pondelková glosa > Veľké hviezdy a ich nástupcovia

Článek

article_877_px2

Ku dnešnej glose (alebo skôr úvahe) ma viedlo moje jednoduché zamyslenie pri opätovnom počúvaní nového albumu legendy Slayer. Keď si zoberieme hocijaký metalový žáner, na výslní sa stále pohybujú personálne staršie kapely. Čo však bude, keď prestanú brázdiť svetové pódiá? Poďme teda detailne.
Nebudem teraz písať o kvalitách jednotlivých zoskupení, každá, ktorú tu menujem, ich bezpochyby má. Potom by to predsa nedotiahli až tak ďaleko. Pri (nazvem to heavy/power metale) sú stále neohrozenými kráľmi Iron Maiden,

article_877_px1

Helloween, Dream Theater a im podobný. Stále zapĺňajú obrovské haly, vypredávajú štadióny, sú lákadlom na veľkých festivaloch. V tomto žánri ma však našťastie napadajú aj ich nástupcovia. Kariéru vynikajúco rozbehli fínsky melodici Sonata Arctica, v ktorých vidím veľký potenciál. Pri thrash metale stále neohrozene vládne práve mnou spomínaný Slayer, k nim pridám povedzme ešte Megadeth, mnohými zatracovanú Metallicu. Nový materiál Testamentu je taktiež veľmi dobrý a má potenciál. Všetky spomínané kapely sú už vo veku od 40 vyššie. Preto sa pýtam, dokedy ešte budú schopný hrať a nahrávať nové albumy? Päť, alebo desať rokov? A kto príde po nich? Kto dokáže vypredať haly a štadióny?
Celá táto glosa vznikla preto, lebo mám obavy, kto zastúpi týchto bezpochyby skvelých muzikantov. Pri spomínanom thrash metale vidia novinári a kritici veľký potenciál v britskej skupine Evile. Ich prvý album bol naozaj výborný, aj napriek tomu, že zobrali z každého rožku trošku a obliekli to do moderného štýlu á la Evile. Ich dvojka Infected Nation mňa osobne nenadchla. Napadá vás okrem týchto Britov nejaká iná kapela? Možno stojí za spomenutie kapelka Trivium, aj keď ich štýl nemožno nazvať práve thrash metalom. Nedá mi nezájsť do minulosti.
Keď zažíval boom práve thrash metal, v Amerike vládli Metallica, Slayer a Testament, v Nemecku zase Sodom, Destruction a Kreator. Všetky kapely tvoria doteraz a sú stále úspešnými. Momentálne si naozaj neviem predstaviť, ktorá z mladých kapiel to

article_877_px3

vydrží ťahať tak dlho. V death metale taktiež stále vládnu už zabehnuté mená. Napalm Death, Cannibal Corpse, Dismember, Hypocrisy, Nile... O túto scénu sa našťastie nebojím vôbec. Stačí spomenúť napríklad Job For A Cowboy (px). Na blackmetalovom výslní sa stále vyhrievajú severské veličiny Dimmu Borgir, Satyricon, Dark Funeral, Immortal,

article_877_px4

Marduk, Mayhem. Ako nástupcu možno označiť Kvarforthovu skupinu Shining. Aj keď to stojí tiež za zamyslenie, pretože v budúcom roku im vyjde už siedmy album. Práve pri black metale sa stretávam s viacerými názormi, že sa ľudia vracajú ku klenotom tohto štýlu a menovite ku Bathory alebo Burzum.
Nechcem tu tvrdiť, že nevznikajú nové povšimnutia hodné skupiny. Len sa pýtam, či dokážu nahradiť svojich predchodcov. Jasné, teraz každý z vás vysúka z rukáva niekoľko nádejných kapiel. Mňa však pri tvorení tejto glosy naozaj nenapadá žiadna. Aj keď sa zabijem, tak si nespomeniem na takú kapelu, ktorá má vekový priemer od 25 do 30 rokov, ktorá by mohla byť nástupcom mnou spomínaných skupín. Chcem však upozorniť, že mená som vyberal len námatkovo. Ak som na nejakú skupinu zabudol (a to som si istý, že som zabudol), tak sa ospravedlňujem. Podstata sa však nemení.
