BELLIGERENCE, MINDWORK, PERSONAL SIGNET

report

report_498_px1

Váš oblíbený MarastJakCyp ;) se jako jeden z mála zinů často zaměřuje i na akce domácích a středeční koncert dával po nějaké době zas tušit, že by se v Kainu mohlo něco zajímavého tuzemského díti. Nebudu plkat, jdu hned na kapely samotné.
Večer v koKainíčku otevřeli „mezinárodní“ Personal Signet, kteří, jak v recce uvedl Schoosty, jsou zde relativně novým pojmem. A kapela samozřejmě prezentuje své aktuální debut-cd, takže se z něj i hrálo. Na rozjezd nutné „chrápací“ intro a kapela rozjíždí Croak N´Roll. Nemá asi smysl konkrétně psát, jak kapela na pódiu působí, když napíšu, že PS jsou u nás jedni z mála zástupců progressive směru. V jejich případě je ale progressive 1/ opravdu progressive, 2/ nejen rock, ale hlavně i metal kytarově místy mířící snad až k tech thrashi (Badtime Story); za poslední dobu (bandzone.cz) jsem u nás zaregistroval několik progrock kapel, ale u nich chybí to zkreslení a „riffy“. Ale první, co překvapuje, je výborný zvuk! Čistota, síla, plnost. Každý v kapele na svém místě (zvukově), precizní instrumentální přednes a jistý, příjemně posazený a nerušící zpěv. Skvělé na kapele je, že ač hraje pouze v triu (+ sólo zpěv), nemám pocit, že by jim jakkoli chyběla druhá kytara nebo klávesy, které jsou v progu značně rozšířené. PerSig ale nejsou těmito zástupci, spíše tíhnou k Fates Warning stylu (motanice), a tak mají hudbu krásně rozloženou a zkomponovanou na jednotlivé instrumenty, založenou na výrazné kytaře a precizní rytmice, takže když Lerry (Scenery) hraje sóla, ta hudbu drží a dokáže vyplnit. Navíc plynule přecházejí změnami nálad (hódně brnkaček), jednotlivými šlapavými a nosnými motivy, ale i těmi instrumentálně náročnými a rytmicky ne úplně jednoduchými. Hudba má taneční (hejbací; TV Man) a celkově hitový potenciál = je chytře a chytlavě složená, což se na konci setu potvrzuje, protože lidi, kterých se sešlo i poměrně dost, žádají přídavek a ještě jednou se přidává klipovka Insomnia.
Po ČSRácích pódium zaplňují pražští, také progresivisté, Mindwork. U nich je sestava rozšířena o druhou kytaru a hudebně se posouváme více do smrtících vod. Smrtících sice asi není přímo na místě, protože hudba Mindwork je na death metal daleko uhlazenější a vytříbenější, ale nenapadá mne, kam jinam než do těch death(rash) končin je zařadit. Od Fates Warning se tedy posouváme do hájin Cynic a Death. Kapela instrumentálně opět na výši, jen oproti P.Signet je věkový průměr tak o 10 let nižší ;) Zvuk opět fantastický, snad ještě lepší než u PS (fakt nechápu a Ivošovi tímto gratuluju!), a můžu také říci, že mne konečně Mindwork živě kopli! Je cítit, že kapela stále roste a jde dál, působí sehraněji, jistěji, však teprve až live si matroš vždy sedne a prokáže to, zda dokáže posluchače udržet při vědomí. Sice by ten večer Mindwork sami sobě asi vytkli sem tam nějakou tu droboučkou mušku na kráse, ale upřímně, kdo tu u nás takovouto muziku dělá? Nene, v Mindwork vidím hodně slušnou budoucnost a jsem jen rád, že se už i u nás podobná muzika dostává na světlo světa. A svědčí o tom už fakt, že Mindwork mají skvělou odezvu a že si za svou zhruba roční existenci získali již pár fanoušků - v publiku je hnedle čtyř cynikářů, včetně mne ;-o
Nejednoduchá role uzavřít celý super večer pak čekala Belligerence. Pražskou black/deathovou sebranku čítající klávesy a zuřící – vokálně - ženštinu v popředí kapely; jev zde stále častější. Jenže Belligerence maličko doplácí na zvuk, oproti předchozím dvěma se víc tlačí na pilu, kytary více zahušťují prostor a tím je zvuk takový koulatý, mnohem méně jasný. Hrála-li celá kapela, klávesy bylo spíš tušit, „zpěv“ mne ten večer mírně řečeno trošku nudil. Chyběla mu (záměrně píšu chyběla, ne chybí… uvidíme jak z cd, to je před výlisem) variabilita, pestrost a hloubka mužské hrudi.. ? ..naštěstí tou hrudí nám to Appia vynahazuje jinak.. :P Jinak ale Belligerence patří do škatulky těch „progresivnějších“ death/blackových kapel. Na sypačku prakticky nenarazíte, spíš se hraje ve svižnějším a středním tempu, kde si kapela pohrává s akcenty motivů, rozvíjí se i kytarové aranže a pestří klávesy za sekundace poměrně pestrých bicích, kterým bych ten večer sice sem tam něco vytknul, ale jsme muzikanti a ani Cynic nehrají bezchybně.
Podtrženo sečteno, super domácí akce, které k dokonalosti fakt chyběl snad jen ten zvuk Belligerence. Neznát je již z dřívějška, asi bych býval prostor u stejdže opustil…

