Články

přeposlat článek tisknout
VOIVOD, SLUT

VOIVOD, SLUT

  • kdy: 13.5.2011
  • kde: Praha, Exit Chmelnice

Fanoušci na večer, který byl skutečnou oslavou hudby a života, vytvořili skvělou atmosféru. Toho večera hráli na Chmelnici Voivod. VOIVOD LIVES!

Voivod Praha19:03 autobus 139. Nastupuji na smluvený sraz se Zmetkem a je jen pouhá shoda, že zlato má stejně Kanada. Hláška, jestli se máme pomalovat listem jistého stromu nebo trikolorou, zjevně kyselý ksichtíky moc nebavila, ale my jako starý pažby jsme věděli moc dobře svoje. Ještě nutná anabáze s bankomatem.. jakoby moje šrajtofle věděla, že v merchandisu potká triko s coverem Nothingface, ale můžeme snad poslouchat i tu muziku? Ale jo, jdeme na to.

Slut livePředkapelu včera dělali Slut, kteří se o tento post přímo ucházeli. Jaká to byla volba? Víceméně musím říct, že velmi dobrá. Publikum se i vcelku bavilo a jejich muzika, ačkoli jí třináct a půl roku přehlížím (od koncertu s Voivod v Rock Café), měla něco do sebe. Nebýt tak salámově založen, určitě bych jejich vystoupení i navštívil. V podstatě se jednalo o alternativnější rokec, kde je vidět, že pánové mají rádi kapely jako Voivod nebo Melvins. Rozhodně úlohu předkapely splnili na výbornou a jen nutno dodat, že je škoda, že z časových důvodů nebyla možná účast Našrot, kteří měli voivodužel sjednánu akci na domácí půdě v Havlíčkově Brodě. Postavičky okolo Hraboše by k tomu večeru seděly jak prdel na hrnec. A jakkoli Slut byla sympatická předkapela, toho večera se mělo dít něco, co moc obdobu nemá. Na prkna, co znamenají vesmír, se drala legenda z největších - samotní Voivod.

Za poslední léta se mi Voivod poštěstilo vidět dvakrát. Ale přijde Vám festivalových 45 minut jako důstojná doba pro kapelu, co má za svoji třicetiletou karieru čtrnáct studiových desek? Rozhodně ne! A tak jsem to neměl jen já, ale i všichni z téhle párty, která pomalu měla nálepku „vstup pouze třicet plus“ :-))) No tak úplně asi ne, ale pokud byste ten večer chtěli na Chmelnici lovit metalcorový čubičky, adresu byste měli fakt špatnou, protože to byla přehlídka zasloužilejch metel s dětským nadšením v očích. A bylo sakra proč, prkna ovládlo až dětský nadšení.

Voivod liveVpředu v dobrý náladě Snake s notně vyřvaným hlasem a vpravo Blacky s obdobným nadšením. Vzadu pak pan vrchní Voivod, mistr Away, s moudrým úsměvem, který jen říkal „dneska si Vás podáme“, ale na to potřebujete kytaristu. A pokud se jmenujete Voivod, jste spjati se jménem Piggyho, který mezi námi není skoro šest let. Ovšem Voivod se podařila taková neuvěřitelná věc. Kromě řádky fenomenálních desek, které předběhly dobu o víc jak deset let, si ale ještě vychovali nejednoho fanouška. A jeden z nich se jmenuje Dan Mongrain - nyní překřtěn na Chevyho. Tenhle týpek, nejenže párkrát promluvil do světa metalu hodně výrazným způsobem, se nakonec dočkal postu, kde si ho bude hodně pamětníků pamatovat, jelikož  tak naprosto věrný přehled, s jakým hrál Piggyho věci, byl neuvěřitelný; tenhle výsledek ovšem nezní jako onanie, ani jako když Vai a Satriani ukazují, kolik toho umí v Red od Crimsonů. Tenhle chlap hrál s takovým feelingem, že Piggy tam nahoře musel být šťastný, že to někdo dokáže takhle, protože nejeden fanda si musel myslet, že Piggy nikdy neumřel.

Voivod livePřes veškerou skvělou zábavu, kterou pánové od Voivod přednesli, byla nakonec největší událostí novinka jménem Kaleidos. To jsem měl pocit, že se nevidíme naposled. Od proklatého dne 28.8.2005, kdy jsem se dozvěděl, že vyšší síla nejspíš potřebovala kytaristu, jsem byl smířen, že Voivod jsou minulostí, ale o šest let později jsem viděl, jak magie Voivod ožívá v přímém přenosu. Tahle kapela není mrtvá, ale přinese další nahrávku, která možná dosáhne i kvalitativních výšin Nothingface a Dimension Hatröss. Neuvěřitelný!!! A samozřejmě Voivod nejsou kapela jedné skladby, ale kapela celých konceptů. A v jednom jsme měli tu čest s peckama jako The Unknown KnownsRavenous MedicineThe ProwRipping HeadeachesGlobal Warning,ExperimentTribal ConvictionsTornado ad. Největším překvapením pro fanoušky pak mohla být asi Forlorn, která je z období Erica Forresta; konkrétně uzavírá koncept Phobos. Nadšení v podstatě neznalo mezí. Samo sebou došlo i na Astronomy Domine, která byla věnována Piggymu, kdy si fanoušek přes všechnu tu parádu, kterou jsme ten den měli možnost vidět, musel zatlačit slzu. VOIVOD LIVES!

PS: Děkuji všem příchozím za skvělou atmosféru, kterou vytvořili a doufejme, že se příště opět sejdeme - ten večer byl skutečná oslava hudby a života. Toho večera hráli na Chmelnici Voivod.

PPS: Děkuji pánům od Obscure Promotion za skvělou akci.

PPPS: Děkuji Voivod za to, že jsou.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

Tagy:

Voivod, Slut