Epic Industrialist tour 2012

report

Epic Industrialist tour do zimní Prahy přiválo dvě velká jména moderního metalu. Jeden ze zpěváků nemohl zpívat kvůli nemoci a druhý to neumí. Vše tak musela vyvážit hudba a té bylo v kvalitní míře dost.

Co do zvučnosti jmen bylo turné Devina Townsenda s Fear Factory asi tím „největším“, co mohl fanoušek letos u nás zastihnout. Na turné je měli doprovázet Sylosis, ale ti se odporoučeli, a tak zastávku v Roxy startují čeští Hentai Corporation. Pracovní vytíženost a příprava na výlet do Vídně mě přivádí do klubu ale až v době, kdy si to HC vesele dohrávají. Takže s omluvou a konstatováním, že vybráni asi náhodou nebyli, jejich účinkování uzavřu. Malý našeptávač mi ale napoví, že bych si před touhle dvojicí dokázal představit Minority Sound. Snad příště.

Ještě téhož odpoledne vyběhla informace, že DEVIN TOWNSEND PROJECT vystoupí dřív a Fear Factory celý večer uzavřou, proto jsou po mém příchodu k placu již připraveny „Devinovy“ bicí a na projekcích běží poťouchlé klípky připravené panem principálem. Vezměte si výběr všemožných úchylných videí z youtube, dodejte tomu panáčka Ziltoida a o zábavu je postaráno. Devin se prostě nenudí a krom všemožného producentování a skládání, má čas i na tyto vylomeniny.

Kolem čtvrt na osm světla zhasínají a nastupuje elegán Devin v sáčku se svou stálou skupinou, kdy zbylí kytaristé přijeli zřejmě ze soutěže o nejlepší ZZ Top vous. Start obstarala SuperCrush!Addicted a po samplovaném sboru v úvodu skladby publikum zjistilo důvod, proč si to Devin s Fear Factory prohodil. Devina zastihlo nachlazení či chřipka a ten přišel o svůj hlas. To je v jeho případě hodně nemilé, protože zbytek vokálů, ať už sborových partů nebo zpěvy Anneke, jedou ze samplu a prakticky se nemá kam schovat. Samotný Kanaďan se za indispozici omlouval a začal vyzývat publikum, ať mu dnes pomáhá, že to bude nutně potřebovat. Nicméně ani ztráta hlasu mu neubírá na jeho tradiční milé a vtipné náladě, takže během setu pořád kouzlí svoje grimasy, které rozdává na všechny strany a všemožně osazenstvo sálu baví. Tato přátelská a uvolněná atmosféra hraje rozhodně prim. Turné samozřejmě jede pod hlavičkou Devin Townsend Project, takže stěžejní část setlistu tvoří skladby ze tří posledních desek, přesto zavítá i do starších vod a v letmém průřezu tvorbou se podíváme na zoubek Ziltoidovi, nebo klipovce Vampira. Naneštěstí, pokud Townsendovi vypne hlas, dokáže set vyplnit i působivými instrumentálkami jako Truth (z desky Synchestra). Osobně jsem ale čekal více z předchozího Deconstruction. Z té zazněla pouze (opět) klipovka Juular, a i kdyby měl hlas sebelepší, Ihsahna by nenahradil. To už ale je letmá nevýhoda mnoha hostí na desce. Snaha se upřít rozhodně nedala a výkon i přes danou indispozici byl výkon úctyhodný. Za což byl náležitě vždy odměněn vřelou přízní z plného sálu, který byl s to omluvit i menší zvukové nevyváženosti. Nicméně právě pro tu přetrvávající pohodu, která se promítla i do zapojení a zaškolení publika, jak má správně křepčit na úsměvnou Lucky Animals, nelze hodnotit tu rychlou hodinku, co byl na pódiu, jinak než kladně.

