Články

přeposlat článek tisknout
OBSCENE EXTREME 2012

OBSCENE EXTREME 2012

  • kdy: 12.-14.7.2012
  • kde: Trutnov, Na Bojišti

Obscýn Ikstrým dvatisícedvanást! True zábava a graaaajndový gonzo žurnál!

BrutusáčekGraaaaajnd, tak a je to opět tady! Stejně jako má Čurby problém psát úvodní slovo do programu, stejný problém na rozjezd reportu mám i já. Takže, letošní festivalovou sezónu jsem si musel okořenit. Už jsem nedokázal koukat na kamarády metaláky a jejich úžasný džísky, tak jsem si musel jednu zaopatřit a poctivě ji pokřtít, aby mně chránila před střízlivostí. Píšu o ní, protože jsem jí osázel odznáčky nejluxusnější tancovačky na světě; Brutus, všemi odsuzovaná kapela a jak se po odznáčkách zaprášilo, každý grinder je musel mít, příští rok beru full merch Brutusu ;-)

Ale zpět na začátek, lenoch Bizzaro jede jen na jeden den, že prý v pátek dorazí do práce (HAHA), spolu s ním na meating point doráží i grindová legenda Beherit, takže konečně může naše pětice (Jakub řidič a Tomáš navigátor) vyrazit směr Trautenberk City. Stále více štítů na hospodách s nápisem Krakonoš nás ujišťovaly o správnosti směru, k tomu dopomohl stále větší a větší liják. Kdyby totiž Čurby udělal OEF na Sahaře, tak mu zaprší i tam. A to pozor, příští rok se (všichni věříme) podívá Obscene Extreme i za hranice evropského kontinentu!
 
Čtvrtek 12.7.2012
14.00-14.20 GUTALAX
14.30-14.50 5 STABBED 4 CORPSES
15.00-15.20 MASSIVE CHARGE
15.30 -15.50 HUMAN SCUM
16.00-16.25 HARD CHARGER
16.35-17.00 PLAGUE RAGES
17:10 -17.35 SPLATTERED MERMAIDS
17.45 -18.10 EARDELETE
18.20-18.45 VON BOOM
18.55 -19.20 JIG-AI
19.30-20.00 SPLITTER
20.10-20.45 MALIGNANCY
20.55-21.40 WOLFBRIGADE
21:50-23.00 SUFFOCATION
23.10-00.00 CEPHALIC CARNAGE
00.10-01.00 ORIGIN
01.15 -02.00 HELL show
 
Průběžné přeháňky nás drží v šachu v grind marketu. Sem neprší, pro pivko se nějak doběhne, a když se objevuje Terrance ze Suffocation, odpalují se slušný knacky a ve spojení s prvníma festivalovýma pivama mozek zapomíná na svět tam před branou.

Jig-AiTakže až hentai mistři  JIG-AI jsou prvním pohlazením pro duši, které si jdeme dopřát. Takhle na start je ten český gore parádní, nemůžu si pomoct. Ale tohle ti naši kluci umí sakra dobře. Pořádný dunivý základ a prasečák v hrdle. Žádné zdržování, vysoká kadence skladeb je absolutní libovka. Poslední léta se mi jeví, že gore jako takový už na OEF není v takové míře jako kdysi, ale když už, o tanečky není nouze.

VON BÖÖM. Švédsko, crustpunk, takže rychlý a nasraný songy na svět lítají od kapely hlava nehlava, nemá smysl řešit víc, jenom chtít víc a nezlomit si v kotli tělo - já raději sleduji z povzdálí.

Švédi mají Abbu a Meshuggah a taky spoustu suprových grindcore kapel. SPLITTER patří k elitě. A zaslouženě. Neskutečná palba, Von Béém to valili mistrně, ale Splitteři tomu nasadili laťku ještě dál. Ultrarychlý, ultrazběsilý, žádný servítky, no možná lehce zvuk, ale což.

No a pak už MALIGNANCY. Na ty dorazila půlka ústecké kliky zachrochtat, no a bylo na co, že jo. Leč bez basy (což jsem ještě poznal), ale s jiným bubeníkem (to už jsem nepoznal) to válelo mistrně. Rychlý a přetechovaný zlo jasně dokázalo, že na OEF patří. Pobavil mě skvělý, neměnný výraz bubeníka, který s typickýma šerifovskýma brýlema zachovával totální klid a přitom spouštěl slušné kotle. A pak jako že se u toho musí pařit, vrtule nebyly.

