BLEED FROM WITHIN, HUMANITY’S LAST BREATH, ALLT

report

Přestože cory už moc nejedu, každá kapelka měla něco do sebe a favorit byl v nedělní večírek jasný.

Jeden z dalších koncertů, o kterém jsem si myslel, že nebude, ale von byl! Zase Futurum? Jop. Pomalu už ani jinam nechodím, protože sestavy lákají na naprosto vymazlené záležitosti. Tentokrát jsem celkem překvapen účastí. Přicházím s předstihem, jenže fronta až za roh a když mi kamarád drží místo a já jdu na průzkum, nepřekvapivě zjišťuji, že je de facto jen na šatnu a do klubu je vstup volný, což čekači za prvním ani druhým rohem netuší. Možná by to chtělo občas zajít ven a zvolat toto mezi lidi, no nevím. Výjimečně jsem šatny nevyužil (ano, i o pauze tam byla fronta) a jdem teda dovnitř.

Naštěstí švédští Allt začínají později, takže je stíhám celé. Neznal jsem, naposlouchal jsem. A musím říct, že opět turné, kde je předkapela poměřitelná se zbytkem. Někteří dokonce v komentech psali, že jdou hlavně na ně a není se čemu divit. Djentoidní metalcore s originálními breakdowny s wobble efekty, samply jako z moderního rapového beatu a navíc krájitelnou energií nezklamal. Měli trošku středobasovější zvuk, čekal bych to víc atmo jako na desce, ale aspoň jim to dodalo hutnost a punch příští kapely. Vokálista dokazuje, že na nahrávce jeho poločisté zpěvořevy byly one-take, jelikož všechno naživo zazpíval jak profík. Bavilo.

Humanity's Last BreathZe stejné země přijela ale ještě větší adventní nadílka! Bez Humanity’s Last Breath bych akci pravděpodobně ani nebýval navštívil. Mají svůj kultovní zvuk s obrácenými breaky, které uvádějí taktéž obrácené samply, no prostě mindrape a říkají tomu „thall“. S tím termínem přišla spřízněná banda Vildhjarta (jejichž snad dva členové hrají v HLB) a nikdo vlastně neví, co to je, jestli jejich žánr nebo jakýsi kytarový postup. Každopádně neviděl jsem basáka a ani u jednoho kytaristy efektové pedály, tudíž zahrát takovou hudbu bez playbacku mi přijde skoro neuvěřitelné.

Nějaký týden před pražskou zastávkou jsme dostali zprávu, že hlavní kytarista Buster (mimo jiné bubeník Vildhjarty) leží kdesi v nemocnici a je na tom špatně, ale turné pokračovalo. Den dva před námi už opět vystupoval, takže jsme měli štěstí a jsme rádi, že je v pohodě. Týpek hraje jakožto levák na kejtru pro praváky a i to asi přispívá k dojmu, že jejich tvorba zní celkově převráceně.

Když jsme byli svědky vystoupení na Brutalu, hráli hrozně krátce a zaznamenával jsem jakési pódiové technické problémy, i tak přes stížnosti známých jsem byl jinak s show spokojen. Nečekal jsem, že jim klubovka sedne víc, ale here we are! No bylo to neskutečný, growl jak z OSDM se kombinoval se zlověstnými záseky, asi jako kdyby Demilich hráli deathcore a bylo to všechno jeden velký breakdown. Jo, občas se tam objeví i sypačka, ale taky taková zvláštní, nehodící se. A to je asi cíl jejich thallu? Co já vím. Asi jen to, že pro večer vyhráli, což bylo teda jasné už od oznámení koncertu. Vytknul bych jen tišší zpěv, to byla trochu škoda. Jinak to byla fakt vražda, při které jsem prováděl autoerotickou asfyxii vlastní šálou, protože se do šatny nedalo dostat. Hlasité kytary mi dávaly do držky každým zásekem a do toho hrozil pobledlý zpěvák v kápi. Bylo i trochu moshe, ale ten se pořádně rozjel zanedlouho na...

Bleed From WithinBleed From Within. Jako bylo poznat, na co asi přišla většina lidí, je to dobrá sebranka, ale už z té hudby trochu dýchá mainstream. Postupy s epileptickými riffy a náběhy se k ostatním spolkům hodily a celkem se v určitých faktorech odrážel band od bandu. Tady už se rozjela párty jako prase a pokračovala až do konce. Na začátku jsem vyhrávky moc neslyšel, ale pak už všechno jelo naplno, sem tam jsem nějakou pasáž ocenil, ale čekal jsem to zajímavější. No hate. Přišlo mi, že někde veprostřed se nějak dojebal snare a museli ho měnit, ovšem frontman svými hláškami ptající se skotským přízvukem, jestli mu vůbec někdo rozumí, mydlil každou pauzu a nakonec to byla celkem prdel. Všechny hity, které mám najeté, zazněly, občas to teda i nudilo, jeden kámoš upřednostnil jet dřív a ani ho to nemrzelo, i tak nelituju, že jsem zůstal do konce. Joo, dobrý.

Především na prostřední vítěze se těším i příště a snad třeba někdo dotáhne i Vildhjartu, jejíž diskografický průřez je poměrně rozmanitější než u HLB. Jenže dokud ji neuvidím na pódiu, je mi jasné, kdo mě víc tankuje.

Vložit komentář

bizzaro - 14.12.22 11:36:54
Allt jdou docela naproti Vildhjarta, je to takovej pokrivenej progy metalcore. HMB bych se teda nebal zaradit do deathcoru, byt tam ten thall, i kdyz ho muzem kazdy vnimat jinak :), je. BFW hraji skvele, takze o super konciku nebylo pochyb
sicky - 14.12.22 11:12:18
Kvůli HLB jsem chtěl jít, ale nakonec nešel, tak drbu si hlavu. S frontou na šatnu jinak vtipnej point, všiml jsem si toho mockrát a nejen ve Futuru:) Ohledně toho playbacku mám jinak za to, že dnes už dost metal kapel hraje běžně na half-playback, kdy velká část z toho, co slyšíš není živě, a to včetně zpěvu. Nejen basa ale i kytary jedou často z laptopu nebo skrze nějaký technologie. Muzikanti hrají a zpívají spolu s tím, že to nepoznáš. Sound je mohutnější, kvalitnější a eliminují se chyby. Mě to ale dost štve, to radši než na nějaký tech-death-djent-prog plabacky zajdu na e!ečka, který to mastěj naživo..

Zkus tohle