PROMISES

Klatovské PROMISES považuji za jednu z nejpřednějších českých kapel, které na podzim roku 2000 vyšlo debutové CD FLIGHT TO FALL a to sklidilo příznivé ohlasy, jak u českých, tak i u zahraničních posluchačů metalu. A tak snad kapelu nebude brzdit změna sestavy, která se udala v těchto dnech. Kapelu totiž dočasně opouští basák Petr Klička a kytarista Radek Červený, kteří společně na delší dobu vyrazili „za velkou louži“. Do kapely dočasně přichází Karel Halada (basák klatovských BROWN UNDERPANTS). Jinak PROMISES dále hledají nového sólového kytaristu a klávesáka. Takže případní zájemci se hlaste na adresu kytaristy Václava Ašky s kterým jsem vedl tento rozhovor.

Na podzim Vám vyšlo debutové CD u Metal Breath, s Pavlem Maňasem spolupracujete už od druhého dema Understanding. Jak došlo k vaší spolupráci?

V.A.: Co se týče spolupráce s Metal Breath Production, respektive s Pavlem Maňasem, tak to vlastně začalo díky doommetalové kompilaci Breath Of Doom, kterou mají na svědomí Petr Korál a právě Pavel. Dostali jsme možnost prezentovat se na tomto sampleru skladbou Svět duší ztracených z prvního dema "PROMISES 96" a díky tomu si nás Pavel všiml a nabídl další spolupráci, která vykrystalizovala přes MC Understanding až po debutové album Flight To Fall.

Dříve Vás často přirovnávali k Paradise Lost, což bylo diky jejich úspěšným počinům jako Icon či Draconian Times, kdy se jejich tvorba částečně s vaší shodovala. Jak se nyní díváte na současnou tvorbu těchto Angličanů? Popřípadě navštívili jste jejich koncert společně se Sisters Of Mercy 9.3.2001 v Praze?

V.A.: Skoro každá začínající kapela podle mě vychází z nějakého vzoru a nejinak tomu bylo i v našem případě. Nás (nebo možná mě) ovlivnily právě tebou zmiňované dvě desky Paradise Lost. Mě hlavně zaujaly svou melodičností a náladou skladeb, řekl jsem si, něco takového bych chtěl hrát. Samozřejmě, že není příjemné stále poslouchat, že jste něčí kopií, ale dneska je již skoro nemožné se v muzice něčemu nepodobat. Také jsme se snažili z toho stínu vymanit a myslím si, že v současné době se nám již celkem daří budovat si svou vlastní tvář a po poslechu naší úplně nejnovější tvorby si už, doufám, na Paradise Lost nikdo ani nevzpomene. Na jejich nynější tvorbu se z kapely dívám už jen já a to ještě z povzdálí. Ještě jsem celkem bral One Second, Host si také poslechnu, z nového alba jsem slyšel jen jednu skladbu, ale jelikož jsem kytarista a mám pochopitelně rád hodně kytarovou muziku, už mě to příliš neoslovuje. Na koncert se Sisters of Mercy jsem se chtěl jít podívat, ale z časových důvodů z toho sešlo.

Myslím, že nyní jste se dostali do pozice, kdy jste vyhledávaným koncertním artiklem. Jak často koncertujete? Jelikož pocházíte z Klatov, které nejsou zas tak daleko od našich západních sousedů, máte už i nějaké zkušenosti z německých pódií?

V.A.: Nevím, jestli jsme vyhledávaným koncertním artiklem, ale co se týče živého hraní, tak si nestěžujeme. Četnost koncertů je různá, někdy hrajeme čtyřikrát, pětkrát do měsíce, jindy třeba jen jednou. Zkušenosti z německých pódií jsme nasbírali až letos v dubnu, kdy jsme hráli na festivalu "WALPURGIS METAL DAYS" v německém Hauzenbergu, který se nachází poblíž Pasova, kde jsme zaznamenali celkem úspěch, přestože jsme museli narychlo povolat našeho bývalého bubeníka Pavla Kotěšovce namísto Richarda Goldschmida, který si dva dny před vystoupením zlomil nohu. Nebyla to ale úplně první zkušenost koncertování za hranicemi, protože v březnu jsme měli možnost se předvést v rakouském Aigen-Schläglu, kde nás lidé přijali také velmi dobře.

