Články

přeposlat článek tisknout
BELL WITCH, ORTEGA, SWEEPS 04

BELL WITCH, ORTEGA, SWEEPS 04

  • kdy: 6.11.2015
  • kde: Praha, Sklep pod Žižkostelem

Spojení kostelního sklepa a funeral doomu přineslo jedno z nejpozoruhodnějších hudebních kázaní letoška.

sklep ŽižkostelaDva roky zpátky jeli Evropou Samothrace a Bell Witch, byl to tehdy na Sedmičce nenápadný a na poslední chvíli uspořádaný koncert. Obě kapely předvedly těžkotonážní nicotu, která zanechala hluboké stopy. Samothrace se tu ukázali vloni, Bell Witch se rozhodli vyrazit na starý kontinent letos. V Anglii jim souputníky dělali Ulcerate, takže škoda, že to spojení nevydrželo až k nám, protože taková kombinace by byla smrtící. A stejně jako na Sedmičku, i ke kostelu jako čisté plátno přicházím poslechem kapel – tentokrát jen předkapel - nepřipraven. Nejedná se o překlep, skutečně slovo kostel v minulé větě zaznělo - jedná se o podzemí žižkovského, husitského kostela. A sklep byl v pozvánce dost důležitý. Suverénní vběhnutí do kostela, kde se konal i jiný rockový koncert, totiž mohla být past, jež ale při pohledu na větší počet osazenstva byla ihned prokouknuta. Jali jsme se tedy hledat podzemí a naivní představy, že se akce bude odehrávat mezi hroby trocnovských, vzaly ihned za své. Jedná se o „pouhý“ sklep, který ale je na takovouhle akci víc než vhodný.

Sweeps 04Večer odstartoval pražský one-man drone projekt Sweeps 04. Osamocený dobrodruh s kytarou a několika krabičkami vytváří droneové plochy, což svádí k přirovnání k Sunn O))). Měl snahu více vrstvit a lehce dodávat ambientnější polohy, celek pak ale nabádal zalézt někam do kouta a nechat tyto vrstvy na sebe beze slova působit, což se nakonec podařilo, ačkoli vnímání takové hudby (nebo zvuku) je dost subjektivní záležitost. Sweeps 04 nehraje originální hudbu, ale ve spojení s místem pozitivní dojem zanechal.

OrtegaNizozemci Ortega měli aparaturu již připravenou a začali nedlouho po pražském předskokanovi. Oproti němu se jedná již o plně funkční kapelu a od prvních tónů bylo hned jasné, že ani v tomto případě se nebude jednat o žádnou veselici. První riffy tak ve vcelku zaplněném sklepě potopily všechny přítomné do pořádné sludge/doom/post-metalové bažiny. U těchto kapel, kterých dnes vzniká přehršle, je pak originalita už slabším článkem procesu. Holt legendy žánru jako Neurosis nelze ždímat donekonečna, ale o to víc si cením nasazení, které se Nizozemcům rozhodně povedlo do svého setu přenést. Odevzdali maximální výkon, hlavně bubeník, jenž i svou veškerou snahou protrhl přední blánu kopáku.

Bell WitchKdyž nastoupili Bell Witch, na chvíli jsem zpozorněl - pamatuji si je trochu jinak. Došlo ke změně na postu bubeníka, basák Dylan ostříhal dredy. Jinak ale žádná změna, kapela je stále ve složení bicí + basa. A to bohatě stačí. Když odpálili první a téměř polovinu setu trvající skladbu Suffocation, A Burial: I - Awoken (Breathing Teeth) z letošní desky Four Phantoms, byli jsme ihned vtáhnuti do funeralové nicoty. Je fascinující, co za hlukovou stěnu ti dva dokázali vytvořit. K takové se běžně vypadající sestava ani nepřiblíží, takže nezasvěcený posluchač by hledal minimálně ještě třetí personu a domníval se, že se ještě někde schovává kytarista, ale to bylo zásluhou chameleona Dylana. Svou šestistrunnou basu ovládá dokonale a zručně. Veškeré riffy byly jasné, čitelné a neskutečně masivní, navíc podporované úspornou, ale zato efektivní hrou bubeníka Jesseho. Co úder, to zkáza. Jestli podobné kapely v žánru fungují na principu pomalá gradace a monstrózní vyvrcholení, Američané na to šli zpříma. Vytvořili mohutnou stěnu, kterou na posluchače strhli, aby vzápětí celý proces opakovali. Nejen v tom je jejich hudba fascinující, protože při veškeré té síle dokázali naprosto využít ještě další element - ticho. Dvou tří vteřinové hrobové ticho, které posluchače následně jedním úderem do bicích a jedním trhnutím struny zavalilo bortící se skálou. To vše bylo podpořeno dvojí variací zpěvu, kdy Jesse zpoza bicích do mikrofonu řval a Dylan jemným, až éterickým hlasem pronášel skoro až vzývavá hesla na přivolání klekánic. Američanům se podařilo vytvořit neúprosnou a skličující atmosféru, která dokonale korespondovala se sklepní stísněností a zanechala ve všech okolo neopakovatelný zážitek. Pořádajícím Heartnoize Promotion se s umístěním této sestavy do tohoto místa povedl husarský kousek, vše do sebe zapadlo, jak mělo. Díky.