WOLFBRIGADE mě nenadchli tak jako vloni Varoukers nebo třeba DisFear, nějak to těm větším crustům na OEF u mě nejde, o to víc věřím, že na Sedmě to bude jízda. Takový málo špíny prostě.

Takový Střap nelenil a na SUFFOCATION s Frankem si zajel hned, na OEF tahle hydra byla právě bez Franka, ale samozřejmě s Culrossem. Byla to ideální možnost zjistit, jestli Suffo bez Franka dají. Za mě musím říct ne, ale jen v hodně výjimečných případech. Dredatec ty vokály nedával vyloženě zle, ale místama to vypadalo jako kdyby je „přehrával“. To pan Mullen si to dává pěkně z patra a naprosto přirozeně. Vokálově to bylo teda v tomhle směru napůl, jinak v pořádku a zbytek kapely hudebně naprosto v lati. A že to byla přísná lať ani nemusím zmiňovat. Culross je mistr a jeho bicí zakopávaly do země, Terrance naprosto nekompromisně střílel jeden riff za druhým a nedával moc prostoru pro nadechnutí. Suffocation vládnou, mise splněna.

Na zhulenou úderku CEPHALIC CARNAGE jsem se těšil, ale nevím, jestli to bylo tím, že zdraví škodlivých nápojů a kuřiv jsem měl moc nebo málo, ale jejich set mě nedostal, zvuk nedrtil a výkon (až na Martyrovce za bicíma neasi) mi taky přišel takový slabší… ale třeba to ostatní kluci viděli jinak.

ORIGINklubu smrt, na prknech Trutnova teda slabší. Prostě v tom malém prostoru ta kytara nakládá víc, jinak nasazení samozřejmě bezchybný. Zpěvák Jason Keyser je šoumen a s freaks si to stejně jako on náležitě užíval. A mě ta druhá půlka setu, protože tu první jsem asi na lavičce zaklimbal, nakonec přivedla k spokojenosti. Takže, kolegové, ukažte se, jestli jste byli míň nalití…

Co ale tutově neprošvihnu, je obscénní HELL SHOW. Pro jistotu raději ještě kupuju absinth limonádku a jde se na to. Máme tady řeznickej stůl, výběh pro zvířátka, která se budou napichovat a houpat (to žeru) nad pódiem, až se nakonec zvířátka vzbouří a napíchnou pana řezníka u lopatek a skrze jeho kolena k němu připíchnou jeho pomocnici a dost šíleně se prohoupnou. Spojení přes kolena je přece jen nebezpečnější, tak se moc nehazarduje. Takže i když to pro mě byla asi jedna z nejslabších show, to finále bylo labůžo.

Čtvrtek zakončujeme v pivním stanu, Bizzaro se přemluvit nenechal a v půl páté odjel. Kam, to nevím, já zaplul do stanu a vylejzám vcelku „brzo“…

 
Pátek 13.7.2012
10.00-10.20 S.C.A.T.
10.30-10.50 MARCH OF THE HORDES
11.00 -11.20 EVISORAX
11.30 -11.50 BUFFALO GRILLZ
12.00-12.25 CREATIVE WASTE
12.35-13.00 ENTE
13:10 -13.35 SOCIAL SHIT
13.45-14.10 ANDRALLS
14.20-14.45 SAKATAT
14.55-15.20 M:40
15.30 -15.55 WOJCZECH
16.05-16.35 WEEKEND NACHOS
16.45-17.15 KEITZER
17.25 -17.55 SPASM
18.05-18.35 LENG TCH´E
18.45-19.15 DEMISOR
19.25-20.05 WORMROT
20.15-20.55 BENIGHTED
21.05-21.50 DISCHARGE
22.00-23.00 NASUM
23.10-00.00 EXHUMED
00.10-00.55 VOMITORY
01.05-01.30 F.U.B.A.R.
01.40-02.00 VULVECTOMY
02.10-02.30 COKEBUST
02.40-03.00 REPUKED
 
…a vylejzám vcelku „brzo“. Spaní ve stanu, když jsou hice, je něco tak odpornýho, že člověk svobodně běží k pípě. Protože ale letos na OEF byla mírná zima, dalo se přemýšlet až do krásných 13 hodin. Patro jsem si spálil výbornou česnečkou a langošem. Potkávám kluky a hned je nálada na bodu mrazu. Jakub ztratil peněžku s dokladama i penězi, zapíjíme ten fakt pivem, když padne nápad, dojít na cajty a nahlásit ztrátu, aby případně čerti (ACAB) nedělali haló, až nás budou stavět. K tomu nakonec nedojde, protože peněženku našel jiný hodný grinder a i s neutracenými penězi ji vrátil, RESPEKT!

