Články

přeposlat článek tisknout
ANATHEMA, SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, ANIMÉ

ANATHEMA, SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, ANIMÉ

  • kdy: 9.6.2004
  • kde: Brno, Fléda

Ze začátku se musím přiznat, že jsem původně neplánoval tuto akci navštívit, neboť mě Anathema nejvíc bavila v letech 1996 - 1999 a především desky The Silent Enigma a Eternity pro mě znamenají opravdu hodně. Měl jsem tu možnost vidět kapelu právě na tour ke každé z těchto dvou desek, takže by se dalo říct, že svou hudební „extázi“ mám u těchto Anglánů za sebou. Nicméně jsem se nakonec dostal na koncert opravdu kuriózním způsobem, když jsem na pár dnů pracovně zavítal do mého rodného města, kde jsem měl nějaké povinnosti a vyřizování v prodejně hudebních nástrojů. Sedím si takhle klidně u PC, když se rozrazí dveře a k mému údivu (samozřejmě jsem zapomněl, že zrovna dnes je koncert… že…:o) vchází do prodejny Vincent a Les (velmi sympatičtí chlápci, se kterými se dá skvěle pokecat!), jinak hlas, kytara a kláves právě kapely Anathema. Po zakoupení něco málo strun, trsátek, jednoho malého mixážního pultu a nezbytného vyzkoušení několika kytar a kláves mi chlapci nabídli volný vstup na koncert (samozřejmě jsem se hned ze začátku přiznal, že jsem letitým fanouškem a pokecali jsme o jejich předchozích zastaveních v naší zemičce, z nichž jedno se konalo právě v Brně). Následovala ještě menší navigace k dalším prodejnám s hudebninami a poděkování za nákup s přáním, aby se večerní koncert vydařil :o).

Když jsem dorazil ve večerních hodinách k místu konání, společně s kamarádem aShokem (který získal lístek, dá se říct, podobným způsobem a je velký fanoušek a opravdový znalec těchto Angličanů!!! :o))), ihned jsme se u vchodu podivili, jakpak to, že nejsme na guestlistu. Naštěstí byl přítomen sám pořadatel akce Mr.Shindy, který sice našemu vykládání zpočátku nemohl uvěřit (přeci jenom jsme vypadali jako dvě socky, které se chtějí dostat na koncert vykládáním podivuhodných historek…:o), ale nakonec se vše podařilo úspěšně vyřešit (díky Martine! :o). Ukázalo se, že Vinnie dodal naše jména na guestlist během příchodu z večeře, ale to už jsme si v sálu vychutnávali první předkapelu večera - brněnské Animé. Naposledy jsem tuto partičku viděl ještě v době začátků, kdy jsme s Jiříkem a Láďou navštěvovali naše hudební učiliště. Musím říct, že jsem byl velmi mile překvapen, místy až vyděšen.:o) Mimochodem, na místo Ládi sedí za bicími nový klučina, kterého bych chtěl tímto pozdravit a pochválit, protože je skvělý motor kapely a bezesporu velký talent. Kapele to šlapalo náramně a doufám, že o nich ještě hodně uslyšíme, protože se jistojistě jedná o jeden z nejlepších a nejnadějnějších spolků, které nám naše scéna nabízí. Kuriozitou jejich účasti bylo, jak mi o den později vykládal Jiřík, že se dozvěděli o možnosti předskakování den před akcí (původně měla vystoupit další nadějná kapelka - Memoria) a on sám měl již zakoupený lístek na koncert, takže si defacto koupil lístek na vlastní koncert :o) Jako druzí to na nás vybalili Silent Stream of Godless Elegy, tentokráte oslabení o svého murmuristu a upřímně, ani to myslím nikomu nevadilo. Hanka je výborná a zkušená zpěvačka (na začátku omluvila svůj statický projev - za což mohla uzdravující se nožka - stejně se ale vcelku odvázala :o) a celý koncert utáhla sama na výbornou. Jsem tedy zvědav, až uvidím kapelu i s panem murmuristou, abych mohl srovnat. Na konec svého setu překvapivě zařadili cover Kashmir od Led Zeppelin, který podle mého názoru nebyl až tak špatný, jak tvrdili někteří přítomní kytaristé a znalci této legendy :o).

report_115_px3

Malá úprava pódia a jde se na věc. Chlapci začali skladbami Shroud of False a Fragile Dreams z desky Alternative 4, což jsem s povděkem kvitoval určitě nejen já. Zvuk se zdál být vcelku OK, a abych nezapomněl, byl vcelku slušný i u předkapel, byť se mi zdálo, že právě ze začátku bylo ještě co dolaďovat. Kapela střídala věci z posledních čtyř alb (např. Pressure z A Fine Day to Exit, Inner Silence a Empty z Alternative 4, Forgotten Hopes a Destiny is Dead z Judgement nebo uhrančivá Closer z aktuálního kotouče A Natural Disaster, která byla geniální!!!) a tu a tam k mému velkému potěšení proložila svůj setlist nějakou tou starší věcičkou (např. Eternity part III z alba Eternity nebo jako přídavek song, který nesmí samozřejmě chybět na žádném vystoupení těchto náladotvůrců - A Dying Wish ze The Silent Enigma). Škoda snad jen letitého frutaře (v tomto případě rozuměj bubeníka :o) Johna Douglase, který tu a tam maličko klopýtl v rytmu, ale upřímně - já sám bych ho v kapele za nikoho jiného nikdy nevyměnil, protože jeho smysl a úloha v hudbě Anathema, hraje svou neméně (!) důležitou roli a bez něj bych si asi ani kapelu nedokázal představit (i když se už tak v uplynulých letech jednou stalo). Výborný zpěv, čarokrásné a uhrančivé kytary, geniální a osobité klávesové harmonie, skomíravé (myšleno v dobrém slova smyslu) bicí a úžasná atmosféra, vytvořená i díky skvělým fans - to vše byl pro mě středeční koncert Anathema v brněnské Flédě, i když musím přiznat, že jsem byl několik dnů z koncertu trošičku rozčarovaný…… Na závěr patří poděkování Shindy Productions, za další vydařený koncert!

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze