VOIVOD lives!

Článek

Sedím ve svém pokoji, odpočívám. Měl jsem jít na párty s kamarádem, ale sranda se mnou ten večer být neměla. V tu chvíli mi přišla SMS od redakčního kolegy LOOMISE, že jeden z mých až dětsky zbožňovaných hrdinů již není mezi námi. IRONGANG a VOIVODFAMILY zachvátil smutek a CYBERMETALOVÁ říše nukleárního vampíra VOIVODA se vydala na svou poslední pouť. Ve věku nedožitých čtyřicátýchšestých narozenin opustil tuto říši největší pilíř, nenahraditelný kytarista Denis "Piggy" D'Amour. Paradoxně se největším nepřítelem kapely nestala jedna z vymyšlených postaviček, kterých měli volnomyšlenkářští QUEBEČANI ve svých nahrávkách více než dost. Nepřítelem no. 1 byla obyčejná rakovina tlustého střeva.
Můj pokoj byl infikován mrakem smutku a obří replikátor vyráběl mlhu žalu. Toho dne již nebylo čemu se smát. Kondolence přicházely od metalového batalionu KANADY - od KATAKLYSM přes GORGUTS. Ve své podstatě se dá říct, že tato citelná ztráta zasáhla hudební scénu od SOUNDGARDEN, SAVATAGE přes OPETH, ENTOMBED, NEUROSIS, GORGUTS až třeba po MAYHEM. DENIS byl kombinací guitar hera, punkera, thrashera a hlavně sám sebe... PIGGY BYL, JE A BUDE FENOMÉN!!!

