Listopadové koncerty 2018

Listopadové koncerty 2018

Listopad bude na koncerty ještě náročnější než říjen. Deathmetalové sešlosti v čele s Beyond Creation a poté s Aborted ale určitě nevynecháme.

V průběhu loňského roku jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

čtvrtek 01. až sobota 03. listopadu

ALTERNATIVA FESTIVAL (MeetFactory, Praha) – FB event

AddSatan: Nejzajímavější sestava je letos hned ve čtvrtek 1. 11. – drone/experimental mistr Oren Ambarchi po 5 letech v Praze, psych folk/rock/drone/post-black metal Stara Rzeka, industrial/noise/duboví Dead Pigeon Dub + Escher Fucker, ambientní ansámbl Insub Meta Orchestra a Ondrej Zajac. Pátek nabídne mj. impro/free jazz Fake the Facts s Matsem Gustafssonem a sobota třeba bubeníka Balásze Pándiho, Microvomit atd.

JSt: Papírově jsou největšími lákadly Oren Ambarchi, který kromě překrásného kytarového ambientu zvládá třeba krautrock, komorní kompozice nebo hluk, hipster death industrialistka Pharmakon a (funkční!) psych folková všehochuť Stara Rzeka, kromě toho ale festival nabídne řadu známých jmen v méně známých projektech (Mats Gustafsson, Martin Siewert z Radian). A v neposlední řadě lokální krásy Dead Pigeon Dub nebo Microvomit.

NEVER SURRENDER FESTIVAL (Columbia Theater, Berlín, Německo) – FB info

mIZZY: Hlavní událost listopadu se koná hned na začátku měsíce. Black/death metalové labely Nuclear War Now! a Iron Bonehead se spojili, aby uspořádali v Berlíně sešlost toho nejextrémnějšího, nejnásilnějšího a nejhnusnějšího metalu. Hlavními lákadly pro mě jsou Grave Upheaval, Black Cilice, Khthoniik Cerviiks a Irkallian Oracle, ovšem legendy jako Blasphemy nebo Sabbath taky určitě nevynechám. Najde se zde ale také pár divných kapel jako Oksennus nebo Jordablood a totální vyhlazovačky á la Necroholocaust a Temple Desecration. A jen tak mimochodem, nebýt tohoto festivalu, tak jdu samozřejmě na Alternativu zmíněnou výše.

pátek 02. listopadu

WHORESNATION + BYT + INSISTENT (007 Strahov, Praha) – FB event

AddSatan: Od Whoresnation mi sice jak zvukem, tak riffy sedí spíše starší věci, ale i nová deska je slušná, zpěvák zlepšil growling a živě to bude opět jízda, to je jasný.

brutusáček: BYT a Insistent křtí epko a k tomu zadrhnou Whoresnation, grind na záčátku měsíce a ještě v pátek!

bizzaro: V sobotu by měl pro všechny rychlíky být program jasnej. Nejenže se vracej Whoresnation, ale pokřtěj si před nimi cedeso pražští, neméně rychlí, Isistent.

sobota 03. listopadu

DOOM + SEE YOU IN HELL + ENCORE (007 Strahov, Praha) – FB event

brutusáček: Legenda crustu na kopci, úvodní víkend předposledního měsíce bude taková Obscene Extréme kompilace!

NEW HATE FORM + DROM + SKYBURN (Kino Varšava, Liberec) – FB event

bizzaro: Benefiční křest pořádají NEW HATE FORM, jehož výtěžek - včetně sumy za prvních 100 prodaných CDs křtěného debutu Stories Repeat - půjde na Nadační fond Šance onkoláčkům.

pondělí 05. listopadu

BEYOND CREATION + GOROD + ENTHEOS + BROUGHT BY PAIN (Nová Chmelnice, Praha) – FB event

brutusáček: Po krátkem thrashovém epku se Gorod vrací s plnohodnotným techdeathem, večeru papírově nevévodí, ale za mě želízko tech deathmetalového večera.

