VITAL REMAINS, DECAPITATED, GOREROTTED, REQUIEM, BLOOD RIDE

report

Léto, období vždy tolik oblíbených letních festivalů a dnů plných pohody za asistence kvalitní muziky, je pryč a pomalu se o slovo hlásí podzim, s nímž přichází slušná porce klubových akcí. A o kvalitách kapel, co vystoupily, či teprve mají vystoupit není pochyb. Však posuďte sami – Esoteric, Exhumed, Heaven Shall Burn (jen škoda, že si As I Lay Dying vybrali den volna zrovna na pražský koncert), Mortician, Mortal Decay, Arcturus, Vader, Deicide a takhle bych mohl pokračovat dále. Každopádně nám toho Shindy Prod. nachystali vrchovatě a patří jim velký dík.

report_180_px1

Koncert Vital Remains /px/ a spol. sliboval velký zážitek, a tak, natěšen na pořádný death metal, vyrážím směr Black Pes.
Na místo dorá-žím lehce po 18 hodině a lidi už se začínají pomalu slézat. Hned u vchodu je plakát s rozpisem kapel a já zjišťuji, že původně sedmi členná sestava kapel prořídla jen na pětičlennou, když vypadli Detonation, Dam a Maledictive Pigs. Namísto toho přibývá kapela Blood Ride. Popravdě řečeno, nevím jak by se těch 7 kapel mělo stihnout, jelikož i takhle to bylo dost nabité, ale o tom později.
Celá akce měla vypuknout v 19 hodin, začíná o 15 minut později, což je ještě pohoda. První na řadě jsou Blood Ride ze Švédska. Hráli poměrně průměrný black/death metal, který chvílema měl potenciál zaujmout, ale občas se utápěl v nezajímavých a nudných pasážích. Určitě by tady prospěla větší pestrost ve vokálech. V podstatě celý set zpěvák odeřval v jedné blackové poloze a po dvou skladbách to znělo dost monotónně. Kytary byly docela v pohodě, občas vykouzlily nějakou pěknou, osvěžující melodii. A nejvíc mě zaujali bicí, které zněly opravdu skvěle a dost energicky. Chvílema jsem se lekl, že zpěvák bude předvádět kreace á la Society 1, ale vždy zůstalo jen u náznaků a včas se uklidnil :-). Celkově bych jejich vystoupení označil za průměrné, kde určitě vynikly spíše střednětempé, lehce sekané drtičky.
S Requiem jsem měl tu čest již na Obscenu 2004, kde nejen mě opravdu mile překvapili. Byl jsem zvědav, co předvedou tentokrát, a o zklamání řeč být nemůže. Spíš přesně co jsem čekal. Slušný death metal s dobrými nápady, dobrými instrumentálními výkony a solidním zpěvem. Konečně trošku ožívá i publikum a Requiem jsou určitě spokojeni. Drtili převážně z nové fošny Government Denies Knowledge a po zhruba půlhodince se loučí se spokojeným publikem.
Mimochodem v této chvíle Black Pes moc zaplněně nevypadá, čekal jsem opravdu více lidí, ale ono se to možná dovalí až na Vital.