Týmto však nechcem povedať, že nevznikajú nové skupiny. A keď píšem nové, myslím tým nové. Nie také, že jeden odchádzajúci člen okolo 40-ky sa obklopí mladými muzikantmi a založí si kapelu. Ako príklad uvediem powermetalový Savage Circus (založil bubeník Blind Guardian - Thomen Stauch) alebo nový projekt ex-lídra Mayhemu Maniaca - Skitliv.
V mojej glose som však zámerne vynechal služobne mladý metalcore. Tam vzniká veľa mladých kapiel, ktoré sú úspešné. Killswitch Engage alebo Soilwork a im podobný sú veľmi úspešní. Ja však tomuto žánru neviem prísť na chuť a myslím si, že už ani neprídem. Taktiež som sa radšej vyhol zoskupenia, ktoré sa po rokoch dali dokopy. Na mysli mám tentokrát Celtic Frost alebo Gorefest, ktorý sa už mimochodom medzičasom opäť rozpadli. V ich prípade mi úprimnosť o tom, že im chýba hranie, príde alebo prišla ako zmätočná informácia.
Ja osobne sa však stále vo svojom prehrávači z času na čas vrátim ku svojim obľúbeným albumom. Nemyslíte si, že fanúšikovia sa stále radi budú vracať k nezabudnuteľným metalovým počinom a nové projekty im budú unikať pomedzi prsty?

Vložit komentář

Baara - 04.12.09 11:25:38
Nedávno jsem na MTW Two sledovala pořad "Top 50 Stadium Fillers"... samozřejmě, je to MTV, ale novejch kapel tam opravdu moc nebylo. Vládli Iron Maiden, Queen, Guns'n'Rose, Europe, Metallica, AC/DC... Osobně se domnívám, že doba směřuje tvrdší hudbu spíš pryč ze stadionů a že opravdovým fanouškům je to úplně šumák. Myslím, že Stillborn nahodil dobré téma k diskusi, jen to chce příště líp vypíchnout hlavní myšlenku článku (ad Herelson), lépe formulovat.
leif - 02.12.09 13:38:36
Loomis: pořád přetrvává chiméra, že kapely umírají kvůli stahování a že to dřív nebejvalo. jenže dřív třeba těch kapel taky byly mraky, rozdíl byl v tom, že jedinou distribuční cesto pro ně byly kámoši a koncerty ve vesnických klubech. musely doufat že si jich někdo všimne a nahraje jim desku. takže se často nedostaly ani k té nahrávce a rozpadaly se, takže situace se v tomhle neliší. dnes je distribuce snažší, víc lidí poslechne i naprosto neznámou kapelu díky netu. a že těch cd neprodá moc? metal prostě je (většinou) okrajový žánr a bude se málo prodávat i kdyby si to koupil každý kdo si to chce poslechnout. naopak, díky stahování se prodává VÍC desek neznámých kapel, o kterých by se jinak svět nedozvěděl. fakt je, že koncertů je v dnešní době hodně, tomu jednoznačně pomáhá stahování. třeba Mono a Isis jezdí do Prahy každý rok a vždycky je to narvaný k prasknutí. velký kapely jsou, ale musí si dávat bacha na kvalitu svých nových nahrávek, se legendama se dnes nikdo kvůli jejích bývalým zásluhám ne.... .
pf - 02.12.09 13:22:51
ad sloupek: dobry tema, ale asi by to chtelo pojmout jinak... jeslti mi teda jako rozumis
bizz - 02.12.09 12:25:10
Korn v poho, ale fanouskovsky upadaj. Peroveslipech jim to nandava, i proto byl prazskej koncert prelozenej do Ovy, aby lidi na ten Korn "vubec sli" :) uprimne se mi ale treba nova podoba Korn libi moc
bros - 02.12.09 11:44:56
brut + herelson: velký kapely, co třeba korn?
bizz - 02.12.09 11:39:51
vzdavas driv, nezs zacal.. Brad Hitt? Macíci a blek...?
