Album dubna 2015

Album dubna 2015

Deska dubna obsahuje deset vítězných mohykánů, kteří si rozdělili celkem 25 hlasů. Máme tu dělené první místo (Norsko a USA) a velmi zajímavé druhé místo jde do Polska.

Do poslední chvíle vyrovnané hlasování nakonec přineslo dělené první místo, ovšem stejně jako minulý měsíc, Norové tam mají i tentokrát svého koně. Zajímavější je ale i pohled na interprety se dvěma hlasy - 3 ze 7 jsou ještě z minulého roku a jistě to není náhoda, že se tyto tipy sešly napříš hudebními žánry.

Přejeme příjemné počtení a snad opět objevíte i nějakou tu novou hudbu, která vás dosud míjela.

Struktura článku:

1) ALBA MĚSÍCE: žebříček nejposlouchanějších alb s komentáři Marasťáků

2) AKTUÁLNÍ ALBA: seznam nejaktuálnějších alb (od cca dubna 2014), které nedostaly více hlasů a jsou tedy zařazeny individuálně – výpis dle jednotlivých Marasťáků

3) STAROBY: v druhé části seznamu najdete desky, které vyšly dříve – řazení stejné jako u 2)
 

 
(4) ARCTURUS - Arcturian (05/2015)

- další deska Arcturus po deseti letech opět potěšila. Nepřináší sice nic nového a nejde ani dál, než se kapela v minulosti dostala, ale že Noři naváží i na své blackmetalové začátky jsem nečekal. Jo, tohle se u nás v redakci bude poslouchat. (bizzaro)

- vítejte v kosmické lodi přepravující (od)chovance ústavů pro duševně narušené - ve strojovně stále hnízdí spolehlivý motor Hellhammer (až se nechce věřit, že je pořád v takovéhle formě), ve společenské místnosti diriguje Vortex sbor kastrátů, zatímco kapitán Sverd s pomocí pobočníků Skolla a Knuta zvesela zkouší, co všechno lze ještě z plavidla Arcturus vytáhnout. Vhledem k popularitě Norů mezi členy Marastu lze očekávat, že deska bude bodovat. A právem, jelikož přináší přesně to, co tuhle kapelu dělá výjimečnou. (LooMis)

– norští avantgardisté se po deseti letech vracejí s deskou, která se na poslední chvíli probojovala do dubnového topu. Že mě chytla hned na první dobrou oproti starším počinům tkví v tom, že je (pro mě) mnohem melodičtější. Vortex si sem tam solidně zařve. Deska obsahuje víc smyčců, ale ani samply nestojí v pozadí a jsou stejně jako celá deska mnohem přístupnější. Jedinou vadu vidím v bicích, které jsou zvukově trošku „vzadu“. Každopádně návrat se jim povedl. (brutusáček)

A hlas přidal i herelson.
 
(4) MINSK - The Crash and the Draw (4/2015)

- baví mě to zatím méně než jejich předchozí věci, ale pořád je to rituál. I když možná trochu blíž tuctovějším sludge věcem. (Kotek)

- viz recenze. (Bandcamp) (AddSatan)

- poslouchal jsem hodně během přípravy na koncert na Sedmičce. Jedná se o dost dobré album, ale Minsk mají i lepší. Více info v recenzi AddSatana. (mIZZY)

A hlas přidal i mudvayner.
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 

(3) JAKUB ŻYTECKI - Wishful Lotus Proof (03/2015)

- Jakub Żytecki se v Disperse evidentně cítí svázán jako v kazajce a vydává desku čistě vlastních nápadů. A nutno uznat, má jich v zásobě stále dost. Sólovka hudebně oproti domovské kapele jde ale do všech možných koutů, využívá všemožných zvuků a žánrů, je jemnější, je tvrdší, je experimentálnější a nesvázaná. Mrda! (bizzaro)

- alespoň mám stejné jméno, když už ne kytarové skills. Neuvěřitelný talent. (YouTube) (Kuba)

A hlas přidal i Martin Schuster.
 
