CONTRASTIC, PERFECITIZEN, BRAUNCHOLDA

report

6 zastávek za 6 dní dvou excelentních domácích kapel se závěrem v kultovní Modré Vopici. I když se nějaké zádrhele vyskytly, turné nakonec proběhlo dle plánu. A pokud lze soudit z atmosféry posledního dne, muselo to být celé stejně skvělé!

Pojem Brauncholda znám samozřejmě hlavně/jenom díky kolegovi mIZZYmu, který se zde pohostinně realizuje u mikrofonu. Tvorba je výrazně jinde než u jeho dalších kapel/projektů. Upřímně, vystoupení mě zklamalo, těžko se něčeho chytalo, protože i zvuk byl příšernej. Čert vem zpěv, ze kterého občas vystřelilo nějaké srozumitelnější slovo, problém byl zpočátku i s mluveným slovem. Ale mIZZY mluví obecně dost rychle, takže chybu bych opravdu hledal jinde. Bicí byly dost dýchavičné a samozřejmě vedle následujících střelců dalších dvou kapel to bylo nudně nenápadité. Basák Cholda rozhodně zaujal tím, že už ve druhé skladbě si přetrhl popruh. Kytarista Braun taky zrovna neměl den, ale vlastně v celém tom „bordelu“ se to lehce ztratilo. Ono když nevíte, co tam má správně být, tak jsou vám zaškobrtnutí jedno. Ale právě kytara se mi vlastně líbila nejvíc, protože tam bylo vidět a slyšet, že se něco děje. Jenom pak přemýšlíte, jestli spojení „alternative grind“ se s výslednou tvorbou nemá stejně jako se má slepice k vejci. Ale, pokud si teda pamatuji správně, kluci měli jenom jednu zkoušku ve čtvrtek a tohle bylo jedno z mála vystoupení, která zatím absolvovali, a aspoň si mohli pokřtít kazetu. I křest samotný byl velice minimalistický. Možná to bude chtít příště jenom víc rumu, ve Voluptas to pak funguje podstatně lépe :-) Jako zahřívací kolo fajn.

Perfecitizen od Humanipulation adoruji. Živě bylo tohle myslím čtvrté vystoupení během roku a… spadla mi čelist. Největší otazník visel nad tím, jak si kapela poradí s absencí covidového Jendy. Volba jemné stínohry na plátně dopadla myslím podařeně, ale daleko víc musím ocenit promítané scény, které mnohdy byly velmi výživné. Ale oči bloudily zejména po zbývajících třech protagonistech.

Tohle bylo poslední vystoupení na týdenním turné a bylo vidět, že jsou kluci náramně sehraní. Dokonce se dostalo na dříve nemyslitelné výlety po pódiu. Nejenže se Adriano a Lesík k sobě dokázali přiblížit ve středu podia velice natěsno, ale co víc, dokonce zašli v poslední Misunderstanding tak daleko, že si načas prohodili strany! :-) V pódiových kreacích ale všechny zastínil Adriano, jehož lambádové tanečky byly k sežrání. Jarda za bicími je tradičně precizně seřízený šicí stroj zn. Haž. Zbytečný komentovat, nicméně jelikož kluci vepředu se styděli, tak si navíc vyzkoušel i netradiční roli moderátora.

A ještě jedna věc se podařila, a to samozřejmě ta nejdůležitější. Zvuk. Byl jak víno a myslím si, že tomu hodně pomohlo, že vlastně žádný vokál nebyl živě. Tím nechci říct, že mi Jenda chyběl, jasně že vidět jeho živelné pobíhání je vždycky lepší, ale bylo jednodušší všechno správně vyvážit. Žádná koule, každý nástroj měl své vlastní místo a dohromady vytvářely brutální tlak.

Setlist byl vystaven na loňském majstrštyku (Humanipulation, Mental Obesity, Propaganda, Blind Ignorance, Injection, Misunderstanding), do kterého tradičně perfectně z Corten zapadly Overloaded a Crucial Crack s výletem k debutu s Genesis. Tohle bylo něco málo přes 35 přísných minut a klukům se celou dobu dostávalo zaslouženého potlesku, výskotu a fandění z publika. Vražda. Smrt. Zabití.

Ačkoliv Contrastic „z Mostu a přilehlého okolí“ večer uzavírali, nedá se říct, že by byli na HuMAMUNipulation za „headlinera“ a Perfecitizen jim dělali předkapelu. Jeden prostě musí být B. Rovnou předesílám, že pomyslný souboj pro mne vyhrávají právě Perfecitizen, ale věřím, že u spousty lidí bude názor opačný. Vlastně jediným důvodem je pro mne zvuk, resp. pouze a jen samply.

