Články

přeposlat článek tisknout
DEICIDE, BELPHEGOR, HOUR OF PENANCE

DEICIDE, BELPHEGOR, HOUR OF PENANCE

  • kdy: 3.7.2011
  • kde: Praha, Exit Chmelnice

Marně pátrám v paměti, kdy jsem zažil horší zvuk. A škoda je hlavně toho, že když už náhodou bylo trochu něco slyšet, Deicide to valilo neskutečně.

Koncertu Deicide předcházely zajímavé události, které z celého dne vytvořily poněkud bizarní kontrast. Ráno jsem totiž v kostele byl přítomen na posledním rozloučení mé silně věřící babičky. Chvílemi jsem se při představě Glena Bentona v taláru, který ze sebe chrlí protikřesťanské pokřiky, až uchechtával. A jakmile jsem dorazil domů, musel jsem se vyléčit evergreenem Scars of the Crucifix.

Na koncert jsem nijak nespěchal, první kapela mě příliš nezajímala, ale Hour Of Penance jsem rozhodně vidět chtěl. Hlavně jsem byl zvědav na nově obsazené posty za bicími a mikrofonem. Do sálu se ale dostávám až po deváté hodině, kdy jsme myslel, že akorát dohrává první kapela. Mizerný zvuk, poslední song, který jsem slyšel, mě zoufale nudil. Až chvíli potom se dovídám, že jsem stihl konec Hour of Penance. Po shlédnutí  jedné skladby si netroufám hodnotit, ale přišlo mi, že po vzoru Fleshgod Apocalypse u HOP nastal úpadek.

Vzhledem k tomu, že jsem celý den nejedl, účast Belphegor jsem poměrně vítal - plánoval jsem si totiž po poslechu pár věcí odskočit vedle na večeři. Klasická blackmetalová image kapely mě sice rozesmála hned na začátku, nicméně začátek opravdu překvapil. Řízný, valivý nathrashlý rytmus mě zaujal natolik, že jsem myslel, že set i dokoukám, protože ani zpěv nebyl úplně ukvičený a prvky deathu a zmíněného thrashe šmakovaly. Bohužel kapela měla poměrně špatný zvuk a v rychlejších rytmech toho moc slyšet nebylo. Jenže s každým dalším zářezem pak Belphegor bavili míň a míň a zhruba po třech věcech odcházím jíst.

DeicideVrátil jsem se akorát před začátkem setu „nepřátel boha“ Deicide. Scéna připravena a za obrovských ovací Glentonova banda nastoupila na pódium. Otevíralo se skladbou Homage for Satan a ihned od začátku mi bylo jasné, že dnes si na své nepřijdu. Po vzoru předchozích kapel totiž Deicide měli naprosto otřesný zvuk. Marně pátrám v paměti, kdy jsem zažil horší. A nejsmutnější bylo, že nejvíc utrpěly bicí. Nebyly totiž slyšet téměř vůbec! Sem tam nějaký činel, jinak nic. Kde je virbl? Kde je kopák? Pro mě jako bubeníka je koncert bez nich naprosto odepsaná záležitost. A lepší to nebylo ani s basou, takže v kakofonii zvuků vynikl snad jen Bentonův výborný zpěv. Během koncertu pak dokonce na chvíli vypadla jedna bedna, takže Deicide byli slyšet, jako by hráli někde dvě patra pod Chmelnicí. Škoda je hlavně toho, že když už náhodou bylo trochu něco slyšet, Deicide to valilo neskutečně. Hlavně v pomalejších pasážích u Conviction, When Satan Rules the World nebo Scars of the Crucifix. A Asheim za bicími opravdu válel. Poznal jsem to spíš sice dle odezírání z toho, kam bouchá, protože zvukově bohužel nebylo slyšet téměř nic. Zkoušel jsem měnit místa, stál jsem i úplně vpředu, kde to tedy bylo o malinký chloupek lepší, ale stále ukrutná bída. Znechutilo mě to pak už natolik, že jsem několikrát odešel i ven na vzduch. Ve Chmelnici totiž bylo nedýchatelno, a to ani nebyla úplně plná. A znechuceni z toho podle mě byli i sami Deicide, protože bez přídavku po krátkém rozloučení opustili pódium. Ani se jim nedivím, i když na druhou stranu hladovým fanouškům byl zvuk asi jedno, protože Deicide sklidili úspěch. Velká škoda! Kapela samozřejmě za zvuk nemůže, ale takto se mohli snažit, jak chtěli, ale koncert bez okolků byl totální průser. Nevím tedy, jestli měli zvukaře vlastního nebo zvučil pověstný chmelnický „country děda“, ale práce se panu zvukaři opravdu nepovedla. A tak aspoň doufám, že budu mít možnost Deicide co nejdříve vidět znovu, abych si spravil chuť.