 
 
 

(2) AD NAUSEAM - Nihil Quam Vacuitas Ordinatum Est (03/2015)

- deathmetalové peklo z Itálie! Jestli jsou na vás Ulcerate moc rozvleklí a vadí vám jejich post-ové pasáže, sáhněte po tomto albu. Nabušené, dynamické, zlé. Za mě osobně tuhle desku do topu 2015 určitě dám. (bizzaro)

– rádi Ulcerate? Jestli ano, tyhle Taliány nesmíte minout. (brutusáček)
 
(2) DØDHEIMSGARD - A Umbra Omega (03/2015) 

- psycho-black nahrávka týchto nórskych maniakov, na ktorú budem potrebovať zase minimálne rok, aby som ju celú strávil. Oproti poslednému albumu viac avantgardy, menej agresie. Jediné, čo by som zatiaľ vyčítal, je mierne mdlý zvuk nahrávky. (Cronic)

- hlasoval jsem pro ně už v minulém měsíci, ale musím znova. Perfektní deska! (mIZZY)
 
(2) GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR - Asunder, Sweet And Other Distress (03/2015)

Hlasy (bez dalšího komentáře) dali mudvayner a Martin Schuster.
 
(2) TORCHE – Restarter (02/2015)

- příprava na koncert, vše podstatné řečeno v recenzi. (brutusáček)

- tohle mě hrozně baví. Torche dále pokračují v tom, co jim tak jde, a i když je to mírně jiné, je to vlastně úplně stejná zábava, kde člověk uspokojí své metalové, rockové, punkové i popové já najednou. (Kícr)
 
(2) FLOOR - Oblation (2014)

- míň rock-n-rollu, víc hradba, ale přitom né tolik jako noví Torche. (brutusáček)

A na druhém hlasu pro tuto starší desku má zásluhu mudvayner.
 
(2) KAYO DOT - Coffins on Io (2014)

- příprava a následně vzpomínky na nečekaně mocný koncertní zážitek. (Leif)

A hlas přidal i Martin Schuster.
 
(2) POSTHUMOUS BLASPHEMER - Exhumation of Sacred Impunity (2014)

- po Irreversible Mechanism (viz níže) druhá kapela z běloruského Minsku v aktuálním topu? Zajímavé, že?! A? Stupidní jméno kapely – nejspíš pozůstatek minulosti - absolutně nevypovídá o tom, na jaké výši PB jsou. Dostat se k nahrávce dřív, nebo jí v době získání věnovat větší pozornost, bylo by to i do topu za 2014. Totální tech bdm nakládačka! A ty bubny! (bizzaro)

- drtivý zvichřený TBDM kvapík se slapující basou, docela fajn záležitost. (Leif)
 
 

 
 
 

bizzaro

SPECIAL PROVIDENCE - Essence of Change (03/2015)
- progresivní metal/rock, fusion od Maďarošů. A vážně top kvalita, no neberte to. Až tu budou opět hrát, jsou tu každou chvíli, rozhodně na ně zajděte, stojí živě za to.

IRREVERSIBLE MECHANISM - Infinite Fields (03/2015)
- hodně lidí říká, že IM jsou nová kapela Lyle Coopera, ale pravdou je, že na Infinite Fields bubenicky pouze hostuje. A nemohl si po odchodu z The Faceless vybrat lépe. Duo Bělorusů z Minsku produkuje technický death metal podpořený orchestrací, která hudbu vkusně doplňuje. Vsadím se, že toto album bude na konci roku v žánrových rekapitulacích silně promlouvat.

LooMis

ALKALOID - The Malkuth Grimoire (03/2015)
- jak už napsal MXL v desce března, tohle by nemělo uniknout žádnému fanouškovi německých Obscura, přičemž ale tady se jde o trochu dál a podobněji v duchu sólovek dvou hlavních myslitelů kapely Hannese Grossmana a Christiana Muentzera.

GHOST SHIP OCTAVIUS - Ghost Ship Octavius (03/2015)
- Van Williams, Matt Wicklund a vřeštidlo Adōn Fanion drží prapor progressive/power metalu dostatečně vysoko, aby je bylo vidět a slyšet pěkně zdaleka, škoda jen, že deska s přibývajícím časem ztrácí drive a sklouzává do průměrna.