VOIVOD nebyla nikdy kapela jedné desky. Ve své podstatě se dá říct, že, až na prazačátku, se jedna deska od druhé velmi lišila. Lidé věcí znalí VOIVOD nejpozději od KILLING TECHNOLOGY (1987) po par sekundách VOIVOD bez problémů identifikovali právě díky hře dobrácky vyhlížejícího tlouštíka. Pokud se budete zaobírat o celou diskografii VOIVOD, naleznete v ní na začátku vstoupence v podobě WAR AND PAIN (1984) a RRROOOAAARR (1986), následovaných mezičlánkovou KILLING TECHNOLOGY (1987). Disharmonicky brutální trashpunkové dílo s reakcí na REAGANOVU jadernou politiku i vivisekci. To byl VOIVOD 1987 a o rok později se mělo jít dál a to mnohem.
DIMENSION HATROSS (1988), tato deska je právem považována ze veliký milník metalové hudby. Rytmicky zvrácený, spíše střednětempý thrashmetal. Punkově zabarvený hlas, naprosto cílený textový koncept, neuvěřitelná práce basové kytary. Jeden člen jako by tomu dával punc. PIGGY zněl jako FRIPP přehnaný přes TERMINÁTORA. Chlad totální. Tolik lidí, kolik dostalo po poslechu VOIVOD do 30 sekund nervový kolaps a depku, by jim mohli závidět snad i NEUROSIS.
NOTHINGFACE (1989) je mladší a zvukově jemnější sestřičkou DIMENSION, ale v mnoha aspektech snad ještě dokonalejší, prapodivně veselá, náladově rozmanitá a navíc obsahující skvělou coververzi PINK FLOYD ASTRONOMY DOMINE (z období pošuka SYDA). Jeden z vrcholů VOIVOD byl jednoznačně na světě a na turné po USA jim předskakovali mladíci od SOUNDGARDEN.
Posléze přišel pro fans asi dost chladný šok ANGEL RAT (1991). ANGEL RAT je zvláštní deska. Ve své podstatě velmi příjemné rockové písničky s příchutí jak punku, tak art rocku. Ovšem s jistým poznávacím prvkem. PIGGYM, jak jinak. ANDĚL KRYSA se stal labutí písní pro baskytaristu JEANA YVESE "BLACKYHO" THIRIAULTA.
O dva roky později kapela přispěchala s OUTER LIMITS. Krajní meze vedené v metru spíše ART ROCKOVÉM a navíc s 3D obalem. VOIVOD jasně naznačili, že si hodlají dělat, co uznají za vhodné, viz NILE SONG od ROGERA WATTERSE či 17 minut trvající mastodont JACK LUMINOUS.
Šok pro skalní fanoušky byl ve chvíli, kdy kapelu opouští pěvec a textař SNAKE (textový koncept byl z velké části věcí vrchního grafika a bubeníka kapely MICHELA "AWAY" LANGEVINA). Kapela oznamuje nástupce na postu jak baskytaristy, tak pěvce. Stal se jím Eric Forrest z cover kapely LIQUID INDIANS. Rok 95 byl mimořádně vydařený pro mnoho kapel. Přelomová díla vydali DEATH, FEAR FACTORY, MORBID ANGEL, SUFFOCATION a mnozí další. Jak se asi tak mohli zachovat VOIVOD?
Přispěchali s velmi moderní deskou plnou neotřelých nápadů a navíc se dá označit asi za nejextrémnější počin kapely. Jmenuje se NEGATRON (1995) a je jím jasně řečeno, kdo u zrodu roubování možného na nemožné stál jako jeden z prvních. Kapela slavila úspěchy na podiích a dokonce měli fanoušci možnost je vidět v obrozené sestavě tady v České republice. Výsledek ankety cca patnácti muzikantů, kteří hráli tou dobou na DYNAMO OPEN AIR, se v 90% odvíjela v odpovědi VOIVOD. O jakou šlo otázku? No přeci: „Jaká kapela se Vám nejvíce líbila?“
Nukleární vampír VOIVOD však rozhodně nespal a chystal se zaútočit na Vaši nervovou soustavu velmi neveselým způsobem. Výprava na jeden z měsíců MARSU, PHOBOS (1997) - druhý je DEMOS - se odvíjela v pomalejším, ale o to v náladou rozmanitějším duchu. Jako bonus je možné zaslechnout skladbu zkomponovanou s Jasonem Newstedem (tou dobou stále Metallica) M-BODY a výtečný cover KING CRIMSON 21ST SCHIZOID MAN.
VOIVOD vesele vyhrávali a jezdili po světě až do léta roku 1998, kdy se kapela s dodávkou zřícenou do propasti podívala do tváře Zubaté. Nejvíce to tenkrát odnesl ERIC FORREST. Kapela byla nucena pauzírovat. Toho roku byl VOIVODFAN potěšen alespoň živáčkem VOIVOD LIVES a okolo kapely nastalo na nějaký čas ticho. Četné zásahy doktorů na frontmanovi uvedli vampíra opět na koncertní pódia. Dle mého extrémně potupný byl pro VOIVOD v Čechách jejich poslední koncert. Předskakovat symfometalové tancovačce THERION bych rozhodně jako potupu viděl. Tehdy se psal rok 2000 a od té doby se zde bohužel na věčnost CYBERMATALOVÁ mašina již neukázala.
Tento rok se nesl ve znamení desky zajímacích věcí pod jménem KRONIK (2000) - obsahuje remixy, nevydané skladby z období NEGATRON a živé kousky. Další neveselá zpráva proběhla ve chvíli, kdy VOIVOD měl být odeslán na odpočinek létapáně 2001 z důvodu rozkmotření s ERICEM. Netrvalo však dlouho a pro fans starší tvorby přišla skvělá zpráva o návratu původního pěvce - ztracený syn SNAKE se přeci jen vrátil pro nejširší metalovou veřejnost, která spíše VOIVOD ignorovala, ale asi nejvíce překvapilo obsazení postu baskytarového. Čerstvý ex-člen obřího tělesa METALLICA JASON NEWSTED s nadšením zalepil uvolněný post hráče tlustých strun.
Výsledkem snažení VOIVODÍHO obrození byla deska VOIVOD, původně avizovaná jako MULTIVERSE. Psal se rok 2003 a já běhal po krámech jak malé dítě, prodejci na mě už ode dveří koukali a opakovali osvědčené “nemáme“. Až jsem takhle v červenci 2003 vedl milostnou výpravu do anglického vidlákova TUNBRIDGE WELLS. Při prolézání posledního z music shopů koukám a pod písmenkem V se na mě ksichtí mimozemská lebka červeně vyvedená na černém pozadí. Co čert nechtěl, cena 18 liber! Cože? Počkat, ale tohle je VOIVOD. No už jsem šel k pokladně a cenu v tu chvíli neřešil.
Deska mně chvilinku trvala na naposlouchání, ale po čtvrtém poslechu jsem si vesele prozpěvoval. Těšil jsem se, kterak kapela dorazí na vysněný koncert do České republiky. Fakt je ten, že jsem se nedočkal, ale jako dostal jsem nádhernou vzpomínkovou edici WAR AND PAIN (2004) a sledoval jsem zprávy, jak jde PIGGYMU skládaní od ruky.
Na jaře 2005 měl DENIS připravených snad 25 kompozic. Já se jen těšil, jak si ještě ten rok pochutnám na nové porcičce VOIVODÍCH pecek, ale během srpna vplula do éteru znepokojivá zpráva. Sice, že Denis "Piggy" D'Amour bojuje s rakovinou. Byl jsem neuvěřitelně klidný. Říkal jsem si, že onen nukleární vampír podrží nad géniem ochranou ruku a dočkám se vysněného koncertu a dalšího materiálu.
Zdrcující zpráva dorazila 27/08/2005. Stroze „PIGGY zemřel“, stálo v oné zprávě. Díky mému patologickému vztahu k VOIVOD jsem prezentoval tuto novinku za Marast jako první. Večer byl ve znamení lahve vodky a desek VOIVOD. Smutku, osamění a vnitřní prázdnoty v mé hyperkostce. Věci, co se udály poté, zde zmiňovat nehodlám. Jistě si na ně najdu čas příště.

