Záříjové koncerty 2020

Záříjové koncerty 2020

COVID-19 se sice stále šíří, ale koncertů přibývá. Akce s tuzemskými kapelami tvoří většinu, ale ukáže se u nás i pár zahraničních umělců.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na  koncerty měsíce . Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

Pokud by někdo z pravidelných návštěvníků Marastu chtěl přispět svými tipy do budoucích článků, stačí se ozvat do komentářů.

úterý 1. září

NÁV + HNUS UMÍRAJÍCÍ + OČI VLKA + PAKOSTĚN (Cross club, Praha) – FB event

mIZZY: Levičácké black metaly v Crossu, minimálně ale Oči Vlka, kteří teď vydali demo u Caligari Records, za pozornost stojí.

čtvrtek 3. září

TOTENGRÄBER + BLIND RULER CURSED LAND (Balada bar, Praha) – FB event

mIZZY: Funeral martial industrial a nový Grashův sólový projekt.

pátek 4. září

VYŠEHRAD + INSTINCT PRIMAL + BLIND RULER CURSED LAND + TOTENGRÄBER (Pod Hodinama, Kolín) – FB event

mIZZY: Kdyby někdo nezvládal čtvrteční koncert, může dát v pátek repete, akorát třeba dojet do Kolína, kde bude mít jako bonus další dva noise/ambient/industrial projekty.

sobota 5. září

KLANGSCHATTEN: BIRGIT ULHER & PETR VRBA + GEORGE CREMASCHI (Dům U Kamenného zvonu, Praha) – FB event

AddSatan: Improvizace, rozšířené techniky, škrcení trumpet, elektronika. Cremaschi uvede premiéru své nové skladby pro sólový kontrabas. A odehraje se to ve známém gotickém domě u Staromáku.

JSt: Ulher vypadá jako vynikající elektroakustická trumpetistka/skladatelka/improvizátorka, samozřejmě se starým známým Petrem Vrbou. Tohle by mohlo být super.

ROCK CHODOV (Oáza, Chodov) – FB event

mIZZY: Multižánrová akce, kde jsou jako headliner Cocotte Minute a na závěr zahraje Brauncholda.

CULT OF FIRE + MALOKARPATAN (Akropolis, Praha) – FB event

mIZZY: Přeložený termín koncertu, který se měl konat už na jaře.

bizzaro: Jako... po kurva dlouhý době se něco děje a von si dprdl Vaňous naplánuje svatbu, pyčus. Ačkoli Cult ňák neposlouchám, měl jsem v plánu na koncik jít, takže teď nastává složitý plánování, jak to obé na vzdálenost dvouset kiláků stihnout.

čtvrtek 10. září

WWW (Varšava, Praha) – FB event

mIZZY: WWW hrají ve Varšavě nějak často, asi se jim zde zalíbilo, jedná se zde už o třetí letošní koncert.

COVID CAN EAT SHIT FEST (Altenburg 1964, Praha) – FB event

mIZZY: Sešlost pár fajn kapel na lodi. Zahrají Manon meurt, Orient, sinks, Bolehlav a Hellwana.

pátek 11. až neděle 13. září

SOULBÖNDING TRIP 2020 (Soulkostel, Vernéřovice, Broumovsko) – FB event

mIZZY: Minulý měsíc byla Kalvárie, v září bude nejzajímavější akcí Soulbönding Trip, který pořádají BBT s Bön. Kromě místa tu je ale dost zajímavý i line-up kapel. Headlinerem jsou Der Blutharsch, dále zahrají také Tengri, Instinct Primal, a hlavně tam budou s novým albem Voluptas.

AddSatan: Do Soulkostela jsem se chtěl podívat už několikrát, ale nikdy to nevyšlo, tentokrát ale musím, i kdybych nechtěl. Tak jsem na to “magické” místo zvědavý. Prý budou i craft beery. A psych/krautrock, black metal, noise, drone, ambient atd.

sobota 12. září

KAFEST VOL. 3 (Modrá Vopice, Praha) – FB event

DR: Fesťáček, který potěší milovníky tupa-tupa temp. Thrash z českých luhů a hájů na všechny způsoby. GÖTTERDÄMMERUNG, LAHAR, UNITED CORPSES, NAHUM, MAISTER KAT, LAID TO VASTE, BAJONET, EXORCIZPHOBIA, KAAR, RADIATION

bizzaro: Thrashová metelice s našim topem topů lineupem.

VADER + MASS WORSHIP (Nová Chmelnice, Praha) – FB event

bizzaro: Chápete to? V září snad jediný dva pořádný metaly v Praze, a ony se musí krýt! No jebat tohle, takže asi se bude na skútru přejíždět. A kdo by to nestíhal, nebo se mu nechtělo, nebo to bylo daleko, může na Vader ještě do Brna, Bratislavy a Košic.

středa 16. září

ANTEZ + PETR VÁLEK (Divadlo 29, Pardubice) – FB event

JSt: Dvě vystoupení dvou zvukových/hudebních kutilů. Válek bude víc punk, šílenství a čirá hravost, Francouz Antez víc precizní, dotažené zkoumání akustických možností.