Satan.rap - 02.12.09 11:01:56
DR: tohle taky vzdavam
jkl - 02.12.09 10:04:15
pf: ne, punk nikdy newas dead. Je otázkou, nakolik tím stadionováním byli Pistols vlastně punk, resp. co pod pojmem punk vidíš vlastně ty sám. Ten jejich stadionový a ´majestátní´ punk totiž podle mě dead je.
bizz - 02.12.09 07:45:56
ja se niceho nebojim :)) jen si tu vytvarim scenar, treba z toho bude komix :)
pf - 02.12.09 00:49:37
bizz: prave i to se muze zmenit... tak jako se zmenily kramy, casaky, vsechno, bude se menit i tohle.. a myslim, ze neni se ceho bat.
brutusacek - 02.12.09 00:08:28
sex pistols...se Sidem, kterej jako rozhodně byl nevinej, bych si tolik přál vidět... :((
bizz - 02.12.09 00:00:15
zmeni, stari nebudou mit na co chodit :)
pf - 01.12.09 23:58:36
mit ISO min, sorry za preklep
pf - 01.12.09 23:51:11
vtip je ten, ze zadny velky kapely bejt nemusej vubec a bude to min minimalni dopad oproti tomu kdyby znenadani vyhynuly v osmdesatych letech, nebudou velke kapely,v poho, akorat se zase zmeni ta infrastruktura, ale nic vic.
bizz - 01.12.09 23:32:46
a zase vznikla castecne diskuze, ktera by jinak nebyla nebo by na foru uplne zanikla.. mozna nebyla prinosna pro vas, pro me tentokrat jo
bizz - 01.12.09 23:31:22
souhlas, ja si vsak nemyslim, ze v te glose je myslenka, ze ty kapely nekdo musi nahradit. spis jen,jak to bude, az tu nebudou, kdo bude v cele, ten velkej a ne nutne vyprodavajici stejdny
lunaris - 01.12.09 22:55:13
Je to vážně o tom, jak napsal jkl. V 80. letech byl heavy metal takřka mainstream, takže bylo snadné vyprodávat stadióny. Dneska je to trochu jinak.
pf - 01.12.09 22:52:56
tenhle článek, a nevim, ejslti šťastně, směšuje několik věcí, z nichž každá je důležitá v jinym směru. role stadionových kapel je dneska úplně jiná než dřív, protože nebejt mejdnů a podobnejch věcí, tak by se nikdy nevyčlenila infrastruktura, díky který mohl vzejít nahoru další metalový podžánry... krámy, časopisy apod. stejně to fungovalo i v jinejch subkulturách, dneska jsou de facto kamenný krámy pro minoritní žánry odsouzený k zániku (a nepomůže jim, ani že tam strávíš víkend místo v obchodním centru ;) a i papírový časopisy to maj dost nahnutý, ale naštěstí funguje jak distribuce, tak časopisy přes síť. z tohohle pohledu ta úvaha smysl má, stejně tak, že velké kapely vždycky nějak pomáhají zatáhnout lidi do hry a tím propagovat menší kapely... ale myšlenka, že je musí někdo nahradit je prostě zcestná... pokud se nebudeme bavit o offspring, kdo nahradil clash a pistole na stadionech? a nemám dojem, že by punk nějak živořil... a ad střídání žánrů, odumírání, oživování apod... opět se budu odkazovat na teorii sytémů Niklase Luhmanna, během studia sem jí fakt fest nesnášel, dneska uznávám, že asi něco do sebe má
bizz - 01.12.09 21:37:36
Loo, kde furt berete tu nostalgii? jestli jitady nekdo pouzil, tak ja.
