Erik Rutan / HATE ETERNAL - byl jsem typický potížista, rval jsem se, fakt maniak..

Erik Rutan / HATE ETERNAL - byl jsem typický potížista, rval jsem se, fakt maniak..

Kýžený rozhovor s jednou z vůdčích osobností světového death metalu je konečně tady. Sypu si popel na hlavu, že to tak dlouho trvalo, nicméně doufám, že mi všichni po přečtení tohoto rozhovoru odpustí. Ten probíhal v šatně před letošní pražskou zastávkou Hate Eternal.
Zdravíme se s Erikem, ten září jak měsíček na hnoji, je opravdu ve skvělé náladě. Rozhovor byl částečně improvizovaný, ale zdatně sekundoval Bizzaro a hlavně samotný Erik byl dost ukecaný a zároveň přemýšlivý a tak výsledná podoba je spíše výcucem než věrným přepisem. To by potom nebylo interview, ale novela. Tak tedy, přeji příjemné čtení.

interview_40_px1

onDRajs: Pár slov k právě probíhajícímu turné. Ještě je moc brzo na to ho hodnotit, ale rád bych se zeptal na to, jak se stavíš ke kulturním rozdílům tady v Evropě a ve Státech?
Nerozděloval bych to na Evropu a Ameriku, každá země má svá specifika – Česká Republika, Německo, Itálie, Španělsko. Mám rád cestování po Evropě, protože uvidím dvacet odlišných států, kultur, jejich minulost. Na Evropě se mi líbí její historie, Státy jsou staré pár století. Včera jsme měli den volna, tak jsme si aspoň pořádně prohlédli Prahu.

Dr: S Morbid Angel jsi v devadesátých letech párkrát projel Evropu. Co se všechno podle tebe za tu dobu změnilo? Máme rok 2008.
Poprvé jsem byl s Morbid Angel v Evropě v roce 1993. Už je to pěkná řádka let a jasně že se změnilo hodně věcí. Dříve byl death metal mnohem víc v oblibě, v dnešní době už tolik čistě deathmetalových kapel nenajdeš, spíš různé míchanice, což je taky fajn, ale... (odmlčení) Ryzí death metal jako Morbid Angel, Deicide, Suffocation, Cannibal Corpse a další bandy – skvělí Nile, Origin, Immolation... Dnes už je prostě jiný svět, nejde jen o hudbu, ale i lidé se změnili. Na koncertech potkáš směsku různých lidí s odlišnými přístupy a kulturou.

Dr: Předpokládám, že se ti po té době stýská....
Jasně. To byly časy! Když jsem začal hrát v MA, deathmetalová scéna byla obrovská, prostě dominovala. Pak prorazil black metal atd. atd., později se objevily kapely jako Despised Icon, Ion Dissonance, Job For A Cowboy, ve kterých vystopuješ spoustu prvků death metalu. Uvědomuju si a oceňuju tu dobu, ale časy se mění. A pak si vezmi, že s těmito skupinami jedeš turné, jsi s nimi skoro pořád; furt hraju death metal, ale taky mě to ovlivňuje. Hodně lidí kecá o minulosti, ale dost dobře se to nedá srovnávat. Je na čase jít dál. Je to takové, jaké to je. Doba Covenant a Domination je v tahu, i zisky z prodeje alb šly dolů, protože všichni muziku stahují z internetu. Taky bych měl zmínit fakt, že Amerika na tom není zrovna finančně dobře, ekonomická situace je špatná. Ale já nemám rád pláč nad zašlými časy.

Dr: Jak se ti povedlo dostat Shauna Kelleyho na vaše vystoupení? On je známý tím, že nemá rád koncertování a cestování.
„Dostal“ jsem ho... (přemýšlí)... loni v květnu (pozn. aut.: tj. 2007). Snažil jsem se ho dostat na každou nahrávku Hate Eternal, ale on si pořád nebyl jistý, jestli vlastně chce jet turné, dělal v té době na Dim Mak.