Vložit komentář

Adamos - 10.06.08 15:33:31
už to vidím na 6.8. to zase dopadne jako po těch Symphony X, už teď mě bolej játra :-(
loathsome - 09.06.08 15:16:02
ne to fakt nechci teda :-D na to nemám buňky.. to byla jenom reakce na to cos napsal "panebožemu" :-) já totiž myslel že se prostě něco napíše a když se nesouhasí nebo jsou připomínky tak od toho je tady pak ten diskusní kroužek aa :-) tak proto se ptám jestli to na marastu chodí jinak, když jsi mu navrh aby napsal vlastní! :)
Dalí - 08.06.08 11:50:28
Tak jsem se už dočetl.........No tak to se 100% uvidíme.......To by si neměl nechat ujít žádný fanoušek.......Měj se krásně ahoj....
Dalí - 08.06.08 11:45:51
Něco mi uniklo? Co se koná 6.8. v Lucerně? Nikde jsem se nic nedočetl ani nezaslechl.....Prosím mocný, prozraď mi to, mě nevzdělancovi......:-)
yarrdesh - 06.06.08 15:02:44
ale kdez, zpev na nevermind od mir vany ;)
bizz - 06.06.08 13:43:08
presne tak, ale z Praheee ;)
CrusT - 06.06.08 13:29:58
Nevermore? :-)
bizz - 06.06.08 11:27:29
kecy a co gt, demi, neverm, cab, ybca? :)
brutusacek - 06.06.08 10:46:37
bizz a vlastní koncerty? ..jo ty legendy o tom se povídají...ale nikdo neviděl.... :))))
bizz - 06.06.08 09:51:55
LOkwir: to je jasny, taky jsem jeste nebyl na zadnym svym koncerte :-D pepa: to je jasny, proto jsem taky tak reagoval loathsome: report muze napsat kazdej, kdo chce. treba i recenzi. hlasis se? klidne muzes zkusit i nove Bell ;))) yarr: nepochybuju, kvalitka! :P ja taky dnes nejsem uplne v nejlepsi forme, kdyz vcera v pul5 z Crypto doma :o Dalí: zdravim vsechny Synkáře a uvidime se 6.8. v Lucerne!!!
pepa - 06.06.08 07:45:13
jen taková malá blbá poznámka... tempo netempo, ono dost záleží na tom, co do toho tempa hraješ (myšleno hodnoty not)...
Dalí - 06.06.08 05:41:30
Ahoj, zdraví jeden z těch Cynikářů:-) Je to dobrej Report
yarrdesh - 05.06.08 19:33:40
no a ja se tam nak vozral, pak jezdil autobusem nekam do prdele a probral se v praci na podlaze, kdyz se me 3/4 hodiny snazili kolegove vzbudit, smrad v openspaceu samozrejme poctivej ;)
loathsome - 05.06.08 18:51:08
my taky rozhodně s větrem o závod nefrčíme a nikdy jsme neříkali že to děláme :-D btw. to když se někomu nelíbí report tak musí napsat svůj vlastní tady na marastu? :-D to je novinka :-D
Lokwir - 05.06.08 17:56:40
naopak je dobry vedet, jak nase muzika na lidi pusobi, ja to totiz neposoudim :)
Lokwir - 05.06.08 17:54:15
souhlasim s tebou. :DD jen mi to nedalo nepodotknout :) jinak proti reportu absolutne nic nemam, jen me tahle pasaz prastila pres oci.. :)
bizz - 05.06.08 17:05:50
Lokwir: tak sviznejsi je to tempo, co zminujes a to stredni jsou takovy ty vyhravaci pasaze treba ;) prece nejde o tempo, ale o to, jak to na posluchace pusobi a ja zkratka nemam pocit, ze byste nejak frceli s vetrem o zavod :) ale muzika se mi libi at je to na 125 jako treba Mindwork nebo na 240 a to je dulezity, ne? ;) paneboze, pokud nesouhlasis a jsi jineho nazoru, napis ten report nebo vju a ja to zverejnim, ok?
Lokwir - 05.06.08 16:30:39
průměrné tempo našich skladeb je 200.4 bpm. to neni tak úplně střed. :D teda aspoň myslim :D ale může to viznít pomalu, pracujeme na svyžnějších písních. :D jinak report ujde.
paneboze - 05.06.08 16:20:26
ano, skutecne, belligerence nema zadne sypacky a hlas je v podstate uplna nuda... Kterej chytrak tohle muze napsat. lepsi peklo tu otvira malokdo nez bell.
Adam - 05.06.08 12:47:27
Ahoj Bizzi, díky za recenzi, napsal jsi to moč hezky :-)
bizz - 05.06.08 10:07:01
a jeste dodam, ze Mindwork take pridavali a to Death - Spirit Crusher ve velmi povedene verze. asi povedenejsi nez u samotneho Death revivalu!

Zkus tohle