LooMis: Každá jednotlivá kapela (tedy s výjimkou BbP) by si, podle mne, zasloužila samostatný koncert, kterému by šéfovala. Ale na druhou stranu, takovéhle balení all in one je taky velmi pěkné. Takže milovníci metalové techniky, pročistit ušiska, naposlouchat novinky Algorythm a Aethra (Entheos mají loňskou Dark Future) a sraz na Nové Chmelnici!

DR: Smrt-progeři, co dají na instrumentální stránku věci, už mají dopředu naděláno v kalhotách. Něco podobného tu dlouho nebylo.

bizzaro: Nové desky Beyond Creation a Gorod a živé premiéry Entheos (Navene Koperweis) a Brought by Pain (kytarista Beyond Creation) by měly být více než jasnými důvody návštěvy Chmelnice.

AUÐN + THE GREAT OLD ONES (Modrá Vopice, Praha) – FB event

mIZZY: Lovecrafťácký post-black TGOO poslední dobou sklízí samé nadšené ohlasy, mě však více lákají atmosféričtí Islanďané Auðn.

úterý 06. listopadu

WATAIN + ROTTING CHRIST + PROFANATICA (MeetFactory, Praha) – FB event

mIZZY: Jelikož jsem Watain v klubu ještě neviděl a posledně na BA je už napůl prospal, je tahle akce povinnost. Jsem nicméně zvědavý, zda svou ohnivou show omezí nebo hodlají MF podpálit. Pátou příležitost vidětprimitivní black v podání Profanatica rovněž nelze vynechat. Rotting Christ budou spíše do počtu, ale když budou děla moc velkou ostudu, Matuška na výčepu u vstupu to jistí.

středa 07. listopadu

FLETCHER TUCKER + CHUCK JOHNSON + IVAN BOREŠ (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Folk, ambient, drone, jo, tohle bude příjemné.

JSt: Tři zásadně odlišné pohledy na kytaru, strohá, virtuozní akustika Ivana Boreše, překrásná ambientní steelka Chucka Johnsona a extrémně silné motivy Fletchera Tuckera se zvukovým křovím velebícím kalifornskou divočinu.

ARMORED SAINT + TITANIC (Futurum, Praha) FB event

LooMis: Oprašte džísky, je tady další z listopadových povinností. John Bush se svým prvotřídním heavy metalem právě krouží Evropou a odehrají celý opus magnum Symbol Of Salvation. Na Brutalu to bylo prima navnadění s Reign Of Fire, teď to ale bude, počítám, ještě větší jízda.

čtvrtek 08. listopadu

EIVIND AARSET (Jazz Dock, Praha) – FB event

AddSatan: Norský prog jazz/rock/ambientní kouzelník se vrací na rozlučkové tour s vynikající deskou I. E. Tentokrát znovu se dvěma bubeníky. Hádám, že to bude nejspíš zase trošku jiné a určitě skvělé.

mIZZY: Jo, minule jsem šel skoro naslepo, a vyklubal se z toho jeden z koncertů roku. Pokud po všech těch black metalech zbydou prachy, jdu určitě znovu.

JSt: Prý jedno z posledních vystoupení norského kytarového/zvukového mága ke stále ještě aktuální desce I. E.

pátek 9. listopadu

FLOEX + TOM HODGE (Hraničář, Ústí nad Labem) – FB event

DR: Tomáš Dvořák alias Floex představí svůj letošní počin A Portrait Of John Doe. Jsem zvědav!

sobota 10. listopadu

IHSAHN + NE OBLIVISCARIS + ASTROSAUR (Palác Akropolis, Praha) – FB event

bizzaro: Fanoušci současného a toho ne tradičního progu by v Akropoli asi neměli chybět.

mIZZY: Na Brutale jsem mistra viděl jak s Emperor, tak i třikrát sólově. Něco mi ale říká, že v Akropoli to bude super. Jen aby zahrál co nejvíce starých věcí a ideálně i nějaký ten Císařský cover.