Bizz: Existuje stále Dim Mak?
Ano. Je to spíše projekt než kapela, protože oni nikdy nehráli naživo. Ale Dim Mak bude fungovat dál. Každopádně naposled, co jsem mu volal, jsem mu říkal: „Makám na

interview_40_px2

nové muzice, všechno vypadá dobře, potřebuju pořádné hráče do kapely, co ty? Možná teď je ten pravý čas.“ Domnívám se, že si řekl „lepší pozdě než nikdy“ a šel do toho. Složili jsme společně dvě skladby a... (moc velký hluk v šatně, takže jsme poprosili, aby ostatní odešli) Tentokrát byl Shaun připravený. Je to můj nejlepší přítel, takže se nechtěl připojit ke kapele a pak zase odejít, tohle ho dost trápilo. Řekl: „Přidám se, přidám se, přidám se natrvalo.“ Konečně mám spoluhráče, se kterými jsem absolutně duchovně spřízněn a s nimiž si perfektně rozumím; jsme na stejné vlně, vždy napojení jeden na druhého.

Dr: Když hraje Shaun v HE, můžeme tebe čekat na příští nahrávce Dim Mak?
NE!!! (směje se) V tomhle jsme oddělení. Před tím, než jsme se od sebe trhli, tak jsme hráli společně v Ripping Corpse.

Bizz: A co Ripping Corpse? Můžeme v tomhle ohledu od vás očekávat nějakou aktivitu? Vydání druhé desky nebo znovu nahrát první apod.
Tak to vůbec. Sice máme možná nějakých 25 nevydaných skladeb nahraných ve zkušebně někde na páscích ale... není na to čas. Každý toho má hodně. Já mám HE, studio, rodinu. Sežere to veškerý můj čas. Navíc nyní hodně koncertujeme, mám problém vůbec dělat cokoliv jiného. Shaun má DM a HE, ostatní členové hrají ve svých skupinách. Vím, že je to ostuda. Hodně kapel se teď dává znovu dohromady. Na druhou stranu, otázkou by bylo - kdybychom to zkusili znovu – jestli by to znělo stejně jako tenkrát nebo úplně jinak. Fakt nevím.

Violet: Vaše promo CD bylo ve své době jedním z nejslibnějších počinů té doby... Je to škoda, že tato deska nikdy nevyšla.
Je to smůla. Jeden čas na mě všichni tlačili, abych prý udělal další desku Ripping Corpse... Někdy jsem nad tím přemýšlel, ale ujistil jsem se, že to není možné, a to ze všech možných důvodů. Když se RC rozpadli, byli jsme všichni moc zklamaní. Teď se to zdá jako ironie osudu, ale naše hudba byla v oné době mixem thrashe, hardcoru, deathu a před 17 lety nám lidé říkali: „Co je to za sračku? Žádný deathmetalový zpěv, kašleme na vás.“ Myslím, že jsme byli trochu moc napřed a nikdo nás nepochopil. Kdybychom hráli nyní, byli bychom „in“. Velmi rád bych udělal další desku RC, ale až doposud to nebylo možné.

Bizz: Spolupracovali jste se Shaunem jen na těch dvou skladbách z Fury & Flames nebo toho bylo víc?
Když Shaun přišel do kapely, už jsem měl hotový skoro všechen materiál (kolem sedmi skladeb). Udělali jsme spolu ty dvě věci. V budoucnu toho ale bude určitě více. I když skoro všechno dělám sám, jsem hlavní skladatel a tak, budu moc rád, když se Shaun ke skládání připojí. Musím taky říct, že komponování muziky je v pohodě, ale texty mi vždy zaberou hodně času.

Dr: Rád bych se zeptal na nového bubeníka, jehož jméno je Jade Simonetto. Kde jsi ho našel?
Vyslídil mě online a bylo to. Den poté, co Derek odešel, jsem měl na emailu stovku videí všech možných bubeníků. Bylo fajn je všechny znát, to nemůžu popřít. Derek byl úžasný bubeník, ale řekl mi, že odchází, tři dny před začátkem turné a nahráváním DVD. Hodně lidí by si tohle vzali osobně. Určitě to není vhodný způsob, jak odejít z kapely. Když jsem odcházel z Morbid Angel, řekl jsem jim to předem a zároveň jsem chtěl splnit veškeré moje zbylé závazky. Je to něco jako když máš práci a podle toho by ses měl chovat. Podíval jsem se na různá videa, kde bicmeni hráli songy HE (Behold Judas a The Victorious Reign), ale Jade na mě zapůsobil hlavně tím, jaký měl groove – a ten podle mě chyběl Derekovi. Jade je takový mix Tima (první bicmen) a Dereka.

