Články

přeposlat článek tisknout
FAITH NO MORE, FIREWATER

FAITH NO MORE, FIREWATER

  • kdy: 17.8.2009
  • kde: Praha, Tesla Aréna
report_771_px1

Najde se ještě někdo, kdo věří všem těm rozpadlým kapelám a jejich protagonistům, že se už zaručeně nikdy nevrátí, i kdyby trakaře padaly? No dobře, pár bláznů se ještě najde.
Těžko říct, co dalo Faith No More (FNM) dohromady, odolávali hodně dlouho. Celých 12 let musel zejména Patton čelit v rozhovorech otázce „a co FNM?“ Už ho to prostě nebavilo poslouchat, kapelu dal dohromady a vyjeli na turné pod názvem „the second coming tour 2009“. Srpnové pondělí s datem 17.8. padlo na naší matičku měst.

Úkolu se zhostila pražská Tesla Arena. Domovina hokejové Sparty, zvyklá z věčných hokejových klání, byla naplněná až po strop. Oproti NIN, kdy se lidi během předkapely ještě trousili, bylo plno už v sedm večer. Na poslední chvíli přidaná předkapela Firewater měla nelehký úkol celé to rozehřát.
Firewater z NY, stejně tak jako FNM, svojí hudbu kříží v mnoha žánrech, zaměřují se převážně na world music/ska/rock. Klasická sestava doplněná o dechový nástroj a perkuse (bonga). Nedá se říct, že by to byl špatný výběr. Energetická, skočná hudba ale marně hledala obecenstvo, dočkali se veskrze chladného přijetí. Zpěvák se marně snažil obecenstvo rozhýbat, leč bez náležité odezvy.
Ono asi takhle, do Česka přijedou po 12 letech miláčkové FNM, očekávání je v tomto případě vysoké, vylézt tedy před FNM na pódium je velká výzva a něco zahrát chce odvahu. Z českých zástůpců mě napadají Animé.
Bizz: A v tomto s Brutem souhlasím, Animé by se sakra hodili! Jenže Firewater - pro mě - byli velká nuda a zív. Asi takhle, nemám rád ska a ještě víc reggae! A Firewater se celou (většinovou) dobu táhli jak smrad, dokud vše – pro FW naštěstí - nezachránil alespoň perkusista, kterému kapelou byla dána šance to s publikem ještě přes „bongo” zkusit, což se mu podařilo a publikum alespoň na ten zbytek (asi 3/3) vystoupení rozbubnoval, rozehřál i rozhýbal.

Faith No More si jako správná velká kapela dávají na čas. Začínáme deset minut po deváté a od prvního zhasnutí světel se arénou nese mohutný jásot. Tak jako všude, i v Praze se začíná Reunited.

Mám pocit, že kdyby FNM hráli cokoliv, tak my jim to sezobem z ruky. Charisma kapely je víc než enormní. Kolik let je dnes členům? Přes 40? Bordinovy

report_771_px2

prošedivělé dredy a bradka Billy Goulda je toho důkazem, ale ta energie? Kapela si to evidentně od první chvíle užívá, basák Billy Gould tvořil spolu s Pattonem divočejší část kapely. Zejména Patton, tento večer celý v červeném, je jak utržený z řetězu. Jako jeden z mála pěvců zvládá s čistotou a grácíí veškeré vokálové party, které má na desce. Turné běží už dva měsíce a strach o formu byl, ale od úvodní Reunited, následnou From Out of Nowhere až do prvního odpočinku v podobě Evidence (refrén ve španělštině) Patton rozhodně přesvědčil, že ve formě je. Když se k tomu přičte jeho účinkování ve všech možných self projektech (např. Fantomas, Peeping Tom, tDEP w MP ad.), kde svůj hlas-skřek-jekot za pomoci krabiček a polykání mikrofonu, i to nám předvedl, povznesl na úroveň úchylnosti, kterou následně vkládá do písní FNM, je výsledek geniální.
Složení skladeb bylo excelentní. Co píseň, to letitá hitovka, proto nesmí chybět v podání FNM zdomácnělá Easy, ani superhitovka, která je vynesla na vrchol, Epic. Začátek Chinese Arithmetic okořeněn o refrén skladby Poker Face od Lady Gaga. Patton, potažmo FNM, si