Víte, je 27/08/2006, 19:37, zapaluji svíčku. Hraje mi NOTHINGFACE a skladba INTO MY HYPERCUBE. Jakoby se vše vracelo. Jsem ve své hyperkostce, ale jsem nalazen o něco pozitivněji. „Yesterday will Come, with Tomorrow's Sun... in Our Hearts. In Our Souls. We Carry On“.

VOIVOD LIVES!!!!!!!!!!

PS: Tento článek, prosím berte jako vzpomínku na jednu z nejúžasnějších kapel metalové historie. Na člověka, který udělal pro moderní metal mnoho. Na člověka, který má na webzinu se zaměřením jako má Marast své neotřesitelné místo. Člověk, který by si zasloužil od nějakého famózního kytaristy skutečně hudební profil.
Denis "Piggy" D'Amour, 24/09/1959 – 26/08/2005.

Vložit komentář

Satan.rap - 17.06.09 01:57:05
jasan tak a ne jinak!
bizz - 15.06.09 14:59:38
tak co Infini? psycho pank/rokenrol ;-)
brutusáček - 04.03.09 19:20:29
voivod na letošním master of rock !
annal - 10.09.08 23:18:16
Password: www.mediaportal.ru
Saint.rap - 10.09.08 16:47:22
hele ja uz si to nepamatuju nepasuje tam www.mediaportal.ru ?
bizz - 10.09.08 16:07:30
bull: to je z toho odkazu na ten koln Voivod? tak zkus "vodovod" :))
Saint.rap - 10.09.08 16:02:35
???
Buffo - 10.09.08 15:33:58
Zdař draci jaké je prosím moc heslo na rozbalení "Voivod"
peca - 01.04.08 14:50:48
ten uz v EU netreba
ICK - 01.04.08 14:46:19
PASS ????
Saint.rap - 10.11.07 13:48:08
no ja to smazim uz po padesaty a mam docela radost, I kdyz Voivod je jen jeden, ale tohle je fakt dobry.
peca - 09.11.07 08:20:50
jo me taky, sel sem po myopii z kanady a objevil myopii z polska, která hraje kanadsky )
Saint.rap - 08.11.07 23:49:42
je diky potesilo a moc. mas u me velke vyznamne plus
peca - 07.11.07 16:48:08
velmi příjemný voivod "klon" http://rapidshare.com/files/53162847/m-ei.rar
baky - 01.10.06 20:31:57
pred katorz.keď to Piggy počuje,tak je určite spokojný.katorz je bomba,chlapci šliapu ako vždy ako hodinky a je to typický voivod,takže sme vteci radi.Ešte raz klobúk dole pred celým Voivod a Piggym,ktorý dal Voivod dušu aj tvár.........1*
killer - 29.08.06 15:02:12
a kjurwaaaaaaa:-(((((((((((((((((((((
killer - 29.08.06 15:00:06
a kjurwaaaaaaa:-(((((((((((((((((((((
Dr - 29.08.06 12:58:49
tak tohle mi nedělejte, pintado neeee
VQ - 29.08.06 09:31:51
z webu napalm death: The band are shocked and saddened by the sudden death of Jesse Pintado this past Sunday. Please expect a statement shortly. Jesse Pintado was a member of Napalm Death from 1989-2004.
bizz - 29.08.06 09:13:50
coze? Pintado? jako proc?
pecorism - 29.08.06 07:56:27
RIP ((
Saint.rap - 29.08.06 00:04:34
Tak, aby tech nekrologu nebylo malo o vikendu odesel za Piggym dalsi vyjimecny kytarista Jesse Pintado. HAIL TERRORIZER. SEE YOU AFTER WOLRLD
ZABAZA - 28.08.06 18:47:55
velice vydařený článek...........ale přes to některý věci zabolí....
VQ - 28.08.06 12:07:39
… ty ju, parádní článek pane S.r! Díky ;-)
Saint.rap - 28.08.06 12:05:10
bizz: jsou to snad jenom skladby Piggyho.
Saint.rap - 28.08.06 12:02:12
Libi a moc. Ten svih v tom tolikk neni, ale to je myslim vcelku logicky. Jasne to vyplyva z clanku. Velmi dobra deska.
bizz - 28.08.06 12:01:48
a jsou tam ty skladby, ktere jeste skladal i Piggy?
pecorism - 28.08.06 11:38:39
ja to mam spolu s outer limits a nothingface tedka za nejlepsi vodovod...paradne řezavy zvuk )
bizz - 28.08.06 09:07:55
prave sem se chtel autora na Katorz zeptat :)) ja z toho znam dva valy a docela ba, takze si to dososnu
pecorism - 28.08.06 08:43:04
velice podařený článek ...btw co rikas na katorz? ja to muzu doooost...
Saint.rap - 28.08.06 00:16:42
jen bych se chtel omluvit ctenarum, pokud nasli v clanku chyby. Bohuzel jsme to museli lepit provizorne psal jsem to natrikrat. Technika proti me. Bizz malem vyrostl, kdyz to musel predelavat. Totalne rozhazena diakritika...atd. Sorry obzvlast u tohohle clnku jsem z toho nestastnej. R.I.P Piggy
  • Zkus tohle