NI - Les Insurgés de Romilly (04/2015)
- instrumentální tip pro milovníky neučesaných rytmů, nástrojových (pa)zvuků, ale hlavně dobrých hudebních nápadů.

onDRajs

ENTHEOS – Primal (EP, 03/2015)
- zrovna nedávno jsem si říkal, zda-li někdo dokáže zalepit díru po mladé, adrenalinem napumpované naději zvané Animosity. Jejich poslední zásek Animal stále považuji za vrcholný příklad zvířecí, sic technické metalové zběsilosti prodchnuté špičkovou instrumentální stránkou. A hle, na světě jsou jejich pokračovatelé Entheos. Na první poslech se zdá, že Entheos = Animosity je jako vlak TGV zkrácený o jednu lokomotivu. Trochu pomalejší, přímočařejší, doplněný o atmosféru skočných elektronických ruchů. Opakované poslechy ovšem odhalí skryté běsi uvnitř písní. A že jich je! Velký objev.

PERIPHERY - Alpha & Juggernaut Omega (01/2015)
- tohle dvojalbum si pouštím v momentech, kdy nechci svou mysl zatěžovat negativními vibracemi ani přílišnou snahou o komplikovanost provedení. Ne že bych Periphery považoval za metalovou verzi Coldplay, ale při poslechu jejich skladeb je rozhodně možné odpočívat. Oceňuji výborný zvuk, který se svou tvrdostí odděluje od djentového stáda. Ani nevadí větší důraz na popové popěvky, ty už jsme tady měli na deskách Glassjaw a fungovalo to. Skladby mají spíše vnitřní neduhy – některé kusy vedou odnikud nikam, jsou prapodivně zakončené a v toku desky jejich hrany přečnívají. Zároveň je škoda, že chlapci nedokážou překonat svou ambicióznost a znovu vydali album o funeraldoomové stopáži.

ANEKDOTEN – Until All Ghosts are Gone (04/2015)
- deska Švédů po osmileté odmlce stmeluje jak jejich pozdější písničkové vyznění, tak delší, prokomponovanější věci z rané tvorby.

AddSatan

GNOD - Infinity Machines (4/2015)
- psychedeličtí experimentátoři tentokrát míří více do ambientně/dark jazzových (výrazný saxofon) končin, trochu připomínajících třeba Mount Fuji a noiseově rytmické elektroniky, zato psych/krautrock se více méně vytrácí, asi tam cítím i něco z Coil. Rozhodně zajímavé, další poslechy snad řeknou více. Jsem zvědav, co předvedou naživo 12. 5. (Bandcamp)

mIZZY

OUTRE – Ghost Chants (04/2015)
- Outre budou hrát v Katowicích se Svartidauði, Antediluvian a Emptiness, kam mám v plánu jet, tak jsem ze zajímavosti poslechl i tento debut Poláků a jsem mile překvapen. Hodně dobrý black metal, který celou dobu výborně odsýpá a nenudí. Na Ghost Chants jde poměrně hodě slyšet vliv Francie a Islandu. Nejedná se tedy o žádné originální dílo, ale o velmi dobře odvedenou práci. Na kontě mají ještě EP a split s Thaw; taky jsou fajn.

MXL

SULPHUR AEON - Gateway to Antisphere (04/2015)
- kdo by byl řekl, že mýtus Cthulhu zapustí svá smrtící chapadla také v Severním Porýní? První důkazy o kolonii zmutovaných vyznavačů mořského kultu se datují do roku nezavršeného konce světa 2012. Následovníci Nyarlahotepovi, otroci Azathothovi a celé armády shoggothů o sobě dali výrazněji vědět s debutem Swallowed by the Ocean´s Tide. Začalo se mluvit o skutečném deathovém zlu, které se po dlouhé době šíří k naší západní hranici. Novinka Gateway to the Antisphere se ukazuje ve zrádně zelenavém světle, dříve zastřený zvuk se podezřele pročistil, slizká mašinérie získala na zdrcující rychlosti a o jedné s nejsilnějších letošních erupcí brutality nelze pochybovat. Vládce Sírového Aeonu přichází! (YouTube)

WHORION - The Reign of The 7th Sector (04/2015)
- orchestrální techno death vyrůstající z lůna ničivého chaosu a epicentra nejvyššího stupně kosmické devastace – to jsou finští Whorion. Brutálním vyzněním a kytarovým soundem se sice kloní k US scéně, ale jinak jde o atmosférickou propracovanou sypačku, která sází na intenzitu a údernou dynamiku. Někdo tuhle bandu po loňském EP Fall of Atlas přirovnával k Fleshgod Apocalypse, ale to je hodně povrchní hodnocení. Zajímavostí je, že za bicí soupravou sedí bubeník tajtrdlíků Finntroll a nelze mu upřít netušené hráčské dovednosti. (Live: 18.7. Aggressive Music Fest Pohoří) (YouTube)