Devin Townsend Project - Devin TownsendDevin Townsend Project - Devin TownsendSetlist:

  1. Supercrush!
  2. More!
  3. Truth
  4. Om
  5. Color Your World
  6. Vampira
  7. Lucky Animals
  8. Juular
  9. Graec
  10. Deep Peace

 
FEAR FACTORY v klubu, tohle nešlo opomenout. Hrdinové z dětství, první tvrdá kapela společně se Sepulturou, co se ke mně dostala - jo, jsem mladší ročník ;), to probereme někdy u piva. Nostalgie, která ve Svojšicích dostala na frak a v Jaroměři byla utopena v pravém, poctivém festivalovém kelímku, měla být aspoň z části rehabilitována klubovým vystoupením. Zřejmě se o tom rozvine diskuze, ale rovnou to zmíním. Jít na Fear Factory s tím, že to Burton nedává, a pak si stěžovat, je jako dát si Gambrinus a pak nadávat, jaký to je patok. Každopádně, nemá smysl si nic nalhávat, Burton to prostě neuzpívá, a tou slabinou je. Naneštěstí Fear Factory nejsou jen Burton, mnohem víc mě zajímal hlavně Dino, a protože je to turné k aktuální desce Indrustrialist, startuje se stejnojmennou skladbou. Spolu s ní zazní z nové tvorby Recharger a Powershifter z Mechanize. Víc k nové tvorbě nepřičuchneme, jelikož pak je to už jen výlet do historie až k 20 let starému debutu. Všechny ty kousky, které vznikly ještě v minulém miléniu, mají pořád svoje kouzlo a díky Dinovi u kytary neskutečný drive. Jeho mohutná sedmička vytváří masivní zvuk a skladbám to dodává svěží moderní ksicht, který přes veškerou snahu chybí leckterým mladým kapelám. Vtip je v tom, že Fear Factory vždy tak nějak skládali normální skladby a že byli ovlivnění spoustou žánrů a míchali je nenásilně do sebe. Kdo by těmto peckám jako Shock dnes řekl 14 let, a to ani nemluvím o dvacetiletém Scapegoat z debutu. Koncertní průřez do minulosti vytvářel ucelený pohled na to, jak se kapela skladatelsky vyvíjela a jakými žánry se nechala ovlivňovat. Samo sebou se všude promítá industriální tón, i když samply během koncertu byly kolísavé a posluchač je musel občas lovit. Zpět do minulosti se nešlo chronologicky, zprvu to vypadalo, že setlist bude otiskem desky Obsolete, která pak společně s Demanufacture má nejvíce ohlasů a rozdělily si i nejvíc zářezů. Z Digimortal musela zaznít klipovka Linchpin a Martyr z debutu byl už taková chuťovka. V podstatě co skladba, to absolutní hitovka, kterou sál bezpečně znal zpaměti. Publikum se snažilo v inkriminovaných pasážích Burtnovi pomáhat, raději ale vyslyšelo Dinovy požádavky na circle pit a jalo se udupat Roxy do země.

Zvukově to přes počáteční přehulenost bicích, které se srovnaly, bylo bez výtek. Bicmistr Mike Heller byla skvělá volba a pozadu nezůstával ani Matt Devries z Chimairy. Obzvláště pro Hellera nebyly cizí party vůbec problém a tlačil ještě víc monstrózního (a to doslova) Dina vpřed, který na své vzezření byl docela čilý a pobíhal během setu po pódiu sem a tam. Sekundoval tak do zpola vysvlečenému Burtonovi, který pár fanynek v první řadě zkropil svým úžasným potem. Ačkoliv z něj pot přímo lil, partům to výrazně, jak už bylo psáno v úvodu, nepomohlo a Burton opět zklamal. Melodické vokály byly nad jeho sílu a „chytání“ se na playback až moc křečovité. To samozřejmě několik skladeb citelně mrví, zejména u mé nejoblíbenější Ressurection a Linchpin byly melodické party prostě nad jeho sílu (hodně slušně řečeno). Je to tak trochu schizofrenický stav. Víme, že Burton to nedává, ale bez něj by FF už nebyli FF. A zůstat studiovou kapelou prostě nelze.

Takže? Jeden nemohl zpívat kvůli nemoci a druhý to neumí. Večer, který zpěvově rozhodně nevyšel. Vše musela vyvažovat hudba a té bylo v kvalitní míře dost a podle ohlasů celé Roxy odcházel téměř každý, byť s výhradami, spokojen. Včetně mě.