To už k tomu ale hráli ANDRALLS a lepší thrashový náhul na OEF letos nebyl. Brilantní kytarová smršť, intenzivní a nepolevující tempo trojčlenné bandy. Tak k čemu víc hráčů, že? V Brazílii prostě ví, jak na to, ať už tam hrají thrash, death, grind, vždy je to prostě rychlý námrd!

A tihle jsou taky tři a z Turecka. To je jasný, tihle horkokrevníci nepředvedou špatný set. SAKATAT předvedli rychlý a energický chaos, který probudil i poslední mrtvoly válící se kolem. Prý mix Napalm Death, Assück a jím podobných - to by odpovídalo, zběsilý to bylo dost.

M:40 nejsou žádní velcí pánové jako třeba „vlčí brigáda“. Přesto pořádná chuť prachu, respektive trutnovského bahna, se zarývá v kotli pod pódiem. Poctivý, upřímný sverige crust odsýpá jako kolovrátek, kdo prokalil Wolfbrigade a počkal si na eMka, neprohloupil!

Je znát, jak neznám staré veterány jako jsou třeba WOJCZECH, punk-grind, který už nějakou tu dobu pobíhá nejen přes Německo. Na mě možná asi až moc „stará“ škola nebo i moc punku. Cválalo to pěkně, zasypalo to občas a nasraný to bylo, to je jasný, staré páky to určitě potěšilo, já se ale zkusím nechat přesvědčit ještě jednou tento víkend na Fluffu!

S Wojczechem to táhnou WEEKEND NACHOS, respektive i na Fluffu si u mě taky trochu budou napravovat reputaci. Masivní zářezy powervoilence ne a ne se zaříznout až tak hluboko. Věřím ale, že jsem asi byl jediný, kdo to tak kousek od absinthového stánku vnímal, kotel v bahínku se zadupával rychle, nášivky se div netrhaly.

Keitzer jsem prochlastal nebo strávil v lese u merchendise, asi tak jako většiny kapel, které se v reportu neobjevují. Tímto bych se chtěl případně omluvit, že tu nemají zmínku, ale všechno se stihnout opravdu nedá a i žurnalista je přecejenom člověk, co podlehne svodům kořaly.

SpasmSpasmGORE, GORE, GORE, decibely lásky… co Jig-Ai nakousli, to si SPASM doslova povodili jako Baroš ofsajdy. Zatím páteční největší kotel dostává chutnou odměnu v podobě řádné porce gore prasečáků. Chutná to libově, dupe se do rytmu, skáče se o sto šest, no prostě jitrnička jalová! Má český gore konkurenci?

LENG TCH'E jsem už párkrát viděl a snad až tady jsem konečně skočil na ten jejich špek. Ani ne tolik techna, ani ne tolik grindu, sem tam hardcore a fungovalo to parádně, uvolněně a bez křečí jako posledně v Black Psu.

Proč mají mladí Singapurci jeden z těch lepších časů na OEF? To je jasný, protože drtí jako kdyby neznali bratra. Ondrajse to možná tolik nevzalo posledně, ale na OEF řádili jak pominutí. WORMROT nebudou pro fanoušky, kteří si libují v něčem techničtějším, ale pro ty, kteří nechtěj dýchat a Na Bojišti umřít. Kotel, rychlá jízda, energie a živelnost na rozdávání, parádní. Ostatně oni se v té Indonésii s tím tak nějak celkově neserou.

Přicházím pak spíše už ke konci setu BENIGHTED, ve Francii ten metal prostě umí, nejinak tomu bylo i teď. Nenašel jsem slabinku, přes vynikající vokál ke skvělým kytarám, kde hmatník moc nevystydne až do tlačáku od bicích. Překvapivá lahůdka, co pod pódiem potěšila stále narůstající kotel.

A aby ne, na prkna si to štělujÍ DISCHARGE. Ti pamatují hodně starý časy a ovlivnili nejednu kapelu, branou dnes už za legendu. Upřímně, nevzalo mě to tolik jako vloni VARUKERS, ale léta zkušeností se sakra nedaly odepřít. Přes všechen ten mix všeho, co hrají, mi to na OEF přišlo asi ze všeho nejvíc punkovější. O to víc mě neustále udivovala ta energie, feeling, který šel z každé skladby. Smekám a stejně tak jako vloni zatahuju další punkovou slzičku.

