Články

přeposlat článek tisknout
BRUTAL ASSAULT 2010 - středa

BRUTAL ASSAULT 2010 - středa

  • kdy: 11.8.2010
  • kde: Jaroměř, Pevnost Josefov
report_1056_px1

LooMis: Rok se s rokem sešel a Brutal Assault se nám dostal do kategorie zletilých. Jo, pěkně to letí a když si člověk vzpomene na začátky festivalu a kde je dnes, tak pořadatelům určitě patří velké poděkování, že něco takového máme za humny. BA se za tu dobu zbavil spousty vad, jiné naopak vyvstaly v celé své nahotě, jiné potěšily, zejména když je člověk starší (a pohodlnější). Ale nepředbíhejme.
Pro nedočkavé byl připraven zahřívací den, jenže ouha. Ještě před odjezdem bylo jasné, že nevystoupí Stíny plamenů kvůli zdravotním problémům bubeníka. Pak se před vstupem do areálu dozvídáme (ale privátně, neoficiálně, pozn. Bizz:), že nepřijela ani jedna ze zahraničních kapel (And Hell Followed With, Honour Is Dead, Ignominious Incarceration ) a uvnitř areálu dochází i na zvěst, že ani klubová show Fear Factory se nekoná. Vysvětlení žádné, a to ani druhý den od samotné kapely.
Po loňské zkušenosti s rychlým odbavením u vstupu se letos čekalo nejen na otevření areálu ještě hodinu před oficiálním začátkem a díky tomu i veškeré možné vstupy. Asi největší chaos panoval u novinářských akreditací a internetových rezervací a předprodejů, kdy se u třech neoznačených okýnek odvíjel chaotický propletenec nedočkavých postaviček posunující se rychlostí 1/15 minut. Avšak za okýnkem panovala spokojená atmosféra a personál se jediný komunikační otvor nebál klidně i zavřít. Jen tak. Šacování u vchodu – ano, důkladné a opět tak důkladné, že zbytečné a s postupem času vlažné až žádné; ano, do areálu se pak opravdu dá pronést ledacos.
Areál doznal minimálních změn, jen lehce zarostl trávou, která ale během pobytu vzala za své. A jelikož jsme již z kempu byli vybaveni žetony – taky něco fungovalo bez front, mohli jsme hned vzít ztečí první stánek. Nutno říct, že žízeň byla, jelikož MJC team se řádně sjednotil na strategii odjezdu výjimečně již v úterý a snad i proto byl odjezd opět se zpožděním. Žeton za 30,-, no není to málo, ale co naděláte. A řezaný bylo, takže se pilo.
gianni: Brutal Assault, festivalový kolos, který se mi velmi úspěšně vyhýbal, hlásal do éteru pro tento rok opravdu zajímavá jména a byl by hřích opět vynechat, nebo se svojí neschopností o něj připravit. A tak poprvé usedám na expres Česká Lípa – Jaroměř. Co se týče kapel i samotného festivalu, byla očekávání veliká a jestli se naplnila, to se budu snažit postupně odkrývat v následujících řádcích. Jdeme na to!
Příjezd byl naplánován na středu kvůli vcelku kvalitně obsazené warm-up párty, která nabízela hned několik jmen, na která jsem byl velmi zvědav a tak po nezbytné stavbě provizorního bydlení a vystání nekonečné fronty jak na pásky, tak následně na festivalové žetony, mohla zábava začít. Jen jedna malá technická poznámka: festivalové pivo stálo opravdu za prd a i když jsem doufal, že se po zbytek BA kvalita moku zlepší, opak byl krutou pravdou.