Jiné názory


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

Lille Gruber byl s Belphegor jen ve studiu?

   Lunaris:
Černá pazoura: Nevím, zní mi to víc jako švédský střední proud. DMDS je celkem pomalejší a kytary jsou proměnlivější. Tady do tebe valí kytarovou stěnu s bicím kulometem. Ale to je z jednoho poslechu na youtube.
  


jo to mas pravdu, ale ta nostalgie z toho citit je...

sakra, kdyz si ted poustim znova oboji, tak slysim jak moc mi tam chybi ta drsnacka basa z DMDS.

Černá pazoura: Nevím, zní mi to víc jako švédský střední proud. DMDS je celkem pomalejší a kytary jsou proměnlivější. Tady do tebe valí kytarovou stěnu s bicím kulometem. Ale to je z jednoho poslechu na youtube.

Lunaris: presne tak, kdysi jsem je mel celkem rad, ale opustilo me to prekvapive rychle. i kdyz Fornicationium et Immundus Diabolus z Fleshcultu si poslechnu rad kdykoli. je to strasna uctivacka de mysteriis v trochu cistsi produkci. na zivo ji snad bohuzel nehrajou.
nadrom by zrejme potreboval naky cross hardcoru, nebo thrashe ci bdm s blackem aby mu to sedlo. hmm co treba absu? to je thrasik peknej. album tara by nemuselo byt spatny. takova moc pekna ukazka, kdyz frontman, skladatel a bubenik v jedny postave ma ADD plus se predtim predavkoval speedem.

   nadrom: No když hraje black metal, tak většinou prchám pryč z areálu ( i na brutalu), takže já se k black metalu zas tak moc nedostanu, tady se mi bohužel připletli do rány..kámoš je chtěl vidět...jinak bych šel na pivo už dávno..ale mít lepší zvuk, možná bych i zůstal, zas tak hrozný to nebylo, klasickej black to nebyl...  
Nebyl no, Belphegor hrajou black a death tak půl na půl, jinak by možná na tomhle turné ani nebyli. Mimochodem podle mě celkem sračková kapela, která se z nějakého důvodu dostala do jakéhosi druhořadého mainstremu.

   Cronic:
neviem ale report mi prijde uplne o nicom - ak chcel autor povedat ze na chmelnici bol zly zvuk tak to mohol napisat v troch vetach niekde v diskusii a nemusel sa trapit s opisovanim celeho svojho dna ;)
  


No tak nevim co bych do toho reportu psal jinýho, když sem nic neslyšel...:)



   Adamos:
Kapela samozřejmě za zvuk nemůže.... wtf? Často to bývá kapela, která má zvuk tak na hovno, že s tím zvukař prostě nic nenadělá. To bys mohl vědět, když hraješ Takže jak si došel k tomuhle poznání?



  

Pochybuju že by měli Deicide takhle hroznej zvuk sami od sebe, nicméně s koncertnim hranim zkušenosti nemám, takže hádat se s tebou o tomhle nehodlám...

   Lunaris:
Přitom poslední akce na Chmelnici si podle mě se zvukem docela poradily. Jinak nechápu, jak může někoho (ještě stále) rozesmívat klasická blackmetalová image. Autor dělá, jako kdyby v životě blackovou kapelu neviděl... nebo se snad na každém koncertě trapně směje, protože je to pokaždé tak vtipné? Patří to k tomu, tak nevím, co se pořád řeší. Asi je ale třeba to zmínit, aby se pár podobných při čtení reportu zasmálo taky.
  


No když hraje black metal, tak většinou prchám pryč z areálu ( i na brutalu), takže já se k black metalu zas tak moc nedostanu, tady se mi bohužel připletli do rány..kámoš je chtěl vidět...jinak bych šel na pivo už dávno..ale mít lepší zvuk, možná bych i zůstal, zas tak hrozný to nebylo, klasickej black to nebyl...

Kapela samozřejmě za zvuk nemůže.... wtf? Často to bývá kapela, která má zvuk tak na hovno, že s tím zvukař prostě nic nenadělá. To bys mohl vědět, když hraješ Takže jak si došel k tomuhle poznání?


Mě bude image rozesmívat vždy a všude, je fakt, že články o tom ale potřebu psát a šířit nemám:D Prostě někoho komediantství baví, někoho baví muzika, někoho baví obojí.

aktuálně

diskuze