čtvrtek 17. září

DAVE PHILLIPS + BNSU + TALK = TROUBLE + NBDY + SÄKKIKANGAS + USNU? (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Dave Phillips je bývalý basák Fear of God - jedné z prvních noisegrind kapel. Už od konce 80 let. ale sólově, nebo v kolaboracích produkuje experimentální noise / industrial / drone / musique concrète / field recordings / dark ambient – v různém poměru. Jeho letošní deska Post Homo Sapiensna jaře celkem bavila. A s ním zahlučí i několik tuzemských projektů.

pátek 18. až sobota 19. září

HLUKOVÆ MYSTERIA (Fiducia, Ostrava) – FB event

JSt: Doba (relativně) přeje bombastickým undergroundovým pokusům, a tak se jednoho zhostí i Martin Režný v Ostravě. Dva dny hluku, experimentů, improvizace, elektroakustiky, současné vážné hudby a kdo ví čeho ještě – bude to divočina, ale sestava vypadá solidně.

sobota 19. září

BUGRFEST VOL. VIII (KD, Stará Ves u Rýmařova) – FB event

mIZZY: Po původně zrušeném termínu z karanténní doby se letošní Bugrfest přesunul na září. Vystoupí zde třeba Depresy, Big Boss, Carnal Diafragma, Six Degrees of Separation a Diligence.

středa 23. září

ORCHESTR BERG - VYPRAVĚČI (Divadlo Archa, Praha) – FB event

AddSatan: Hudba inspirovaná lidskou řečí. Heiner Goebbels – La Jalousie, Franck Bedrossian – Le lieu et la formule, Brigitta Muntendorf – Sweetheart, Goodbye! Michal Nejtek – your heart stops… you continue writing.

pátek 25. září

DAVID ROTHENBERG (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: (Bas)klarinetista experimentující se zpěvem ptáků, velryb a zvuky přírody.

JSt: Jazzový klarinetista, který se věnuje hraní se zvířaty od slavíků po keporkaky. Co jsem se letmo díval, mohlo by to být skutečně zajímavé, nikoli jen laciná exotika.

MALLEPHYR + DEPTHS ABOVE (Rockberry, Praha) - FB event

bizzaro: V malý nuselský špeluňce akce, kde se asi sejde většina z nás!


Přispěj do diskuze

30. 9. Premiéry nových kompozic pro sóla, elektroniku a 3D ambisonický zvuk následované společnou zvukovou performancí - v Anežském klášteře od Michala Rataje, Jana Trojana a Slavomíra Hořínka.
Violoncello, bajan (zvláštní druh akordeonu), pozoun, zpěv, live electronics.
www.facebook.com/events/781040035771280/

Jan Garbarek Group přesunutý na 11. 4. 2021

předevčírem orchestr BERG, tentokrát jsem šel úplně naslepo a zvláště skladby od F. Bedrossiana a B. Muntendorf hodně dobrý a zajímavý. Le lieu... od Bedrossiana mi zpočátku trochu připomnělo i Awakening of Jacob od Pendereckiho, ale zbytek skladby jinej, zajímavě rozbitej, "okvltní" šeptání/zaklínání, mj. asi poprvý jsem viděl/slyšel orchestr glissanda sborově pískat ústy. A skvělej basklarinet. Sweetheart... od M. extrémně atonální, do toho hodně charismatická recitace/zpěv Annabelle Plum v němčině, v pár místech mi připomněla i D. Galás. Skladby od Nejtka a Goebbelse (vzal jsem si kvůli němu hnědou košili :) ) taky dobrý, G. teda místy dost "filmovej" a nějaký umělý klávesy, ale jo, taky dobrý.

včera jsem konečně poprvý viděl legendární ("" ?) Zabloudil(a) a teda poměrně slušná vyjetost, částečně taneční, částečně free improv. noise(/kraut?) rock, šílenej vokál zpěvačky mě bavil i místy trošku iritoval zároveň, (asi relativně novej?) bubeník tam jede rychtu i rozbitý rytmy přes elektro-bicí/pady, příjemný překvapení.

Mallephyr + Dephts Above taky zrušeno.

Radian a David Rothenberg zrušený/přesunutý

ve čtvrtek (24.) Zabloudil(a), Surfin' Bazooka, Aural/Audio v Balada Baru
free noise impro/chaos avantgarde/krautrock, heavy electronics/noise/industrial, avantgarde bazooka jazz
www.facebook.com/events/632726207638785/

včera USNU? v Punctum hodně zábavnej a energickej set, harsh noise s mj. využitím stolního mini-fotbálku (napojenýho na distortion aj. efekty) a nějaký (slovenský?) flétny - v hitovce "Čo ti jebe?" ... tou radostí z hluku, vřískáním atd. mi to připomínalo mj. Napalmed.
BNSU - natriggerovaný - zboostrovaný/zdistorzovaný bicí, každej úder vyvolával krátkou harsh noise vlnu + vokál Kazehita Sekiho, který v tom někdy trochu zanikal, ale místy slušnej vokální exorcismus :) ... vlastně takovej free jazz noise grind bez kytar, který tam ale ani nechyběly
Säkkikangas - zpočátku celkem zajímavě rytmický noise/ambient (?), pobavil i vyjetej popěvek o osamělých lidech, druhá, klidnější druhá půlka už mě bavila míň, ale jako fajn
Dave Phillips nedorazil, ale i tak kvalitní večírek.

jak hned trká, bizz-hnis-star, no taky jsme to překládali z jinýho termínu :(

15. 9. a 17. 9. Hledání synagogy - site-specific skladba Matouše Hejla - Sng09/20, light design Jaro Repka v synagoze na Palmovce - basklarinet, housle, violoncello, kontrabas, 2x bicí, ruchový chór
www.facebook.com/events/359387175078344/

29. 9. Madebythefire a Snackthief v Underdogs
www.facebook.com/events/616955435849727/

aktuálně

diskuze