Den 0
středa 11.8.2010 od 19:00

----- ---- -- - -- --- ---- - ----- ----- ---- -- - -- --- ---- ---- ---- -----

19:00 – 19:35 Unaffected Evolution
19:55 – 20:30 Mindwork
20:50 – 21:30 Abstract Essence
21:50 – 22:35 První Hoře
22:55 – 23:30 Godless Truth

----- ---- -- - -- --- ---- - ----- ----- ---- -- - -- --- ---- ---- ---- -----

gianni: Jako první měla návštěvníky 15. ročníku BA zahřát - pro mě velmi dobře známá - českolipská partička Unaffected Evolution, která sází na vcelku běžný metalcore s občasným výletem do deathcoru. Kluci ale umí také vcelku sympaticky navodit atmosféru jako vyšitou z desek Deftones, a to díky velmi dobrému zpěvákovi, kterému není cizí snad žádná vokální poloha. UE jsem měl možnost vidět a slyšet mnohokrát, ale tentokrát mě snad poprvé vyloženě bavili. Přijde mi, že UE se stále ještě trochu hledají a tak jsem velmi zvědav, kde nakonec zakotví. Za mě pro celou kapelu palec nahoru… A to jsem je nikdy neměl rád.
LooMis: První kapelou, na kterou se jdeme - pražská frakce - kouknout, jsou Mindwork, nicméně zahlédneme ještě kousek Unaffected Evolution, „modern metal“ s prvky melodického coru a deathu (!!!!!!!!I don´t know!!!!!!!!, Max Pain) s velmi slušným zpěvákem, který se nebojí zpívat. Zvuk z pódia byl obstojný a úměrný místu, kde jste stáli.
Mindwork se však dočkali trochu přebuzenějšího zvuku, ve kterém se porochnily bicí i obě kytary. Ale nejen basáci to mají těžký, smolařem večera se stal David, který přetrhl strunu, což dalo prostor vyniknout Adamosovi v roli baviče večera. Kdo nepochopil vtip, prosím, zde je: „Tak si představ, mami, ten chlap, co byl včera na maškarním plese převlečenej za černocha, byl opravdu černoch!“
Bizzaro: Během pauzy na výměnu struny ale kapela pochopí, že pauza fakt ne, a tak jazzové improvizace tažené hlavně bicmenem Morbem rozjíždí jen s jednou kytarou. Zazněly Unrecognised Entity, Inner Consciousness, Essence Of Existence, Parasite, Twisted Priorities a mnou nedávno vychvalovaná novinka, kterou Mindwork po konci Exivious přebírají žezlo fusion metalových těles; snad tento směr a inspirace pro něj vydrží!
gianni: Přiznám se, že pojetí deathu á la Cynic mě z desky Mindwork moc nechytlo, ale jakmile to pánové rozbalili na pódiu, zcela mě dostali. Mindwork měli velmi pěkný zvuk s čitelnou basou, který krásně zněl až do zadních pozic, ale hlavně mě osobně přesvědčili, že i když je vliv Cynic velmi zřetelný, dokáží celkovému rázu své hudby dodat svůj ksicht a to mě donutilo, abych jim po návratu domů věnoval další usilí a řádně si je nabouchal do hlavy. Vystoupení se neobešlo bez problémů, tedy jen jediného, a to ruplé struny. Po krátkém vtipu (viz výše) a menší improvizaci se však pokračovalo dál. Po Mindwork jsem odcházel na pivo velmi spokojený a překvapený.
Co se dělo po nich, netuším, chuť na zlatavý mok a očumování stánků byla mocná. Zpět k pódiu se vracím na První Hoře a musím podotknout, že jsem zase rychle zmizel. Nevím, čím to, ale tohle zajímavé uskupení mi udělalo takový bordel v hlavě, že jsem si jí musel jít propláchnout něčím tekutým. Když hráli, cítil jsem se fakt divně…asi chvilkový neuro problém a tak volím úprk.

