Články

přeposlat článek tisknout
NEGLECTED FIELDS, PATHOLOGY STENCH, ABSURD CONFLICT, APOCRYPHAL DEATH

NEGLECTED FIELDS, PATHOLOGY STENCH, ABSURD CONFLICT, APOCRYPHAL DEATH

  • kdy: 9.4.2003
  • kde: Praha, Black Pes
report_80_px1

S potěšením jsme uvítali turné Lotyšů
target="_blank">Neglected Fields po klubech českých a slovenských hlavně proto, že jsme byli těžce zklamáni jejich vystoupením na Brutal Assaultu 007, kde i namyšlený zvukař jejich set kompletně zazdil a pak dokonce tvrdil, že zvuk byl prvotřídní… bastard!
Samotný koncert otvíralo pražské trio Apocryphal Death, kytaristé Píďa a Honza + zpěvák Laky (Lucky) hnaní přesným [jak jinak ;) – pozn. bZz] automatem. Stačili zahrát patero skladeb, v první bylo slyšet silné ovlivnění bohy Necrophagist. Ve třetí jsem pro změnu slyšel Death jak vyšité a poslední (titulní) skladba byla plná silných až hitových riffů, ale chyběla ji jasná struktura, koncepce "hlavy a paty"… Kluci se snažili a tak svůj techničtější death metal zahráli celkem sebejistě. Kuriózním odlehčením v podobě skladby Příliš mnoho žabiček a prasátek pohromadě si získali i poslední nedůvěřivce. Slibné vykročení!
bZz – dá se vcelku souhlasit, akorát bych si teda nedovolil přirovnání k Necru [ti tu teď budou 2x!!! Nyní na velikonoční pondělí s Cannibal Corpse– Zlín a 24/04 - Praha, Futurum s Marduk, Immolation, Malevolent Creation!], to je troufalost! Také dodávám, že Honza [jinak Doriath] není členem kapely, nýbrž jen vypomáhajícím kytaristou, proto veškeré výtky směřujme na Píďu ;), který v něm našel docela silnou oporu. Možná bych zmínil, že skladby jsou trochu moc dlouhé i přesto, že se v nich stále něco děje, ale jinak ok. Určitě nej zápich z těch tří, co jsem měl možnost spatřit.
Jihomoraváky Absurd Conflict moc lidí nebere a já jsem konečně pochopil proč. Hrají si na kapelu z vesnice, která nezná lídry světové scény a pak je vykrádají. S novou tvorbou se stylizují na pomezí Night in Gales a In Flames, tzn. melodický heavy death / thrash. Jsou perfektně sehraní, ale obehráváním toho, co tu již tolikrát bylo asi sotva někoho zaujmou… Jednotliví instrumentalisté však zaslouží pochvalu, škoda jen toho čemu, své schopnosti propůjčují. Úplně nejvíc mě iritoval zpěvák, který si liboval v pózách a hecování diváků. Co mu však nelze upřít je, že se dokonale trefoval frázováním do hudby, což se zpěvákům Apocryphal Death ani Pathology Stench moc nedařilo. Celkově mi Absurdi přišli jako hrozná nuda...
bZz – no, co k Absurdu. Rozhodně bych s k8 nesouhlasil, že si hrají na scénu neznalou kapelu z vesnice. Na to, aby si na něco hráli, to berou až moc vážně a myslím, že to, co dělaj, dělaj dobře, ale jaksi se pohybují trochu na jiné scéně. Šli ohromně nahoru po všech stránkách a hudba se trochu uchýlila k progresivnějšímu pojetí, ale stále je tam cítit ten starej Absurd (tedy.. trochu té vesnice či zábavovky?).
