BA

Co neminout na pětadvacátém Brutal Assaultu?!

Po třech letech se konečně dočkáme festivalu Brutal Assault v plné síle. Dokonce se bude jednat o jeho pětadvacáté výročí. Co doporučujeme neminout?

V posledních dvou letech, na rozdíl od mnoha festivalů, jsme o Brutal Assault úplně nepřišli. Proběhly jeho mini-verze Josefoff a Josefstadt. Jeho plnohodnotného pětadvacátého ročníku se po dvou přesunech dočkáme ale až letos. Níže si můžete přečíst o tom, které kapely na něm doporučujeme neminout. V tomto článku se však téměř nedočtete o kapelách jako At the Gates, Suffocation, Venom či Mayhem, které na festivalu vystoupí už poněkolikáté a všichni je znají. Primárně se soustředíme na menší kapely, z nichž se mnoho na Brutalu objeví dokonce poprvé.

Jednotlivé kapely jsou seřazeny dle času z nejnovější verze oficiálního programu a vedle jejich jména je rovněž uvedeno, kdy a na které stage vystoupí. Vzhledem k tomu, že ještě může dojít k menším změnám programu (a to i v průběhu festivalu), doporučujeme sledovat oficiální stránky pořadatele, aby vám opravdu nic neuniklo.

čtvrtek 9. srpna

Thy Catafalque (17:10, Jägermeister stage)
mIZZY: Hned první festivalový den v pět hodin odpoledne se potvrdí umění pořadatelů BA dotáhnout na festival exkluzivní jména. Bude se jednat o první koncert kapely mimo Maďarsko a vlastně teprve třetí vystoupení vůbec (když nepočítáme Fekete Zaj festival, kde se vlastně nejednalo o gig pod názvem Thy Catafalqe, tak dokonce druhý)! Jsem samozřejmě moc zvědavý, jak se Tamásovi a spol. povede po více jak dvacetileté existenci kapely přenést jeho velmi pestrý avantgardní metal s hromadou hostujících nástrojů na koncertní pódium. Očekávám ale, že se bude jednat o jedno z nejzajímavějších a nejoriginálnějších vystoupení celého festivalu.
Sicky: Asi největší lákadlo letošního BA. Nadžánrový mix, kde se potkává black, ethno, avantgarda, rock, prog, elektro na albech působí opravdu vymakaným dojmem, doufejme tedy, že stejně zafunguje i live. Multiinstrumentalista a principál Tamas Katai živě nevystupuje a jedná se proto o velmi speciální vystoupení. Trochu se obávám příliš metalového setu na úkor avantgardy, což by byla škoda, no doufejme, že budeme příjemně překvapeni.

Exorcizphobia (17:35, Obscure stage)
Sicky: Tak tady není o čem, podpořit tuzemskou thrashovou jedničku na BA je povinnost. Bohužel moc nechápu přidělený čas. Trutnováci by měli hrát v prime timu na velké stejdži a ne zahajovat v úterý odpoledne ve stanu. No nic, na ně je nutno vyrazit do Jaroměře zavčasu.

Můra (19:40, Bastion stage)
Dantez: Post nejryzejší podoby černého hudebního řemesla zastanou na letošním ročníku Češi. Můra na kostře black-death-doom metalu rozehrává pokleslou magii, která se co do atmosféry otírá jak o blackmetalový Trondheim, tak o přiožralé Urfaust. Zvukem se pak vychází zejména z nejpomalejších momentů Incantation. Nestandardní, o to však slibnější výkop akce.

Vola (19:50, Sea Shepherd stage)
brutusáček: Milovníci progresivních žánrů se dočkají v úterý hned u Rivers of Nihil, budou dobří, nicméně hlavní želízko moderních žánrů v úterý bude Vola. Bude se tahat za srdíčko a až djentově sekat. Vola se bohužel střídá s kolegou mIZZYm a jeho Můrou, uvidíme, nakolik podplatí mé progresivní já, abych na jeho zhýralou heretičnost vyrazil!

Voices (22:00, Bastion stage)
mIZZY: Voices, kteří také hrají už v úterý, si odbydou v ČR též svou premiéru. Jedná se o vedlejší projekt lidí z Akercocke a The Antichrist Imperium, kde se věnují, stejně jako v dalších kapelách, primárně progresivnímu avant-blacku. Ve Voices k žánru ale přistupují opět trochu jinak a lze čekat, že kromě sypaček to bude i řádně podivné. Obavy mám jen z toho, aby do setlistu nezařadili až moc skladeb stojících primárně na čistých vokálech, které mi zrovna u nich nelezou moc do ucha. (A live s nima hraje Nick Barker, pozn. Bizz.)