To už ale do kotle přidávám poslední dávky absinthové limonády, chilli panáčků a festivalového kelímkáče. Na tohle musím být připravený a strojek řádně promazaný. Teď se bude hrozit dobrou hodinku, do masivního kotle si netroufám, takže sleduju jenom zpovzdálí a zírám, jak to těm Švédům šlape. Co skladba, to nesmrtelný hit, excelentní smršť toho nejchutnějšího grindu. Desky všichni znáte, skladby všichni znáte, pár vás se najde, co je i viděli naživo, zbytek ať si zajde někdy na podzim do klubu, pokud bude mít příležitost, protože NASUM byli kurva boží!!!!!!!!!!!! Vál Inhale/Exhale měl pozměněný refrén na „Obscene/Extreme“ a údajně si během show skočil samotný první muž festivalu i s chotí ;-)
 

Setlist: 1. Particles, 2. The Engine of Death, 3.Twinkle, Twinkle Little Scar, 4. Wrath, 5. The Deepest Hole, 6. The Smallest Man, 7.         Fury, 8. Scoop, 9. Relics, 10. The Final Sleep, 11. Time to Act!, 12.Inhale/Exhale , 13. I See Lies, 14. I Hate People, 15. Mass Hypnosis, 16. The Masked Face.

Byla to ultimátní jízda a jedno z nejlepších vystoupení, co jsem na OEF kdy viděl. Tohoto večera to bylo opravdové grind finale, dávám už jen kousíček VOMITORY, kteří se se švédskou brutalitou nemazlí a jdu na kutě…

 
Sobota 14.7.2012
10.00-10.20 6 MAS
10.30-10.50 STOLEN LIVES
11.00 -11.20 BAIXOCALAO
11.30 -11.50 NECROMORPH
12.00-12.20 EXORCIZPHOBIA
12.30-12.50 CARNAL DIAFRAGMA
13.00-13.25 COCKLUSH
13.35 -14.00 TOOLS OF THE TRADE
14.10 -14.35 SANITY´S DAWN
14.45-15.10 BLOODIBLEED
15.20-15.45 GROG
15.55 -16.20 BAD DREAMS ALWAYS
16.30-16.55 DEAD
17.05 -17.30 JIG-AI za SUBLIME CADAVERIC DECOMPOSITION
17.40 -18.05 INTERNAL SUFFERING
18.15 -18.40 EXTINCTION OF MANKIND
18.50 -19.15 DEMONICAL
19.25-19.55 LOOKING FOR AN ANSWER
20.05-20.45 HOUWITSER
20.55-21.35 BLOOD
21.45-22.25 BLOCKHEADS
22.35-23.35 ASPHYX
23.45-00.30 YACOEPSAE
00.40-01.15 POISON IDEA
01.25-01.55 ČAD
02.05-02.30 INTO SICKENSS
02.40-03.00 BOWEL FUCK
 
Jig-AiPo větším odpočinku a chillu s Pípou, Luckou a Radkou (díky za víno) přicházím do areálu, dávám si pivko, usedám na lavičku a hle… hrajou JIG-AI, no herdek! Dva dny tady člověk kalí a on je pořád čtvrtek? A sakra.. Čurby umí zastavit čas! Ale Sublime Cadaveric Decomposition nedorazili, tak se tohoto času ujímají čeští chrochtači, kteří mají oproti čtvrtečnímu setu lepší zvuk, dochází i na nějaký nový vál, který zní suprově a freaks se vesele baví, parádní start sobotního odpoledne.

Včerejší prokalený večer a prázdná šrajtofle mě táhne si vybrat a vracím se až na EXTINCTION OF MANKIND. Břitký crust se s tím nemazlí, asi nejlepší na letošním ročníku. Špína, bláto, intenzita..co chtít víc?

Švédská škola DEMONICAL dává předzvěst deathmetalovému večeru. Vzdát hold pořádnému křiváku, já mam jenom džísku, takže spokojeně kynu hlavou do rytmu a dávám si retko od Vítečka. DEMONICAL sedl dobře zvuk a od prvních not to dobře tlačilo, vše v lati a připravený pro Asphyx, ale na ty je ještě čas.