Také pořádáte koncerty doma v Klatovech v klubech Rock Míra Bar a v Rc Košile. Jaký úspěch zaznamenávají tyto koncerty, kolik lidí chodí? Jsou Klatovy rock city?

V.A.: No, musím ti sdělit, že nezaznamenávají skoro žádný úspěch, neboť tvrdá hudba v Klatovech nemá na růžích ustláno. Když na metalovou akci přijde tak 50-60 lidí, tak to již považujeme za vynikající výsledek. Právě proto už velmi omezujeme pořádání akcí v Klatovech, jelikož jsou většinou prodělečné. V okolí Klatov také spíše převládají taneční zábavy a spousta lidí dává přednost jim.

Protože jsem z Moravy, tak mě docela mrzí, že se spíše soustřeďujete pouze na koncerty v Čechách. Nedostáváte nabídky na koncerty od moravských pořadatelů? Jakou mám šanci, že Vás někdy v brzké době tady někde uvidím?

V.A.: Nabídky samozřejmě jsou, v létě a hlavně na podzim se na Moravě najisto objevíme. Jediné přesné termíny, které mohu sdělit, jsou tři koncerty v rámci Metal Breath Tour 2001, a to 1.9. v Brně, 7.9. ve Frýdku-Místku a 8.9 v Ostravě společně s kapelami MYTHOPOEIA, VUVR, ENDLESS, ALIENATION MENTAL a DISFIGURED CORPSE. Dále by potom měl na podzim klapnout koncert v Zábřehu na Moravě s DYING P a další akce, které ještě nejsou potvrzeny.

Doslechlo se mi, že jste se rozešli s vaším dlouholetým manažerem Jiřím Kovalčíkem. Co bylo důvodem?

V.A.: Důvodem k rozchodu bylo z části to, že v listopadu roku 1999, kdy od nás odešel bubeník Pavel Kotěšovec, se v kapele skoro nic nedělo. Sice jsme měli zkoušky, kde se pilovaly věci na debutovou desku, ale vůbec se nehrálo, čímž byla činnost kapely dost ochromená. A jelikož ani Jirka nejevil tou dobou o kapelu příliš velký zájem, tak jsme se vzájemně dohodli, že bude lepší, když půjdeme každý svou cestou.

Na vašem CD je k vidění video klip ke skladbě Shadow Town. Podařilo se vám už klip protlačit do televize? Popřípadě mohli jsme jej už vidět? A co si myslíte na názor spousty kapel, že klip je hodně nákladný a stejně, že honikde nepustí a že jsou to vyhozené peníze?

V.A.: S klipem jsme se přihlásili do ankety České televize o "Český klip desetiletí" a je možno shlédnout tuto sobotu alespoň ukázku v rámci pořadu Noc s Andělem. Na celý klip se lze podívat na internetové adrese Chyba! Záložka není definována.. Nevím to přesně, ale myslím, že klip běžel už na TV3 a tutově na kabelovce v Kutné Hoře.

Nehodláte se ještě někdy vrátit zpět k češtině? Nevyjde někdy v budoucnosti vaše první demo (dnes již prakticky nesehnatelné) jako bonus na CD?

V.A.: Myslím si, že teď, v době, kdy se již snažíme koncertovat i v zahraničí, není návrat k češtině to, co bychom chtěli realizovat.

Na závěr bych se rád zeptal, jakou hudbu poslouchají členové Promises. A jak se mění či nemění jejich hudební vkus?

V.A.:U nás v kapele posloucháme každý úplně jinou muziku, když to shrnu,tak od Vivaldiho až po Cannibal Corpse a vlastně i díky tomu se vzájemně doplňujeme při tvorbě aranží v našich skladbách. A samozřejmě, že hudební vkus se čas od času u každého změní díky např. nějakým hudebním novinkám, ale těm svým "koňům", které má každý z kapely jiné, zůstáváme nadále věrni.

KONTAKT:
Václav Aška
Plzeňská 629
339 01 Klatovy 2
Mobil: 0606 554 773
email: promises@email.cz

Tagy:

Zatím nikdo nepřispěl do diskuze