SONUS MORTIS - War Prophecy (03/2015)
- jednočlenný projekt Kevina Byrnea z irského Dublinu nepatří zrovna mezi příliš známé záležitosti. Ač ryzí underground, Sonus Mortis řadím mezi dosavadní objevy tohoto roku. Solidně zkomponovaný death/black/doom se symfonickými prvky si určitě zaslouží pozornost. Už proto, že mozkovna ne-kapely má pozoruhodné množství nápadů. (YouTube)

NE OBLIVISCARIS - Hiraeth (EP, 04/2015)
- Australané jsou v posledních měsících nějak plodní, asi to bude souviset s jejich stoupající hvězdou. Během krátké doby má naše zkažená planeta možnost naslouchat srdceryvným tónům již druhého EP. Po vydání crowdfundingového Sarabande to Nihil tu máme obdobným způsobem vydané Hiraeth. Opět jde o progresivně pojatý melodický death/black s houslemi, i když tady se nejedná o úplnou novinku a vznik materiálu se datuje do let 2003/2004. Přesto limitovaná edice pro členy fan clubu kapely stále potěší.

SOLIPSIST - The Burning Mass (03/2015)
- téměř hodinová porce dědkoru, groove a trash masakrování se pětici z Ohia povedla. Po dvou EP a splitkách jde teprve o druhou dlouhohrající záležitost, ale ta stojí za to. Pneumatická kladiva buší, rozbrušovačky kvílí a zločinnost v ulicích roste. Solipsist mají to, čemu Amíci říkají „massive impact“. Pěkně drsná muzika dokáže být přes masakrující plný zvuk i melodická. Stejně, jako je neúnavně energická. Dokonce čisté vokály zní spíš pochmurně, než teple. Vhodné k fyzické práci! (YouTube)

SUBTERRANEAN MASQUERADE - The Great Bazaar (01/2015)
- máte rádi orientální prvky zabalené v lehce progresivním metalu, akustické nástroje a staré Amorphis? Pak může být Středomořská Maškaráda dobrým tipem pro všechny, kteří ještě neměli tu čest. O vokály se tu dělí svým murmurem Paul Kuhr z amerických Novembers Doom a Nor Kjetil Nordhus z Green Carnation se zhostil čistého zpěvu. Na škopky to válí Matan Shmuely z Orphaned Land a zpěvák ze stejné kapely Kobi Farhi se přidal jako host v poslední skladbě alba Father and Son. Fakt mňamka! (YouTube)

Kuba

DEFEATED SANITY/MORTAL DECAY - Split (02/2015)
- Defeated Sanity s novou skladbou Generosity of the Deceased. Trochu překvapil zvuk, ale po hudební stránce není co řešit. Lille Gruber je stroj! (YouTube)

DEIVOS - Theodicy (02/2015)
- tech death metal, který rozhodně neurazí. Potěší občas na povrch deroucí se basa. Stojí za poslech. (YouTube)

brutusáček

FAITH NO MORE - Sol Invictus (05/2015)
v Čechách modla, právem. Nová deska, s kterou posunuli reunionový rekord oproti Cynic o další tři roky, je prostě ve vší tradici FNM. Nic se nezměnilo,  tam, kde se skončilo, se znovu pokračuje. Šlape to, funguje to. FNM natočili další desku, jen jim to trvalo 18 let.

BELL WITCH - Four Phantoms (04/2015)
- americké funeral doomové duo ze Seattlu přišlo tři roky od debutu s novou deskou, která má opět přes hodinu hrací doby a opět je to solidní porce hodně ponurého metalu.  Navíc se super obalem!

AKHLYS – The Dreaming I (04/2015)
- boční projekt Naase Alcametha z Nightbringer, tudiž o kvalitní black metal postaráno.

ANCHOR – Distance & Devotion (04/2015)
- nová deska švédských sXe hardkoristů mi naprosto uhranula, zvolnilo se tempo, přibylo více rockových kytar. Jestli mají hardcorové kapely stárnout, tak jedině takhle.

