Červnové koncerty 2019

Červnové koncerty 2019

Červen bude ve znamení velkých koncertů a návratů. Tool, John Zorn a Dead Can Dance nás lákají nejvíce. Nelze zapomenout ale ani na Sumac.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

Pokud by někdo z pravidelných návštěvníků Marastu chtěl přispět svými tipy do budoucích článků, stačí se ozvat do komentářů.

sobota 1. června

COINCIDENCE W/ DJ FLOEX (Cross Club, Praha) – FB event

DR: Floex jako DJ - jeho méně známá hudební tvář živě a zadarmo.

neděle 2. června

JAMES WELBURN & JULIANA VENTER (W/V) + CHLAMYDOE (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Drone/noiseová vichřice Jamese Welburna se mnou před 3 lety na Hradbách Samoty slušně zamávala. Propracovaná, zajímavá, atmosférická práce s hlukem, generovaná (mj.) z baskytary. Co se týče zpěvu Juliany Venter, přirovnání k Diamandě Galás, Maji Ratkje nebo Sidsel Endresen tu tentokrát docela sedí.

JSt: Drtivé basové drony Jamese Welburna a vokální experimenty Juliany Venter. Extrémně se těším.

pondělí 03. června

ALICE IN CHAINS + BLACK REBEL MOTORCYCLE CLUB (Forum Karlín, Praha) – FB event

LooMis: Poslední návštěva AiC v Praze proběhla v Lucerně za účasti mé ženy. Tentokrát na tuhle (nejen) její srdcovku vyrážíme spolu. Loňská deska Rainier Fog sice nedosahuje kvalit předchozích počinů, nicméně stále udržuje vysoký standard a naprosto charakteristický zvuk, jakým se AiC vyděluji od přežívajících mohykánu grunge. Bude to dobrý!

úterý 4. června

TOOL (O2 Arena, Praha) – FB event

DR: Je asi blbost sem psát, že nejdu. Viděl jsem je, když u nás hráli naposledy, a prostě stát 20 metrů od pódia kapely, která produkuje tak emotivní hudbu, a navíc mezi tisíci dalšími fanoušky… Ne, já už znovu nechci.

mIZZY: To já je ještě neviděl, a jelikož Tool patří k jedněm z mála velkých kapel, které mě naživo zajímají, tak na ně s dalšími tisíci fanoušky rád zajdu a doufám, že mě překvapí.

brutusáček: Tool po dlouhých letech v Praze, už to vypadalo, že se nedostanu, ale štěstěna zapracovala. Pokud na to koukám správně tak i bez zbytečné předkapely, což chválím!

LooMis: A tohle je zase moje srdcovka, takže tady jsem lístek opatřil já a žena se pro změnu koncertně "sveze" se mnou. První návštěva Tool s Ozzfestem k Lateralus byl ohromující zážitek, podruhé na Spartě k 10.000 Days dal vyniknout zejména pódiový projekcím. Nová deska Tool vyjde na podzim, ale dá se očekávat, že zazní nějaké nové skladby (minimálně asi Descending), ale v podstatě tady se asi jedná taky o naprostou koncertní tutovku, nevím, co by se mohlo (kromě zvuku) podělat. Těšba maximální!

středa 5. června

ORCHESTR BERG (DOX, Praha) – FB event

AddSatan: Ikony minimalismu – Steve Reich: Tehilim, Arvo Pärt – U řek babylónských – tam jsme sedávali a plakali a Petr Wajsar – Koncert pro trombón a orchestr.

JSt: Tehilim Stevea Reicha se zpravidla označuje za jednu z mála skladeb, kde se odchyluje od svého minimalistického mustru, k tomu věc od Arvo Pärta.

THEIR METHLAB + OLAF OLAFSONN AND THE BIG BAD TRIP + EDAIN (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: Po Der Blutharsch chystají Big Bad Trip další psychedelický večer, tentokrát v čele s Řeky Their Methlab.

OSWALDOVI + ERIC ARN (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Výborní psychedeličtí pouštní rokeři a více či méně experimentující kytarista. 