DREvoken (00:10, Obscure stage)
DR: Mám ten dojem, že američtí funeraldoomoví veteráni na Brutal Assaultu ještě nehráli. O to větší lákadlo je vidět. Spolu s Esoteric největší ikona žánru. Těšba na nemilosrdně hutné kytarové stěny a záhrobní litanie.
MXL: Festivalové doomové okénko je letos asi v nejsilnější sestavě, kam až má vetchá paměť dosáhne. Kromě dobře známých smeček s tímto charakteristicky neveselým a pochmurným stylem propojených, jako jsou Paradise Lost, Katatonia či Swallow the Sun, se dočkáme ještě vzácnějších pohřebních oslav, přicházejících z pochmurných tenat hrobového podzemí. Králové pomalého umírání a záhrobní despocie, vzývající utrpení v nekonečném očistci, vládci negativity, nihilismu a nejhlubší nenávisti! Ano, je to tak Evoken z New Jersey uvidíme konečně i na BA, a to hned krátce po úterní půlnoci. Osobitá muzika Amíků jistě rozpláče a od života odradí nejednoho nenapravitelného optimistu. Jejich zatím poslední placka Hypnogagia nemá chybu, jako ostatně i dalších šest alb téměř třicetiletého seskupení, který patří v tomto stylu mezi to nejlepší v US a podle mě i na světě. Pro všechny zhoubaře nutnost.
brutusáček: Funeral nám většinou Brutal uzavírá, uvidíme co debutanti na BA Evoken předvedou v závěru prvního dne, veselo nebude.

středa 10. srpna

Darkest Hour (13:20, Jägermeister stage)
brutusáček: Středa pro mě začíná jasně s Darkest Hour a je velmi na pováženou, že tihle veteráni hrají tak brzo, nejlepší následovníci švédské MDM školy. Za bicíma samozřejmě stále Travis Orbin!

Misery Index (16:35, Obscure stage)
Sicky: Poslední deska mě sice moc nebere, ale naživo to bývá vichřice. Death-grind rubanice se dvěma zpěvy jede zpravidla jak precizně seštelovaný stroj. Viděl jsem několikrát a vždy paráda. Tady se vyplatí být včas na značkách.

Tesseract (17:30, Sea Shepherd stage)
Sicky: Jedna z progressive-djent záležitostí, které lze v daném stylu považovat za špičku. Čekám hudebně sofistikovaně zahraný set, kdy kapela potvrdí svoje renomé, a kvalitně odprezentuje svoji vizi futuristického metalového vývoje.
brutusáček: Škoda brzkého času, ale samozřejmě povinnost pro rozlámané srdcaře!

BrutusáčekImperial Triumphant (19:45, Bastion stage)
mIZZY: V případě Imperial Triumphant nelze čekat nic jiného než naprosto perfektní hudební výkon, originální pódiovou show se zlatými maskami a skvěle uskřípaný jazz-death metal. To koneckonců potvrdili už dvakrát ve sklepení pražského klubu Underdogs, a je mi jasné, že na větším pódiu a se silnější aparaturou to bude makat ještě o poznání víc. Pro kapelu to na Brutalu bude rovněž premiéra.
DR: Spoléhám na kvalitní festivalovou aparaturu, která zhmotní a umocní makabrózní feeling těhle jazzodissoblackových podivínů. Černý kůň BA.

Igorrr (20:45, Jägermeister stage)

Sicky: Minule to tam tahle sebranka docela rozsvítila, takže kdo by si nedal repete, že? Experimentální úlet, který není jen o hudbě, ale i o okázalé show, bude naživo určitě znovu interesantní záležitost. Jako zpestření převážně ortodoxně metalového maratónu určitě dobrá volba.

Golem Mecanique (21:15, KAL stage)
AddSatan: Pohlcující drone na zvláštní niněru, varhany nebo kytaru a smutný zpěv. A dávka čarodějnické uhrančivosti. Dvě desky na Ideologic Organ Stephena O'Malleyho. FFO: Nico - Desertshore, Menace Ruine, Éliane Radigue.

