IT

Dubnové koncerty 2023

V dubnu se nejvíce těšíme na návrat Imperial Triumphant do Prahy. Ale čeká nás i hromada dalších koncertů.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

sobota 1. dubna

FUNERAL IMPERIAL FEAST (Modrá Vopice, Praha) – FB event

vihkav: Je to velké au, jak se to kříží s Ved Buens Ende v Německu, kam jsem se nakonec rozhodl jet, ale Frowning a Pantheist jsou pro zůstavší nutnost vidět, a to za doprovodu Námölu, Et Moriemur či Gospel of the Future.

NOCTURNAL PESTILENCE + MORTHYMER + PHOBIA JOURNAL (Kaštan - Scéna Unijazzu, Praha) – FB event

LooMis: Tak tady jdu samozřejmě na pana Morthymera a jeho instrumentální orgie. Debutní deska se blíží!

pondělí 3. dubna

ORCHESTR BERG – SLYŠET 2X (Divadlo Archa, Praha) – FB event

AddSatan: Clara Iannotta – osobně a v českých premiérách = Dead Wasps in the Jam-Jar a Intent of Ressurection – Spring or Some Such Things - zvláštní, atonální, disonantní skladby, místy blízko musique concrète, noise, ambientu (lze poslechnout zde). Škoda, že to nejspíš (opět) nedám, budu pryč.

úterý 4. dubna

CS + KREME + BOYSE + MALACHI CONSTANT (Ankali, Praha) – FB event

AddSatan: Experimentální psychedelie, dub, trap, ambient, jazz, cyberpunk, tribal, downtempo. Viz promo. Zní to fakt zajímavě. Škoda, že budu (nejspíš) pryč.

JSt: Trošku nechápu, že mě CS + Kreme doteď míjeli, tu australskou mikroscénu kolem HTRK a Carly dal Forno mám hodně rád. I CS + Kreme se pohybují někde na okrajích dubu a post-punku, ale zejména na famózní poslední desce si z nich berou spíš principy než konkrétní postupy... je to taková zvláštní, vysušená prostorovost, extrémně se těším. Plus bude zvláštní příležitost vidět „kyberpunkovou“ elektroniku Boyse (Petr Vrba + Martin Nábělek) na opravdu solidním zvuku plus Malachi Constant zní jako příjemné překvapení.

THE DWARFS OF EAST AGOUZA (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Specifická egyptská psychedelie ft. Alan Bishop z legendárních Sun City Girls, jsem celkem zvědavý.

čtvrtek 6. dubna

WARBRINGER + EVIL INVADERS + SCHIZOPHRENIA + MASON (Modrá Vopice, Praha) – FB event

LooMis: Večer přímočarosti. Thrash musí mít tah na branku a tady to bude jak sympaticky načichlé starým řemeslem, tak i provzdušněné novovlnnou dynamikou.

PIG'S BLOOD + VERBUM + GOATCRAFT + ENTRAPPED + MÖRGHUUL (Underdogs', Praha) – FB event

mIZZY: Americký war metal, správně temný death doom z Chile a slovenský sataňizmus v Praze odstartuje své evropské turné. Zde se k nim přidají ještě dvě malé české kapely – deathoví Entrapped a thrash black Mörghuul. Bude party jak hajzl!

pátek 7. dubna

PIG'S BLOOD + VERBUM + GOATCRAFT (Lesniczowka, Katowice) – FB event

Dantez: Zastávka s Mörghuul v Praze se jeví rovněž vlídně, bližší dostavení v katovicích ale přece jenom vyhraje. Navzdory kapelám z Ameriky a Chile mě nejvíc lákají čoboli – málokdo je totiž na československé půdě tak real jako právě Goatcraft. Uegh.

sobota 8. dubna

JABLUNKOV V OHNI (Rock Café Southrock, Jablunkov) – FB event

Dantez: Solidní soupiska v jednom z nejimpozantnějších klubů v republice. Poslednímu materiálu Cult of Fire neholduju, ale jejich výprava by mohla v kombinaci s pěknými prostorami fungovat velmi dobře.

neděle 9. dubna

TITANIC + PAČESS + DESTROY! (Modrá Vopice, Praha) – FB event

LooMis: Nemůžu si pomoct, ale Titanic jsou srdcovka a vlastně jediná/poslední kapela, která to za těch +30 od revoluce pořád pravověrně metalově hrne. Léta přibývají (R.I.P. Milan Hanák), ale polovina „mladé“ krve z CoF Ashok a MarThus(!) to dokázala správně nakopnout. Ne, tohle není deja vu z minulého měsíce, ale náhradní termín z důvodu onemocnění v řadách Titanicu, které zapříčinilo březnové zrušení. A Destroy! zní náramně.

úterý 11. dubna

FACE THE DAY + HER NATURE + BETWEEN THE PLANETS (Rock Café, Praha) – FB event

LooMis: Velice sympatické propojení – hudební i personální. A říkám to už dlouho, že kdyby každý z členů FtD a BtP vzal svojí kapelu + projekt, tak z toho je krásný malý fesťáček. O den dříve Plzeň, odkud jsou Her Nature.