U Contrastic jsou samozřejmě klíčovou součástí a tady občas zanikaly takové ty jemné „kopanečky“. Jinak opět klobouček. Mezi nejvýraznější momenty, kde právě samply pěkně vynikly, bych určitě zařadil Oni, Tenkrát na severu a Tarvas Maniacus. Pozornost se tady ale ponejvíce stáčela až dozadu, kde za velmi skromnou bicí soupravou (oproti Jardově) seděl Třísy. Jestliže Jarda dokáže rozkmitat svoje prsty a zápěstí, že paličky téměř nevidíte, Třísy si s ním v ničem nezadá. Tohle prostě bylo skvělé duo kapel a na umění těchto dvou pánů se sem sjeli i další bubeníci z širokého okolí.

Kdo nedávno zaregistroval cover Tarvas Maniacus od tria bubeníků (jak jinak přece!) Corn – Zajíc – Haž (jak jinak přece!), tak ano, byli tu tímto všichni. Jinak Puty řval v plné síle, u basy se za ToFiho (byť přítomného) už defiNOTivně etabloval Kurt, Peli si musel tentokrát odepřít viržinko (vnitřní prostory) a... opět svůj prostor měla videoprojekce koláží promítaných na plátno. Jak je to krásné, když se kapely domluví na takhle jednoduché věci! Oba sety si byly délkou hracího času velmi podobné (škoda, končilo se, myslím, okolo 22:45, tam by se ještě dalo něco narvat), nicméně i tady… Uhranut. Rozložen. Rozemlet.

Víc není co dodat. Úžasná akce, takže snad už jen, když jsem výše nakousl návštěvnost (a hosty). I když Vopice byla plná, mohlo být klidně daleko víc lidí, takto snad nějakých 50 platících, celkově okolo 70. Veliká škoda pro vás, kdo jste turné nenavštívili, protože tohle byla neskutečně dobrá sestava, která projela republiku, ačkoliv vůbec nebylo do poslední chvíle jisté, jestli se bude moct uskutečnit. Dost možná to byla poslední možnost koncertu pro letošek. (I když už se rozjela šuškanda ohledně Christ Mosh Beastu, tak uvidíme, jestli nám to mezitím nezakážou.) Lidi, choďte na akce, podporujte kapely, protože bez nás, fanoušků, to prostě nepůjde!

Vložit komentář

onDRajs - 25.11.21 11:20:53
Mě jen zklamalo, že Contrastic hráli pouze nové věci, nezaznělo nic z Ariel... :-/
sicky - 25.11.21 10:43:43
no sypat si popel na hlavu můžu za mojí lenost, obzvlášť když to je asi fakt poslední metal na dlouhou dobu...heh
taky si sypu. chtěl jsem původně jít, ale v sobotu jsem se vykalil a v neděli vytuh :(
brutusáček - 25.11.21 09:08:02
no sypat si popel na hlavu můžu za mojí lenost, obzvlášť když to je asi fakt poslední metal na dlouhou dobu...heh
voivodgrind ;)
:DDD
LooMis - 24.11.21 15:39:25
Pravdu díš, ani jsem si vás před koncertem neposlech :-) napravím na příště!
mIZZY - 24.11.21 14:39:08
Voivodgrind za mě dobrý! Jinak škoda toho zvuku, někdo, kdo vůbec neslyšel nahrávku, se asi měl těžko čeho chytat. Aji další kámoši, co nás už viděli víckrát, si stěžovali, že tentokrát tomu fakt skoro nerozuměli. Pár věcí se teda posralo a se sypačkama Perfe a Contrastic se nelze měřit, ale tak úplnej průser to snad ze strany kapely, aspoň podle toho, co jsem slyšel na pódiu, úplně nebyl. Zkoušek prý bylo více, ale já holt kvůli výletění stihl jen jednu :)
bizzaro - 24.11.21 09:59:14
za me to vyhrali Contrastic. predevsim udernosti a tim, jak ta muzika funguje. Perfíci výborní, ale i kdyz me to na poslech alb bavi, zive je to precejen slozitejsi, nicmene to kapela podava, jakoby to slozite nebylo ;) Brauncholdu jsem videl poprvy, a nazval jsem si je jako voivodgrind ;)

Zkus tohle