Moaan Exis (23:45, KAL stage)
mIZZY: S Moaan Exis jsem měl dvakrát tu čest na Audiotrauma festivalu, kde to pokaždé naprosto zabili svou kombinací techna, rytmického noisu a digital hardcoru. A jelikož se jim podařilo zvítězit na čistě industrial festivalu, v rámci KAL stage na Brutalu je nelze nedoporučit. Zastaví se zde v rámci svého turné s Bolehlavem, který na téže stage vystoupí ve stejný den o něco dříve.

pátek 11. srpna

Phlebotomized (11:40, Jägermeister stage)
MXL: Ve čtvrtek poobědváme s holandským doomovým kultem Phlebotomized. Každý, kdo se v devadesátkách vážně zaobíral tímto stylem, přišel velmi pravděpodobně do styku s jejich nadčasovými veledíly Preach Eternal Gospel a Intense, Immense, Suspense. Na Skycontact z roku 1997 už se jednalo o velmi neotřelou progresivní avantgardu, následně se však kapela rozpadla a na dlouhých dvacet let odmlčela. Až před čtyřmi roky se kytarista a mozek Nizozemců Tom Palms jaksi probral, dal dohromady novou sestavu a s ní vyplodil poměrně zdařilé album Deformation of Humanity a ještě lepší EP Pain, Suffering, Resistance. Phlebotomized jsou tak pro mě jedním z černých koňů letošního line-upu. Doufám, že si toho budou vážit a zahrají na výbornou.

Aborted (15:10, Sea Shepherd stage)
Sicky: Death/grind partičku soustředěnou kolem Swena de Caluwe lze považovat za již veterány, ale stále se jedná o jistotu, kdy při živém vystoupení nemůžete šlápnout vedle. Čas mají krásný odpolední, takže očekávám přísný nářez a solidní kotel.

Cattle Decapitation (16:50, Sea Shepherd stage)
brutusáček: Grindu toho na BA moc nebývá, takže zvěřina v podobě Cattle Decapitation by neměla ujít nikomu pozornosti.

Asphyx (18:45, Sea Shepherd stage)
brutusáček: Víceméně vše podstatné zmínili kolegové, já musím vypíchnout veterány Asphyx. Martina Van Drunena bych samozřejmě raději viděl s Hail of Bullets, ale i Asphyx splní svoji úlohu.

DantezShaam Larein (19:45, Bastion stage)

Dantez: Web festivalu láká na Shaam Larein pomocí místa původu, ze kterého rovněž pocházejí tvůrci metalového extrému jako jsou Degial nebo Watain. Popis je vlastně poměrně pádný, snad se jen do výpisu mohli ještě vtěsnat The Devil’s Blood, jejichž aura psychedelickým rockem od Shaam Larein značně probíjí. Společně s ambientními projekty na KAL stage jde o nejvhodnější a nejkvalitnější oddech od metalového hrození.

IAmNøt (21:30, KAL stage)
mIZZY: Na poslední chvíli na BA potvrzená Sofia Nøt mě na loňských Hradbách Samoty naprosto dostala svým výborným DJ setem. Spolu s KAL afterparty očekávám, že IAmNøt bude nejlepší tancovačka festivalu.

Mercyful Fate (22:05, Jägermeister stage)
mIZZY: Já vím, že tahle poznámka je úplně zbytečná, jelikož tu kapelu zná úplně každý, ale Mercyful Fate na Brutalu, pičo!

Life of Agony (23:00, Obscure stage)
Sicky: Jediný devadesátkový metal v programu, určitě bych si je nenechal ujít. Kapela v CZ v posledních letech vůbec nehrála, bůhví jestli někdy vůbec. Bude to v rámci BA trochu změna stylu, možná i trochu loterie, kdo má však rád melodický devadesátkový grunge/nu metal s ženským (?) zpěvem, ať neváhá. Poslední desky jsou povedené, doufám v kvalitní show na profesionální úrovni.

VaněnaValkyrja (0:30, Obscure stage)
Vaněna: Jako obvykle i tentokrát si pravý extremista vystačí bez hlavních stage. Vynikající black metal a show nabídne lepší než Watain neboli švédská Valkyrja ve čtvrtek po půlnoci. Přestože poslední deska není samé zlato, pevně věřím, že tohle bude vražda! Bude se jednat o jejich druhé znesvěcení Josefovské pevnosti, takže louče budou plát a deky budou vlát!