JOSTEN MYBURGH + MATTHIAS MÜLLER & PAWEL DOSKOCZ & EMILIO GORDOA (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Myburgh vydával na elitním labelu Another Timbre a spolupracoval s legendární skupinou Wandelweiser, čemuž odpovídá jeho úsporná, i v rámci volné improvizace promyšlená hra. Od mezinárodního tria (trombón + kytara + bicí/elektronika) čekám pěkně členité a ne tak úplně ambientní plochy.

středa 12. dubna

DAVID EUGENE EDWARDS (Meetfactory, Praha) – FB event

Dantez: Akustický křesťanský mysticismus v pražské industriální výhni. Dost možná jedinečná šance vidět Edwardse v sólové podobě, sice bez tlaku a sehraností Wovenhand, ale stále s patřičnou osobitostí a duchovním přesahem v odlišném zvukovém provedení, které je možno ochutnat třeba zde.

mIZZY: Tohle samozřejmě láká i mě. Sice z poslechu živé nahrávky mám pocit, že by šlo ze sólového provedení skladeb 16th Horsepower a Wovenhand vytlačit ještě více, ale jsem zvědavý, jak to tentokrát bude fungovat bez noiserockového nátěru.

ANA ROXANNE + DELPHINE DORA (Atrium, Praha) – FB event

JSt: Jedno z aktuálně rychle stoupajících nových jmen v ambientu plus zvláštní naivistické písničky, které od něj taky nemají daleko. A budou varhany.

pátek 14. dubna

IMPERIAL TRIUMPHANT + DOWNFALL OF GAIA + IMPLORE + CULT OF OCCULT (Underdogs', Praha) – FB event

vihkav: Ultimátní čtveřice, na každou z těchto temnůstek se těším velice (rým nebyl záměrný).

AddSatan: Dle ohlasů jsem vyloženě rád, že jsem „AjŤáky“ loni na BA neviděl, v klubu to po zvukové stránce bude určitě lepší. Jsem zvědavý, jak živě vyzní skladby z posledních dvou desek. Škoda, že asi opět nebude nic z Abyssal Gods. Předkapel bych raději méně, ale alespoň bude více času na nahrávání (o pár pater výše). A nebo půjdu na Tima Heckera?

LooMis: Avantgardní blackmetal amerických Imperial Triumphant v prostorách sklepení Underdogs' k sobě velmi pasuje. Minulý rok na BA jsem nebyl, takže velké lákadlo.

mIZZY: Oba předchozí koncerty Imperial Triumphant v Underdogs' byly výborné. A jelikož na Brutale to nebylo úplně ono, asi taky seběhnu ze studia pár pater dolů, abych si trochu spravil chuť.

TIM HECKER + DASH + FREDDIE HUDSON + NEVER SOL (MeetFactory, Praha) – FB event

AddSatan: Jedno z největších jmen (power) ambientu / noise / drone / glitche atd. po xx (14?) letech v Praze a zrovna se musí třískat s IT. Nejradši bych zkusil stihnout oba koncerty (kluby jsou kousek od sebe), ale asi to časově nevyjde. Navíc od Heckera mám rád hlavně věci do Virgins, ještě počkám, jaká bude nová deska (vyjde 7. dubna), ale asi dám stejně přednost Imperiálům.

sobota 15. dubna

CARL STONE + GURUN GURUN (Alfred ve dvoře, Praha) – FB event

AddSatan: Průkopník laptopové hudby, glitche, pán co předběhl dobu atd. (neznal jsem, což ale nic moc neznamená). Prý to bude jak ambientnější, tak i dost divoké („ohňostroje samplů“).

neděle 16. dubna 

BOSCO SACRO + GODDESS LIMAX BLACK (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Bosco Sacro je celkem chytrá záležitost, členitý katatonický doom, který možná lehce pokukuje do gotiky nebo post-rocku. Aktuálně debutují na Avantgarde Music. GLB bude hrubozrnný droneový námel.

úterý 18. dubna

WAYFARER + HAVUKRUUNU (Kabinet Múz, Brno) – FB event

Dantez: Americká black metalová kovbojka se v Kabálu setká s finskou epičností, která si zachovává oldschoolovou, bathory-esque ryzost. Kombinace jmen je neméně zajímavá než samotné podání, se kterými se kapely pasují.

