Ultrazvuk, hudba pod lupou

Ultrazvuk, hudba pod lupou

Hudba v detailu, hbité prsty. Masterclass pod lupou.

Vzhledem k tomu, že se zde věnujeme hudbě a permanentně obsah plníme videoklipy a lyric videy, došlo mi, jak opomínáme muzikanty, tedy lidi, kteří za samotnou muzikou stojí, a jak nefér to je. Poslech k uvědomění, co se vlastně na hmatníku, klaviatuře nebo soupravě děje, totiž často nestačí. Posluchač až v momentu, kdy všechny ty věci vidí na vlastní oči, pochopí, co se mu ze sluchátek nebo reproduktorů line a kolik práce za tím je. Následující videa neberte jako odtajnění roušky tajemství, berte je jako inspiraci pro vlastní hraní, pro čórování, nebo jen pro ne obyčejný poslech.
 
 
Mike Malyan, DISPERSE – Stay, album Foreword

Tohle video miluju. Naprosto perfektně dokazuje slova z úvodu. Až po zkouknutí mi došlo, co vše na Foreword je zaznamenáno. Poměrně jemná muzika a přitom tak neuvěřitelně silná a energická hra, která při poslechu desky vůbec neodhaluje, kolik toho Mike skutečně hraje.

 
John Strieder, COMA CLUSTER VOID -  Path Of Lies, album Mind Cemeteries

Jak vznikají disharmonie? A je na ně potřeba trsátko? 

 
Tosin Abasi, ANIMALS AS LEADERS - The Woven Web, album The Joy of Motion

Tohle jsem si nemohl odpustit. Abasi je pokládán za novodobého boha kytary i takovými mistry jako Steve Vai. Jeho inspirace ve Victoru Wootenovi (mistru slapu) je nepopiratelná a jeho dovednosti rovněž.

Pokud pro Vás byla "TA" pasáž z předchozího videa nesrozumitelná, nabízím k ní ještě dvě videa. První přímo i instruktážního DVD THUMP! od Tosina...

...a druhá v lekci od Briana Nguyena. Sice ji hraje maličko pozměněně, ale v té lekci dost přehledně vysvětluje i způsob hraní slapové kytary.

 A když je řeč o Abasim a slapu, jednoho Wootena na to. Sólíčko, kde předvádí několikero technik.

 
Charlotte Riemann, CHILD OF WASTE – Promises

Myslíte, že „masakr“ je jen doménou mužů? Kdepak! V podání něžné Šarlot je to pastva pro oči.

 
Anton Zhikharev, NECROPHAGIST – Seven, album Epitaph

Tenhle týpek z Neurogenic, Posthumous Blasphemer, Back Door to Asylum, Fleshbomb nebo Paradigm of Chaos si ne nadarmo říká InsaneDeathMachine. Přesvědčte se sami, sleduju ho už dlouho.

 
Tomas Haake, MESHUGGAH – Clockworks, album The Violent Sleep of Reason

Závěr je jasný. Bůh polyrytmiky a koordinace. Ani nota zbytečná, nic nikde nechybí, ani nepřečnívá, vše na svém místě. Přesto mešuge.


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

   anonymous: asi po deseti letech Pride and Glory, první kapela Zakka Wylda. Ty vole! Bomba, zas mě to smetlo. První tři skladby jsou regulérní super-námrd, pak se to uklidní, ke konci desky se zase přitvrdí. Sólo ve dvojce je normální hardrockovej orgáč :-)  
dobry banjo :)

Já od nich zaznamenal nějakou první ochutnávku před lety, ale to vůbec neznělo takhle dobře. Pak jsem na ně zapomněl... Na co jsem si naopak, asi po deseti letech, vzpomněl jsou Pride and Glory, první kapela Zakka Wylda. Ty vole! Bomba, zas mě to smetlo. První tři skladby jsou regulérní super-námrd, pak se to uklidní, ke konci desky se zase přitvrdí. Sólo ve dvojce je normální hardrockovej orgáč :-)
https://www.youtube.com/watch?v=xjV0TuoEp6U

   anonymous: Takže nová (nepravidelná) rubrika? I když jsi tech-maniak, vybírej i muzikantský "neorgie" ;-) Jinak dík za Coma Cluster Void, zní to zajímavě...  
jo, pokud to bude davat smysl, mohla by byt pravidelna. a samozrejme nejen orgie, proto je tu ten VW. v Coma zpiva DiSalvo btw, ale uz se objevili i v Albech mesice ;)

Bizzi, pěkný :-) Takže nová (nepravidelná) rubrika? I když jsi tech-maniak, vybírej i muzikantský "neorgie" ;-) Jinak dík za Coma Cluster Void, zní to zajímavě...

   GIANNI: za mně teda ještě Lapointe z Beyond Creation...teda teď už ex   
i na nej se dostane, uz mam asi tri vytipovany kousky

za mně teda ještě Lapointe z Beyond Creation...teda teď už ex
https://www.youtube.com/watch?v=NtuNKVc_jkA

   anonymous: Pro Thump fanoušky doporučuji tohle video - Bleed hraná prsty :D Taky blázinec... www.youtube.com/watch?v=E80paJG414k  
tvl :D a zas vsechno mladasove

Pro Thump fanoušky doporučuji tohle video - Bleed hraná prsty :D Taky blázinec....

https://www.youtube.com/watch?v=E80paJG414k

aktuálně

diskuze