Dr: Hraje ještě někde jinde?
Hrál v kapele Camilla Rhodes, ale nevím, jestli tam ještě je. Jade je hodně oddaný horlivec; má talent od přírody, avšak navíc pořád cvičí.

interview_40_px3

Bizz: Kde je teď? Rozehřívá se v autobuse?
Určitě. Trénuje a trénuje.

Dr: Kolik mu vlastně je?
24 let.

Bizz: Bude hrát na další desce HE?
Určitě. Stejně jako Shaun.

Dr: A co basák?
Předpokládal jsem, že se Jared vrátí a bude hrát na Fury & Flames, ale jak určitě víš, tak zemřel. Pro mě byla jasná volba Alex Webster. Jediný člověk, který mu takto dokáže složit poklonu...

Bizz: Rád bych se zeptal na bývalého baskytaristu HE Randy Pira, ten dal dohromady vlastní kapelu Gigan...
Jo, to je trošku něco jiného, vzdálenějšího od nás a našeho stylu. Jinak my dva jsme stále dobří přátelé, on odešel z kapely kvůli tomu, že chtěl dokončit univerzitu. Jinak Gigan je mnohem experimentálnější, Frank Zappa se mísí s Gorguts a tak. Je to jiné, ale líbí se mi to. HE je víc do Morbid Angel, víc zla a temnoty.

Dr: Pojďme k vaší poslední desce Fury & Flames, která zní úplně jinak než předchozí alba...
Promiň, že tě přerušuju, ale nedávno jsem potkal pár chlapíků, kteří mi tvrdili, že to není až takový rozdíl oproti naší dřívější práci. Byl jsem tím hodně překvapený, až zaskočený. Přišlo mi, že slyšeli pořádně jen první skladbu a ne celé album. Možná to taky prostě posuzují jinak, jiný hodnotový žebříček, nevím. Já si taky myslím, že Fury & Flames je odlišná a rozmanitější.

Bizz: Na Fury & Flames je všechno nové nebo lépe řečeno jiné: riffy, melodie, bicí, atmosféra, groove...
Rád tohle slyším. Přesně! Hej, vy jste nejúžasnější chlapíci, co jsem zatím potkal! (směje se) Ale já si to myslím taky. Randy odešel, Jared zemřel.... Když jsem psal muziku na tuhle desku, byl jsem plný emocí a ve zvláštním rozpoložení. Myslím, že se mi podařilo dosáhnout změny ve všem.

Bizz: Možná je to i proto, že jsme oba muzikanti…
Dr: Byl tohle záměr už od samého začátku?
Ne, bylo to přirozené, přišlo to samo. Jeden čas jsem byl v kapele sám, hodně jsem o tom všem přemýšlel - jak to má znít a tak. Třeba takto: tohle je heavy, tohle zas melodičtější, nechal jsem to pomalu růst, nikam jsem nepospíchal. Ale na druhou stranu jsem nad tím nespekuloval, šlo to přímo z mého srdce.

Dr: Co tě při skládání ovlivnilo? Mám na mysli hudební vlivy.
Tentokrát jsem se nenechal tolik inspirovat. Víš, dělám ve studiu, a tak jsem každý den v kontaktu s novou a novou muzikou. Jsem jí doslova zavalený. Když se po dvanácti hodinách hudební produkce různých žánrů dostaneš domů, nechceš slyšet vůbec nic. Máš toho dost. Říkal jsem si: „OK, tohle je první cédéčko pro Metal Blade; chci, aby to znělo plně, masivně.“ A myslím, že se mi toho podařilo docílit.

Dr: Rád bych se zeptal, co tě pohání hrát tak intenzivní a tvrdou hudbu. Třeba Devin Townsend tvrdí, že už v sobě nemá vztek potřebný ke hraní ve Strapping Young Lad. Co je tvým „motorem“?
Vztek uvnitř mne je vyjádřený v mé hudbě. Můj život – to jsou vysoké kopce a hluboké propasti. Prostě jednou prožíváš skvělé časy, podruhé pravý opak. Myslím, že to jsou mé zkušenosti, které mě vedly k vnitřní zuřivosti a její reprodukci skrz hudbu. Předtím, než jsem vzal poprvé do ruky kytaru, jsem byl fakt zkažený děcko. Byl jsem typický "potížista", hodně jsem se rval, opravdu maniak. Klidně se zeptej Shauna, ten všechno ví.