Se třetími v řadě, banskobystrickými Pathology Stench jsem se setkal již 3x, ale naplno jsem je vnímal pouze na Obscene Extreme Festu 2001, kde mě celkem zaujali. Od té doby se změnilo mnoho, včetně mého nazírání na hudbu. Stále si můžeme poslechnout výborné bicí a kytary, ale nové skladby se přibližují jakémusi mainstreamu, ve snaze zalíbit se takovým těm "hrozičům", kteří nedají dopustit na Hypnos atp. Songy jsou jednodušší, hutnější a mnohem jednoznačnější s delšími plochami, kde se nic neděje. Taky bych vytknul Lumírovi ten "švédský" zvuk, který dělal z celé produkce strašnou kouli a potom též jednodušší hru oproti tomu, co předváděl před dvěma roky (těch geniálních flažoletů není nikdy dost, ale on má asi jiný názor). Korunu všemu (jako vždy) nasadil zpěvák Báro, svým ne zrovna dokonalým hlasem a vystupováním…
bZz – udivuje mne, že si tak přesně pamatuješ, kolikrát jsi co viděl. Vedeš si snad záznamy, k8? ;) Neřekl bych, že by Pathology měli potřebu zajít do nějakého mainstreamu [deathového samozřejmě], jen začli dělat ještě více něco, co se nazývá “skladby“. Je možné, že je muzika rovnější, i když se to z těch několika [kolik jich vlastně bylo?] novinek poznat nedá, ale nebral bych to jako mínus, protože muzika je furt hodně v poho – i přesto ale Shindy další cd asi nevydá. V každém případě Patologici předvedli svůj vysoký standart, i když se mi zdálo, že se drummerovi nehrálo nejlépe.
Netrvalo to ani moc dlouho a ti, kvůli kterým všichni přišli, spustili geniální otvírák Solar z desky Mephisto Lettonica. Stále lituji toho, že jsem si jejich desky neobstaral dříve, abych je mohl před koncertem pořádně naposlouchat a víc si tak samotný set vychutnat - doufám, že budu mít další možnost brzy. Celý blok N.F. jsem tak v podstatě "nechápal", protože to, co předváděli bylo neskutečné… jejich hudba není na 1 poslech, takže jsem vše doháněl až doma po koncertě :o( Jestli si správně vzpomínám, tak mj. zazněly z debutu Sphere's Rhapsody a Sansara a z Mephista... Creaturesque a Once Carcass Is Cold. Taktéž
target="_blank">Neglected Fields zahráli nějakou tu novinku a také 2 instrumentální skladby. Na můj vkus hráli příliš krátce, ale před vylidněným sálem… no nevim. Zkrátka byli geniální a nemělo to chybu, i když vzhledem k mé přípravě…?
bZz - tak to si, k8, dobře nevzpomínáš, jelikož z debutu hráli jen Sansaru [ta je i na eponymním demu, viz.
target="_blank">článek o Neglected] a navíc do ní byly doaranžovány i Georgovy klávesy, který vskutku exceloval i při načechrávání hřívy. Že by se jednalo o nějakou klávesovou deviaci? Již jsem totiž něco podobného někde spatřil..;)), hail M.! Mephista přehráli skoro celého, novou skladbu jen jednu. Hudebně na ní šli ještě dále než na Mephistovi a skladba mohla být opravdu nazvána atmometalovou písní, ale určitě mi byla napoprvé sympatičtější než Mephisto, z kterého jsem měl při prvním poslechu mírný šok. A co k výstupu? Oproti cd zněli NF skvěle a měli tu pravou sílu a drive! Dokonce se dalo souhlasit i se zvukem, jenž tentokráte neobhospodařil Ondřej [majitel Black Psa], ale to jest samozřejmě dáno vysokou úrovní kapely samotné. NF si to u mě za Brutal Assault [a nebylo to zvukem, k8!] vyžehlili, protože byli opravdu výborní! A vylidněný sál? K8turo, prober se! Lidi spěchali na poslední vlak! Tys snad nikdy necestoval v noci z Klánovic? Víc už nic! Jsem rád, že i kapela z více vzdáleného východu než je Polsko, má šanci to někam dostat, když pilně maká a věří tomu, co dělá! Bert(m)e si z nich příklad.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.