Travis Smith - Seempieces.com

rozhovor

Tak schválně. Kolik cédéček si měsíčně koupíte a jakou váhu kladete na jejich ztvárnění? Mě osobně sice zajímá především jejich obsah, ale samozřejmě i na tento aspekt hledím a pokud má cédé ‘dezin‘ v richtiku, o to lépe!
Stejně tak jako v hudbě - slyšíte-li první tóny některých umělců a bez nejmenších problémů je poznáte – tak je tomu i v grafice/designu. Jsou-li mezi vámi tací, kteří se tím i malinko zabývají nebo tomu alespoň věnují čas, určitě bez pochyby dokážete poznat většinu díl od Travise Smithe. Nebudu je zde jednotlivě vypisovat, ale tento pohodový chlapík je prostě ve světě ‘obrázků‘ nepřehlédnutelný! A i díky tomu vznikl následující kratší rozhovor. Více již Travis… a případně jeho stránky www.seempieces.com

Zdar Travisi, díky, že sis udělal čas i na těch pár otázek. Na čem momentálně pracuješ a co tě v nejbližších dnech čeká a nemine. Zkrátka, co máš na plánu..
V současné době jsem zapojen do několika projektů a ještě víc mě jich čeká v blízké budoucnosti, takže jsem jako obvykle stále v jednom kole. Nikdy nemám čas na to, abych si plánoval budoucnost, starám se pouze o to, co přijde a co s tím mohu dělat.

interview_21_px1

Je mi jasné, že se výrobou vizuální podoby cds živíš, ale zajímá mně, jak velkou důležitost, ne jako výtvarník, ale jako kupec, ztvárnění cd přikládáš?
Je to pro mě velmi důležité, a to je pravděpodobně i jeden z hlavních důvodů, proč se tomu věnuji a proč mě to tolik baví. Líbí se mi, když výtvarný prvek, zejména ve spojení s našim oblíbeným hudebním stylem, doplňuje celek a umocňuje tak dojem.

Nebudu to nijak obcházet a na rovinu ti říkám, že jsi pro mně (a asi nejen pro mne) v současné době výtvarným umělcem no. 1. Co si ale myslíš o kolezích či konkurentech z branže jako Carlo del Olmo Holmberg @ Nailstream.com, Andreas Marshall @ marschframes.html (andreas.htm), Graal @ G-R-A-A-L.com, Jacek Wioniewskiho @ artworks.isg.pl nebo bývalých jako třeba Ed Repka @ repka.htm ad.?
Tak to ti díky. Znám jméno Grall a myslím si, že dokonce mám i některé z jeho obalů ve své sbírce, ale v tuhle chvíli si nevzpomenu na nic konkrétního. Určitě ale vím, že odvádí skvělou práci. Carlos a Nailstream dělají taky dobré věci. Mezi mé další favority patří Niklas Sundin, Daniel Long, Robert Middleton a Kristian Whalas. Marshall je také stále skvělý. Mám rád toho chlápka, co dělá Porcupine Tree art, ale zapomněl jsem jeho jméno. Napadá mě hodně lidí, kteří jsou asi lepší než já ;-)

Znáš třeba i Johna Ziga @ johnzig.com, Shoa @ studio-sho.cool.ne.jp, který maluje především pro brutální kapely nebo Vincenta Lockeho @ vincelocke.com, který je domovským malířem Cannibal Corpse? Ptám se, protože většina těch artworks, kterými kapely zásobují, jsou samé gore a splatter, krev a smrt… Je pro tebe i tento způsob vyjádření hodnotným dílem? Uznáváš ho nebo zavrhuješ? A pokud by tě třeba kontaktovala i takováto kapela, šel bys do toho?
Ale ano, myslím, že je to skvělé. Některé z Lockových obalů jsou vážně ďábelské a zneklidňující. Když se na některý z nich podívám, tak mě to vyvede z rovnováhy a doopravdy se mi líbí, jak to působí. Ale i ty ostatní jsou velmi vydařené. Myslím, že kdyby mě nějaká skupina požádala, abych udělal něco takového, asi bych je poslal ze těmi chlápky, o kterých jsi mluvil, ale pouze z toho důvodu, že to dokážou udělat daleko lépe než já. Myslím, že mé myšlenkové pochody jsou trochu jiné, ale i přesto se mi tento styl velmi líbí.

