WINTER ASSAULT TOUR 2008 > Napalm Death, Ingrowing, Uprise, Thema 11

report

Obscure Promotion si pro fanoušky big beatu hrubšího zrna připravili bombónek v podobě československého turné top stálice světové death/grind scény. Píšu o zimním útoku provedeném zrajícími klasiky žánru - Napalm Death a (ačkoliv to tak nemusí působit ve srovnání s velkobrity) harcovníky české scény Ingrowing, Uprise (služebně nejmladší spolek, ale muzikanti páprdové pódií jsou ;), Thema 11 aka jejich supportem z Čech pro řádění v městě pana z Perníčku, Perníkově samotném.
Pokud někdo vyčkával (jako trubka autor článku) a lístek si nesehnal v předprodeji nebo formou rezervace, měl prostě smůlu. Enormní zájem o koncerty jen potvrdil, jaké jméno Napalm Death v československých luzích a hájích mají. Vyprodáno!
Pardubice nás vítají zamračenou klenbou oblohy. Krátká zastávka s teplým masíčkem a studeným pivíčkem do žaludku a se svou sličnou doprovoditelkou – Brutusáčkem – vyrážíme směr Žlutý Pes. Krátká zastávečka v pizzerii u univerzity a tlačenice začíná. Ona tak doopravdy tlačenice nezačíná, neb pořadatelé chytře uzpůsobili počet lístků kapacitě klubu a tak vždy bylo místa dostatek.
Předskakování ve Východních Čechách se ujali královehradečtí THEMA

