Články

přeposlat článek tisknout
The Third And The Mortal, Autumn Blaze, Ewigheim, The Loveless

The Third And The Mortal, Autumn Blaze, Ewigheim, The Loveless

  • kdy: 4.10.2002
  • kde: Rakousko, Zwickau, Alarm
report_36_px1

Norští The Third And The Mortal rozhodně stojí za to - sedět 5 hodin v přecpaném Transitu - i přestože ostatní kapely Vás nezajímají, popř. je neznáte. Nebudu dlouho rozpravovat o pozoruhodné cestě s hrdiny české (resp. pražské) a jihomoravské ug scény. Důvodů je několik, ale ten nejdůležitější, že to nikoho zajímá, resp. by to asi nikdo pochopil, je pro mě asi nejpodstatnější.
Nebudu se ani příliš zastavovat u prvních dvou kapel, dánských the loveless - basa + nicmoc zpěv, přehnaně zahallená kytara, špatný bící, ovšem oproti německým ewigheim, to byla hudba věru rajská. Ewigheim je kapela zřejmě jen pro německé publikum - 3 členná formace (kytara+zpěv, kytara, housličky + samply), která dokázala udupat snad většinu zůčastněných česky mluvících návštěvníků (zvláště pak Akademika a Adama'84). Zpěvákova drsná image ve stylu rammstein dodávala pseudofolkpochodovým rytmům správnou drsnost díky německým textům, a to by snad stačilo.
AutumnBlaze jsou, především díky Prophecy Production, již zavadenou kapelou a tak mě první setkání s touto čtyřčlennou cháskou přijemně překvapilo. Pravda, vizuální stránka kapely nebyla zcela sladěna (od hipíků, rockerů, ke skotským krojům), ale v hudbě se již jednotliví členové nerozcházeli. Co mě na AB zaujalo především - zpěv. Upřimně, v první polovině vystoupení mi připadal trochu slabší, nicméně druhá polovina musela, každého přesvědčit, že zpívat umí. Podobně jako se zpěvem to bylo i s hudební produkcí kapely - skvělý nástup, poté následoval menší pokles a nakonec super vyvrcholení. Pokud by někoho zajímalo, co vlastně AB hrají, tak mu to neřeknu, ale v bezprostřední blízkosti padali (samozřejmě na zem) taková cizí slova jako 'granž' (asi nějaký druh ovoce) a 'happy dad' (takže jsem s těmi hippíky asi nebyl daleko). Z CD se prej valí něco ve folkovějším stylu se samplíky, ale to potvrdit nemohu. Snad nikoho neurazím, když vyslovím Katatonii (ale nejsem si jistý na 100%, takové 4% tam haprují).
Na truc hlavní hvězdy večera paní E a pan Q nedorazili a tak jsme se museli spokojit pouze s The Third And The Mortal. Většina německých účastníků tento šok neunesla a museli ho, za pomoci svých přátel a automobilů, odvézt dom, a tak se ulice 'města' staly průchodnější. Hvězdičky se roztančily. Zvukomalebná hradba přivádějící v trans hypnotickými triphopovým beaty výraznou basovou vrstvou a rozvláčným zpěvem Kirsti. Hurónský potlesk přivítal i milého hosta Davida Bowie - Andrease Elvenes, aby všichni mohli splynout v jednu mysl, jeden druh. Ležérní chůzí se vyhybáme žhavým paprskům, láva nás však zavalí na stejném místě, ze kterého jsme vykročili, spáleni na popel, polapení v pavoučích sítích. Mysteriózní odrazy projekce v pozadí 8 stínů. Světla minulosti se probudili dvakráte. Vzducholodí vzlétáme ke vyššímu poznání odproštěni od prostých myslí. Setup completed. System reloaded.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze