Akhlys

Červnové koncerty 2023

V červnu se nejvíce těšíme na koncert Akhlys. Lákají nás ale také Heaving Earth, Basinfirefest a spousta dalších akcí.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

čtvrtek 1. června

NE OBLIVISCARIS + PERSEFONE + THE OMNIFIC  (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

LooMis: Červen začne z ostra. Austrálie je domovem nespočetně zajímavých kapel a mezi ně patří i experimentální progmetalisté NE OBLIVISCARIS! A doprovod jim dělají andorští PERSEFONE, kteří se zde představili vloni s Obscurou. A hodně zajímavě vypadají o (taktéž) melbournští THE OMNIFIC.

pátek 2. června

INÊS MALHEIRO + JORI JOSIPHSON & KATARÍN ZIMA (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Ines Malheiro dělá dost fajn věci, zasmyčkované a zdeformované vokály poskládané do ambientních písniček. Plus milý dronový minimalismus ze Slovenska.

sobota 3. června

PARANOIA FEST 2023 (Cross Club, Praha) – FB event

bizzarro: Pražská moderní smetánka tentokrát už s festem, v Crossu.

DEPRESY + CRANIAL VOID + HORRIBLE CREATURES + PSEUDOSAPIENS + FALUSOID (Modrá Vopice, Praha) – FB event

LooMis: Tento koncert je (patrně) důvod, proč DEPRESY nepřijeli do Prahy s Forgotten Silence, ačkoliv zbytek tour s nimi jednou. Čistě slovenskou skvadru zde nabourávají HORRIBLE CREATURES.

středa 7. června

OATH OF CRUELTY + MORDLOCH (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Mordloch pořádají na kopci koncert solidně splašené thrash death bandy, za kterou stojí kytarista/frontman z P.L.F. Bude určitě totální smršť.

DOON KANDA + WATERBASED (Jatka 78, Praha) – FB event

JSt: Celkem velká věc, experimentální elektronika s projekcí od člověka, který dělá vizuály třeba FKA Twigs nebo Björk. A Waterbased je zastrčená kvalitka, hrozně fajn melodická elektronika, na které vůbec není poznat, že ti lidi hráli ve Fiordmoss. Vstup zadarmo na základě rezervace btw.

čtvrtek 8. června

T'IEN LAI + NAHASH (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Projekt člověka ze Stare Rzeky, který v podstatě adaptuje současnou africkou elektroniku pro živé hraní (synťáky + bicí). Velká zábava. Plus natlakovaný jungle/reggaeton ze zásadního šanghajského labelu SVBKVLT.

čtvrtek 8. až neděle 12. června

ROCK FOR PEOPLE (Park 360, Hradec Králové) – FB event

vihkav: Muse. Lorna Shore. Spousta dalšího vynalézavého coru. Jasně, musím kvůli tomu prochlastat polovinu neskutečných blbostí, ale od nějakých nácti jsem si chtěl RFP vyzkoušet a dám tomu šanci i teď s certifikovaně lepším hudebním vkusem než dřív, mrk mrk.

pátek 9. června

VOIVOD + FAÜST (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

LooMis: Koncert k 40 výročí. Co chcete víc? VOIVOD!

sobota 10. června

UNDERGROUND METAL NIGHT. III – OUTWARD + NÁMÖL + PROSECUTOR + SYNDROM (Modrá Vopice, Praha) – FB event

vihkav: Ti, již se do Hradce nechystají, mohou zažít pražskou temnotu, kterou doprovodí polský old schoolek.

MXL: Na tenhle čtyřboj se zimničně třesu a u huby mám už teď krvavou pěnu. U nás nepříliš známé polské bandy budou zajímavým zpestřením pochmurného večera oslavujícího vše neveselé a zkažené. Repete Námöl vs. Outward budou nesporně černá jatka.

neděle 11. června

OTTO VON SCHIRACH (Café V lese, Praha) – FB event

mIZZY: Kdysi celkem nadějný breakcore projekt, dnes podivný mix elektra, IDM, Miami bass a dalších kokotin uctívající trojúhelníky, pterodaktyly a velké prdele. Vlastně ani nevím, jestli půjdu a jestli to může být dobré, ale za totální bizarnost si to zmínku zaslouží.

MXL: Pravěký dino-úchylák asi úplně o špičkové elektronice nebude, ale sranda, kam vzít holku a dobře se pobavit určitě ano. Když předskakoval Igorrrovi v Akráči, smál jsem se a lidi celkem pařili.

pondělí 12. června

MELVINS + TAIPEI HOUSTON (Lucerna Music Bar, Praha) – FB event

Dantez: Melvins slaví 40 let, tentokrát jako trojice, tudíž bohužel bez bubenického dua. Ale ničit by to mělo – i bez ohledu na fakt, že kvalita materiálu s každým dalším počinem kolísá. Sludge/grunge ikonu doprovodí dvojice Taipei Houston.

PANTERA + ELEGANT WEAPONS (O2 arena, Praha) – FB event

LooMis: „Legendární metalová kapela Pantera se vydává opět na pódia…“ Jasně, víme o tom všichni. Ale tady spíš napíšu, proč nepůjdu: nic proti sestavě a věřím, že to bude zážitek. Ale v tomhle budu jako Zdeněk Svěrák, který se neotočil za slečnou: „vidíš, já jsem se neotočil, a mám jí pěknou nadosmrti“. Koncert na Slávii nemůže už nic překonat, a to mi stačí.

čtvrtek 15. června

HEAVING EARTH + MORTHYMER + BLIND RULER CURSED LAND + WILLHELM GRASSLICH (Music Club Jižák, Praha) – FB event

vihkav: Kombinace Grashových ambientních projektů a návratu Heaving Earth není něco, co by se stávalo každý den (Nikdy. Nestává se to nikdy.) a nevím, jestli je lepší důvod jít tato celková estetika koncertu, či samotné představení nového skvělého alba českých legend?

bizzaro: Návrat Heaving Earth na podia po šesti letech bude určitě nejen pro Pražáky lákavá událost. Už jen pro super sestavu s Morthymer a temno/industriální doprovod.

LooMis: Červen je jeden parádní koncert za druhým. Loňská deska HEAVING EARTH Darkness Of God se více než velmi povedla, takže tohle se prostě naživo vidět a MUSÍ. A co víc, když v roli jedné z (hlavních) předkapel se představí instrumentální divočáci MORTHYMER! Atmošku navodí dva industriálně laděné projekty BLIND RULER CURSED LAND a WILLHELM GRASSLICH.

Doporučuje i AddSatan.

KAZUHISA UCHIHASHI + OBELISK OF LIGHT (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Kytarista z legendárních free jazz noise punk japonských věcí jako Ground Zero a Altered States tentokrát na daxofon, což je strašně kuriózní nástroj. Plus Obelisk of Light na téma, jak pořád ještě dělat drone (nebo obecně cokoli) na kytaru zajímavě.

pátek 16. června

AKHLYS + NAURRAKAR + SÓL (Café V lese, Praha) – FB event

Dantez: Pravděpodobně nejzajímavější gig června. Živému podání Akhlys pořád úplně nevěřím – koncertní prezentace mi nepřijde tak působivá: méně natlakovaná a nočním děsům, které přenáší hudební motivy nedělají přetvořené masky úplně čest. O tom, jak Melinoe maká face 2 face se ale možná i přesto přijedu přesvědčit.

vihkav: Epické černé zlo, které se sem jistě nevrátí úplně hned. Pokud se v mně ještě neznámém klubu nějak podstatně nezmrví zvuk, je to vlastně sázka na jistotu.

bizzaro: Jedna z nej blekovek v Praze - Akhlys, UGH!

mIZZY: Tady moc není o čem. Souhlas s tím, že se jedná o nejzajímavější gig června, zároveň trochu sdílím Dantezovu skepsi v živé provedení. Ale jelikož Akhlys mají za sebou už koncertů poměrně dost a obsazují vysoké pozice na plakátech elitních festivalů, věřím, že za to mohou nejen historické zásluhy členů, ale rovněž kvalita jejich koncertů.

MXL: Temnota tohoto kalibru nebývá v naší kotlině častým jevem. Je to prostě trochu jiný Colorado než od Kabátu. Když se podaří uhlídat zvuk, půjde o démonický masakah nejvyšší jakosti. Naurrakar jsou ve formě a Sól dlouho nespatřeni. Killer evening!

čtvrtek 22. až neděle 25. června

BASINFIREFEST (Spálené Poříčí) – FB event

Dantez: Ghost za litr, neber to. Z ostatních méně zvučných jmen nově uchopeného, zničehonic ambiciózního festu mohou dále zapůsobit Gaerea, Mallephyr nebo Vomitory.

vihkav: Pain, Paradise Lost, Haken a mladá jde taky? To mi stačí bohatě. Tohle léto pro mě bude hlavně (a možná jen) o objevování festů, kde jsem ještě nebyl.

bizzaro: Sestava 17. Basinu za ty prachy nemá konkurenci, pokud vám není cizí střední proud v čele s Ghost, ale v sestavě jsou např. Haken, Pestilence, Decapitated, Pain a další. A denní lístky za litr.

LooMis: A začíná samozřejmě festivalová sezóna. Západočeský BFF ve svém 17. ročníku připravil opravdu vydatné menu. Dalo by se říct, že Obscure sem dali vše, co by na Brutal Assaultu vzbuzovalo diskuze „o měkkosti“, nebo už se tam představilo. Vypadli sice Flotsam And Jetsam, ale i tak se je na co těšit: obří show mají předvést GHOST, ale osobně spoléhám spíše na energii, kterou v sobě mají CLAWFINGER, po turné k Testimony jsou opět v hledáčku i PESTILENCE a američtí drtiči VEKTOR. Ovšem největší t(a)rháky vidím v progresivních Polácích RIVERSIDE a zejména, letos u nás podruhé, HAKEN! A jelikož BFF vždy byl hodně i o domácí scéně, tak určitě musím zmínit zejména triumvirát DARK GAMBALLE, GODLESS TRUTH a MALLEPHYR.