Skepticism (01:50, Obscure stage)
MXL: Čtvrteční program nám jako poslední kapelu v časných pátečních hodinách servíruje další legendu. Na BA totiž po letech opětovně přivítáme Skepticism, věrozvěsty čistokrevného funeralu, kteří před sebou tlačí (nebo za sebou táhnou) svůj surrealistický smutek též neuvěřitelné tři dekády. Finové jsou vládci utahaných skličujících atmosfér, jedná se o soundtrack vhodný k sebevraždě farmaky, kopání manželčina hrobu, stejně tak ale i k samotářskému popíjení absintu. Loňský masterpiece Companion točím dokola, aniž by mě omrzel a dřívější zkušenost napovídá, že to bude fenomenální závěr na kvalitní hudbu bohatého dne.
brutusáček: Jsem mladší, takže bych toho měl papírově vydržet víc, takže posbírám kolegu MXL po setu Skepticism a půjdeme se někam zakopat.

pátek 12. srpna

SickyFrontierer (16:30, Obscure stage)
Sicky: Z mého pohledu asi největší extrém letošního BA. Mathcore výplach, který by si neměl nikdo nechat v pátek odpoledne ujít. Doporučuji pro zajímavost zajít alespoň na chvíli ne jen fanouškům daného stylu, podobná ukrutnost se hned tak nevidí.

Exhorder (16:50, Jägermeister stage)
DR: Návratová fošna Exhorder je pro mě stále velká událost. Klíčového fousatého kytaristu Vinnieho LaBellu nahradil Pat O’Brien známý z Cannibal Corpse. Čekám thrash staré školy ostrý jako kudla.

God Mother (17:30, Obscure stage)
brutusáček: Špinavý, hnusný hc God Mother si pár let zpět povodili brzké ráno na Obscene Extreme, neuvěřitelná živelnost a špína, pro fanoušky Bapitst, Rise and Fall etc. jasná trefa!

Somniate (19:45, Bastion stage)
mIZZY: Tato plzeňsko-pražská banda měla původně celý festival uzavírat. Je tedy celkem fajn, že budou hrát v době, kdy na jejich set budeme mít ještě dost sil. O tom, že Somniate patří mezi to nejlepší na české black/death scéně, jsem psal už v recenzi jejich debutu The Meyrinkian Slumber. Jenže i naživo jsem se už letos přesvědčil, že to borcům šlape výborně a svůj materiál hrají live precizně jako z desky. A jelikož si celkem vybírají, kde vystoupí, doporučil bych jejich set fakt neminout.

Comeback Kid (20:00, Obscure stage)
Sicky: Z letošních hardcore kapel určitě Nr. 1. Kanaďané tu už delší dobu nehráli, tak si myslím, že bude účast solidní a energická groove hudba - určená primárně pro živé hraní - rozhýbe všechny přihlížející. Škoda jen, že budou ve stanu, tady si myslím, že by se hodilo velké podium.

Panzerfaust (21:25, Obscure stage)
Dantez: Kanadským oblibovatelům zvuku Mgła se s plynoucím časem daří specifickou blackmetalovou formu přetvářet k vlastnímu obrazu. Inspirace je stále patrná, agrese a vokální barvitost však dokáže Panzerfaust od Poláků dostatečně odštěpit. Ve spojení se zajímavou pódiovou prezentací (kapela běžně vystupuje s oltářem za bicíma, zpoza kterého káže hlavní zpěvák), může jít o jedno z působivějších vystoupení festivalu.

Slagmaur (23:00, Bastion stage)
mIZZY: Norové Slagmaur se na Brutale už jednou ukázali, tudíž se možná nejedná o takové lákadlo jako výše zmíněné kapely, jenže posledně aspoň v první půlce setu docela bojovali se zvukem (ta druhá už byla skvělá). Proto se moc těším na to, až si tito netypičtí blackmetalisté z Trondheimu a okolí se zajímavými kostýmy (v kterých se na pódiu i zapalují) dají v Josefově svůj reparát.

mIZZYMysticum (00:35, Sea Shepherd stage)
mIZZY: I když jsem výše zmínil X kapel, se kterými jsem ještě dříve neměl tu čest, a mám hromadu důvodů, proč se na ně těšit, úplně nejvíce jsem stejně zvědavý na zopakování si koncertu Mysticum. Tento norský industrial black kult hraje dost zřídka a v ČR se ukázali snad naposled někdy v roce 1996. Teď hrají s totálně našlapanou světelnou show plnou stroboskopů, pentagramů, injekčních stříkaček a satanů. Tohle by mohl být vrchol celého festivalu, zvlášť na velkém pódiu.