Angláni Gorerotted /px/ patří k mým oblíbencům a na jejich vystoupení jsem se opravdu třásl. A jízda to byla parádní. Hned od první skladby šílená šleha. V mnohém opak Blood Ride, neuvěřitelně pestrá hudba, která nedá člověku vydechnout. Vzájemně se přeřvávající Goreskin (growl vocals) se zpívajícím basákem, ten měl na starost ječák. Frontman hecuje publikum, jak může, sám lítá po pódiu s velkým elánem a všichni z Gorerotted si tenhle gig neuvěřitelně užívaj. U fanoušků panuje také velká spokojenost a opět kotel o trošku více ožil. Aby také ne, na takhle energií nabitou muziku to snad ani v klidu vydržet nejde. To, co je na deskách, spolehlivě předvedli i naživo a jejich kombinace všeho extrémního vyzněla skvěle. Samotným Gorerotted je úplně jedno, jestli tady použijí prvky deathu, tady grindu, potom zas blacku, nebo HC. Hrají prostě Extreme Metal a mě si definitivně strhli na svou stranu. Přijeli představit novou desku nazvanou A New Dawn for the Dead, ovšem zazněly i starší songy a nejvíc úspěchu nasbírali asi Fuck Your Arse with Broken Glass, či Only Tools and Corpses ze stejnojmenné, naprosto vraždící desky. Úplně nakonec jsem se dočkal i mé oblíbené skladby a asi největšího „hitu“ Zombie Graveyard Rape Bonanza opět z alba OTAC, a tohle byl opravdu pekelný mazec, neustálé změny tempa, pestrost, která ani na vteřinu nepřepustí své místo nudě, údernost a agrese. To byli Gorerotted. A spokojeni odchází jak fans, tak i kapela. Všichni si to náramně užili.
Na pódiu nastupují Poláci Decapitated /px/ a hrnou do lidí death metal evropské-ho

report_180_px3

střihu, žadné US manýry, spíše přímočará, úderná, ale přesto nenudící bruta-litka. Hudba ideální na živé vystoupení v klubu, navíc měli perfektní zvuk a tak vyniklo přesně to, co mělo. O tom, že to nejsou žádní hudební nováčci není sporu, své nástroje zvládali s velkým přehledem. Také za sebou mají tři dlouhohrající desky a dva z členů (konkrétně kytarista Vogg a basák Martin) působí (teda vzhledem k nečinnosti spíše působili) v avantgardně metalové kapele Lux Occulta. Podtrženo sečteno, velice slušné vystoupení, které nemohlo nechat chladným žádného fanouška death metalu.
Chvilku po 22 hodině se odebírají z pódia a já si říkám, že bude teď docela dost času (jelikož Vital měli končit podle rozpisu ve 23:45) a tak se jdu ven provětrat a následně zahrát nějaký ten match ve fotbálku, škoda jen, že v době, kdy vhazuji první míček, rozeznívají se, mě dobře známé, tóny intra z poslední desky Dechristianize (jinak tato úchvatně majestátná vážná hudba pochází z dílny Carmina Burana), a to je pro mne znamení, že hold fotbálek musí počkat :-).
Dnes poprvé (konečně) je před pódiem pořádně zaplněno, i když zas tak horké to nebylo, když vzpomenu třeba na Hate Eternal. Po doznění působivého intra začíná pravé peklo v podobě skladby Dechristianize, která má neuvěřitelnou sílu. V tuto chvíli se pohybuji spíše na kraji klubu, kde se zvuk nepříjemně sléval do jedné velké koule, tak se přemisťuji doprostřed, kde je vše podstatně lepší. A už si naplno vychutnávám pravou a nefalšovanou destrukci. Po úvodním naprosto ničivém prasopalu se skladba přenese do hymnické, valivé apokalypsy nadnášené nádhernými kytarami, a na tomhle fakt ujíždím, neuvěřitelně žalostně a beznadějně zní tyto až heavy melodie, tlačeny dopředu náporem bicích a umocněny naprosto ničivým vokálem. Záhuba jak má být. Měl jsem docela obavy, jak to bude celé bez Glena znít, přeci jen takový hrdelní projev nemá kde kdo. Naštěstí mé obavy byly smeteny hned úvodním songem. Nový vokalista ze sebe tahal o nic méně ničivé a destruktivní zvuky, než jeho slavnější kolega. Vzhledem k jeho postavě se není co divit, potkat takového člověka v noci v parku, tak nevím… To samé se dá říci o kytaristovi, který byl stylově navlečen do ohromného koženého krunýře. Jejich vzhled naprosto korespondoval s hudbou. Vital Remains /px/ ani na chvilku neuhli z

