Thrash and Burn European Tour 2009 > Darkest Hour, Bleeding Through, Beneath The Massacre, Carnifex, War From A Harlots Mouth, Arsonists Get All The Girls, Success Will Write Apocalypse Across The Sky

report

Plná Hell On Earth Tour (2005, 2007, 2008) dokazují, že se větším, putovním, hudebním cirkusům u nás daří, proto se Two Shovels rozhodli obdařit nás prvním evropským ročníkem Thrash and Burn.

Přicházím do Abatonu na půl sedmou večerní právě včas, tyhle akce tady začínají brzo, aby se stihla půlnoc? Nicméně na pódiu si to začínají brousit Success Will Write Apocalypse Across The Sky.
Do před sebou stojící (zatím) stovky lidí, valí svojí vizi extrému. Hudebně by SWAAtS mohli zajímat fanoušky klasického death metalu, přirovnat se dají i k Hate Eternal, ale trochu s grindovým nádechem. Z desky zní SWAAtS poměrně hutněji, a takový zvuk by i potřebovali, leč, být první kapelou, má svá úskalí. Zvuk není nejlepší a kapela tím trpí, přesto se zarostlí dřevorubci zasnažili a předvedli sympatický výkon na rozloze pěti skladeb.
Pospíchá se, poměrně rychlá přestavba, defakto jen bicích, a jedem dál. Arsonists Get All The Girls zřejmě potěšili mladší dorost. Teenage parties deathcore bands, tak by se dal nazvat šuplík, kam řadit tyto kapely. Základem je deathcore a do toho klávesky s intrama, nintendo/286 zvukama atd. Tyhle kapely jsou, lidově řečeno, na jedno brdo, a o to víc asi kladou na koncertní hraní, pokud to vezmou za správný konec, tak to šlape. Naživo předvedli prima show. AGAtG byli neustále v pohybu, lítali po pódiu sem a tam, hecovali již plnější dav, který to vyslyšel a my se dočkali prvního circle pitu. AGAtG se nedrží nijakých konvencí, tu si střihnou ska-hopsací pasáž, tady zase sypačky. Baví je to, mají z toho radost a tu předávají dál. Při závěrečném refrénu jedné z posledních písní přišel podpořit i Niko z WFaHM. AGAtG celkově jsou kapelou, kterou si doma asi nepustím a náročnější fanoušek šáhne třeba po Animosity nebo WfaHM. Basa byla oproti první kapele výraznější, zvuk tedy působil mohutněji. Celkově se zvuk lepšil a v průběhu večera měl vzestupnou tendenci. Nutno dodat k AGAtG, že měli omezený prostor cca 6-7 skladeb. Konečné sumárum naživo? Proč ne!
War From A Harlots Mouth byla jedna z kapel, kvůli které jsem defakto přišel. To, co předvedli na aktuální novince In Shoals, mě smetlo a s potěšením mohu říct, že naživo to je totální vražda. Jasně, na koncertě hráli až na pár výjimek převážně z Transmetropolitanu, přesto je jejich přednes novou deskou ovlivněný. Neskutečný tlak umocněný mohutnou basou, zběsilé kytary a vražedně přesné bicí, do toho pokérovaný Niko předvedli nejlepší set. Zhutnění, které představili na novince, dokázali krásně přenést do živého hraní bez jediné chybičky. WFaHM jsou živel. Kdyby mohl bicmen Paul se svojí soupravou řádit po pódiu, věřím, že by to udělal. Neustálá komunikace s publikem, „půjčování“ mikrofonu fanouškům, neustálé hecování k circle pitu, ke gymnastickým cvikům na i pod pódiem a nakonec wall of death, to vše se během těch 7-8 skladeb stihlo. Tohle vše dělá z WFaHM špičkovou koncertní kapelu, jen se bojím, jak zvládne velké, festivalové pódium jako je Brutal Assault, kde nemohou mít takový přímý kontakt jako při klubových taškařicích. Tenhle večer v Abatonu, rozhodně nejlepší!
Carnifex nám večer půlí, opět rychlá výměna bicích, červené pryč, dvojkopáčky Tamy zpět, nastavit triggry, poštelovat kytary a jedem. Carnifex začínají svojí první show v Česku vůbec. Jestli znáte žánrově asi nejznámější Suicide Silence, tak Carnifex hrají přesně to samé. Žádné experimentální sraní, žádné žánrové úskoky. Smrtcorová jízda, která má za cíl jen zbořit, přejet vás buldozerem a odejít. Podmínkou je samozřejmě hráčská zručnost a hrdelní vokill. Tomu všemu se u Carnifex dostává, takže zde není co řešit. I u Carnifex u mě platí, že si je doma nepustím, rozhodně ale naživo předvést umí víc než slušný výkon, to platilo i pro předvčerejší večer, kdy to zaplněný Abaton odměňoval vřelým potleskem, circle pitem a podobnýma radovánkama. U Carnifex mi přišlo, že měli krom SWAAtS nejmenší časový prostor.
Střídáme, na bicích se defakto nic nemění, triggry jsou potřeba i pro Beneath The Massacre, druhá kapela, která mě přivedla na tohle dostaveníčko. Beneath prostě miluji, chápu, že z širšího pohledu na věc nehrají nic převratného, ale to, co hrají a jak to hrají, mě naprosto dostává. Beneath The Massacre nemá cenu marastímu čtenáři představovat, pro jistotu snad jen - Evidence of Inequity, Mechanics of Dysfunction, Dystopia. Při přestavbě jsem se naivně přesunul k pódiu. Kluci se vybavili plachtami, které zakrývají aparáty. Motivy jsou jasný, z Dystopie. Všelijak pokřivená a zdegenerovaná děťátka. Zarostlý vokiller Elliot vypadá, že se snad takovýma věcma krmí. Jeho hrdelní vox doplňoval již tak brutální hudební doprovod. Kytarové umění Chrise je úchvatné, neustále mu prsty lítaly po pražci sem a tam, člověka to nenechává v klidu, když jsem si všimnul kotle (už z povzdálí), převážně z teenage kids, bylo evidentní, že jsou si jistí jen při pomalých, odpočívajících, zasekávačkách. Zvuk byl krapánek horší oproti Brnu, kopáky se trochu slévaly. Nicméně kritika z Vídně založená na tom, že kapela nezvládá živé hraní a jedna kytara je málo, je naprosto pryč. Beneath The Massacre se zvukem už umí pracovat (nebo se nezhulit :-)). Sedmistrunný Elliot, jeho bratr na šestistrunnou basu Denis hnaní Justinem za bicíma a děckožroutem u mikrofonu dokázali své kvality i v Praze. Tak jako WFaHM i BtM čeká zkouška z velkého pódia, k vidění budou na letošním Brutalu.
To je vše z předkapel, pokud se to tak dá říct. Pro mě osobně i večer skončil, ale proč se nepodívat na hlavní hvězdy?
Thrash and Burn plachtě dominují dvě velká jména. Druzí jsou kalifornští Bleeding Through. Mé první setkaní s touto kapelou naživo. Znám jen pár vypalovaček, z kterých jsem si udělal menší představu o tom, co čekat. Mix hc/thrash/death podporovaný klávesami, které na ochozech slyšet nebyly. Hlavní je, že byl slyšet zbytek. Fanoušek, který je zná a půjde na koncert, dostane přesně to, co čekal, našlapanou moderní hudbu od skvěle sehrané kapely. Poprvé za večer se dočkáváme i nějakého toho melodického zpěvu, pravda, na cd zní jistěji, ale i naživo to dokáže poměrně slušně utáhnout. Nosné melodické refrény jsou podporovány publikem. Perfektní souhra, skvělá show, super spolupráce s publikem tvoří milé překvapení, které pokračuje i u Darkest Hour, i tuto poslední/hlavní kapelu sleduji z ochozu.
Publikum již odpadává, zejména kids odcházejí. Rozuměj, nezůstalo tam jenom třicet lidí, ale plno jako na Bleeding Through nebylo. Darkest Hour to ale nevadí, naopak, rozbalí to hned od první skladby. Ve zpěvných refrénech je podporuje každý druhý posluchač. Darkest Hour jsou v u nás veličinou mezi lidmi holdujícím hc. Ale mají nepopíratelný potenciál oslovit i ostatní. Jejich mix thrash/hc/punku (?) perfektně kope, rovnou k věci. Zarostlá tlupa sází na přímočarost projevu, na experimenty a složitosti tu tento večer byl někdo jiný. Setlist pracoval skvěle, každá skladba zapadala do konceptu a byla přijata s nadšením, hrál se i nový vál z připravované desky, který jenom podtrhl dosavadní snažení. Perfektní výkon od sympatické kapely, kterou neznáte, prostě potěší.
Bleeding Through a Darkest Hour byly třešničky na dortu již tak vydařenému večeru, ve kterém si každý přišel na své, skladba kapel byla vhodně zvolena. Nějaké pojítko měly kapely všechny stejné, ale pokaždé to bylo tak trošku jinak. Za příjemně strávený večer jest třeba ještě jednou poděkovat Two Shovels!