LOOKING FOR AN ANSWER, jejej, z toho bolí hlavička ještě do teď, mix všeho, co na OEF tak dobře chutná s totálním nasazením, ale příliš krátký set na to, abych tu odpověď našel. Přitom vše podstatné bylo řečeno, asi budu muset na příští klubovku.

Krisiun to s docestováním do Evropy mají vždy těžší, ale vždy dodají důvod, který je respektovatelný. No a když ne brazilskou školu death metalu, tak jako záskok si dáme holandské učení. HOUWITSER, členové si prošli například i Hail Of Bullets, takže povědomí o tom, jak hrát valivou oldschoolovou válku, mají a že to setsakramentsky valilo, to musím uznat i já, v tomto stylu nováček. Bravurní syrovost, která stále zvětšovala hlad po hlavní sobotní hvězdě.

BloodBLOOD od horního baru zní bezchybně, žádné máslo pro slečinky, tohle se zapíjí rumem a užívá se svištění freaks z pódia, prostě a jednoduše sypalo to! A nejenom jim, ale i dalším chalanům z BLOCKHEADS. Jako fanoušek Nasum, Napalm Death a Brutal Truth si budu muset připsat další komando, který se s tím nemazlí přesně ve stylu těchle kapel. Špičkově odvedená práce, brutalita, která rozdrtí všechny myšlenky na to vyrazit do Trutnova na ten hipísácký fest. Bojiště patří grindu a BLOCKHEADS co nejdřív zpět na kopec, ať je taky vidím trochu víc střízlivý.

AsphyxCelý večer k tomu směřoval, přes všechny ty války, co nařezaly death metaly, co rozdrtil grind a podpálil crust, to všechno smetli ASPHYX. Martin van Drunen má ve chřtánu snad morovou válku, taková choroba se jen tak neslyší a spolu s brutálním válcem to je totální anihilace. Práskají lesy, praskají kosti, jedoucí tank po bojišti co se nezastaví. Nový vály naprosto drtící, paroháč ve vzduchu jde do křeče, trutnovský zimní večer konečně stojí za to. Kdybych měl jít do války, chci umřít pod touhle mašinou! Tričko byla už jen příjemná povinnost, anihilace dokonána.

Zrychlení v podobě YACOEPSAE bylo na místě. Bojištěm už prochází zima. Tahle cháska taky pamatuje čerstvě spadlou berlínskou zeď a od těch dob ten powervoilencechaosbordel ničí jehly na gramci kdejakému punkáči. Na OEF i po těch letech to má pořád koule s pořádnou precizností a energií v zásobě na rozdávání, mnozí následovníci se mají ještě co učit, poctivá škola výuky totálního chaosu!

Hluboké mezery ve vzdělání mám i u portlandských POISON IDEA a při pohledu na jejich diskografii to vypadá na reparáty snad dva. Hardcorepunková jízda která svou energií odmrští retko z koutku kdejakému číratému zbloudilci pod pódiem, ale kdejaký zbloudilec pod pódiem ví, co hraje a že je na správném místě. Svižný set, který byl teda spíš víc do punku, válel mistrně. Spolu s veterány YACOEPSAYE jasně dokazují, na čem scéna kurva stojí! A společně budou ještě nějaký ten pátek vyučovat.

Vraj, vedia aj pod Tatrami zahrať grind´n´roll, aneb údajně slovenský Malignant Tumour s názvem ČAD, na ten ještě poctivě počkám, protože vystoupení jejich českých kolegů vloni (nebo předloni?) byla správná sranda. ČAD se toho nebojí, vystoupení má šťávu a pár posledních se příjemně baví, já dávám palec pro kolegy zpoza hranic nahoru a beztak… Lemmy je jenom jeden.

Příjemné rozloučení si prodlužuji v Karaoke Mustache Baru, teda jen jako divák… jde o to, že si tam vyberete písničku, zatočíte kolem štěstí, do jaké podoby vás oholí, pak zavřou do pranýře, vy zpíváte a oni holí. No pár vtipných freaks s oholenou půlkou obličeje bylo luxusních!!! True zábava na OEF!

OBSCENE EXTREME 2012 je opět minulostí, byl parádní jako každý rok, všechna díky Čurbymu a žlutomodrým crew, všem známým a neznámým za společné opíjení, Mírovi a Dášence za pozvání na narozeniny, díky za cíga od Vítečka, za víno od holek, za odvoz Jakuba tam a zpět za vytrvalé Beheritovo přijímání sojek a že jich bylo! SILENCE SUCKS!!!!!

/ Fotky © Radka/

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.