TIM HOLEHOUSE & TOURETTE BOYS + THE TOWER + BORNE BY TEMPEST ((A)VOID Floating Galery, Praha) – FB event

mIZZY: Další ze série hlučných koncertů na lodi.

neděle 11. listopadu

CASTLE + TRAHIR + THE CORONA LANTERN (007 Strahov, Praha) FB event

LooMis: Až se naperete svatomartinské husičky, tak se dovalte na Sedmičku, kde se bude kanadsky burácet. Dosazení Corona Lantern po drahné době živě budou určitě taky super.

DAME AREA + JIM HATE (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Synthpop/industrial/post-punk nebo tak, prostě hodně solidní temná elektronika s Victorem, který nám před časem zahrál vynikající Vatican Shadow set právě v Punctu.

pondělí 12. listopadu

DARK BUDDHA RISING + FUOCO FATUO (Underdogs, Praha) – FB event

AddSatan: Možná nejlepší současný psych sludge/drone/doom. Jak to tak u nich bývá, asi zahrají i opět nové, nenahrané věci, ale vzhledem k avizovanému výročí vydání by mohlo zaznít i něco z Ritual IX. K tomu nadějně znějící funeral doom/death z Itálie. Lepší doom koncert tu v nejbližších měsících nebude.

mIZZY: Když temný Buddha povstane, je to vždy mocné. Počítám s tím, že zažijeme podobný trans jako během minulých koncertů. Italové zní rovněž slibně. Jak napsáno výše, nejzajímavější doom koncert v nejbližších měsících.

úterý 13. listopadu  

SEPTICEM + MINORITY SOUND (Hells Bells, Praha) – FB event

LooMis: Ota Hobst a spol. v zaplivaném rokáči. Tohle bude pořádný andrgraund a možná zazní i nějaké novinky z chystané desky?

středa 14. listopadu

NIK BÄRTSCH'S RONIN+ TOMÁŠ HOBZEK QUARTET (Palác Akropolis, Praha) – FB event

AddSatan: Po dvou letech od až překvapivě famózního koncertu Mobile, se Bärtsch vrací se svou druhou, „zen-funkovou“ formací Ronin a novou deskou Awase. Polyrytmický i atmosférický jazz / funk s vlivy klasického minimalismu.

čtvrtek 15. listopadu

STIMUL NIGHTS: POLSKÁ HUDEBNÍ AVANTGARDA 20. STOLETÍ (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Zazní díla Karola Szymanowského, Kasper T. Toeplitze, Włodzimierza Kotońského, Józefa Kofflera a Grażyny Bacewicz.

JSt: Neurčitý název, ale zahraje tam Kaspar T. Toeplitz.

pátek 16. listopadu

DESIRE FOR SORROW + SECRET OF DARKNESS + MALLEPHYR + FRONTIERS OF EXISTENCE (Fatal music club, Praha) – FB event

LooMis: Po zastávce Blackened Trinity Tour v Plzni (09/11, Pod Lampou) se další týden přesune tahle trachtace do Prahy. Mallephyr budou prezentovat druhou desku, což je největší lákadlo. K ostatním snad jen aby SoD měli konečně štěstí na zvuk. DfS můžou jedině překvapit.

sobota 17. listopadu

ZEAL & ARDOR + NYOS (Futurum, Praha) – FB event

mIZZY: Není to tak dávno, co tento hipster projekt míchající černošské spirituály a popovější polohu black metalu vystoupil zadarmo v Roxy. Tehdy to bylo až překvapivě dobré a kdo nebyl, může napravit, byť to tentokrát nějakou tu stovku bude stát.

neděle 18. listopadu

ABORTED + CRYPTOPSY + BENIGHTED + CYTOTOXIN (Futurum, Praha) – FB event

brutusáček: Co dodat, všichni nový desky a prostě celkově v pondělí sickday! (o den dřív v Uherském Hradišti)

LooMis: Belgičané slušně nakládají s novinkou TerrorVision, takže lákadlo v podobě společného vystoupení (zejména) s Kanaďany Cryptopsy bude stát za to. Avšak prstíček s upozorněním "bacha na ně!" zvedám i pro Frantíky Benighted a německé Cytotoxin!