CASTRENSIS – Hierarchies (04/2015)
- dánské BDM, jejich demo bylo tradiční přepálené BDM, kterého se na světě válí tuny, letošní deska je naprosto technický skvost k tomu  lehce temná atmosféra a brutální tlak učnili z Dánů vítěze mého BDM zkoumání.

gorth

URFAUST - Apparitions (02/2015)
- black nenápadně přechází do takového okultního drone, ovšem charakteristický zpěv a atmosféra špinavé mystiky zůstává. Skvělé.

Cronic

MELECHESH - Enki - (02/2015)
- závan horúceho púštneho vzduchu, šťavnatých trashovych riffov a orientálnych melódii. Izraelský mágovia nám servírujú v poradí už 6ty album a ukazujú, že na vytvorenie uveriteľnej exotickej atmosféry nie je vôbec potreba dnes čoraz častejšie používaných bombastických aranží a orchestru. A aj keď je to až zbytočne naťahované na viac ako hodinu, stále ma to baví.

INFERNAL WAR - Axiom - (04/2015)
- natlakovaný poľský black, inšpirovaný pancierovou divíziou. Na prvé počutie znie všetko ako má. Zvuk je dostatočne ostrý, bubeník sype ako o dušu a spevák nasrato škrieka. Má to ale jeden problém. Po par skladbách sa to celé začína zlievať v jednu nonstop paľbu s monotónnym frázovaním a bez výraznejších momentov alebo záchytných bodov. Očakávania boli väčšie.

THE PRODIGY - The Day is My Enemy (03/2015)
- prijemný elektro návrat do 90tych rokov medzi albumy Experience a Music for the Jilted Generation v slušivom modernom kabáte.

Kícr

STEVEN WILSON - Hand. Cannot. Erase (02/2015)
- těšil jsem se a jsem velmi spokojen. Nevím, čím to ani je, ale k Porcupine Tree jsem se nikdy pořádně nedostal a Wilsona jsem sledoval spíše skrze jeho projekty a sólovky. Zatím nejsem ve stavu fundovaného zhodnocení (odvozené od naposlouchanosti materiálu), kam se pan Wilson posunul, co vynechal, co objevil, v čem se opakuje, ale pro tento moment jsem velmi spokojen a myslím, že spolu ještě nějaký ten čas strávíme. Každopádně je tenhle album zatim nejlepší "Pink Floyd" za poslední dobu.

herelson

PITBULLS IN THE NURSERY - Equanimity (05/2015)
- prog/tech death metal pro posluchače Ulcerate, Gojira

TACTUS - Ins(T)rumental (04/2015)
- prog metal/djent pro posluchače SikTh, BTBAM

WIDEK - Journey to the Stars (04/2015)
- melo prog metal/djent pro posluchače Sithu Aye, Plini

Leif

SUSANNE SUNDFØR - Ten Love Songs (02/2015)
- totálně opojná norská pocta osmdesátkovému electropopu disponující hitovými a dojemnými melodiemi. (YouTube)

HOLY PALMS - Tribute To Snake Charmers Music (02/2015)
- vysoce originální instrumentální etno-dub-noise rágy, které zaujmou především zboostrovanou elektrickou kytarou s intervaly upravenými pro indické harmonie (zní to skoro jako elektrický sitár), přičemž celé je to různě zkreslováno a rušeno elektronicky, ve výsledku vzniká energický a strašně atmosférický koktejl. Možná se to dá vzdáleně připodobnit k Muslimgauze, jenže Holy Palms nejsou jen monotónní zvukovou koláží, je to hudebnější, rozmanitější a spíše divná world music, než industrial. (BandCamp)

irdzi

THE KILL - Kill Them All (01/2015)
- aneb kdo by občas neměl chuť všechny pozabíjet?!! :) Grindcore jak cyp!!! Po delší době jsem si na něčem z tohoto žánru ujel - super zvuk, výbornej zpěvák, cool tracky, žádný zbytečný protahování stopáže - takhle se to má dělat :) Dostávají můj badass odznáček pro tento měsíc!!! :)

piTRs

ANGRA - Secret Garden (01/2015)
- Brazilci vždycky uměli a taky aktuální počin je dostatečným políčkem všem hrozičům, protože klasikou lehce načichlý speed metálek z dílny Angra nepředstavuje o nic víc vyčpělou záležitost než soudobý death metal či cokoliv jiného. Osobně bych se asi obešel bez hostujících zpěvaček, díky nimž druhá půle materiálu sklouzává trochu jinam, a to na úkor spádu a drive.