LooMis - 01.12.09 20:28:55
hm, zdá se, že ten článek je asi hodně nezsrozumitelně napsanej ve smyslu, že si každý z něj tahá něco jiného. Poslední komentář můžu obrátit k tomu, co jsem psal výše a je trochu k tomu, co teď psal leif: takže tu budeme ve výsledku mít mraky jednodeskovejch kapel, který osloví 100.000 lidí na celým světě, ale jelikož si to 99.000 stáhne, tak to kapela zabalí, protože bude potřebovat se najíst? nebo bude tvořit jen ve studiu pro radost, ale na šňůru nevyjede, protože se jí to nevyplatí kvůli stovce lidí na koncertě? jkl 01|12|09 [12:52] ale o tom to přece je, že vznikaly stylotvorné kapely, které dokázaly přitáhnout masy. Dneska, byť je hudba přístupnější, je jí tolik, že zákonitě může těžko vzniknout kapela, která bude co 3-5 let vydávat desky a přesto si bude moct dovolit jezdit po vyprodaných stadionech. O kvalitě je zbytečné mluvit, jde o to, že ty kapely mají základnu fanoušků, která zůstává +- konstantní i přes to, že kritika je odepsala. Plnej dům budou mít totiž i tak. Chápu Stillbornovu nostalgii, ale nesdílím ji, podobně jako většina zde diskutujících.
leif - 01.12.09 13:13:11
mno, tenhle článek je o nietzschem, seznamy jmén. že nevznikají nové velké kapely? sláva! nesnáším stadionové skupiny, u kterých už nejde o kvalitu, jsou prostě osvědčenou jistotou a zná je hodně lidí. ústup tohoto formátu je zapříčiněn internetem. dnes už každý může poslouchat to, co je mu nejbližší a není závislý na sbírce kazet staršího bráchy a kámošů, případně na přísunu informací z rádia/TV. v hudbě přece jde o kvalitu, kterou hvězdnost rozhodně nezaručuje.nejde ani o to, jak rychle se kapela rozpadne, jako o to, co předtím vytvoří.
jkl - 01.12.09 12:52:07
Srovnáváš nesrovnatelné, ty zmíněné kapely tvořily svá fanouškovská jádra nejvíc v osmdesátých letech, v době největšího rozmachu heavy a thrash metalu. Odpověď je na snadě - nikdo, takový boom tahle hudba přes nepochynou kvalitu mnohých interpretů mít nebude.
brutusacek - 01.12.09 12:43:10
mastodon
brutusacek - 01.12.09 12:38:39
herelson: Trivium ? Slipknot ?
Stillborn - 01.12.09 09:40:07
Herelson, to asi jediny najlepsie pochopil... DR: Ako pisal Bizz, ja tam neporovnavama ani nenarazam na kvalitu kapiel, ale na status hviezdy a je jedno, ci je tlacena labelom alebo nie... A o tom Kreatore a Hypocrisy by sa dalo polemizovat...
herelson - 01.12.09 09:26:45
Přečetl jsem si ten článek raději ještě jednou a zdá se mi, že spíš míří tímto směrem: Znáte nějakou služebně mladší skupinu, která má potenciál být v budoucnu stejně/podobně úspěšná jako Slayer, Iron Maiden... (doplň ikonu příslušného stylu). A kdo nahradí Manowar?
bizz - 01.12.09 08:58:46
DR :DD mozna kdyby nezminil ty kapely a jen to hodil obecny roviny, vyznelo by to jinak. ja si to prebral po svym, jak bude vypadat muzika v dobe, kdy "vymrou" tyhle velky kapely a nejvetsi uspech bude, kdyz na Slipknot prijde 3t lidi. ja tim, ze jsem tu dobu zazil, to mozna vnimam jinak a neberu to z hledisek, ktery jsem cetl vyse v diskuzich. nerikam, ze je to dulezity, aby kapely vyprodavaly stadiony (kdyz uz to tu bylo zmineno), a je mi to u pici, ale predstava, ze nejvetsi "metalova" kapela pritahne par set, je divna, to uz pak nebude ani minoritni zanr, ale jen minimalistickej..
msh ggg - 01.12.09 08:43:37
DR rulez!:)
DR - 01.12.09 08:39:12
Doplním. Chtěl jsem tím říct toto: Stillborn rozhodně není nějaký objevovatel nepoznaného, jen udržuje nastavený status quo. Proto ty nostalgický návraty v čase apod.
bizz - 01.12.09 08:06:51
tak ta glosa je o necem jinym, a asi tam pak nebudes zminovat kapely o jednom albu a jejichz uspech je, ze jim na krest prislo 500 lidi. cyp s tym..