SHAPE x SYNAPSE: VIOLET + OD BONGO + BEAR BONES LAY LOW + AVSLUTA (MeetFactory, Praha) – FB event

JSt: A do třetice na stejný večer: přehlídka projektů podpořených z platformy Shape. Bear Bones Lay Low je dobrá psychedelicky šamanská elektronika.

pátek 7. června

PRVNÍ HOŘE (Klubovna, Praha) – FB event

DR: Být Pražák, neváhal bych ani minutu. Dlouho nám tu nehráli.

MONSTROSITY + THE DEVIL + COLD SNAP + GODLESS TRUTH (Modrá Vopice, Praha) – FB event

bizzaro: Koncert floridský legendy přichází akorát na zavolanou. Se solidní deskou po letech na podiích určitě zabodují. A Godlessáci k tomu.

sobota 8. června

THE YOUNG GODS (Národní dům, Ústí nad Labem) – FB event

DR: Pecka! Litoval jsem promarněného dvojvystoupení v Praze, ale Švýcaři dorazí na sever. Když nejde Mohammed k hoře… A o den dříve vystoupí také v Brně.

středa 12. června

1000MODS + TRAHIR (Underdogs, Praha) – FB event

brutusáček: Německej stoner v Underdogs.

čtvrtek 13. až sobota 15. června

METALGATE CZECH DEATH FEST 2019 (Camp Brodský, Červený Kostelec) – FB event

mIZZY: A Forest of Stars poprvé v České republice! Mít delší hrací čas a nevidět je před třemi roky v Rakousku, tak neváhám.

bizzaro: Další ročník MCDF je tu, a opět lákavější sestava než loni.

pátek 14. června

NYEGE NYEGE: BAMBA PANA & MAKAVELI + SLIKBACK (MeetFactory, Praha) – FB event

JSt: Původně to mělo být snad v dubnu, ale přesun měl jednu velkou výhodu - soupisku afrických elektronik doplnil skvělý Slikback, taktéž z Nyege Nyege Tapes.

sobota 15. června

MAGICK MUSICK 2019 (Bouda, Čermná u Sušice) – FB event

AddSatan: Loni moc příjemná akce. Pěkné místo s výhledem na šumavské hory, pár dobrých kapel, táborák a „party hard“ afterparty v boudě. Letos je line-up méně zajímavý, ale možná se tam stejnak podíváme.

neděle 16. června

SUMAC + DANIEL MENCHE + THE AUSTERITY PROGRAM (Futurum, Praha) – FB event

mIZZY: Sumac byli před dvěma lety spolu s Oxbow na témže místě super. Na rozdíl od ISIS nebo OMG se Turner v Sumac primárně soustředí na pořádný hukot, což se mu i daří. Spolu se zajímavým supportem to bude jistě opět parádní.

JSt: Daniel Menche je něco jako bůh hluku. Drone/noise na předlouhých stopážích a s psychedelickými účinky. Toho, ve kterém nejde jen o čirý výplach, tzn. kde funguje i určitá kompozice a promyšlenost, ale pořád to tlačí jako blázen. 

brutusáček: Už pět let pobíhá po světě Aaron Turner se svým heavy uskupením Sumac, v Česku už byl, a prý to bylo loud, takže na bývalého principála ISIS (toho metalu vole) bude dobré zajít.

pondělí 17. června

MONOLORD + GOSPEL OF THE FUTURE (Modrá Vopice, Praha) – FB event

mIZZY: Po parádním koncertu na Eternal Noise Misery se asi opět těším více na Gospel of the Future než na headlinera, ale i Monolord budou jistojistě super masáž.

brutusáček: V pondělí hned po Sumac další heavy, tentokrát ve vysočanské roubence.

čtvrtek 20. června

JOHN ZORN: BAGATELLES MARATHON (Forum Karlín, Praha) – FB event

AddSatan: Pořád nevím, jestli jo nebo ne. Zorna a spol. bych viděl rád, ale je to hrozná pálka (asi to jinak nejde?) a nejsem si jist, jestli to za ty prachy bude stát. Škoda, že s sebou John neveze i třeba Cleric nebo Secret Chiefs 3, kteří jeho skladby také hrávají. To bych měl to rozhodování o něco jednodušší. Taky to dle předprodeje zatím vypadá na návštěvnický průser.

mIZZY: Vidět Zorna a spol. byl pro mě vždy jeden z největších snů, a i když lístek na tuhle sešlost stál opravdu ranec, není co řešit. Z lidí spolupracujících se Zornem v sestavě chybí snad jen Mike Patton, ale s ním by to bylo ještě o litr dražší.