report_180_px4

dané trasy a pořád do nás hrnuli tu neuvěřitelně drtivou hudební destrukci. Zně-la jedna ničivá pecka za dru-hou, vyzdvihl bych ještě například Savior to None Failure for All. Žel, kaž-dou skladbou se klub víc a víc vyprazdňo-val (nejdřív asi z důvodu posledního autobusu), a potom i ten zbytek odešel (na poslední vlak), takže Vital Remains dohrávali opravdu pro pár lidí, ovšem nějaké známky zkažené nálady, či nechuti jsem opravdu nezpozoroval, naopak užívali si to stejně, jako když bylo plno. Sympatický, nenafoukaný přístup. Ke konci zaznívá cover od Vader v podobě skladby Carnal. Ještě se přidává jedna skladba a po zhruba hodinu a půl dlouhém vystoupení se Vital Remains loučí a spokojeně odchází i poslední návštěvníci.
Akce určitě povedená, škoda jen těch lidí, celkově pod mé očekávání, a ke konci už tam zbylo snad 20 lidí (já vím, mě se to kecá, když bydlím kousek za Klánovicemi). Vital Remains předvedli neuvěřitelnou show, a spolu s Krisiun nejničivější a nejlepší DEATH METALOVÝ koncert, co jsem za poslední dobu měl možnost vidět.

by mART_in

Vložit komentář

Satan.rap - 25.02.09 17:39:50
ne toje puvodni pevec VR Jeff Gruslin
ANNAL - 25.02.09 15:11:13
jE TOHLE TEN CO ZPIVAL S VITAL rEMAINS? http://i20.photobucket.com/albums/b225/jeffg666/JEFFOFGR.jpg
Strap - 10.09.05 01:51:43
JJ pevec Vital Remains. Na Karla serem to bylo jen mrnavy rejpnuti
devil_may_care - 10.09.05 00:32:05
Zdravim te strape! ted jsem si uvedomil, ze jsem reagoval na vec, kterou jsem mozna uplne nepochopil, tak abych vse srovnal:) - nevim, presne koho si myslel tim "vybornym" zpevakem, ale ja mel na mysli vital remains( na malou chvili jsem se lekl, ze si myslel zpevaka z blood ride:) jinak, ze myslis carla z carminy me take napdalo, ale opravdu netusim proc by me hnal? jestli jen kvuli zpusobu jak jsem se vyjadril:) jinak jestli v brzke dobe budes reagovat, odpovim az po vikendu, jsem jinak mimo net. mej se fajn.
Strap - 09.09.05 17:45:36
Bohuzel nevim snad to neni jen takovy hovado co odtahli do mrtvyho tahu jsem z nej mel docela mindrak hehe,,clovece Yeoung se jaksi Evrope vyhyba. Jinak ta narazka byla na Carminu Buranu. Dilna Karla Orffa hehe..Jinak bubeniík je z kapely Vornagar http://www.vornagar.com/
devil_may_care - 09.09.05 17:35:25
Strape: teda ne mam kapelu, ale jestli ma kapelu:))
devil_may_care - 09.09.05 17:34:03
Co jsem slysel, tak si prej docela dost zucastnenych tohoto turne oddechlo, ze pan glen nejel:)
bizz - 09.09.05 17:25:11
tezko rict, mozna proto, ze nejel Glen :) podivam se na jeho stranky, jestli tam neco néjni
devil_may_care - 09.09.05 17:22:48
Strape s tim vokalistou souhlasim, nevis kde bych ho mohl jeste slyset? Mam nejakou kapelu?Dekuju. Bizz: a proc nehral, nevish?
Strap - 09.09.05 10:50:07
Devile Devile Karl by te hnal. Jinak nevidet tenhle rok pana Davida Vincenta musim rict ze jsem videl nejlepsiho vokalistu roku.
bizz - 09.09.05 02:26:33
kua kua, kdyby s tema Vital hral Tim, tak bych tam bejval zustal!!!

Zkus tohle