DR - 01.12.09 07:49:51
Bizz: Ne. Stillborn jmenuje kapely, který jsou nejznámější, často krutě protlačovaný labelem, nic víc. Kvalitu bych sem fakt netahal. Promiň, Kreator vydali fakt dobrou desku před deseti lety, to samý Hypocrisy. Tečka. Nechci řešit píčoviny. Zase mi uniká smysl týhle úvahy.
bizz - 01.12.09 07:43:04
D, pekny, ale prve jsi reagoval na veci, o kterych jsem se nezminoval, tak nevim :)) Loo, presne tak. a zarnej priklad toho nekalkulu - na zacatku, nemluvim ted o aktualni kapele, jsou Suffo. a jak se na ne deathcore decka chytaj, a jak vidis jejich tricka na kazdy treti ctvrty kapele DR, kdo pomeruje kvalitu kapely jeji uspesnosti? v tom textu je jen mala vysvetlivka nebo ti k rtomu stacila jen veta "Nebudem teraz písať o kvalitách jednotlivých zoskupení, každá, ktorú tu menujem, ich bezpochyby má. Potom by to predsa nedotiahli až tak ďaleko." to prece neni relevantni, tohle neni alfa omega toho clanku.. a Soilwork jasne, to byl ustrel, mozna autor myslel dnesni podobu kapely, ale stejne. pf, tak porad (korekt)
pf - 01.12.09 00:54:34
dr rulz zase další sloupek tak nějak.. no, prostě ne zrovna perla
D. - 01.12.09 00:11:24
bizz: tak tedka uz to asi vazne nechapu :D kazdopadne ta oprava na mem nazoru nic nemeni.
LooMis - 30.11.09 23:33:19
ja taky jen doplnim. vyrobit kapelu lze ale na jak dlouho? o vyse jmenovanych se neda rict ze je nekdo vyrobil kvuli kalkulu. trendy prichazi a odchazi porad rychleji proto si myslim ze doba yes ac/dc sabbath se nikdy nevrati na takhle dlouho. jak dopadl pokus opravit vyrobek z lega popsal strap
DR - 30.11.09 23:20:39
jen stručně: 1) poměřovat kvalitu kapely její úspěšností je docela smutný 2) když pominu fakt, že Soilworok metalcore nehrajou, tak ještě musím doplnit, že nejsou ani mladou kapelou; vznikli v roce 1995 a vydali sedm desek
bizz - 30.11.09 21:48:37
D., klapka2. si asi nepochopil nebo ja :) nicmene hudba nevymira, a to jsem nenapsal, jen jsem reagovak na tvuj post a spletl se v jednom slove, korekt is: "nicmene styly nevymiraji? co je dnesni metalcore? jen nacorovately a vytepleny ATGates :)" a nikde jsem neuvedl, ze se mi nove styly nelibi, to tam taky nikde nevidim - mam pocit, ze bys potreboval poradne vytrkat :))
brutusacek - 30.11.09 21:02:10
a ikdyby na to člověk měl tak ho to prostě unudí....
brutusacek - 30.11.09 21:01:45
bros: tak to si myslim, že je to naprosto opačně :) pokud budou chtít firmy tak si stadionové kapely udělají o tom neni pochyb add hlad po muzici, už jsme to řešili, vznikl paradox, řvali sme po tom at se tu něco děje a ted se tu toho děje, že člověk neví kam dřív..