JSt: Jedna z nejvýraznější postav avantgardy asi hlavně 90. let si přiveze soukromý festival. Osobně se nejvíc těším na fantastickou kytaristku Mary Halvorson.

ENABLERS + NESBITT'S INEQUALITY (007 Strahov, Praha) – FB event

brutusáček: Post-punkový recitál je zpět v Evropě, potažmo na kopci.

pátek 21. až sobota 22 června

DEATH COFFEE PÁRTY 7. (výstaviště Zahrada Čech, Litoměřice) – FB event

bizzaro: Letos Kofíčko sice láká o něco míň než loni, ale furt je to fesťák na super místě a s fajn lineupem.

sobota 22. června

TÝNECKÝ MAZEC 2019 (letní parket, Týnec nad Labem) – FB event

bizzaro: Kluci z Elysium makaj a každoročně na svůj Mazec nalákaj slušný kapely, škoda krytí s Kofíčkem.

neděle 23. června

ARIADNE + MICHAL RATAJ, IVAN BOREŠ, JAN TROJAN + JULIA DYCK (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Tady se nám povedl majstrštyk, to se jinak říct nedá. Ariadne kombinují sakrální a operní zpěvy se současnou experimentální elektronikou, do toho mají projekci, která reaguje na hudbu, a vlastní digitální nástroje. A je to jeden z těch případů, kdy to nejen pěkně vypadá na papíře, ale i patřičně působivě zní. K tomu pánové Rataj a Trojan, kteří se pohybují na české vážnohudební scéně, a pan Boreš z Masáže a nově také z Gride. Do toho se na poslední chvíli přichomýtla experimentátorka Julia E. Dyck, která má také hodně velký potenciál.

Doporučuje také AddSatan.

pondělí 24. června

DEAD CAN DANCE (Kongresové centrum, Praha) – FB event

AddSatan: Vyprodáno, ale lupeny doma. Setlisty vypadají dobře, budou hrát hlavně staré věci. Těším se na hlas Lisy Gerrard a trochu se bojím kláves.

DR: Tohle jsem bohužel prosral, nesehnal jsem lístky :-(

mIZZY: Poslední z červnových velkých (a taky drahých) koncertů. Já teda bojoval o lístky během cesty po německé dálnici, ale nakonec se podařilo. Věřím, že to bude pěkné.

HURRICANE PARTY (RICKOLUS + BLEUBIRD) (007 Strahov, Praha) – FB event

brutusáček: V rámci oslav půlstoletí strahovských schodů rozjedou party Rickolus a Bluebird, dvojka, která projezdila Českem víc než já, přiveze svojí verzi stroboskového písničkářství. Rickolus se tu navíc všude možně motá po štacích.

úterý 25. června

CAVE IN+ FIVE SECONDS TO LEAVE (Café V Lese, Praha) – FB event

DR: Cave In to po smrti Caleba Scofielda nebalí. Právě naopak, nová deska a turné. A Praha.

brutusáček: Krymská putyka Café V Lese zahostí, některými považované za legendu, americké (posthc) Cave In v čele se Stephenem Brrodskym, spoluzakladatele Converge.

EINE STUNDE MERZBAUTEN + DRÉN + UNCLE GRASHA'S FLYING CIRCUS (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: Hluuuuuuuuuk!

SLAYER (O2 Arena, Praha) – FB event

LooMis: Poslední turné Slayer? Doufám, že ne a hoši se ještě někdy na stará kolena rozhodnou nástroje oprášit. Nicméně vzhledem k tomu, že jsem je viděl několikrát a v různé sestavě, tak tentokrát účast neplánuju. Ale slzička tady je, to zase ne že ne.

sobota 29.6.

MELVINS (Lucerna Music Bar, Praha) – FB event

brutusáček: Soničtí punkáči, kteří vydávají dvě desky za rok půl, je to už dávno co jsem na nich byl, ale heavy umí asi pořád být.

neděle 30. června

LUSSURIA + TBA (Punctum, Praha)

JSt: Projekt úzce spojený s Prurientovým labelem Hospital Productions. Soundtrackovitý temný ambient bez klišé a s darem pro silné elektronické melodie, drásavé příběhy a občas také rozhozené beaty.