WALTARI, REMEMBER TWILIGHT, ANHEAD

report

Trhejte si vlasy (popřípadě ochlupení na jiných místech :o) VY, kteří jste z lenosti či jiných trestuhodných důvodů nenavštívili tento sobotní koncert. Přišli jste totiž o hodně, ale popořadě.
Jako první to na nás v 19h vybalili pražští Anhead. Kapela sama označuje svůj styl jako „ortodoxní pop“ a nezbývá než jí dát za pravdu. Zpěvák oblečený jako kašpárek poskakoval po pódiu sem a tam, až to chvilkama vypadalo, že skočí i mezi lidi (neskočil). Anhead se chopili své šance s potřebným nasazením a jako support zvládli svou úlohu na výbornou a většina přihlížejících je odměnila zaslouženým potleskem (i když, jak poznamenal můj kamarád a spoluhráč Andy – hrají to tak různě). Při coververzi Waltari, Far Away, bylo zajímavé sledovat, jak Jariot (kytara, Waltari) stojí na kraji pódia a s úsměvem poslouchá. Nutno podotknout, že za5azení cover verze povolil samotný management Waltari.
Krátká přestavba a máme tu německé Remember Twilight. Kapela v kapánek netradičním složení: kytara, basa, bicí, housle a hoboj, nám předvedla vskutku zajímavý poslech, obzvlášť kytarista, který vypadal jako Honzík z Honzíkových cest, si zřejmě po cestě na jeviště zapomněl naladit svůj nástroj, protože jinak si nedokážu vysvětlit ty „bohulibé tóny“, které se na nás valily v prvních třech skladbách. Hobojista se tuším taky ocitl na pódiu omylem, snad jen pařící basák a sympatická houslistka zachraňovali situaci. Nicméně, dle ohlasu publika, slavili tito němci nemalý úspěch. Abych nezapomněl – Remember Twilight hrají hudbu, ne nepodobnou svým známějším krajanům Subway To Sally nebo In Extremo (jen orientačně), samozřejmě s německými texty (opět tu máme Andyho názor na věc – Jsou to všechno balíci, kromě houslistky :o)), takže asi tak.
Krátkou pauzu jsem vyplnil čekáním u dveří, na kterých byl nápis Nevstupovat, či tak nějak. Ne, že by mě to zrovna bavilo, ale i přes tuhle cedulku do oněch dveří někdo vstoupit musel, protože mi přivřel kus bundy a já jen doufal, že se objeví další člověk s klíči, který by porušil tenhle zákaz (?) a můj kus oblečení vysvobodil (stalo se tak o pár minut později).
Datum 17.04.2004 a čas zhruba od 20:30 do 22h si zapamatuji na celý život a myslím, že nejen já. Viděl jsem Waltari zhruba 8krát na různých místech v různých letech, ale tenhle koncert byl suveréně nejlepší. Ať již skvěle vybraným playlistem, nasazením (fakt je ale ten, že Waltari mají vždycky 100% nasazení) nebo výborným zvukem. Kartsy se hned na začátku omluvil, že v našich luzích a hájích není pořád k dostání jejich novinka Rare Species (digipack na koncertě k dostání za skvělých 450,- Kč!!!!) a upozornil všechny přihlížející, že si tedy uděláme menší výlet do minulosti – jakýsi special evening with old tracks, což byl geniální nápad s obrovskou odezvou u publika. Zazněly skladby ze všech studiovek (viz playlist – poznamenal bych, že těžce vypocený – můj malinkatý papírek vypadá věru zajímavě :o))) a jako první přídavek Kartsym na klavír odehraný a sólo odzpívaný cover Radio GaGa od Queen – úžasné!!!!! Rudovlasý frontman pak zůstal za klávesy ještě v následující Lust of Life, přičemž baskytaru zase na oplátku zapůjčil klávesákovi. Nový bubeník Mika se od minulého Czech Tour o hodně zlepšil a myslím, že teď je plně dostačující a vyhovující náhrada za Janneho. Snad největší ohlas sklidila už (!!!) deset let stará (Your) Nature is Wild, kterou Waltari hráli naposledy na tour k desce So Fine, ze které tahle skladba pochází. Jedinečný a vynikající zážitek, který umocnily ještě poslední přídavky – jak jinak – So Fine a cover No Limit/Symphony of Destruction. Vcelku slušně zaplněný Palác Akropolis vůbec nezklamal a vytvořil v tento nezapomenutelný večer báječnou atmosféru, za což jistě patří všem fans velká pochvala!
Nemám víc co dodat – kdo nebyl – velmi prohloupil a ať se stydí a zaleze někam do kouta. Mno, i když, ještě to může napravit 10/07 na open-air Vostrov, kde Waltari vystoupí.

Playlist Waltari v pořadí v jakém skladby hráli:
One Day
Broken Bizarre
Dreamworld
Feel!
Life Without Love
Stage
Atom Angel
Help
Fools Gold
Vogue
Far Away
Atmosphere
A Forest
Radio GaGa
Lust of Life
(Your) Nature is Wild
Back to the Bottom
So Fine
No Limit / Symphony of Destruction

Vložit komentář

marTh-us - 20.04.04 12:09:06
Hurááá, už je to opraveno.Thx!:o)-m-
marTh-us - 20.04.04 00:26:19
Tak podle našich "skvělých" obchodů, je to pořád SKVĚLÁ cena!!!Ok?:o) Jinak oprava a omluva - samozřejmě - místo One Love patří One day - chybička se vloudila - poděkování za upozornění patří Dášence.:o)
Thorn - 19.04.04 22:39:09
450 Kc je "skvela" cena? Podla mna to je tak nanajvys normalne :-) Gathering na koncerte predavali za 300.
Thorn - 19.04.04 22:12:54
450 Kc je "skvela" cena? Podla mna to je tak nanajvys normalne :-) Gathering na koncerte predavali za 300.

Zkus tohle