Jiné názory


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

Oukej, samozřejmě že ne úplně všechny lidi, kteří kdy udělali v Praze koncert v rámci všech žánrů, co existují, ale většinu těch, jejich akce by mě mohly alespoň trochu zajímat :)
Já furt nějak doufám, že to lástko nějak více vyladí, ale sám nemám moc chuť tam dělat koncertní databáze jako dřív.
Na to, jak FB extra nemusím, tak musím uznat, že ten kalendář má teď docela dobře přehlednej a díky upomínkám o změnách času/konání atd. je fajn informační zdroj.
GoOut taky fajn, i na divadla a další věci. Ty úplně UG věci tam taky zrovna ale moc nejsou.
Různé HC/pung, grind, crust akce atd. zase na FB až tak nejsou, ale fičí na Nyxu.

Souhlas, novej last.fm stojí za H. Pro mě je jediná možnost se o koncertu dozvědět tak, aby mi chodily pozvánky na akce automaticky do mejlu. Jde to nějak zařídit? Poučte mě...

mizzy: nekecej:) možná většinu těch, na jejichž koncerty chodíš

leif: já byl donucen po upgradu last.fm migrovat na fb.. ale imo by se to v kombinaci GoOut + pár publistických webů dalo z většiny pokrýt.

ale jak říkám, tady nešlo o nic vyloženě zásadního, byť měli hodně silný momenty

Já mám právě na FB většinu pražských promotérů, takže mám info hned a přímo od zdroje. Bez toho bych věděl taky stěží polovinu.

Kde se o těch akcích dovídáte? Ty Usnea jsem viděl na heyevent.com, trochu jsem o tom uvažoval, ale na WH bych šel určitě, jenomže to čtu až teď. Dřív díky userovi zahorakovi last.fm dost dobře plnil úlohu katalogu koncertů, včetně UG akcí, teď se o spoustě zajímavých gigů dozvídám až ex-post. Zvláštní, že nemají skoro žádnou propagaci, jen událost na FB. Bez FB člověk dneska nemůže do UG, he-he.

Tak to já se upřímně přiznám, že mě z níže zmíněných TPG bavili zrovna nejméně a WH naopak nejvíce.
Ta "veřejná zkouška" je právě to, co mi na nich hrozě vadilo . Kdyby zahráli ucelený a nepřerušovaný set, mohlo to být úplně nejlepší, jelikož to místy fakt nakládalo slušně, ale jak si mezi songy dávali i minutové pauzy a kecali do toho, moc silný dojem jsem si z jejich koncertu ve výsledku neodnesl.
WH to přes ne úplně skvělý začátek (který hráli ve dvou) s příchodem basáka s bubeníkem vyloženě zabili. Ten set nabíral na síle a gradoval ještě lépe než jejich alba a ke konci to vyloženě udupávalo. Sice bych nechtěl, aby se po konci (asi 45 minutách?) vrátili a začali hrát něco dalšího, to by bylo jen na škodu, ale kdyby to bylo dvakrát tak dlouhé, vůbec by mi to nevadilo.

a Hell, a The Poisoned Glass...
ale mrzet by tě měli jen Edgy s Dahlquistem, a i to je trochu s otazníkem, šlo tak trochu o veřejnou zkoušku:)

Koukám, že jsem prosral Wrekmeister Harmonies, celej já...

aktuálně

diskuze