LooMis: První Hoře byli krátce po očku na otočku - kolotočářské disko, rozšafnost Jima Čerta a slavné odrhovačky a melodie, to vše mohlo připomenout třeba i Pattonovu experimentálnější fantomasovsko-bunglovskou éru nebo metalovější a experimentálnější Tři sestry. Areál už byl tou dobou slušně zaplněn, takže hrát pro několikasethlavý dav musel být zážitek, na který česká kapela asi jen tak nezapomene.
Vrchol večera obstarali Godless Truth, kterým Olma mlíko po bradě už dlouho neteče a podle toho vypadalo i suverénní vystoupení. Matadoři tuzemské deathmetalové scény překvapili novým EP, které už není USB (ani staré dobré RS-232) death metal a nenápadně nakukuje po neuroticky valící mládeži a bere si od nich rychlé běhačky po hmatníku, emotivní vyhrávky (že by teda Ríša? - neasi! pozn. Bizz) i přiškrcený hlasový projev. Už to není jen „džn, džn“, ale zoufat určitě netřeba, protože Zdenálovy dispozice jsou úžasné a s pódiovým projevem by klidně mohl odzívat recept na bábovku a všichni mu to sežereme úplně stejně. Škoda, že vystoupení bylo bez basy, ale na Ulfa doma čekaly otcovské povinnosti, takže tak. Ale co na to osoba nejpovolanější?
Bizzaro: Překvapivě souhlas snad se vším. První Hoře jsem si užil, protože jejich album Lamento znám a je tedy jen škoda, že jsem stihl pouze konec Abstract Essence, kteří nehrají vůbec zle a že u GT přeskakoval u jedné z kytar zvuk a chytal lehce i zpěv; zda díky vadě káblu nebo poruše u zvukaře, už nevím… A poslední kibicování: „Šimoure, cvič, cvič, ať to udejcháváš, protože takhle to pak vypadalo, že budeme brzy svědky Šílení.
gianni: Po úprku z PH jsem se ovšem na Godless Truth vrátil a nutno říci, že velmi rád. GT představují vrchol na CZ death scéně a fans tuto chásku mají po velmi dlouhé době možnost vidět a slyšet. V letošním roce vyplivla velmi kvalitní EP Too Late to Stop My Hate, které mě posadilo na prdel a tak jsem se pěkně narouboval do středu hlediště v domněnce, že právě zde bude zvuk nejlepší. GT spustili a zvuk byl opravdu dobrý, jenže to si pak jedna hradba usmyslela, že bude stávkovat a tak zvuk občas vypadával a hrála jen, tuším-li správně, levá strana. Postupem setu se situace zlepšovala, ale i tak to byla, byť jediná, vada na jinak super vystoupení. GT jsou prostě a jednoduše na velmi vysoké úrovni a je vidět, že mají letité zkušenosti. Do varu mě dostával hlavně bubeník Jarda, který se blýsknul krásnou technickou hrou a je velká škoda, že chyběla basa. Věřím, že by to mělo ještě větší gule. Myslím si a asi ne sám, že GT by mohli vyfasovat pro příští ročník regulérní velké podium a nějaký atraktivnější hrací čas, jelikož by spoustě lidem, kteří by je viděli poprvé tak jako já, spadla huba na zem, kde by ji dlouho hledali. GT potěšili a po jejich setu už nezbývalo nic jiného, než se těšit na další den.

Brutusáček: Co se týče středy, ta patřila hlavně warm up alkoholu („šáhneš, táhneš“) for MJC, protože z rozehřívací párty vypadly všechny cizácké kapely. Po první kapele se jala zvučit pražská formace MINDWORK, která se svým důrazem na klasiku v podobě Cynic či Death je vítanou svěží vlnou na poli českého death metalu, leč i to si vybírá svou daň v podobě zvuku. Nevím, jak se kluci slyšeli nahoře, ale dole se basa ztrácela, basák Adamos zvaný Ivan Mládek (banjo) se ale snažil, což dokazovaly krůpěje stékajícího potu. Celkově svou kvalitu MINDWORK potvrdili, jen je chytit při lepším zvuku.
Bigbít zazněl až od PRVNÍ HOŘE, kteří mi se svým mixem (nemohu si pomoct) připomínali pattonovské Fantomas; hlavně ta tahací harmonika škádlila sluchovody (v dobrém).
O GODLESS TRUTH řekli více mí soukmenovci v pivě, jejich pojetí death metalu stejně jako u Mindwork vybočuje z českých standardů a snaží se jít progresivním směrem. Na BA předvedli energický set, leč bez basy. Úspěch Godless Truth se projevil v následujících dnech, kdy trička GT patřila k nejčastěji nošeným.

baara

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.