Články

přeposlat článek tisknout

ALLMETAL Fest #17 – Dread, Forrest Jump, Absurd Conflict, Barracuda, Six Degrees of Separation, Like Fool, Diaorrhea

  • kdy: 18.10.2003
  • kde: Olomouc, S-klub

Pavel Chudý, kytarista a zpěvák DREAD: „Jsme DREAD a víceméně jsme z Ostravy. Hrajeme takový v pohodě metal, trošku měkčí, trošku tvrdší, akorát do toho řvu. Fungujeme asi rok. Kytarista a basák hráli předtím nějaký grindík, já jsem hrál a zpíval v MEMORII. Bubeník je u nás jako host, má svou rockovou kapelu. Snažíme se hlavně hrát, když nás někdo kontaktuje; za ten rok jsme odehráli asi 7 koncertů. Největší problém je sehnat bubeníka. Kontakt na mně je chudy@lakum.cz a na kapelu www.dreadband.cz. Vokál byl velmi dobrý a poslední skladba byla nejlepší (prý se vlastně nejvíc sehráli).
Jako druhá kapela se nám představili FORREST JUMP. Protože místo v šesti lidech hráli čtyři, tak to nebylo tak úderné, ale pohybovali se ve stylu starých H-BLOCKX. Opravdu škoda, že nehráli v plné sestavě, mohlo to mít fakt grády.
O ABSURD CONFLICT říkal kamarád, že technicky mají budoucnost, ale že zpěvák by měl nabrat trochu chronické bronchitidy. A měl pravdu – hudba byla tak o 2 třídy výš než vokál. Ale taky se na to moc pařit nedalo, protože bubeník hrál takové rytmy, že ukroutit hlavu jsem si opravdu nechtěl. Ale zato používal hodně činelů. A kámoška mi dala perník a já jsem jí nedal bonbón, tak jsem si ji trochu nasral. Ale co jsem moh dělat, když už byl sežraný.
Tak jak jsem se na BARRACUDu nikdy moc nehrnul, tak musím uznat, že mě tentokrát dostali. Jejich CD jsem sice neslyšel, ale když ohlašovali novou skladbu (mimochodem se mi líbila asi nejvíc), bylo znát, že budou mířit víc směrem k technické dokonalosti než bezhlavé brutalitě. Ale víc než 3 skladby jsem stejně nedal. Taky jsem sledoval první kytaru a ten člověk opravdu kouzlil…
SIX DEGREES OF SEPARATION byli na živo zase úplně skvělí. Na úvod vybrali 3 songy, ve kterých Magdaléna nezpívá, pak samozřejmě přišla a jako jediná žena dnešního večera nám předvedla, jak se pěje. Kromě skladeb z debutu (teď to zrovna poslouchám a mám dojem, že hráli v pořadí jako na CD - viz recenze tady někde na MJC) zahráli taky jednu novinku s názvem Never Forget, která byla taky výborná, takže se máme na co těšit! Jako přídavek na dobrou noc zahráli Sweet Dreams – zase úplně výborný cover. Na rozhovor jsem si vychytal koho jiného než slečnu zpěvačku.

Měl jsem štěstí vidět vás dneska už podruhé a několikrát jsem váš koncert prošvihl. Hrajete teď často?
Teď jedeme tu šňůru s Allmetalem a co bude potom… Vlastně teďka připravujeme další věci na novou nahrávku. Pár věcí hrajeme i na koncertech, ale hlavně pilujeme a dáváme to do kupy, aby to stálo za to, aby se to lidem líbilo. Nahrávání bude probíhat v Shaarku ve Bzenci, Standa Valášek a ti lidi tam jsou už naši kamarádi. Pár věcí už máme nahraných z Bojkovic, jen abychom věděli, jak to bude vypadat.

A jak to u vás vypadá se skládáním nových věcí? Z vystoupení je poznat, že hlavní figurkou…
No frontmanem je jistě Radek. S hudbou, tak…

Ty píšeš třeba nějaké texty?
Nenene. Já mám vlastně ještě dvě další kapely, tak toho mám teďka požehnaně. Je to SLUNEČNICE, se kterou jsem začínala, a ta druhá kapela, to je vlastně s takovýma staršíma pánama ze Zlína, kteří mě oslovili, a to jsou převzaté věci jako Tina Turner, Janis Joplin. Tam se jedná jen o 4-5 koncertů, kdy ti staří chlápci si chtějí zahrát před lidma. Jsem ráda, že mě oslovili. Zase zkušenost.

A co děláš pro Slunečnici?
Tam se podílím na většině textů a vymýšlím si k tomu i hudbu…

…hraješ na něco?
To už jsem někde zmiňovala, že jsem hrála na bicí, a to si občas ještě zahraju. V garáži už je teda nemám – to jsem vystěhovala všechny věci, nastříkala stěny sprejema a polepila je plakátama, kamarádi mi přivezli bicí. Nezapomenu na výraz v očích rodičů, když jsem je tam přivedla. Ale byli tam – černé Amátky…
Tak jsem začala hrát s kytaristou Vlastíkem, pak vznikla ta Slunečnice, ale kamarádi se rozutekli, tak jsme měli pauzu a teď jsme to zase dali do kupy.

Slunečnice je veselý název. Jakou muzičku hrajete a o čem zpíváš?
O čem zpívám? Je to styl takový pop-rock, přirovnala bych to asi k Janě Kirschner. Píšu některé věci ve slovenštině, protože je to pěkný a mazlivý jazyk ;-). O prázdninách jsme se Sluníčkem hráli v Březůvkách na Srazu motorkářů, odkud mimo jiné pocházím.

A v 6° se na tvorbě teda nepodílíš.
No samozřejmě mi Radek nemusí říkat, co mám kde zpívat. Poslechnu si to a tak jak to slyším, tak to zpívám…

…už do hotového.
Pokud by mě ta hudba neoslovila, tak jak mě oslovila… Já jsem z toho ze začátku měla trochu obavy, že když dělám jiný styl muziky…

Tak LIKE FOOL mě teda opravdu překvapili. Jestli si správně pamatuju jméno, tak jsem je v 97/8 slyšel v O-vě v TNT před Waltari. To, co tady předvedli, byl opravdu brutální System of a Down. Týpci úplně v pohodě, dělali si s náma, co chtěli. A jak se to dneska coverama jen hemží, tak hráli PRONG Rude Awakening. Šílená věcička! Vokalista to dobře rozjížděl – nejdřív malá etuda na pivko a pak skoro strip. Jejich hudba mě teda dostala. Výborné!
Nakonec nás všechny roznesl Průjem (alias DIAORRHEA). Krnováci hráli tak, jak je znám, tedy s maximálním nasazením, i když jen pro sedící polomrtvé metloše. Před pódiem se chvíli motali dva opilci, ale jinak už nikdo nebyl o půl 3 schopen pařit na brutální grindík. Kluci tak hráli sami pro sebe. Ale aspoň si je lidi poslechli. Ty dva vokály jsou bezkonkurenční. Sice se v tomhle stylu neorientuju, ale lepší jsem neslyšel. Musím ale dodat, že zbytek kapely jim připravuje geniální zvukový prostor. Jo, to jsou moji favoriti.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.