sobota 24. června

TÝNECKÝ MAZEC 2023 (areál Ostrov, Týnec nad Labem) – FB event

bizzarro: Bejv nám jako hlavní tahák přiváží AHASVER, v nichž naleznete členy Eryn Non Dae, Gorod ad., takže žánrovku si zajisté doplníte.

pondělí 26. června

BILLY F GIBBONS (O2 Univerzum, Praha) – FB event

Dantez: Blues-rocková ikona v Univerzu s takzvanými The BFGs v pozadí. Southern swamp rock riffs, Beer Drinkers and Hell Raisers, Neasi. O kult jako ZZ-Top asi nepůjde, ale jeden vous snad postačí.

středa 28. června

YANN GOURDON + TIMMI + FLASHING ASTRAPTES (Punctum, Praha)

JSt: Niněrista z monumentálního drone krautrocku France a kolektivu La Nòvia, který tyhle věci jede ve velkém. Jako support ambient/drone/noise Timmi a drone Flashing Astraptes.

čtvrtek 29. června až sobota 1. července

UNDER THE BLACK SUN (Freilichtbühne Friesack) – FB event

vihkav: Obsazením nejzajímavější event června. Velice rád poprvé uvidím jména jako Nargaroth, Craft a Totenwache, či znovu Forgotten Tomb, Nocturnal Depression nebo Messiah. Slyšel jsem, že je akce na některé trochu moc DIY a vidlácká, což si můj mozek nedokáže juxtaponovat s její soupiskou, ale právě kvůli té budu muset případnou OEF-style-toiky-trýzeň absolvovat.


Přispěj do diskuze

včera Yann Gourdon - silně psychedelický - na to, že drone folk na niněru (přes 2 komba a PA - poměrně mohutnej zvuk), tak to bylo svým způsobem i celkem divoký (trošku princip á la některý věci The Necks?), fakt to navozovalo stav, kdy se člověk potácí úplně zlitej, nebo spíš sjetej halucinogenama na venkovský slavnosti kde z každýho koutu hraje jiná kapela, svět se točí a rozmazává ... :), zároveň dost transovní. Timmi a Flashing Astraptes převážně dost fajn.

28. 6. - SPY + CANDY na Sedmičce by moh bejt nášleh

   AddSatan: 9. 6. František Štorm (?!), Michal Hrubý (klarinet, saxofon), Jan Horváth (bicí) v Čítárně Unijazzu   

tak hráli cca (polo?)improvizovanej psych/kraut jazz-rock, místy, hlavně zpočátku trochu rozpačitý, Franta asi bojoval se synthama a sekvencerem, trochu se hledali, ale postupně to čím dál víc šlapalo, hlavně Horváth se chytal a dával výtečně, Franta jim to vtipně "sabotoval" úpadkovym "electro/EBM", ale občas se i na kytaře dobře odvázal s kvákadlem a dalšíma efektama, klarinet i ságo místy též dobrý ... bylo tam asi 20 lidí, od "dědků" jazz/undergrounďáků po grindery, ale (black) metalisti žádný :), nová Čítárna příjemný místo, větší než stará, zahrádka, na čepu Kamenice 10 a 12 - paráda, akorát trošku blbá lokalita (u Divadla Ponec)

ve čtvrtek jsem tam byl i na Ustad Noor Bakhsh(ovi) - děda z Pákistánu - Balúčistánu (tipuju rozmezí 70 - 85 let, těžko říct u nich), hrál na zvláštní nástroj benju - trochu á la citera a niněra - klávesy + brnkání na struny + doprovod na zvláštní podlouhlou "loutnu" (saz/baglama?), hodně hypno, rága i "lidový prog/jazzy" pidli-sólování, strašně šikovný, hbitý ruce měl děda, chytlavý, psychedelický i instrumentálně namakaný ... vyprodáno (cca 80-100 lidí?), hodně i Pákistánců a Indů, hrál i na přání, byl tam i snad pákistánskej velvyslanec (nebo tak někdo, tipuju), dost příjemný až nadšení :)
www.youtube.com/watch?v=-Mcg0OJILb8

5. 6. Orchestr Berg ve Veletržním paláci (Studio Hrdinů) - skladby japonských autorů, ale bude i nová živá hudba k promítání filmu: https://www.csfd.cz/film/142781-kurutta-ippeji/prehled/ což by mohla být zajímavá vyjetost
https://www.facebook.com/events/955777768928631/

9. 6. František Štorm (?!), Michal Hrubý (klarinet, saxofon), Jan Horváth (bicí) v Čítárně Unijazzu, asi nějaká free jazz improvizace https://www.facebook.com/events/194290993108246

setlist Melvins celkem lákavej: https://www.setlist.fm/setlist/melvins/2023/exchange-bristol-england-1bb96188.ht
3 z Bullhead, 3 z Houdini - škoda, že nehrajou i Hooch, to by mě nalomilo ještě víc, uvidím... a se dvěma bubeníkama jsem je kdysi viděl (2008?) a snad 90% koncertu mi přišel ten druhej zbytečnej, hrál to samý co Crover

aktuálně

diskuze