LooMis - 30.11.09 20:30:31
já to spíš chápu jako to, že VELKÝ kapely prostě už mají nachystán zvoneček nad rakvičkou, zůstalo jich pár a bude ještě méně. "Jsou mrtvý Dave, všichni jsou mrtvý" :-D nemá je kdo nehradit, není doba na stadiony, možná se to vrátí, všechno jde v kruhu, ale na velký stadionový akce 1+5 si pomalu musíme odvykat. Náhrada není, ani nemůže být. Dřív vidět Slayer byla povinnost, dneska není důvod - každý už je viděl... přijdou jen skalní a bude jich čím dál míň (taky už jich spousta moshuje někde dole). Mně spíš trápí jiná věc, kterou nakous D.: "styly proste vymiraji stejne rychle jako jejich fanousci a nastupuji nove styly s novyma fandama". Ano, ale otázka je, nejsou dnešní fanoušci tak trochu "kam vítr, tam plášť"? Není právě tohle důvod, proč dneska nemůže vzniknout opravdu VELKÁ stadionová kapela? Je mi jedno, jestli to budou The Beatless, Motal-li sa, SleYear... Otázka je - dokáže dneska nějaká kapela to co už tady bylo? O tomhle dost pochybuju.
bros - 30.11.09 19:59:40
No, dělá nedělá těžko říct, podle mě v ČR na nějakej nástroj hraje míň lidí než tomu bylo třeba 30 zpátky, na druhou stranu teď můžeš znát mnohem víc kapel než dřív, to hrozně zkresluje.
D. - 30.11.09 19:31:42
bizz: ty mas pocit ze hudba vymira? to ze se ti nelibi nove styly je jedna vec, ale nevsim jsem si ze by hudbu dneska delalo min lidi. spis naopak. pokud povazujes za vymirani hudby to ze ubyva velkych mega akci, tak to ja naopak vitam. v tomto smeru souhlasim s lunarisem.
bizz - 30.11.09 19:05:46
D., si asi nepochopil nebo ja :) nicmene hudba nevymira? co je dnesni metalcore? jen nacorovately a vytepleny ATGates :) Lunaris: mam pocit, ze se thrashing lehce zas vraci :) jinak stadaky, nikdo nerika, ze by Metlla nebyla dobra v klubu, ale na stadaku, kde zpivaj tisice lidi, to ma jinou atmosku, stejne tak treba Otty, GNR... a taktez nerikam, ze tohle preferuju pred klubem.. ja jsem si tu glosu hodil tak lehce retro, kdy jakejkoli koncerty byl skoro vyprodanej, hralo se uplne vsude, kde to slo a lidi chodili.. a samozrejme to i pouta ta vetsi jmena, protoze jen ta vetsi dodnes pretrvala, maly kapely jsou uz vetsinou davno v pejru a kdyz nahodou nekdo z kapel ne, tak to jeho ex- dnesnim uz stejne moc nerekne. to tak obcas mne Loomisovy/piTRsovy njusky s obcasnejma eighties bandama ;-))
lunaris - 30.11.09 18:36:07
Zrovna thrash mi přijde trochu jako takovej zapadlej mizející žánr. Ve své době to bylo o rychlosti a agresivitě, tuhle roli ale pro spoustu posluchačů převzal death, core atd, a tak thrash už nemá mladým moc co nabídnout. Osobně preferuju menší koncerty, takže vyprodané nevyprodané stadiony mi hlavu nedělají. Možná lepší když podobně masové akce zůstanou zapomenuté. Osobně bych nestál někde uprostřed staďáku v tisící řadě, kde bych nic neviděl a ani se nemohl jít vychcat. A co se týče mladých nadějných kapel obecně, je těžké tvořit něco, co tu ještě není, co nenahrála dřív jiná kapela. Stylotvorná alba tu už prostě máme a jako taková budou vždycky stavěná výš než jiná, a tvořit něco nového znamená bořit hranice žánrů a cpát do toho různé ambienty, rock, punk, noise a kdo ví co ještě. Nevím, jestli se v metalu samotném dá ještě něco radikálního vymyslet, aby se do toho necpalo něco dalšího. Black a death jsou specifické v tom, že mají své určité publikum, zaujmou specifickou skupinu lidí, která tu vždycky bude, tudíž o minimálně blízkou budoucnost těchto žánrů bych se nebál. Doom je na tom podobně.