BLUR - The Magic Whip (04/2015)
- zdaleka nejschopnější "britpopový" soubor 90. let, který se kdy ocitl v mém zorném poli, přichází po 12 letech s novým albem. Deska je to zralá, nesnadno uchopitelná, šťavnatá a chytlavá zároveň. Teprve při srovnání a poslechu tak komplexních věcí se člověku úvahy podobné té mojí z březnové desky, konkrétně jestli noví Morgoth mohli být takoví nebo makoví, jeví zcela malichernými a úsměvnými.

Hanz Strewer

A SECRET REVEALED - The Bleakness (05/2015)
ABIOTIC - Casuistry (04/2015)
HOLLY HERNDON - Platform (05/2015)
TAIGA - Andra (02/2015)

mudvayner

MORO MORO LAND - Through (03/2015)
GOD MOTHER - Maktbehov (03/2015)
VLOŽTE KOČKU - Hedvika (03/2015)
KENDRICK LAMAR - To Pimp a Butterfly (03/2015)
LAIBACH - Spectremix (03/2015)
UFOMAMMUT - Ecate (03/2015)

Kotek

GAUSS - Soft Face, Soft Gaze // Charm (03/2015)
- rozvrzaný emo, který má skvělý melodie, ale nepodlejzá. (BandCamp

 
 

 
 

bizzaro

ET MORIEMUR - Ex Nihilo In Nihilum (2014)
- poslední album našich Et Moriemur jsem loni jaksi propásl. A škoda přeškoda, ačkoli Ex Nihilo In Nihilum velmi poctivě ctí tradice a pravidla doommetalové subkultury, vše tu do sebe zapadá a celek spolu funguje takovým způsobem, že vás deska pocitově vrátí o několik let nazpět do nejhvězdnějšího období.

onDRajs

WITXES - A Fabric Of Beliefs (2013)
- tuhle věc poslouchám již delší dobu. Pokud hledáte v elektronice počin, jenž vám shrne všechny současné tendence v „jiné hudbě“ do jednoho celku, neváhal bych a zvolil právě Witxes. Pokud vám vadí monotónnost ambientu, nebo nesrozumitelnost soudobé laptopové scény, zvolte A Fabric Of Beliefs. Ve dvanácti písních vymete snad všechny myslitelné kouty žánru a bravurně vás provede po všech jeho končinách.

ZEALOTRY – The Charnel Expanse (2013) 
- Gába tuhle desku popisuje jako mix Immolation a Demilich. Nevím, jestli můžu beze zbytku souhlasit, nicméně těžko uchopitelný atmosférický death metal to je. Nabubnoval technik Lille Gruber.

AddSatan

JAN BANG - … And Poppies from Kandahar (2010)
- Bangovo čarování se samply, zachycenými na Punktu i jinde. Kromě tradičních spoluhráčů jako je HenriksenAarsetMolvær, Honoré, Endresen, či Hassell tu uslyšíme i Richarda Wagnera (stejný sampl z Tristana a Isoldy už kdysi použili i naši Do Shaska!), nebo Roberta Schumanna, asi nejchytlavější (a nejdelší) skladba Passport Control je zase založená na smyčce od Kammerflimmer Kollektief. Hodně povedená experimental/ambientně/najazzlá improvizační koláž.

mIZZY

THAW – Earth Ground (2014)
- když jsem viděl, co předvedli před Behemoth, spadla mi brada dolů. Naprosto dechberoucí black/sludge/(post-hc) s noise/drone vlivy. Album je také velmi dobré. Pro fanoušky Celeste, Hexis, Abaton aj. naprostá povinnost! Starší materiál, například splitko s Outre (viz výše), také stojí za poslech.

BÖLZER – vše
- v rámci příprav na koncert s Behemoth. EPčko Aura stále vládne!

KAYO DOT – vše
- na koncert Kayo Dot také probíhaly velké přípravy. Kdo přišel, určitě neodešel zklamaný. Jednalo se totiž o zatím nejlepší koncert letošního roku.

brutusáček

DESTROYING DIVINITY – Hollow Dominion (2014)
- už od podzimu brázdí světem nová deska Destroying Divinity, která dokazuje, že death metal z českých luhů a hájů si mezi zahraniční produkcí ostudu rozhodně neudělá.

DEFEATED SANITY – vše
- jedno z nejlepších BDM, co k tomu dodat.