Fear Factory - Mike HellerFear Factory - Burton C. BellSetlist:

  1. The Industrialist
  2. Shock
  3. Edgecrusher
  4. Smasher/Devourer
  5. Powershifter
  6. Acres of Skin
  7. Linchpin
  8. Resurrection
  9. Recharger
  10. Martyr
  11. Scapegoat
  12. Demanufacture
  13. Self Bias Resistor
  14. Zero Signal
  15. Replica

Vložit komentář

Wajt - 15.12.12 00:16:33
Akerfeldt je dobry příklad. Pokud si dobře vzpomínám, posledně v Praze dokonce mlel něco v tom duchu, že musí hrát ty brutálnější věci až v druhý půlce setu, jelikož by pak ty kompletně cistý věci nedával...Ale můj názor je jasný - u Burtona to není o tom, že by si vyřval hlasivky v tvrdších polohách a pak nestíhal. Jednoduše prostě čistý vokály neumí.
Crust - 14.12.12 13:25:22
souhlas, Townsend je přirozenej talent, ale v tom řvaní už má taky jenom jednu polohu, kterou nemění a proto mě celkem nudí... rejstříky jako na Terrii nebo SYL jsem od něj neslyšel už léta a to ani na deskách. ad Akerfeldt - pokud se pamatuju, ohlasy z posledního pražskýho koncertu se shodovaly, že taky už radši inklinuje spíš ke zpěvu, než k hrubším polohám. Oba jsou nesporně lepší zpěváci než Burton, minimálně líp intonujou, ale je to zkrátka něco za něco.
brutusáček - 14.12.12 13:12:09
to nejsou vtipy..to je krutá realita ehm.....tak takový zkreslený vokal by stejnak šel přes nějakou mašinku neasi.. ;-) add tesseract, naživo jsem je ještě neviděl nemohu soudit :)
Střap - 14.12.12 12:10:08
No tak teda nevím zcela upřímně Townsend je ten člověk, co zpíval s Vaiem...je fakt s podivem, že umí zpívat. Nic proti, ale jak Akerfeldt tak Townsend to v tom krku přirozeně mají. Je mi líto Burton je přirozeně o ligy jinde. Nemyslím si, že je fakt známej zrovna týden. To srovnání mi přijde opravdu komický poslechněte si první FF a Sex & Religion....kde je, asi tak rozdíl.
bizzaro - 14.12.12 12:09:06
no hlavně TesseracT mají taky backing vox z mixu a to ať zpívá kdokoliv
mm.. nevsim sem si
meshuggah dávají vše s přehledem ehm :)))
uz me tyhle vtipy neba, Brute. i Mind's Mirrors, jo?
DW - 14.12.12 12:03:54
no protože to nikdy tak nějak nedávál, ale dřív měl asi větší nasazení... Střap se nehádá jestli jsou nebo nejsou běžná věc ty halfy, ale že on je prostě neuznává, to je celý :)..já tak ortodoxní být nemůžu, páč to bych šel proti svejm oblíbenejm že :)
no hlavně TesseracT mají taky backing vox z mixu a to ať zpívá kdokoliv :)
brutusáček - 14.12.12 11:46:55
no protože to nikdy tak nějak nedávál, ale dřív měl asi větší nasazení... Střap se nehádá jestli jsou nebo nejsou běžná věc ty halfy, ale že on je prostě neuznává, to je celý :)..já tak ortodoxní být nemůžu, páč to bych šel proti svejm oblíbenejm že :). meshuggah dávají vše s přehledem ehm :)))
Gulesh - 14.12.12 11:43:54
Presne tak...halfplayback je dneska uplne bezna vec, vsak kolik tam toho mel Devin, ale porad do toho jeste daval svy vokaly a bylo to super. Jinak prehazovani hlasu neni vzdycky jednoduchy no, vim o cem mluvim:-)... Kazdopadne co treba takovej Akerfeldt, ten taky strida blijak s cistym vokalem a nazivo to dava jak z desky...a co si budem povidat, taky uz to neni zadnej mladik... Spis me udivuje, ze Burton neni schopnej zazpivat skladby, ktery zpiva treba 15 let, pochopil bych to, kdyby to bylo z novy desky, ktera je venku 2 mesice a nema to jeste tak nadreny...ale treba Replica, tu uz musel nazivo odzpivat milionkrat...tak proc to nejde???... Ale moc se mi libi prirovnani s Gambrinusem:-DDD...
