BETWEEN THE BURIED AND ME, ANIMALS AS LEADERS, DOYLE

report

Z předešlejch řádků je asi jasný, že celkovej pocit z večera je někde mezi mírným potěšením a rozpačitým krčením ramen. Příjemný překvapení od Doyle nebo BTBAM se nekonalo, Animals As Leaders sice potěšili, ale očekávání nenaplnili.

Těžká záležitost tenhle koncert. Doyle neznám, Animals As Leaders mám rád, ale nezbožňuju a Between The Buried And Me poslouchám už tak leda z nostalgie. Přemejšlím, jestli jít, nakonec jo, všichni totiž jdou. Což je první věc, která mě překvapuje – v hospodě u Balbínů se k nám donášej (falešný) poplašný zprávy o vyprodání, před Rock Café postávaj poměrně objemný hloučky, při cestě do sálu cejtíš, že tenhle vzduch už prošel několikerejma plícema. Když si uvědomíš vstupný pět set, teprve doceníš, jak velkej hype okolo sebe Animals As Leaders maj, a to napříč všema metalovejma žánrama a sem tam i úplně mimo scénu. Otázka je, jak dlouho jim to vydrží.

Doyle neznám, a hned prvních pár tónů odhaluje proč. Metalcore obohacenej o melodický zpěvy a líbivý melodie, tady jsem jalovej a hodnocení milerád přenechám ostatním. Pro mě je zásadní zjištění, že v sále funguje klimatizace, takže je tam kupodivu dýchatelnějš než v předsálí, kde se triko trochu lepí na záda.

Animals As LeadersAnimals As Leaders mám rád, ale nezbožňuju je. Neobdivuju na nich ani tak instrumentální výkony, jako spíš hravost a lehce zamyšlenou atmosféru, bez zbytečný pompy a pózy. To kapela naživo svým přístupem naživo potvrzuje, ale ke spokojenosti je stejně docela daleko. Na vině je tentokrát hlavně zvuk, kterýho jsem se obával už před koncertem. Ne že by snad hudba nebyla slyšet, ne že by nápady nebyly poznat, ale přece jen poslech Animals As Leaders je dost často právě o delikátní kombinaci hutnejch spodků a melodickejch vršků, na kterou naživo ne a ne dosáhnout. Zvuk moc chrastí, basům často chybí hloubka a přebejvá hlasitost, pivo dobrý, ale plave v něm utopená moucha. Zvuk se teda postupem času čistí a lepší, až poslední písnička konečně ukazuje potenciál týhle muziky naplno, konečně se
Between The Buried And Medostavujou sladký noty a nefalšovanej zájem. Problém je, že je to poslední písnička. Můžu se rozhodnout, jestli bejt potěšenej ze skvělýho závěru nebo bejt nešťastnej z toho, jak to mohlo bejt dobrý celý, nebejt opelichanýho zvuku.

Between The Buried And Me poslouchám už tak leda z nostalgie, a proto z mýho pera jenom hodně stručně. Patnáctiminutová kompozice je dlouhá doba a není jednoduchý jí utáhnout. Ačkoli se Between The Buried snažej do svý hudby narvat co největší množství různejch vlivů, pocit unylosti a vadnutí se po sedmi osmi minutách zákonitě dostavuje. Trefný je přirovnání k metalcorovejm Dream Theater, jen nevím, jestli je to pochvala nebo urážka. Z mýho pohledu spíš to druhý, protože BTBAM sdílej s hvězdama progresivního metalu hlavně vyčichlost. I určitej odliv lidí ze sálu ukazuje, že takhle rozmáchlý až nabubřelý kompozice možná nejsou pro BTBAM to pravý ořechový.

Z předešlejch řádků je asi jasný, že celkovej pocit z večera je někde mezi mírným potěšením a rozpačitým krčením ramen. Příjemný překvapení od Doyle nebo BTBAM se nekonalo, Animals As Leaders sice potěšili, ale očekávání nenaplnili. Chudá porce, ale aspoň ti nekručí v břiše. Nebo spíš: dobře ses najed, ale víš, že za hodinu budeš mít zase hlad.

