Články

přeposlat článek tisknout
Alternativa 2016: GNOD, LIGHTNING GLOVE, LIŠAJ

Alternativa 2016: GNOD, LIGHTNING GLOVE, LIŠAJ

  • kdy: 9.11.2016
  • kde: Praha, Klub FAMU

Kdo by čekal, že Gnod vystoupí s ambientním setem?

Po roce se v pražských klubech opět konal Alternativa Festival. Byť oficiálně začal v sobotu 5. 11. v klubu Kaštan, kde se v rámci Malé Alternativy představilo několik českých hudebních projektů, a v úterý 8. 11. pokračoval klubovou nocí, během níž zahrála na několika místech desítka kapel, k prvnímu většímu koncertu došlo až ve středu devátého. Na tento večer pozvali pořadatelé festivalu do klubu FAMU spolu s magazínem Full Moon, se kterým středeční akci spolupořádali, britskou kapelu Gnod. Jak je již zvykem, stejně jako v předchozích letech i tentokrát s Gnod zahráli tuzemští Lightning Glove, ke kterým se přidal ještě Lišaj. Ten večírek otvíral.

LišajLišaj je one-man projekt Mikuláše Odehnala, kterého můžeme znát například také z dua Les. Hudba Lišaj je postavená především na výrazných ambientních plochách s několika minimalistickými beaty a i naživo se prezentuje podobně. Z na stolu postavených kláves a laptopu produkuje převážně náladotvorné downtempo a atmosférické návaly zvuku. Když však došlo i na noisovější pasáže, tak díky slušnému nazvučení značně vzrostla efektivnost a bořivost Mikulášova projevu. Se zavřenýma očima a zapojenou představivostí evokovaly v danou chvíli bzučivé momenty například roj včel. I přesto, že se většina setu nesla v ambientní poloze, k závěru se Lišajův sound proměnil v nabasovaný tlak, který se valil jako lavina. Jednoznačně působivější než minule v Chapeu před Om.

Lightning GloveTo Lightning Glove, i když ze začátku také představili spíše svou klidnější tvář, byli ve výsledku mnohem rytmičtějším uskupením. Ondřejové z elektro synťáků a různých modulátorů zvuku vysílali do beden hodně minimalistické techno, jehož linky se jen postupně proměňovaly. Základ tvořila většinou velmi jednoduchá rytmika, na kterou ale průběhem času navazovaly další, většinou podobně (ne)výrazné linky, a celek i s občasnými ruchy postupně obohacovaly. Snsbr byl samozřejmě přítomen též. Jeho mikrofon byl tentokrát však nastaven na úroveň, kdy hlasový projev spíše fungoval jako podmaz k elektronice než jako dominantní a rušivý prvek. S plynoucím časem se objevilo i několik vyloženě tanečnějších okamžiků, které nikdy netrvaly moc dlouho. Z jedné strany je to pochopitelné, jelikož hudba LG je přeci jen postavená na něčem jiném, ale vůbec by nevadilo, kdyby například závěr vygradoval a zvrhl se v tupou rychtu. Vystoupení mimochodem doplňovala i projekce Petera Gondy, kterou však po chvíli pozorování nemohu nazvat příliš zajímavou.

GnodU Gnod platí, jak bylo psáno v tiskovce – expect the unexpected, a to jak u nahrávek, tak i na během živých vystoupení. Alba Britů se stylově pohybují od psychedelického rocku, dronu, až po industrial nebo jazz a jejich koncerty rovněž. Navíc v případě Gnod neplatí přímá paralela mezi aktuální deskou a podobou, kterou prezentují na turné. Minule všichni čekali geniálnost Infinity Machines (techno, industrial a darkjazz), a dostali psychedelický noise rock. Tentokrát jsem raději nečekal nic konkrétního, ale stále bych si nejvíce vsadil na kytarovou tvář Gnod. Nikdy bych však netušil, že vystoupí jako trio s ambientním setem. Ano, vzhledem k dramaturgii celého večera mělo smysl, když si pánové stoupli za stoly s krabičkami a začali generovat různé šumy, ale bylo to opravdu nečekané. Na efekty měli sice napojené i různé kovové předměty (pružina, přes niž bylo přejížděno nožem atd.), ale prim hrála momentálně velmi klidná elektronika. I když se jednalo o zklamání, vyložený průser to jistě nebyl. Gnod jsou zkušení hudebníci napříč žánry a i z ambientu dovedou vytáhnout něco, co není zrovna běžné. Například během imitace zvuku saxofonu a pouštění utlumených beatů i ke vzpomínce na Infinity Machines došlo. Když už ale měla letošní Alternativa podtitul „festival hutné hudby“, předpokládal jsem, že dojde alespoň na noise, ale toho bylo nakonec také minimum. Většina dalších návštěvníků byla nejspíše také zklamaná, jelikož na set Britů zůstalo v sálu o poznání méně lidí než na předchozí Lightning Glove. Co je ale nejhorší, všichni pozůstalí bez přetržení žvanili a už tak dost tichý koncert kecáním naprosto zničili.

Následující koncerty letošního Alternativa festivalu byly o poznání vydařenější, ale o tom až následně...

Fotky © Karel Šuster

Jiné názory


Přispěj do diskuze

aktuálně

diskuze