RADIAN (Punctum, Praha) – FB event

mIZZY: Experimentální jazz rock Radian jsem viděl před lety v rámci Alternativa festivalu, kde byli super. Od té doby v Praze párkrát hráli, ale nikdy mi to nevyšlo. Teď budou v super prostoru kousek od baráku, takže si je konečně připomenu.

pátek 21. a sobota 22. dubna

FAUN FESTIVAL (Husa na provázku, Brno) – FB event

AddSatan: Deathprod byl živě jeden z nejhlubších ponorů i největších námrdů, co jsem v rámci dark ambient / noise / drone apod. hudby zažil. V pátek kromě něj vystoupí i experimental vokalistka Juliana Venter (tak trochu Diamanda Galás řízlá Sidsel Endresen apod.) se saxofonistou Rolf-Erikem Nystrømem (živě též dobří) a Christian Wallumrød Ensemble, v sobotu Lucretia Dalt (viz níže) a další. Být Brňák, tak jdu určitě, nejsem, takže uvidím, ale na ten pátek bych vyrazil rád.

JSt: Někdo vytáhl solidní prostředky z norských fondů a postavil docela brutální lineup z improvizační a elektronické hudby. Deathprod, Lucrecia Dalt, Širom, Rolf-Erik Nyström s Julianou Venter, potenciálně hodně zajímavá položka je Christian Wallumrod Ensemble (pořád mám v paměti famózní set Wallumrodových Dans Les Arbres).

GROOVY & STINKY FEST (Rock Café, Praha) – FB event

vihkav: Moje slamové dny neodvratně skončily, ale přání konečně vidět Vulvectomy mě ještě mírně tlačí v kebuli. Jenže vzhledem ke strašné kvalitě zvuku minule a mizivé šanci na jednodenní lupeny se mi to kvůli jediné kapele asi platit nechce, sorka.

sobota 22. dubna

FIRE'S BURNING FESTIVAL II (Pink Whale, Bratislava, Slovensko) – FB event

Dantez: Tohle lidi z Temple of Horror vychytali. Pořadatelé posbírali to nejsilnější z kapel, které zrovna jedou evropské turné a stvořili více než solidní soupisku, která může u břehu Dunaje vyčarovat nehezkou Magii. Jména jako Hetroertzen nebo Häxenzijrkell navíc doprovodí zajímavá domácí jména jako Sedem Minút Strachu nebo Beton.

mIZZY: Jo, naprosto super sestava! Hetroertzen jsou navíc v totálně super formě a byli asi nejlepší kapelou estonského Howls of Winter festivalu, o tom, jak jsou výborní Häxenzijrkell, snad nemusím opakovaně psát, k tomu závěr turné Pig's Blood s Verbum, ale i ta místní jména budou super. Ceremony of Silence bych konečně rád viděl a Sedem Minút Strachu je überkvlt!

neděle 23. dubna

LUCRETIA DALT + ADELA MEDE (MeetFactory, Praha) – FB event

AddSatan: Kolumbijská electronic / ambient a vokální experimentátorka, jejíž loňské album je písničkovější, přístupnější - s vlivy latino hudby (bolero), jazzu, dubu, asi i trip-hopu, avant-popu atd. A mě asi baví i víc než starší tvorba.

čtvrtek 27. dubna

KING DUDE (Kasárna Karlín, Praha) – FB event

Dantez: Pravděpodobně jedna z posledních přehlídek akustického barytonu Kinga. Pár akordů, dostatek temnoty a ještě více pokynutí Luciferovi.

pátek 28. dubna

THY CATAFALQUE + APRIL WEEPS + SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY (Majestic Music Club, Bratislava, Slovensko) – FB event

mIZZY: Thy Catafalque jsem viděl loni jak na Brutalu, tak i v Budapešti, a i když ani jednou to nebylo na označení za koncert roku, velmi zábavné a dobré to bylo. No, a jelikož Praha stále nic, dost možná se na ně zajedeme podívat do Bratislavy. Tamás má navíc hotovou novou desku, od které slibuje, že bude nejvíc metal za poslední dobu, takže lze očekávat, že Thy Catafalque budou pokračovat v dost tvrdých koncertech.

neděle 30. dubna 

SUGAI KEN + LXV (Punctum, Praha)

JSt: Na Sugai Kena se taky hodně těším, bude to taková dekonstrukce japonského folku do současné experimentální elektroniky, předpokládám to bude dost charismatické. LXV jsou nenápadné plochy, ze kterých se občas vynořují... věci. A pár dalších projektů se ještě domlouvá.


Přispěj do diskuze

haha proti Prague Death Mass jsou ty vstupenky pořád dost v pohodě, ne?:)

ale vážně, 650 za večer není vzhledem k formátu těch jmen nějak moc, byť chápu, že když chceš vidět jednu věc, dost si to rozmyslíš)

Strašné sracky jsou to (blood Inca a hlavně Stormkeep, teď jim na paty šlape nová deska Lamp of Murmuur, hrozny hovno), ale zrovna Wayfarer měli i dobré skladby. Havukruunu je navíc snad jediný finopal/bm který není zároveň tak nebo tak ns :) tak jsem zvědavý.

Kult Blood Incantation a spřízněných projektů jsem nikdy nepochopil.

wayfarer je jasný (členové blood incantation a stormkeep, takže není o čem přemýšlet), ale ty deathprod, to by museli kápnout z norských fondů i návštěvníkům :/

aktuálně

diskuze