DEROGATION – Revival  Of a Nest Ignorant (EP, 2014)
- BDM z ukrajinského Kyjeva, na doporučení šéfa a je to opravdu neskutečný masakr, za mikrákem je bývalý pěvec Defeated Sanity.

TORCHE - vše

gorth

ANDY STOTT - Faith in Strangers (2014)
- zase o něco dál od taneční hudby (Stott se naučil hrát na basu, ženský zpěv z Luxury Problems má ještě více prostoru, ...), ovšem podobně suverénní. Titulní song je famózní a vlastně se v mnohém podobá Forest Swords.

LIFELOVER - Pulver (2006)
- ne úplně vyrovnané album, ovšem takhle veselé sebevrahy aby člověk pohledal. Respektive, ten mix post-punku (nebo i přímo punku) s BM je nádherný. Škoda, že se na pozdějších albech stabilizovali a punk nechali skoro zmizet.

BARK PSYCHOSIS - Hex (1994)
- další do sbírky post-rocků první vlny. Podobně jako Labradford se pohybují na pomezí rocku a ambientu, ale dá se tu vysledovat x dalších vlivů a vlastně i jakési naznačení toho, co se v post-rocku stane o pět až deset let později. Přítomný je sLowcore (sic), najazzlé bicí a občas celkově smooth jazzová atmosféra ne nepodobná tomu, co stvořili Lynch s Badalamentim v Twin Peaks, ale jindy v kytarách podivně zhrublá a naopak směřující k Youngovi/Jarmuschovi (anebo Rouilleuxovi, for that matter), náznaky dnes už tak provařených gradací, no a moc pěkně vypráví basa.

BITTOVÁ + VÁCLAVEK - Bílé Inferno (1997)

Cronic

REBAELLIUN - Burn The Promised Land (1999)Annihilation (2001)
- dva vynikajúce albumy plné pekelne rýchleho death metalu  z Brazílie. Škoda, že to napokon zabalili.

IRON REAGAN - Worse Than Dead (2013) 
- thrash-crossover-hc v štýle Municipal Waste od ľudí z Municipal Waste a Darkest Hour. Zábava zaručená.

Kuba

ABHORRENT CASTIGATION - Throne of Existential Abandonment (2014) 
- parádní BDM z Německa s bubeníkem z Defeated Sanity. (YouTube)

irdzi

KRABATHOR - Orthodox (1998)  
- a vono je to tím, že teď čtu Revoltikon a měl možnost shlídnout v Uherským Hradišti koncert. Dlouhý léta jsem tu fošnu neslyšel a to svým způsobem má pořád něco do sebe. Ještě teď si pamatuji, jak jsem na školním výletě základní školy pořizoval MC verzi (pro mladší: nejde o zkratku týpka žvanícího do mikráku ale o magnetickej hudební nosič vytlačenej CDčkama. Pro ještě mladší: CDčko bylo zase vytlačený MP3kama žeo) v nějakým Jihlavským obchodě a po příchodu domu si z toho totálně sedl na svoji mladistvou prdel. Pořád mám pocit, že v tý době se to v klidu vyrovnalo ve svým žánru čemukoliv. Orthodox je v jejich diskografii můj favorit díky ještě většímu zrychlení v porovnání s Lies a taky díky zvuku, kterej se mi vlastně pořád hodně líbí. Mohl bych se vypisovat hodinu o tom, jak jsem z toho svýho času byl unešenej, potom další hodinu o koncertě a nakonec sepsat polemiku o tom, jak vnímám hudbu dnes, jak v mládí a jak oceňuji stejnou hudbu s odstupem let z jiných důvodů. Shrnu to teda tak, že pro mě se jedná o parádní retro záležitost, luxusní koncert a u mě konec března patřil Krabathoru :)

piTRs

GALACTIC COWBOYS (1991)
- první a zřejmě nejpovedenější deska texaských thrash/crossover melodiků. Konečně z origoš CD. (YouTube)

Hanz Strewer

PERTURBATOR - I Am The Night (2012)
PERTURBATOR - TERROR 404 (2012)
NIGHT VERSES - Lift Your Existence (2013)

mudvayner

GAGARIN - s/t (2014)
MUTANTI HLEDAJ VÝCHODISKO - Můj bůh září do mých temnot – černoch (2014)
SIA - 1000 Forms of Fear (2014)
ARTISTS ARE IDIOTS - Kill it with Fire (2014)
ED SHEERAN - x ( 2014)
MASTODON - Once More 'Round the Sun (2014) 