DR: Milovníci sypaček už mají dávno tohle datum napsané v diáři s vykřičníkem. Já však budu na Madeiře.

bizzaro: Nejenže je to zajímavá sestava, ale až na Cytotoxin mají všichni venku nové nahrávky.

CONTEMPULS NIGHT (DOX, Praha) – FB event

JSt: Jedna z nejukrutnějších akcí podzimu. První část programu bude věnovaná současnému pohledu na cembalo (zazní mimo jiné kusy od Kaiji Saariaho nebo Lucia Beria), ve druhé se představí kvarteto Yarn/Wire (dva bubeníci, dva klavíristi/klávesáci, ale preparace už je tady tak brutální, že to je skoro jedno) mj. se skladbou od Alexe Minceka (původní člen Zs). Aka skutečně současná hudba.

pondělí19. listopadu

CIRCUIT DES YEUX (Klub Famu, Praha) – FB event

AddSatan: Slečna/paní s neobyčejným a velmi hlubokým hlasem. Experimental folk/rock/elektronika (?).

JSt: Písničkářka s hlubokým hlasem.

úterý 20. listopadu

ELI KESZLER + ONDREJ ZAJAC (Praha, Brno) – FB event

JSt: Šílený bubeník s novou deskou, která je pěkný jazzíček. 

středa 21. listopadu

HUUN-HUUR-TU (Domovina, Praha) – FB event

mIZZY: Hrdelní zpěvy z Ruské Tuvy. Oproti Yat-Kha více meditativní hudba, oproti Phurpa zase menší rituál. Mručící dědečci a hra na tradiční nástroje. Bude to fajn.

čtvrtek 22. listopadu

TONER LOW+ DĚTI DEŠTĚ + RATO TRISTE (Modrá Vopice, Praha) – FB event

AddSatan: Řádně na(z)hulený stoner/doom z Holandska, před lety na Playfastu to byla jedna z nejlepších (sic!) kapel festu. A noise rock(/hc/metal) Dětí Deště naživo vždycky skvěle nakládá.

pátek 23. listopadu

JAMES P HONEY (V. kolona, Praha) – FB event

brutusáček: James jinak hraje dnes již v Čechách profláklých Buriers, teď si to dá sólo v blázinci.

sobota 24. listopadu

GREEN JELLŸ + NASTY RATZ (Rockberry Bar & Music Club, Praha) – FB event

LooMis: Green Jellÿ ještě fungujou, jo? Po hypu z poloviny 90. let, kdy je poslouchali snad všichni, je tohle obrovský překvapení. Jsem zvědavej, jak se to všechno do miniaturního Rockberry naskládá. Ale mám to z práce asi 30 metrů, tak bych se snad měl objevit včas a vejít se tam.

NAGLFAR + SCHAMMASCH + ANOMALIE (Nová Chmelnice, Praha) – FB event

mIZZY: Naglfar ještě hrají, jo? To bude nostalgie jako prase! Úplně si vybavuji, jak jsem desky jako Harvest a Pariah točil skoro furt. Jsem zvědavý, jak bude jejich melo-black fungovat po těch letech. Schammasch letos už jednou potvrdili, že jsou v perfektní formě, tak snad jim na Chmelnici nezkurví zvuk a bude to zážitek jako ve Futuru. Post-black Anomalie prý stojí rovněž za pozornost.

ANDREA BELFI + FAVOR & PROTECTION + FABIAN AND FLEIKA (Praha) – FB event

JSt: Technaři z nějakého důvodu dělají famózního elektroakustického bubeníka Andreu Belfiho. 

neděle 25. listopadu

AUGUST BURNS RED + WAGE WAR + BETRAYING THE MARTYRS (Palác Arkopolis, Praha) – FB event

brutusáček: Děcka půjdou na předkapely, ale pamětníci co pamatují koncert ABR na sedmičce půjdou zatlačit slzu nad nejlepším současným metalcore.

LooMis: V listopadu se asi koncertně zblázním, snad to nebude ale u ABR. Škoda, dva super koncerty v jeden den.