Ty sám, kdybys měl kapelu (samozřejmě by také záleželo na jejím směřování) a nedělal bys to, co děláš, u koho by sis výrobu obalu objednal. Komu bys nejvíce důvěřoval?
Pokud bych dělal obal pro kteroukoli kapelu, ve které bych hrál, byla by na ní asi obyčejná fotografie, která by pro mě něco znamenala. Je těžké říci, koho bych nechal dělat obal na naše CD, kdybych se tomu nevěnoval. Záleželo by to na stylu konkrétního alba…

Předpokládám, že se výsledným dílem snažíš zachytit i náladu a myšlenky nahrávky, tzn. čteš a posloucháš jejich texty a muziku? S kým se ti vůbec doposud nejlépe spolupracovalo a co vůbec posloucháváš?
Pokud je to možné, rád si přečtu text a poslechnu hudbu, protože to vždy mému dílu pomůže. Blackwater Park Opeth mi pomohl pochopit, čím se umění stalo. Někdy už má kapela nápady a pak nepotřebuje ty mé. To se například stává s Kingem Diamondem. Také pomohlo, že už jsem si na něj zvykl. Myslím, že nejlépe se mi spolupracovalo s Katatonií, Opeth a Devinem Townsendem, což jsou také mé oblíbené kapely, v jejichž čele stojí Anathema a Porcupine Tree.

interview_21_px2

Mají kapely, s kterými spolupracuješ hodně jasnou představu, co vlastně chtějí? Přinesou motiv nebo nápad, s kterým posléze pracuješ a případně ho předěláš nebo nechávají většinu na tobě se slovy “poslechni si a něco zkus.“ Globálně vzato, kecaj ti do toho hodně?
Všechny tyto varianty se občas stávají. Někdy mě nechají dělat to, co chci já, jindy mi řeknou, co po mě chtějí a ještě se stává, že mají nějakou obecnou představu a ať s ní zkusím něco udělat.

Nemyslím, že bys neměl neustále co dělat. Vybíráš si proto nějakým zvláštním způsobem, pro koho dělat budeš a pro koho ne? Pokud je mi totiž známo, prozatím jsi snad dělal jen pro “metalové“ kapely. Je to tedy tvá specializace nebo bys ses uvolil zmáknout i obal nějaké taneční nebo třeba popové kapele? Existuje vůbec něco, co bys bezpodmínečně odmítl? Stalo se?
Nikdy bych neomítl kapelu pouze na základě toho, jakou hudbu dělá, protože mám rád plno stylů hudby. Nikdy jsem neodmítl kapelu, pouze v případě, že jsem opravdu neměl čas na to, co chtěli abych dělal nebo pokud jsem si myslel, že to někdo může udělat lépe. Myslím, že bych odmítl kapelu pouze v případě, že by měla nějaké extrémní zásady, které by mě omezovaly a cítil bych, že nemůžu reprezentovat sám sebe, ale to se ještě nikdy nestalo.

Jak jsi se vlastně k výrobě obalů dostal? Máš, jako většina umělců, nějaké své idoly, které tě k tomu dostali, nasměrovali, inspirují tě a motivují jít dál?
Nejdříve jsem začal dělat obaly pro kamarády. A od té doby některé z mých prací lidé zaregistrovali a já začal kontaktovat lidi a rozesílat vzorky s dotazem, zda je to zaujalo. Myslím, že to co mě nejvíce inspiruje v této práci, jsem již řekl v dřívější otázce. Rád dávám hudbě výtvarnou podobu, je to velmi inspirující a dává mi to dobré výtvarné možnosti. Nečekal jsem, že bych se dostal k této práci, ale když jsem viděl příležitost, nepustil jsem ji.