report_771_px3

rádi hrají. Při Midlife Crisis ke konci "jakoby" přestanou hrát a dívají se "zmateně" jeden na druhého a kochají se, jak dav sborově vyzpívává refrén. Atmosféra v přeplněné hale byla velmi přátelská. Komunikace probíhala.. ale asi víte, jak taková komunikace s dvanáctitisícovým davem vypadá. "Bavíte se dobře?" - "yeeeeaaaahhhhh".
Při pohledu na playlist, na skladby, které člověk notoricky zná, večer uběhl velmi rychle. Hlavní část trvala cca 80 minut. FNM se ale nechávají vyvolat a před návratovou Chariots of Fire/Stripsearch se opět vtipkuje v podobě "your soccers team sux", aby následně z megafonu pustil bicanovskou Olé, olé, vyhrajeme. FNM mají Čechy rádi, dokazuje to přebal poslední desky s Masarykem, proto vtípek pobavil a dodal vystoupení pověstnou třešničku na dortě.
Bizz: FNM mám hodně rád. Nijak aktivně je už neposlouchám, ale v době mládí patřili k pravidelným okupantům magiče a když z rádia zazní jejich písníčka, neexistuje, aby si někdo dovolil přeladit. A když jsem se dozvěděl o plánovaném koncertu, dát si lístek na jejich koncík – připomínám, že jsem je nikdy bifór neviděl - byl příjemný dárek.
Hala narvaná, čekání dlouhé, ale vyplatilo se. Patton ihned od první chvíle přesvědčuje, jak skvělý zpěvák to je. Ale aby zároveň dostál svým vokálním exhibicím a experimentování, chvilku na to do skladeb bez milosti přidává trošku toho svého sonického extrémismu; však si taky tak říkám, on by bez těch svých krabiček/skřeků už ani nemohl být, a tak i na tomto byli s celou kapelou určitě předem domluveni, ne-li, že to bylo přímo podmínkou k jeho souhlasu. Celé divadlo Freak No More pak zkušené zpředu řídí, říká si, kdy přidat, kdy ubrat, kdy úplně zastavit a počkat, co na to lidi. Patton je vskutku fenomén. Člověk, který vás během minuty donutí si ucpat uši a zároveň zazpívá tak, že vám vzápětí chce sdrce vyskočit z hrudi, to se jen tak neslyší.
Ale abych jen nechválil, trošku bych pokáral pana Bordina, kterému to místy lehce ujíždělo a dále zvukaře, který na velikost Tesly vyjiskřil až moc hlasitý koktejlík, kterému od spodku až příliš vyčníval kopák, přechodů oproti němu zas málo, basy bylo tak akorát, někdy ale víc, kytara se povedla, ta byla tak akorát, ale kláves by (hlavně v začátku) sem tam více neuškodilo.
Nicméně i přes tyto mušky musejí všichni, kdož nebyli, litovat. Třeba to štěstí již mít nebudou...

Pokud se mám vrátit k důvodu reunionu, jasně, určitě se najde někdo, kdo je bude

report_771_px4

proklínat ze ždímání pěnez, v případě FNM je ta tisícovka kvalitní investice. Já osobně vidím návrat Faith No More jako jeden z nejvíc fanoušky vymodlených návratů vůbec. To, že kapela oslovuje napříč generace, bylo z publika znatelné. Když se k tomu přičte nadšení, radost a 100% výkon kapely, máte halový koncert roku.
A to, že nenahrají už žádnou desku, naznačuje vydání kolekce The Very Best Definitive Ultimate Greatest Hits Collection a já věřím, že další nebude, byla by zbytečná.
Vrátit by se ale mohli...

www.fnm.com
last.fm/music/Firewater

Hrálo se:
1. Reunited (Peaches & Herb cover)
2. From Out of Nowhere
3. Land of Sunshine
4. Caffeine
5. Evidence
6. Surprise! You're Dead!
7. Last Cup of Sorrow
8. Chinese Arithmetic
9. Easy (Commodores cover)
10. Midlife Crisis
11. Epic
12. RV
13. The Gentle Art of Making Enemies
14. King for a Day
15. Ashes to Ashes
16. Be Aggressive
17. Just a Man
--
18. Chariots Of Fire/Stripsearch
19. Digging the Grave
--
20. Pristina

Originál Reunited

Mike u lidí v první řadě…

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.