D. - 30.11.09 18:21:52
ale chapi, to snad ne tohleto :) styly proste vymiraji stejne rychle jako jejich fanousci a nastupuji nove styly s novyma fandama. na tom neni co resit. nebo mate pocit ze slavny lidi jednoho dne proste vymrou, protoze je nikdo nenahradi? to je trochu absurdni myslenka ne? :)
bizz - 30.11.09 18:04:42
ja to taky pochopil velikosti jmena kapel, kdo dneska treba hraje pro staďáky apod. mozna tak Rammstajn a Metlla, ale kdysi kazda druha takova kapela hrala na Wimbledonu, pro 30t dvay... pamatuju - a nebudu tu sam - tu dobu, kdy Napalm Death s Obituary vyprodali Sportovku. jasne, byl po muzice "hlad", ale stejnak byla doba jina
Stillborn - 30.11.09 18:02:51
Mozno som sa zle vyjadril, Slayer nik nemusi nahradit, ale kto bude taky slavny ako oni??...mierene to bolo takto...koniec koncov pisal som o tom, ze ku svojim oblubenym kapelam sa budem vracat vzdy... Bizz: suhlas s tvojou prvotnou myslienkou, je to dost utopicke, ale nikdy nevies ako to moze skoncit...:D...len dufam, ze nie tak, ako si pisal ty...
bizz - 30.11.09 17:28:56
souhlas, ale nekdo tady ten thrash stejne bude hrat. a k tomu jeste milion Slayer revivalu a tisic primych kopirek jako vzdy a vseho. a pokud jejich mista nikdo nezaplni, predstava, ze za par let v tvrdekovovy scene slovo metal nahradi slovo core je pro me.... brr
jkl - 30.11.09 17:11:42
Psal sem to samé jako D., ale nedopsal.
D. - 30.11.09 17:06:07
ja hlavne nevim proc by mel nekdo zaplnovat misto po slayer atp.? proste az skonci, tak skonci, a jejich tvorba tu bude dal. dneska taky nikdo nazaplnuje misto po Beatles jenom proto, ze byli ve sve dobe slavni. nebo resp. to misto nekdo zaplnil, ale jinou hudbou, ktera se libila tehdejsi generaci lidi. to stejne se deje i dneska a my si v padesati budem poslouchat svoje klasiky, jako to delaj dneska nasi rodice, a nase decka budou sjizdet to co zrovna pofrci. nevidim v tom problem :)
bizz - 30.11.09 16:20:13
no je pravda, ze o death metal moc strach nemam, i kdyz taky nevim, zda to par kapel/jednotlivcu utahne, ale nove kapely jsou a spousta mladasu se pres deathcore k tomu death metalu nakonec stejne dostane. v modernich stylech o budoucnost taky moc nemam strach, staci si vzit jen Francii. ale je pravda, ze hodne kapel vznika a jeste rychlejs zanika, takze ono je to nakonec stejne hlavne o jednotlivcich, kteri musej jen mit plno sily na to, aby vecne padali na drzku a pak hledali novy kreteny k tomu, aby zas mohli delat rambajs... one-man projekty to nezachranej, a i kdyz dnesni produkcni moznosti tu kapelu zvukove nahradej, zive je to pak nuda a "prehravani stupnic". a az to dojde do doby, kdy i ty jednotlivce to zacne srat a budou si to delat jen pro domaci potechu a davat to free na myspace apod. (jakozto tato doba uz i pomalinku nastala), tak skoncej i orig cd a spoustu veci, ktery muziku delaj muzikou.. sice trosku utopicka myslenka, ale castecne ne daleko od pravdy..
  • Zkus tohle