Hentai Corporation (01:50, Obscure stage)
Sicky: V současnosti asi hudebně nejvíce namakaná česká kapela. Crossover, kde se potkává všechno možné, je i naživo zahraný parádně. Není to tak úplně metal, takže kdo nezná, ať přistupuje opatrně. Radečkovy kontroverzní kecy by mohl též leckdo nepochopit. Za mě jako fanouška ale jasná volba.

sobota 13. srpna

Unearth (15:10, Jägermeister stage)
brutusáček: Je pár kapel, kteří ten metalcore drhnou a umějí ho, Unearth už jsou spíš někde v groove/metalu, ale očekávám svižnou jízdu.

Undergang (16:40, Obscure stage)
Dantez: Srát na goregrind, o nejvíce naturalisticky hudební humus se letos postarají deathmetaloví Undergang. Vystoupení dánské čtveřice s mocným skulletem Davida Torturdøda v popředí se prý dají popsat jako žluklé osdm riffs s bohatou dávkou BLEUGHs a UEGHs navrch, tudíž vše v naprostém pořádku.

Melt-Banana (18:40, Jägermeister stage)
DR: Tohle se pořadatelům BA moc povedlo, neb Japonci už moc aktivní nejsou. Skotačivě veselý HC/grind podpořený elektronikou, není mi jasné, jak to Melt-Banana mají s bubeníkem, jestli s nimi hraje, či nikoliv. (A budou hrát i na afterparty ve Vopici spolu s Voivod, pozn. AddSatan)

Gaahls Wyrd (19:05, Obscure stage)
mIZZY: Byť Gaahl se svou nejnovější kapelou v ČR už párkrát hrál, na Brutale bude mít premiéru. A lze doporučit na něj zajít, protože kromě nové tvorby hrává aji ty největší pecky od Gorgoroth, God Seed i Trelldom.

Arcturus (20:30, Obscure stage)
brutusáček: Škoda že ten klubový koncert Arcturus nevyšel, takže si to tihle avantgardní cirkusáci budou muset napravit na festivalu.

Ad Nauseam (21:55, Obscure stage)
mIZZY: Italy musím zmínit už jen z toho důvodu, jak výborný koncert zahráli loni na Josefstadtu. A jelikož na letošním BA bude určitě dost lidí, co loňskou covid-edici vynechali, měli by na Ad Nauseam zajít. Naprosto precizně odehraný disonantní metal, který si bere fakt to nejlepší z Gorguts a Deathspell Omega, a pokud se jim podaří tak nádherný zvuk jako posledně, bude to zkrátka výborné.

Trepaneringsritualen (22:00, KAL stage)
Dantez: Death industriální projekt Thomase Martina Ekelunda se vyskytuje na českém území poměrně často, mnohokrát ale představuje promotérský háček. Trepaneringsritualen je těžké zařadit do zvukově podobné soupisky, proto se jeho šumivě neandrtálské rituály udávají na festivalech alternativní hudby, po boku neofolkových umělců nebo jako předskok metalu. Stage KAL se (společně s Hradbami Samoty) jeví jako jedno z vhodnějších míst pro mechanicky-animalistické běsnění projektu: v intimním uzavřeném prostoru snad bude Trepaneringsritualen schopen útočit na všechny smysly: mrtvolným lomozem počínaje, odérem z krví nasáklého pytle na hlavě konče .

MXLAhab (22:30, Bastion stage)
MXL: Po pětidenní válcovně by možná někomu mohla přijít vhod chladivá koupel, případně rovnou zdrcující kataklysma. Toho se nám dozajista dostane v produkci mistrů nautic funeral doomu Ahab, tradičně posedlými oceány a veškerými obskurními tajemstvími a netvornou faunou v hlubokých vodách ukrytou. A vězte, že Cthulhu je jen jeden z těch hodnějších mazlíků, kterého Němci svou hudbou chorobně konejší. Málokterá z žánrově spřízněných kapel se může pochlubit tak originálně nelidským a brutálním pojetím pohřebního umění. Ještěže hrají až v sobotu od půl jedenácté, pravděpodobně se všichni utopíme.

Oranssi Pazuzu (00:30, Sea Shepherd stage)
Sicky: Nedávný koncert ve Futuru byl parádní. Poslední deska finských black-experimentátorů je top a ukazuje, že live prezentace za kvalitní studiovou prací nikterak nezaostává. Kdo holduje temnotou nasáklé avantgardě, ať neváhá. Jen je však třeba vydržet do úplného konce festivalu.


Přispěj do diskuze

no... "Nepřátel se nelekejte, na množství nehleďte!" :D

aktuálně

diskuze