Náhledy fotek se schválením vyňaty z galerie autora > více ZDE.

report_707_px1

Thrash And Burn European Tour 2009 > www.myspace.com/thrashandburntour
Darkest Hour > www.myspace.com/darkesthour
Bleeding Through > www.myspace.com/bleedingthrough
Beneath The Massacre > www.myspace.com/btm
Carnifex > www.myspace.com/carnifexmetal
War From A Harlots Mouth > www.myspace.com/warfromaharlotsmouth
Arsonists Get All The Girls > www.myspace.com/agatg
Success Will Write Apocalypse Across The Sky > www.myspace.com/swwaats

Vložit komentář

bros - 28.09.09 11:31:03
jak čtu ty btm, tak sedmistrunný není elliot, ale christopher.
Adamos - 03.05.09 15:48:57
fůůůů možná šáde že jsem ne byl :-(
brutusáček - 29.04.09 16:28:25
no nevím jestli je to z toho článku znát, ale ty tři kapely hráli cca 25 minut max...carnifex a benýt trošku dýl 35 max...takže to nebylo tak že si koukal hodinu na benýt jak onanujou.....a jak jsem psal skladba byla dobrá, ty kapely se od sebe lišily
DR - 29.04.09 16:10:30
Všelijak pokřivená a zdegenerovaná děťátka. Zarostlý vokiller Elliot vypadá, že se snad takovýma věcma krmí. Přesně! Nedávno jsem na něho koukal a je to hroznej bobuláč, žrout pilulek. Za sebe musím říct, že bych měl problémy ten maraton vydržet. Proč tam nedají dvě kapely, které se odlišují?
bizz - 29.04.09 14:10:21
dohozeno par fotecek z koncertu a odkaz na galerii na Bart's tattoo
brutusáček - 29.04.09 08:10:53

Zkus tohle