Crust - 14.12.12 10:01:00
Hele jestli myslíte halfplayback se samplama a backing vox, tak to dneska není přece žádná ojedinělost ani šizení. Jinej playback tam nebyl, to by asi nebyl falešnej ;)
Střap - 13.12.12 10:55:48
hehe...docela prdel. Nevím můj poslední koncert FF mě Burton sral nedostatkem nasazení. S faleší jsem u něj tak nějak počítal. Ovšem unuděnej k smrti před 20 tisíci lidma (nedělám si prdel jednalo se o Hellfest) to mě teda fakt nebavilo. Udělat z komba Cazares, Hoglan a Stroud kapelu bez nasazení je skoro umění. No faleš bych ještě nějak dal, ale koncert bez jakýhokoli nasazení to se na to fakt můžou vysrat. Hlavně ne playback...Přežiju metal s chybama, ale playback? FAKT NE! Playback nemá, co dělat v metalový kapele. Natolik ortodoxní teda kurva jsem.
Otus - 13.12.12 09:39:14
Jsem zaslechl, že bude playback, tak jsem se těšil, že si FF konečně pořádně užiju...Jenže ejhle! Bylo ho tam tak málo, že skoro nebyl slyšet, takže zase nahovno. Ač srdcovka, díky páně Bellovi jsem se k smrti nudil a čtvrt tuny živýho Dina to prostě nezachránilo :(
Crust - 12.12.12 23:53:59
DW: Ne, v djentu moc nejedu, sem tam občas něco, ale právě proto jsem čekal, že uslyším, jak jim ty změny jdou naživo z toho, cos poslal, což se nestalo :) v poho, kdyžtak si to najdu sám. Tebe sice možná nemusí zajímat, jak dlouho co kdo dělá, když sis to zaplatil, ale když půjdeš na exhibici 40-letý bývalý sportovní hvězdy, tak asi taky nebudeš automaticky čekat výkon srovnatelnej s o 15-20 let mladšíma. Zrovna tak hlasivky jsou taky sval a s určitým věkem prostě věci nejdou tak snadno. Porovnávejme porovnatelný, takže s Buřtoněm minimálně borce, kterým je aspoň přes 30 a né mladý junáky, který stihli sotva jednou ochraptět. A z těch starších se mi nevybavuje nikdo, kdo by nešel kvalitativně dolů.
DW - 12.12.12 23:08:42
Dneska jsem nad tim přemejšlel a je vlastně úplně jedno kolik to dělá let. Fanouška by nemělo zajímat jestli to dělá 120 let, ale jak to dělá teď tady - za fanouškovský současný prachy, ne za dvacet let starý. Jinak střídání poloh? Ty neposloucháš moc djent což?
Crust - 12.12.12 20:03:18
youtu.be/2PTCQsrKCTI youtu.be/8cASVM9_jng youtu.be/2c74tmWFWo4 Dneska jsou některý vokalisti už úplně jinde.
Hezký no, myslim že sis na to odpověděl sám :P právě že tihle hoši jsou výrazově úplně jinde, tak nevim, proč to srovnáváš s Burtem, kterej má těch poloh mnohem víc (tím nemyslím rozsah) a mezi tím různě přepínat je právě ten oříšek. Neslyšel jsem třeba z těhle ukázek, že by se tam vůbec někdo pokoušel o nějakej řev, ale nebavilo mě se tím proklikávat. Takže je to asi jako kdybys mi sem hodil ukázky Timberlakea. Další věc je, že i kdyby zvládali tyhle mixnutý vokály, tak tohle jsou nějaký mlaďasové, proto jsem prve psal "po pár letech". Burton tohle dělá už 20 let a moh by bejt klidně jejich fotr.
MVK - 12.12.12 13:42:26
já jsem z Plzně, ale upřímně se za ty naše patoky stydím.... je to hnus už delší dobu, Géčko samozřejmě úplné dno, zlaté Birelly
Wajt - 12.12.12 13:18:23
Nazývat současný Gambrinus plzeňským je urážkou plzeňského
brutusáček - 12.12.12 12:56:28
Zajímalo by mě, milý autore, čím přispělo tvoje město k české nebo světové pivní kultuře, když si dovoluješ urážet to naše plzeňské
moje město přispívá tím, že je kolem něj spousty chmelnic, já osobně se na pivě podílím tak, že suším (nejen teda já že) chmel, který jde do prazdroje ;-) neurážím plzenské, jen urážim gambrinus, kterej krom tankovýho je nepitelnej
ov42 - 11.12.12 23:43:45
Zajímalo by mě, milý autore, čím přispělo tvoje město k české nebo světové pivní kultuře, když si dovoluješ urážet to naše plzeňské
k.eight.a - 11.12.12 22:50:21
tak mu to sem tam ujede no, obcas je to na usmev, ale nic co by nejak vyrazne kazilo dojem.
Ono mu to neujelo jen občas - 90% čistých zpěvů neudýchal a k tomu byl falešnej. In-ear monitory neměl a ani jednoduchý trik přiložení ruky od pusy k uchu, aby se lépe slyšel a korigoval zpěv, se neobtěžoval praktikovat.
Nesouhlasim, podle mě to má ten člověk těžce na háku. Uplně z něj čišilo, že už je v tý kapele jen ze setrvačnosti. Měl by začít trochu sportovat, naprosto to neudejchával...
Přesně tak! Já jsem tedy z koncertu tak spokojený jako Brutusáček neodcházel. Devin měl dost rozplizlej zvuk a FF krom (předem očekávaných) výhrad ke zpěvu byli v dobré polovině až překvapivé agro. Buď jsem už zas posluchačsky jinde a nebo to občas šidili a proto to znělo tak nějak "vesnicky".
DW - 11.12.12 15:51:49
Mam proste pochopeni pro ten zaprah. Z neho pot nekapal, z neho tekl po litrech. A premyslim, jestli jsem nekdy videl live nekoho, kdo to dava uplne v klidu. Bjorn ze Soilwork taky nebyl na zivo zadnej buh...
No jéje, těch je. http://youtu.be/2PTCQsrKCTI http://youtu.be/8cASVM9_jng http://youtu.be/2c74tmWFWo4 Dneska jsou některý vokalisti už úplně jinde.
pf - 11.12.12 09:16:41
Podle me se ten Burtonuv "nezpev" moc demonizuje... tak mu to sem tam ujede no, obcas je to na usmev, ale nic co by nejak vyrazne kazilo dojem. Ve FF jsou dost komplexni vokaly, takze se tomu ani nedivim. Tyhle nahly prechody dava po par letech malokdo.
nevim, mne treba jeho krakorani na sonicspheru uplne koncert pokazilo.
LordSnape - 11.12.12 00:12:56
Když nechceš poslouchat falešné zpěvy, tak choď na operu nebo na post-rock..
martin - 10.12.12 16:05:41
Nesouhlasim, podle mě to má ten člověk těžce na háku. Uplně z něj čišilo, že už je v tý kapele jen ze setrvačnosti. Měl by začít trochu sportovat, naprosto to neudejchával...
brutusáček - 10.12.12 15:31:01
přésně
Crust - 10.12.12 15:09:08
Mam proste pochopeni pro ten zaprah. Z neho pot nekapal, z neho tekl po litrech. A premyslim, jestli jsem nekdy videl live nekoho, kdo to dava uplne v klidu. Bjorn ze Soilwork taky nebyl na zivo zadnej buh...
DW - 10.12.12 14:06:45
Crust: seš asi zbytečně moc tolerantní :).
sicky - 10.12.12 12:06:09
Podle me se ten Burtonuv "nezpev" moc demonizuje... tak mu to sem tam ujede no, obcas je to na usmev, ale nic co by nejak vyrazne kazilo dojem.
svatá pravda
Crust - 10.12.12 09:54:06
Podle me se ten Burtonuv "nezpev" moc demonizuje... tak mu to sem tam ujede no, obcas je to na usmev, ale nic co by nejak vyrazne kazilo dojem. Ve FF jsou dost komplexni vokaly, takze se tomu ani nedivim. Tyhle nahly prechody dava po par letech malokdo. Devin sice setlist uplne na hovno, ale jinak bavil...skoro ani nebylo poznat ze je nemocnej. On mel sice stejne dost utopenej zvuk, ale celkem se zdalo ze ty zpevy dava :)
brutusáček - 10.12.12 08:12:23
a tyvoe jako...to jsem máálem zapomněl...po devinovi došlo točený pivo na všech barech..no kde to jsme???? takhle se ten metal nedá dělat!!! :)
bizzaro - 10.12.12 00:44:18
Heller si to ve finalni Replice na konci slusne dava :D
brutusáček - 10.12.12 00:41:34
takže Shogun nemusí být tolik zklamaný, páč by byl určitě zklamaný. Add první fotka Devin si hezky hodil sopla na kytaru, no moc se netvářil technik když mu jí měl měnit :)

Zkus tohle