Vložit komentář

Sud - 18.09.11 22:41:41
šatna FU! :)
Evilmolit - 17.09.11 07:10:20
šatnu jsem taky nepobral:-/
Baara - 16.09.11 21:39:16
Animals měli velice dobrej zvuk vzadu mezi sloupama, BTBAM naopak ne. Organizatory nepochvalim za zavrenou satnu, kwa, ja si chci za pet kil taky odlozit nekam tasku!
DW - 16.09.11 19:11:43
Jo vopice celkem dobrý, sice ji mám z ruky jako piča, ale i tak se na Tesseract (zatim) chystám, pro mě rozhodně zajímavější banda než tyhle dvě:).. Škoda že s nima nejede Vildhjarta, to bych sral (a šel bych primárně na ní!!).. Chimp mě moc neberou
brutusáček - 16.09.11 18:08:08
no a to já se bojím tesseract ve vopici a všichni mi řikaj že to tam po zvukové stránce bude dobrý....
Evilmolit - 16.09.11 16:46:15
po návštěvě AAL jsem se svobodně rozhodl, že na srdcové zahraniční kapely si v čechách nechám rád zajít chuť (pokud tu konečně nevznikne klub, který dokáže nazvučit koncert hlučné nejen technické hudby). Nebudu skrývat své zklamání kdy za hlomozu smysluprostých hluků úplně zanikly ve vetšině skladeb právě ty vyhrávky, kvůli kterým jsem do Rock Café dorazil. Je sice hezké, že odhlučněním za 20 mega se za dveřmi sálu můžeš v klidu bavit, ale zvukový zážitek, který se v ani ne profláknutých zahraničních klubech bežně dostaví, se v čechách prostě nedostaví. V tu chvíli je na tom vlastně líp jakákoliv zábavovka, kterou občas obtloustlej zvukař v umaštěný džínový vestě nazvučí tak, že slyšíte krásně ty falešný beer vokály, bum čvacht bicí a nadrhnutý unisono kytary. Hlučnej beat prohrává..
bizzaro - 16.09.11 11:37:49
hlavně s odstupem těch 10 rumů :)))
no.. trumpetka troubila co to slo ;-)
brutusáček - 16.09.11 11:30:47
"Celkově ale výstup BTBAM i s odstupem dnů hodnotím velmi pozitivně" // hlavně s odstupem těch 10 rumů :)))
brutusáček - 16.09.11 11:06:20
tak víc jsem se taky těšil na niggaze než na betweeny, kteří mě defakto nejvíc baví s poslední věcí, možná právě i proto že tam už ty jejich koncepce nabírají kratší stopáže...koncert mě bavil a zajímal do té doby než přešli na ty starší ke konci, jedna z colors v pohodě pak dali další 25 minutovku (snad) a to už bylo napováženou to celé sledovat, protože ta skladba neni silná.-zpomalovat až na pár úderu bicí a pak to celý rozjet a zase zpomalovat- hráli si s pozorností posluchače a když mohli tu skladbu zakončit zbytečně to rozjeli znova...tohle mě moc nebralo. Zase na druhou stranu je potřeba je říct, že se ty jejich 10 minutový skladby nebojí hrát, jsou pekelně dobře sehraný a se stopáží 90 minut na koncert nemají problém... Tosin samosebou válel, basa nebyla potřeba - dvě osmy stačili a novej vál mi vyzněl víc do meshu. nevím o žádné chybě v CAFO..zato mi vadil zvuk v první skladbě v debutu kdy se to ke konci jakoby "láme" na tu vyhrávku to bylo zvukově a i herně trochu utopený...inu každý ujížídme na jiných momentech..... no a uvidíme co pořídil mešujakub od tosina v rozhovoru...zajímal by mě ten TRAM.... howgh
DW - 16.09.11 00:36:36
je to taky jen člověk:).. Mohl vám to pustit z playbacku a šaškovat tam.. Ale On si řekl Ne!
GIANNI - 16.09.11 00:13:44
co se týče AAL, tak sem sral magi v kostkách! všechno mi sedělo, ladilo...byl sem u vytržení! jen škoda chyby v CAFO

Zkus tohle