Kotek

BARBEROS - OOO (2012)
- na živý provedení to nemá ani náhodou, zejména díky upozaděnýmu zvuku bicích, ale i tak to jsou dobrý hlukový smyčky. (BandCamp

Martin Schuster

JAKOB - Sines (2014)
GEVENDE - Sen Balık Değilsin Ki (2010)
GOJIRA - The Way Of All Flesh (2008)
THE MARS VOLTA - The Bedlam in Goliath (2008)
THE ALAN PARSONS PROJECT - The Definitive Collection (1997)
XTC - Drums And Wires (1979)
STEVE HACKETT - Please Don't Touch! (1978)


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

muzu 20.6. delat koncik POSTHUMOUS BLASPHEMER, ktery tu mame ted v topu - Exhumation of Sacred Impunity (www.youtube.com/watch?v=ueQN6BNfKag) je snad nejlepsi ultra tech bdm, co jsme slysel za poslednich 10 let. ale premyslim kde (Sberny suroviny?), vse je docela plny a co k tomu, napada nekoho neco?

rozumím, mě se právě ta pestrost líbí

to jsem udělal, právě proto jsem neustále žasl nad tím, co všechno tam zvládli nacpat:)

Spíš to zkus celý v kuse...

zkusil jsem z výběru Holy Palms a Witxes..
HP jsou vlastně fajn, sice úplně mimo můj záběr, ale docela mě to motivuje k dalším poslechům, i ten Muslimgauze tam občas je, když se člověk snaží
Witxes jsou hroznej kočkopes:) nějak jsem přehlídl větičku o shrnování všech možných tendencí, takže jsem místy trochu lapal po dechu - první tři songy Tim Hecker, pak Dale Cooper and the Dictaphones, další projekty z Denovali, nějakej chillout, snad dokonce parafráze na Davida Sylviana... většinou dobře udělané (i když já po náhodném nakliknutí na bandcampu samozřejmě pustil song, který je poměrně ohavný), sice asi zůstanu u původních verzí, ale jako taková úvodní antologie to nejspíš může fungovat:)
a takhle, chápu, že to je potřeba "prodat";), ale co to je soudobá laptopová scéna, vážně je (současný) ambient tak monotónní? nejsou to jen víceméně prázdné generalizace?
každopádně, zpestření bych hledal asi spíš na Miasmah než na Denovali

To víš, jiná liga. Dva poslechy a deska roku je tady.

no my se tu drbeme o tipech v dečce a poláci to s reckou leprous střílej rovnou naostro :)

Nerad tu kurvim nadejnej flejm, ale mrdnu sem par picovin vo muzice... Pardon...
AD NAUSEAUM - Kdyz sem videl nadpis, tak sem myslel, ze lidi z Cephalic vzkrisili svuj projekt (mezera/preklep, kdo se v tom m vyzbnat zeano;-) jinak OK, ale az nekdo natoci Coming of Genocide nebo Fracture & Failure no.II, tak mi poslete mail nebo radsi dva;-) Jinak zminovat u starsch Ulcerate na prvinm miste Immo bo Gorguts je imho picovina, pac z me toho lezou prvotne H8E, ktery jsou nasledne potemnely do Immo a zakrouceny do Gorguts...

Dik za info o splitku DEFEATED SANITY. Hele, slysite tam nejakej posun oproti minulejm pocinum? Trochu me zmatlo, ze autor nenapsal nic o MORTAL DECAY, ale po poslechu to (coby uctivac prvnich dvou desek) chapu...

PITBULLS IN THE NURSERY = zkazeny rano. Svet je bohatsi o dalsi vyteplenou thrashovou drbacku;-(((

DEIVOS - taky dik, ale ja nejradsi to album, co sem recenzoval. pac to smrdelo Sepsism (po Lividity asi druhej koncik v Klanovicich).

Novy NAGLCORPSE (ofiko INFERNAL WAR) sem v dubnu, kvetnu, nebo co to bylo kurva za mesic, poslouchal, ale Terrorfront a Redesecration asi uz neprekonaj. Ale maj bod za to, ze se vyhnuli behemothizaci. Nebo minus dva, pac se coby hajtlametalisti vyhejbaj coming-outu;-)

Annal Akhbar!!


aktuálně

diskuze