Bizz: Shaun je starší než ty?
O dva roky. Ale když jsem objevil kytaru, našel jsem v ní nástroj, jak vyjádřit sám sebe a zbavit se všech negativních pocitů, které v sobě nosím. Hraní a zpívání v HE mě učinilo šťastnějším člověkem, našel jsem ten potřebný ventil. Jeden z důvodů, proč jsou HE opravdoví, je ten, že to jde rovnou ze srdce.

Dr: U extrémní muziky je značný nepoměr mezi texty a hudbou samotnou. Většina lidí poslouchá hudbu, ale nečte texty. Jejich obvyklá odpověď je ta, že texty jsou v metalu klišé – témata a problémy jsou stále stejné. Co bys jim na to řekl?
Nejdříve bych zmínil skutečnost, že moje texty na Fury & Flames jsou hodně osobní. Týkají se především smrti a to v mnoha jejích aspektech. Bylo to tím, že v oné době jsem jí byl doslova obklopený, byla všude kolem mě. Ztratil jsem dědu a nejlepšího přítele, byl jsem smrtí úplně posedlý. Skladbu Tombeau jsem taky věnoval Jaredovi. Je plno skupin, které mají texty o zombiích apod. a fanouškové to chtějí, ale pro mě mají texty důležitější, osobnější význam. Ať už jde o mé pocity, o církev, víru nebo cokoliv. Tentokrát jsem se textové složce věnoval mnohem více než dřív. Myslím, že záleží na všem - texty a hudba stojí vedle sebe na stejné úrovni. Ale každý tomu přisuzuje jinou váhu a důležitost. A co bych těm lidem řekl? „Dej mi šanci, čti mezi řádky, vyjádři vlastní, individuální názor na texty.“ Je to podobné jako když si někdo něco poslechne a poprvé slyší jen klepačky, jen tu jejich rychlost a nic jiného.

Dr: Už jsem se taky dočetl, že Hate Eternal je satanský death

interview_40_px4

metal, ale když jsem si pročetl texty, nic satanistického jsem v nich nenašel. Myslím, že jde o zřejmé nedorozumění.
Správně! Je to temné a zlé, ale ne satanské. Žádného Satana tam nemám. Ani žádné proklínání a zatracování, to není můj styl. Radím ostatním, ať si to předtím, než prohlásí cokoliv ukvapeného, prostudují a pátrají po jiných než povrchních významech.

Dr: Ještě by mne zajímalo, proč sis pro svůj text nikdy nevybral nějaká politická nebo ekologická témata.
Jasně, že se o tom všem mezi sebou bavíme. Ale vždy řeknu: „Člověče, já jsem muzikant a chci uniknout z těchto problémů. Nedělám přece politickou kampaň, ale hudební „kampaň“. Jsem tady od toho, abych šířil naší hudbu lidem. Existují kapely jako například Megadeth, kteří se v tom angažují, ale já jsem vždy věřil, že v hudbě jako uměleckém druhu chci toto opominout. Někteří lidé se o politice rádi baví a řeší ji, ale já moc ne. Tyhle dvě oblasti já od sebe odděluji. Politika je dost depresivní, v jakémkoliv státě politiky pomlouvají, je to všude stejné a nikdy to neskončí. Pro mě hudba odjakživa přesahovala všechny tyto záležitosti, byla a stále je únikem z tohoto světa.

Dr: Poslední otázka – co dělají chlapi v Morbid Angel?
Vím, že právě dělají na novém materiálu a pojedou kolem Vánoc evropské turné. Příští rok by měli vydávat nové album, doufejme, že všechno klapne. Jsme pořád v kontaktu, nedávno jsem mluvil s Petem a Davidem.

Moc díky za rozhovor a tvůj čas! Zase někdy.

Hate Eternal files:

Line-Up:
Erik Rutan – zpěv & kytara
Saun Kelley – kytara & zpěv
Alex Webster - basa
Jade Simonetto - bicí

HE matro:
Promo, 97
Conquering the Throne, CD ‘99
King of All Kings, CD ‘02
I, Monarch, CD ‘05
The Perillous Fight, DVD 06
Fury & Flames, CD ‘08

www.myspace.com/haeteternal

Tagy:

eReek RooTan