Když si pořádně prohlížím tvé práce, vidím, že pracuješ se spoustou technik a různými způsoby graficky mícháš fotky, malby, makety/repliky předmětů, kresby… Zajímá mne, jak při práci postupuješ. Čím začínáš, co následuje.. zkrátka, co kombinuješ s čím a případně proč? Můžeš tak případným začínajícím umělcům poradit, čemu se vyvarovat… a teď RouRo čti ;o)
Na každém projektu zkouším různé věci, může to být i něco tak jednoduchého jako samostatná fotka nebo v náročnějším díle vezmu mnoho fotografických prvků, kombinuji je, buď tak jak jsou, nebo je smíchám s malbami a kresbami. Cokoliv nejlépe zapadá do mé vize. Časem jsem přišel na to, že „cood concept“ je nejlepší. Někdy začínám z ničeho a prostě jen dělám, co mě zrovna napadne. Některé z mých nejlepších obalů vzniklo tímto způsobem. Pak nemusíte vědět jak to skončí, ale musíte vědět, kdy je správný čas skončit. Můžete se podívat na můj první obal, Psychotic Waltz Bleeding, kde jsem každou stránku zaplnil tím, co mě zrovna přišlo na mysl. Toho se vyvarujte, HAHA.

Skoro nepochybuji, že k tak geniálním výtvorům, které vytváříš, máš i patřičné vzdělání. Nebo je vše jen tvůj talent a nadání? Co jsi tedy vystudoval a co ti studium případně pro tvou práci nejvíc dalo. Jo! A čím ty sám sebe vidíš (nebo bys chtěl vidět) nejvíc? Fotografem, grafikem nebo malířem?
Nemám žádné odpovídající vzdělání pro tuto práci. Prostě jsem jen začal dělat něco, o čem jsem věděl, jak to dělat a dotáhnul jsem to tam, kde teď jsem. Při mé práci jsem obvykle vším, kromě okamžiků, kdy třeba použiju fotografii, kterou pořídil některý z mých přátel.

Napadlo tě již, že bys třeba někde v galerii realizoval vernisáž (výstavu) jen s obaly či motivy CDs (bez log kapel), které jsi vytvářel? Máš vůbec představu, kolik jsi toho vlastně již udělal?
Myslím, že do teď jsem udělal něco kolem 170 obalů, pokud nepočítám jednotlivá díla na každém CD. Dosud jsem nijak vážně nepřemýšlel o tom, že bych udělal výstavu, ale možná by se někdy v budoucnu mohla uskutečnit, dobrý nápad!

interview_21_px3

S jakou svou prací jsi nejvíce spokojen – dá se vůbec říci? Je nějaká, která tě nejvíc reprezentuje či vystihuje dokonce i tvou osobnost?
Nejvíce jsem spokojen s mou Terria, Blackwater Park a Tonight’s Decision Images. Některé věci v mých dílech Terria, Katatonie a Anathemy trochu vystihují mou osobnost.

Dokázal bys říci, co byl tvůj první obal a pro koho byl? Jak dlouho vlastně trvá výroba takového obalu (stránky)?
Úplně první obal, kterým jsem začal byl Psychotic Waltz Bleeding. Než jsem, ale tuto práci dokončil, stihl jsem začít a dodělat Darkstar Marching into Oblivion. Tvorba jednoho obalu mi může zabrat od 25 minut do jednoho měsíce než je dílo se vším všudy hotovo.

Toto je prozatím vše. Loučím se poslední otázkou. Jaká barva je tvá nejoblíbenější. Díky moc.
Černá nebo kaštanově hnědá. Moc děkuji a omlouvám se za zpoždění, byl to skvělý rozhovor.

Vložit komentář

bizzaro :: direk-thor - 14.04.04 11:00:50
ja teda muzu sam za sebe rici, ze genialni jsou treba jeste jeho práce pro Anathemu, Control Denied, Deadsoul Tribe, Death, Death Machine, Diabolical Masquerade, God Forbid, Gordian Knot, Lux Occultu, Malevolent Creation, Nevermore, Prototype, Soilwork, Strapping Young Lad, Suffocation, Testament, Devina Townsenda, Winds a treba Zero Hour ;-) ale bylo by toho moooooooc..;)
Viteq - 14.04.04 10:31:37
Parádní rozhovor s parádním člověkem!!! Téže bych se zařadil mezi obdivovatele pana Travise, obzvláště práce pro Opeth a Katatoni jsou nepřekonatelně geniální … juju, není nad to, když je obal CD v symbióze s hudbou.
bizzaro :: direk-thor - 14.04.04 08:46:42
jo, a Esterce dik za anglinu ;o)

Zkus tohle