Články

přeposlat článek tisknout
BENEDICTION, HOLY MOSES, NOMINON

BENEDICTION, HOLY MOSES, NOMINON

  • kdy: 6. 10. 2008
  • kde: Praha, Exit Chmelnice
report_583_px1

Mohlo to být v letech ´94 - ´95, co jsem se v pátek vracel z hospody domů o něco dříve, abych na MTV stíhal Headbangers´Ball s Vanessou Warwick. První hodinka mě většinou přesvědčovala, že jsem si měl ještě jedno dát, ale v polovině pořadu přichází TRIPPLE, TRASH, TREAT, tedy trojice toho nejtvrdšího z archivu MTV. Na dálce videa automaticky volím "REC" + "PAUSE", aby mi uniklo maximálně pár sekund. Break na bicí, mačkám "PAUSE" a na - BENEDICTION The Grotesque - na příštích hodně týdnů mám o první zábavu po návratu ze školy domů postaráno.
Přesto, že ani v té době aktuální deska Transcend the Rubicon nebyla celá tak našláplá jako zmiňovaná klipovka, stává se ze mě fanda a naposlouchávám tak, jak se dnes již nenaposlouchává. Rok se s rokem mine a na zmiňované hudební stanici začínají BENEDICTION propagovat novinku Dreams You Dread s klipem k ploužáku Down on Whores, z kterého jsem zklamán jako ostatně ze spousty dalších novinek do té doby kvalitních kapel. Začíná špatná doba pro death metal a já nad BENEDICTION lámu kůl. Vládnou CREMATORY a THEATRE OF TRAGEDY.
Ale to už jsme v roce letošním, kdy se dočítám, že BENEDICTION chystají split singl a tour s WOLFBRIGADE, což mě dost překvapuje, ovšem zbytečně, BENEDICTION byli vždy stejně tak metal jako punk. Přes nevydařený obal (dobrý autentický oldschool je velká věda), pod jehož vlivem bych zabil pouze zodpovědného grafika, sháním novou desku Killing Music a jsem NADŠEN! Rychlý oldschool, u kterého bych mimo vynikající melodie, absolutní tah a dokonalý zvuk vyzdvihl především vokál Dave Hunta (Anaal Nathrakh, Mistress), který se pro mě stal jedničkou mezi oldschool vokillery. Killing Music za 9/10 a jedna z nej desek roku. Návštěva koncertu se poté stává logicky příjemnou povinností.
Přesto, že přicházím až na závěr švédských NOMINON, v sále je pouze něco přes 100, možná 150 pánů o věkovém průměru 47 let. NOMINON, jejichž brutální švédský death mám v měřítku dnešního blogspot světa vcelku naposlouchané a které mám rád, znějí špinaveji, což ovšem nebylo záměrem a na špatný zvuk doplácí především bubeník, který prostě nejde slyšet.
O HOLY MOSES jsem věděl, že existují, ale co hrají či odkud jsou ne. Tedy jsou z Němec a hrají thrash s výlety do blízkého okolí, stačí poslouchat frontmanku Sabinu, poví vám to... "Another song is oldschool thrash mixed with death metal!!!" Pecka.
Sabina, stejně jako modrovlasá Vanessa, jistě zdobila vnitřky šatních skříněk právě přítomných odrostlých fans, ale v kapele je minimálně z poloviny kvůli svému hrdlu. HOLY MOSES hrají 28 let, koncertují s BENEDICTION či OBITUARY a jejich nové desky jsou posluchači hodnoceny velice kladně. Osobně mi nevoněly bigbeatové až brutus pasáže, ale většina live produkce je v rychlém energickém tempu. Skandování "Hej, hej" doprovázené tleskáním musí posluchač mladší 30ti let respektovat. Celkově sympatická show a zvukově jdeme nahoru!
BENEDICTION pouští intro z Killing Music a jde se na věc. Kdo zná novou desku, kdo jí, stejně jako já, pokládá za mnohem víc než jen poctivou práci jakou stále odvádějí DISMEMBER, UNLEASHED či GRAVE, tomu vzkazuji, že to byl masakr, ale metalistům technického vzdělání či crusterům, co tráví přespříliš času před zrcadlem, se BENEDICTION "vysvětlit" nedají.
Hrálo se ze všech starých klasických desek, minimálně polovina songů z Killing Music, ovšem největší prostor získala díky ohlasu českých fans deska Grind Bastard, nutno podotknout, že bohužel. Grind Bastardbyla první deskou s Dave Huntem u mikrofonu, který je u kapely právě 10 let. Dle mého skromného úsudku měl Hunt v té době silné core cítění (starý Anaal) a chtěl z BENEDICTION udělat čistě lopatoidní crust úderku. Výsledkem je jeden z nejslabších článků diskografie kapely, na kterém by se koncert stavět neměl, ale opakuji, že šlo především o splnění přání hlasitějším fans.
Přesto zaznělo téměř vše (THE GROTESQUE!!) v základním setu. Kapela cítí satisfakci a dušuje se, že takovéto fans (tak staré?) by na západě pohledala a na stvrzení přátelství dává ihned po odehrání základu tři přídavky, aniž by je o ně kdo žádal (žádal by, byla-li by příležitost). Věřím jim to, stejně jako oni věří právem mně, že jsem "east european die hard oldschool metal head". Mám vás rád BENEDICTION! STAY SICK AND BRUTAL!!
PS: Snad mohlo dorazit pár desítek českomoravských crusterů, ale kdo ví..

GhAALL-ERKhA by mART_in

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.