Deka měsíce: duben 08

Deka měsíce: duben 08

Duben přinesl nejednu desku, kterou stojí za to si pustit. V redakci zaplály vášně.

article_489_px2

1. Portishead: Third

Jak se zdá, nejen pro mě převratná deska, kterou nikdo nečekal. Recenze obsahuje krátké vychválení, ale proč si nedopřát něco souvisejících odkazů. Nejprve v legraci psaná recenze kolegy z iDnes. Ohoho, chce se říct!
S názorotvorným Pitchforkem se podle očekávání shodneme přece jen lépe. Dočíst se tu můžete i některé z důvodů, proč vlastně zní nové album o tolik jinak než první dvě desky a že to zdaleka není jen časovým odstupem.
Pro zajímavost se h.e.r.e. můžete podívat i na to, jak vypadá jedna písnička Portishead bez Beth Gibbons. Písnička Deep Water, kterou si tenhle žák Franty K. Bartáka vybral ke coververzi (a nikoli nepovedené) má vůbec zajímavý příběh. Jestli je její podobnost s písničkou neblaze proslulého Steva Martina čistě náhodná můžete posoudit sami právě h.e.r.e.
Vyjádření samotných Portishead přinesl magazín Exclaim > Whibbs: „Zajímala by mě písnička Deep Water, je opravdu úžasná. Jak to s ní bylo?“ Utley: „Dlouho jsem si myslel, že je to blbost [v orig. výraz pro Euroústavu na čtyři] – ha, ha. Byla svým způsobem založena na věci z filmu The Jerk od Steva Martina… Geoff (Burrow) to navrhl a já si myslel, že si snad dělá legraci. Ale teď si myslím, že je Deep Water výborná.“
Nakonec nezbývá než doporučit okusit něco málo z živého vystoupení v ATP roku 2007. Youtube nabízí téměř kompletní záznam, takže Lets Carry on.

article_489_px3

2. Textures: Silhouettes

Těžko se dá mluvit o druhém místu, tak těsný byl výsledek dubnového hlasování. Textures se totiž vytáhli s albem, které nejen drží vysoký standard předchůdce. Přináší i takový díl progrese oproti předchozímu albu, který čekal jen málokdo. Trefně to popsali ve zdejší recenzi dr. Kotek a šéf. Co k tomu dodat, než že královského žezla progTEKdeTTu se přinejmenším do doby, než vyjdou noví Cynic ujali železnou pěstí Textures.

article_489_px4

3. Kayo Dot: Blue Lambency Downward

Klidná, příjemná a uvolněná deska Kayo Dot bude umět pohladit, když i s datem vydání 6. května se stalo třetí nejoblíbenější deskou Marastujakcyp. V každém případě dobrá příležitost ještě jednou připomenout nadcházející koncert.

Tagy:

aktuálně

diskuze