Články

přeposlat článek tisknout
CONVERGE, INTEGRITY, COLISEUM

CONVERGE, INTEGRITY, COLISEUM

  • kdy: 4.8.2008
  • kde: Praha, Futurum

Žádné dlouhé úvody, hned zostra šups do vyhřáté sauny. Futurum nenabízel milovníkům téhle finské libůstky tolik tepla jako Roxy, nebo saharský Lucerna

report_536_px1

music bar. Přesto ale bylo teplo opravdu dost. A má pak člověk chuť nechat na sebe řvát cvalíka z podprůměrné kapely, že je fucking motherfakr, in this fucking...? Popřípadě si nechat rovnou fuck fucking hlavu off? Nemá.
Takže ke COLISEUM dodám už jen tolik, že živě hraje průměrný hardcore lehce líznutý metalem, hádám, že by asi chtěli znít jako Cursed. A mají chování řeznické feny. Méně příjemné vystoupení jsem od loňského Brutal Assault festivalu ještě neviděl. Ani zvuk, o kterém se ještě rozepíšu, jim příliš nepřál, s postupujícím časem prý lepší, ale to už beze mně. A tak cením jen velmi dobrý nápad umístění druhých bicích vpřed, aby se ušetřil čas zvučení ostatním.

Přestože by papírově měli INTEGRITY být víc macho, jejich set zvedá kotvy a odplouvá od kontinentu řezníků, bachařů a taxikářů mezi slušné lidi. Těžkotonážní hardcore sice ve své historii nabídl řadu lepších kapel hrajících prakticky to samé (Damnation AD, Judge mi vytanuli první), ale živě je pro žánrového fanouška určitě fajn tuhle na nic si nehrající a super (SUPER) nazvučenou lopaťárnu vidět. Ani jedna hnida nemá po setu Integrity na metalistově hlavě klidu! Valivé kytary, silové bicí, řev. Všechno jak má být.

A konečně CONVERGE. Byla nás jen hrstka pamětníků, kteří přišli dnes, pamatujíce legendární vystoupení před lety na Sedmičce s Great Deceiver. Nostalgicky jsme očekávali, jak se bude s potutelným úsměvem povýšeně pokyvovat hlavou a říkat, jak už není nic, co bývalo. Kdééépák, volám s panem Kocábkem. Konečky prstů zulíbat zvukaři toho večera ve Futru, protože takhle perfektní, hlasitý, plný, čitelný, prostě úžasný zvuk jsem na koncertě neviděl léta, co léta, možná ještě nikdy. Tak nahlas, že to nejde, že tě bolí uši, ale přitom všechno zní, jak má. To se pak takový koncert snad ani nedá "ustát" (pokud máte normální obuv), a tak všechno lítalo i bez peří. Sice bez přehánění, ale sem tam nějaký stage diving, mosh pořád!
O koncertním nasazení Converge asi není vůbec potřeba pochybovat, od blbých keců o kopání do publika a namyšlených hvězdách jsou tu jiní machři... Já jenom řeknu, že snad hodinka času a pořád TOTALEINSATZ! Zazněly téměř všechny písně ze stále aktuálního alba No Heroes, fantstické kytary na Plagues, na konci jako přídavek opulentní Jane Doe, jedna z nejlepších skladeb Converge vůbec, a i jeden vál z When Forever Comes Crashing, jestli mě slechy neklamaly (což se ovšem snadno mohlo stát při všem tom křepčení, točení a bublání ve vařícím kotlíčku). Converge předvedli peklo, epileptický výkon zpěváka, rychlost, energie, elán, řekl bych opak The Mars Volta, které jsme viděli nedávno.
Plné a unavené Futurum aplauduje a já musím dodat, že si neumím představit lepší koncert, než jaký předvedli Converge. Říkám to vědom si toho, co tu už letos bylo a co ještě přijde.
Ale to ještě není všechno. Bannon po setu sedí na pódiu, a vidíte, že řeči o tom, že si nehraje na hvězdu a odmítá hru na "kapela a fanoušci" v rámci jedné scény, myslí vážně. Všechny kopírky špinavého hardcore, nové chaos-hc, metalcore, math, a co já vím, jak se ještě škatulkují - jsou nic. Nic oproti Converge.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

Slabsi koncik.