report_422_px2

11. Měl jsem tu čest je slyšet naposledy ještě snad v minulé dekádě. Tenkrát v Mecce v Novém Bydžově mi až tolik nesedli. O to více mě příjemně překvapili a dobře naladili pro celý zbývající večer. Povedený mix emo-coru s prvky (snad) až monotónního drone na dva ječivokály živě klape. Těžké hutné tóny dopadaly do lidí, aby je nahlodaly – posléze psychotické vokály rozehrály emoce a ve chvíli, kdy ve Vás pocity plápolají jako slabounký plamének Vás Thema 11 prostě monotónně sfoukne.. Kapela vládla (i díky dobrému zvuku), jen bohužel nenašla pochopení u zastydlejší části publika. Škoda šlapala pěkně!
V přestávce nás zvukař obdařil notnou dávkou speedu. To bylo žrádlo! Abych uvedl na správnou míru a předešel fámám…speedmetalu :( Huh!
Po krátkém trápení už se k pódiu hrnuly existence různorodé ve větší míře. Na řadě totiž byli budějovičtí INGROWING. Ačkoliv jsem je koncertně potkal již před delší dobou, u této kapely člověk vždy ví, co čekat. Kvalitní set našlápnutého death/grindu se všemi duhy i neduhy jaké jeho zákoutí mohou skrývat. Těch duh nebo duhů je tam samozřejmě více, mám–li však pravdu říci, jazýček na vestě jsem z kluků nikdy neměl..:) Přitom to Vlakinovcům na pódiu sekne! Repertoár Ingrowing za ta léta letoucí letící už je dostatečně široký, aby byl koncertně různorodý a nenudil. Podporuje se hlavně nový materiál z Cloned and Enforced, ale samozřejmě nechyběly ani melodie z CD SunRape a starší flákoty. Čitelnosti bránila zhoršená kvalita zvuku, pro lidi znalé jihočeských mlátiček však evidentně nebyla překážkou bujaré zábavy. Kotel se pooooommmaaaalliiiiinnnn-k-k-u-u--u--u zahříval a vysílal náznaky jaké peklo nás ještě čeká a nemine..
A neminulo! O pauze jsme sjeli další speed!
Z drogové..ehm…speedmetalové kocoviny se nás jali léčiti dochtoři z Ukrajiny nebo odkud UPRISE (čti „U Prase“ :). Ze skvadry azůry dnešního večera Napalm Death nejpodobnější. Že Vám borci jsou povědomí?? Kapela se zformovala z ruin ničeho menšího než Exhale (Honza), Ahumada Granuja (Milan, Jurgen) a Contrasticu (Puti). Jména (mám na mysli osobnosti) zasmrádající vyvoněnou kvalitkou. Připadá mi, že ještě stále trochu hledají svou tvář, otázka je, zda si člověk jen nostalgicky nespojuje figury ze stage s už mrtvými srdcovkami. Puti to rval(řval) do lidí s nezaměnitelnou osobitostí, když kolem prošli vlastně nestárnoucí staříci z ND. Nějak už jsem posléze ztratil koncentraci a pokukoval po nich na balkónek s výhledem k pódiu. Zamrzelo, že pár násosek v popředí začalo pokřikovat, ať už Uprise skončí. Nejen, že si svůj čas zasloužili, ale od člověka, který přijede na Napalm Death a jejich vystoupení nakonec prospí spánkem opilců je to zbytečné volání do větru..
Uprise pominuli, speed pominul, intro pominulo a spouta lidí v sále skoro taky! Před námi se za ovací objevili průkopníci grindu, samotní NAPALM DEATH! Věkový průměr těsně pod čtyřicet, fotrovitá vizáž, ale na prknech nezaměnitelně živí a uhrančiví. V kotli bylo v tu ránu husto jak v jogurtech Yoplait. I jahůdky byly! Jedna za druhou a že jich Birminghamští mají! Nechal jsem se strhnout davem a i přes značné nachlazení jsem byl vnitřně nucen kotlit. Zvuk se zničeho nic (samozřejmě díky pánům zvukařům) vyčistil a tak mohly krystalizovat lahůdky z více než pětadvacetileté historie kapely. Barney si čas od času klepal mikrofonem na čelo, abychom pochopili, co že se nám má dostat do mozku. Do kotle padal jeden skokan za druhým a riffy se zarývaly do morku kostí. Nic nevadilo, že jsem schytal direkt stokilového fandy Fandy – kotel je kotel a tady platí jiné zákony.. Napalmové umějí o svých kvalitách přesvědčovat! Skladby jsou chytře vystavěné, mají potřebný živý drive ať už jsou z éry grindcoreové (Scum), deathové (Harmony Corruption), hardcoreové (Inside the Torn Apart) nebo té poslední, která vše umně shrnuje (The Code is Red..). Když k tomu navíc přičtu usměvavé laskavé obličeje (teda kromě Shana Emburyho – ten vůbec laskavý

report_422_px1

a usměvavý není a já se ho bojím :) a vstřícný vztah k fanouškům – Napalm Death rulez! Vyskandovali jsme si i nějaké sociálně politické ekologické přídavky a pak jen spokojeně vrněli, když vše skončilo. Barney ještě vedle nás v propoceném civilním tričku poskytoval rozhovor pro streamTV a pak se fotil s fanoušky (že Brutusáčku? :).
Poděkovali jsme klukům z Obscure a všem zúčastněným, které jsme potkali, za akci a vyrazili na noční vlak.
Co bych dodal? Pokud všechny koncerty krátkého federativního turné budou takhle povedené, pánové, smekám. Že se dramaturgickým složením nikdy nezavděčíte všem úplně pomíjím, celé turné doprovázejí kvalitní spolky a halekající primitiv se pokaždé najde.. Zvuk by v Čechách mohl být vždy lepší. Skončím přáním, aby se takovéto akce v našich končinách konaly s čím dál kratší frekvencí. ND 4ever!

Vložit komentář

stanan - 24.01.08 15:34:10
fotky z pardubic jsou na http://stanan.rajce.net
brutusacek - 22.01.08 08:14:22
ee ? :) jako že jsem si kvitoval do rytmu ne? :)
lemmy - 22.01.08 00:48:59
brut: čím si poklepáváš hlavu?

Zkus tohle