ANTHRAX + SDI (Roxy, Praha) – FB event

LooMis: Další dvě legendy na jednom pódiu. Trochu si zlomyslně přeju, aby to tam SDI rozsekali a Anthrax zůstali jen oči pro pláč, ale to se asi nestane. Každopádně, jak měsíc s Bushem začne, tak završit listopadovou koncertní sezónu s bývalými chlebodárci Anthrax, je stylové.

úterý 27. listopadu

ONRY OZZBORN + ARAN SATAN + INAU + BIG FISH (Kaštan, Praha) – FB event

brutusáček: Rapper Onry si to vloni docela na kaši povodil v Potrvá, ve větší společnosti a klubu se vrací do Prahy!

WHO DIES IN SIBERIAN SLUSH + BLUES FOR THE REDSUN + SOMNUS AETERNUS (Melodka, Brno) – FB event

mIZZY: Somnus Aeternus pořádají v Brně ruský funeral doom spolu s holešovským Blues… Vypadá to na příjemný doom.

středa 28. listopadu až sobota 2. prosince

NEXT FESTIVAL (A4, Bratislava, Slovensko) – FB event

JSt: Můj druhý nejoblíbenější festival vypadá opět výborně, AMM, Fatima al-Qadiri, Gosheven, Caterina Barbieri,...

pátek 30. listopadu

GAIKA (Nod, Praha) – FB event

JSt: Můj oblíbený wacky emo/pop/rapper s jamajským patois, kterého asi kvůli NEXTu neuvidím. Pokud se ovšem neukáže i tam. 

Tagy:

alternativa, alternativa festival, Insub Meta Orchestra, Ondrej Zajac, Fake the Facts, Microvomit, Never Surrender Festival, Nuclear War Now, Iron Bonehead, jsou Grave Upheaval, Black Cilice, Blasphemy, Sabbath, Oksennus, Jordablood, Necroholocaust, BYT, Insistent, Doom, See you in Hell, Encore, New Hate Foorm, Skyburn, Brought by Pain, Auðn, Fletcher Tucker, Chuck Johnson, Ivan Boreš, Titanic, Tom Hodge, Tim Holehouse, Tourette Boys, Borne by Tempest, Castle, Jim Hate, Fuoco Fatuo, Septicem, Ronin, Tomáš Hobzek, Stimul, Stimul Nights, Kaspar T. Toeplitz, Desire for Sorrow, Secret of Darkness, Frontiers of Existence, Blackened Trinity, Blackened Trinity tour, Nyos, Contempuls Night, Circuit des Yeux, Eli Keszler, Huun-huur-tu, Huun huur tu, Rato Triste, James P Honey, Green Jellÿ, Nasty Ratz, Favor & Protection, Fabian and Fleika, Wage War, SDI, S.D.I., Inau, Big Fish, Who dies in Siberian Slush, Next Festival, AMM, Next, Fatima al-Qadiri, Caterina Barbieri, Geika, koncerty měsíce, koncerty, Oren Ambarchi, Dead Pigeon Dub, Escher Fucker, Mats Gustafsson, Pharmakon, Stara Rzeka, Radian, Never Surrender, Khthoniik Cerviiks, Irkallian Oracle, Temple Desecration, Whoresnation, Drom, Beyond Creation, Gorod, Entheos, The Great Old Ones, Watain, Rotting Christ, Profanatica, Armored Saint, Eivind Aarset, Floex, Ihsahn, Ne Obliviscaris, Astrosaur, The Tower, Trahir, The Corona Lantern, Dame Area, Dark Buddha Rising, Minority Sound, Nik Bärtsch, Mallephyr, Zeal & Ardor, Aborted, Cryptopsy, Benighted, Cytotoxin, Toner Low, Děti Deště, Naglfar, Schammasch, Anomalie, Andrea Belfi, August Burns Red, Betraying the Martyrs, Anthrax, Onry Ozzborn, Aran Satan, Blues for the Redsun, Somnus Aeternus, Gosheven