – nutno ještě zmínit, že všechny avizované kapely nevystoupily, např. pražská podegra, která při dopravě havarovala a FParty ztrávila v hospitalizaci. Přejeme brzské uzdravení... papááá, next #!!!

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze