Články

přeposlat článek tisknout

THE CROWN, SKINLESS, MONOLITH, DESPISE, T.O.O.H.

  • kdy: 30.3.2003
  • kde: Praha, Black pes

Fakticky, v heslech, pro naštvání nedorazivších, přesto, že rádi něco ostřejšího, ale především... pamět vynechává, ačkoli styčné body a síla prožitku jsou v podvědomí.
Lidu 80, tedy brutalisti nezklamali.
První T.O.O.H. skutečně jen v bodech... z lásky k Abrovi.. a ze stejného emo důvodu se vyhnu také sprostým slovům. Nikdy jsem T.O.O.H. nechápal, nikdy se mi nelíbili. Přesto byla ona neděle premiérovým dnem na mysli vyvstanuvšího přirovnání k MACABRE. Přirovnání, jež bylo pravděpodobně vždy na bíledni, mi, jako obvykle, po dlouhou dobu nedocházelo. Pro druhý, silně dezorientující, však stejně tak lichotivý, záchytný bod, sahám po norských hajných DARKTHRONE, či v pomalejších tempech VED BUENS ENDE (a co jako tyhle 2 kapely pojí?!) - minimalistická lesní punk vybrnkávaná, kde ruce/prsty slouží spíše coby guitar holdry než krotitelé strun.
Humanoidova pokoncertní snaha o navázání hovoru, patrně ovlivněna každé diskusi nakloněnými hardcoristy, byla již naprosto nevydržitelnou. Vždy jsem byl v podobných otázkách dosti naivním a nedovolím si tedy ani tipovat, byl-li vysmažen či nikoliv.
Druzí DESPISE by si zasloužili extra tučnou kurzívu vyzdvihující každé z mích chválících slov.
Ano, viděl jsem je poprvné. Ano, prdel mám na fašírku. Ano, byli pro mě nejlepší kapelou večera a ano, myslím si, že v DESPISE, IMPERIAL FOETICIDE, INTERVALLE BIZZARE, ALIENATION MENTAL a GODLESS TRUTH máme pětku směle konkurující holandským neoriginálům.
Vtipné, přátelské a velice sympatické pojetí („jakákoli podobnost se zámořskými spolky je čistě záměrná“...), slepá nekompromisnost padá-li slovo na otázku brutality, s nadhledem bořící a posouvající hranice již roky danného a neměnného stylu.
Přesně tak to vidím, DESPISE jsou pro mě společně s ALIENATION MENTAL a MORTAL DECAY (šup kapela sem, šup kapela tam, se s tím moc nepáráš..) nejprogresivnější kapelou v groovy slam ultra brutal deathu, ale o tom až za vteřinku..
Sepp působí inteligentně a skromně, přesto svým adrenalinovým nasazením dokáže strhnout sál nebo alespoň vyloudit úsměv. Přikláním se k názoru, že je to nejlepší český brutal vokiller.
Doufejme, že Dejvy, coby pan kapelník a vrchní američan, se již nadobro ztratil v džn džn bludišti aneb jaká to nehoráznost, nerozvážnost!!
Myslel jsem si, že v tomto jednoduchém, podřadném stylu mě už nemůže nic překvapit (přesto že v pochybnou existenci mega hnusných portorikánských pumpařských spolků vzor SECT OF EXECRATION stále doufám!!), ale DESPISE mě předběhli. Groovy styl měl minimálně rytmicky vždy blízko k hiphopu (ENTORTUREMENT, REPUDILATION, GODLESS TRUTH...), ovšem způsob, jakým tyto extrémy kloubí DESPSE, je pro mě novým. Nasypaná, nastopkovaná, rozkouskovaná kaše ustupující jednoduchým, drsňáským, s komercí laškujícím, rapovým proslovům, mě v podání kolíňáků odzbrojuje.
No nic, 3 kapely před námi, a minimálně na SKINLESS mám svůj názor :-). Tedy DESPISE rulez!!
Holandští MONOLITH to prý valí v NILE stylu. Jako správný pořadatel informuje Violetto. Info to uchu libé, ovšem „brát s rezervou“ již Tomáš nemusí dodávat.
MONOLITH americké archeology evokují s prvnímy tóny ve všech (nevím...) párech přítomných uší. Přesnějším by bylo vzpomenout COFFIN TEXT, tedy pravý us NILE plagiát s notnou dávkou oldschoolu. MONOLITH se snad nezastavili, sypanice a ostatní neslyším. Bohužel chyběli hlubší riffy, silnější momenty, které by zvedly mou prdel z gauče..
SKINLESS vyrazili na euro tour s novým, podstatně rychlejším, modelem bicmena, který měl být sám o sobě tahákem.
Dle stylu, jakým Sherwood (stejně jako Juan z VILE) burcují kids, hádám, že koncerty na domácí půdě budou pěkně divoké. Anglicky děcka nenaučíme, ale moshovou osvětu v řadách brutalistů rozjet můžeme hnedle. Když frontman (není podmínkou) zakrouží prstem v kruh, znamená to, že děcka mají běhat do kola a kopat se do prdelí. Název cviku: circle pit.. Moshing, lekce 2 příště.. Ale zpět.
Sherwood vstupuje na podium estetickým kotoulem a na, kovadlinou do frňáku! Nemožně hutný a brutální death core. Ještě před koncertem samotným jsem doufal, že report budu moci začít slovy: „SKINLESS již nejsou jen nejlepší americkou hopsandou“, ovšem nebylo by to pravdou. Ačkoli s ORIGIŇákem za bicími xkrát zrychlili, nelidky nabobtnaly i sekané střední slam pasáže a SKINLESS jen dozráli coby energická válcovačka.
Kde mám hlavu? Kde mám patu? .. no nic, dále to sfouknou bez těchto údů..
Tuším, že s novou deskou se SKINLESS stanou hitem roku. Přišli s něčím zcela jasným, srozumitelným, přesto v jednotlivých momentech obrovsky silným a celkově extra brutálním a násilným. Brutálním tak, že i DYING FETUS dělají takovými, jakými jsem je kdysi objevil - přitroublým brutusem, který si z hc bere to vůbec nejhorší. SKINLESS mají jasný styl, o kterém se již, podle mého, nedá hovořit jako o death metalu. Odkaz new yorských INTERNAL BLEEDING mixnutý tough guy hardcorem HATEBREED, nespočetněkrát zbrutalizovaným a, v rychlých pasážích, grindově zrychleným. Vratký to styl, na kterém se neperfektně vyhrané kapely utopí. Ovšem s bubeníkem z ORIGIN (rip?) jsou (budou!) SKINLESS na hrotu, v kurzu, na očích. Čeká nás přelomová deska na Relapse, a určitě další a větší euro tour. Ale snad jsou přece jen až přehnaně, neztravitelně, brutálními.. snad trend nehrozí. Cesta to ovšem je.. SKINLESS vraždí!!
No to je ale hodin! Takže THE CROWN v cuku letu. Našláplý, nasypaný Jeteborg thrashing, který osobně nemám s čím porovnat, neb největší esa tamní scény nemám naposlouchány.. pochytil jsem alespoň jeden název songu, výstižný.. „death metal apokalypse“!!!
A s těmito slovy se s vámi loučím. SKINLESS byli lepší než VILE, DISAVOWED, SPAWN OF POSSESSION a DESPISE jsou lepší než SKINLESS .-)

Jiné názory


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

Fakticky, v heslech..... pamět vynechává... já pořád říkám, ež byste neměli hulit...

Oba headlineri SKINLESS a DESPISE - super ! Ani nevim, ze tam hral nekdo dalsi...hahaha,Abro me asi sejme.

doperdele pane hraaabe! jestli to bylo lepsi nez minule den dzn, tak to je velky cerny puntik za neprodani matcinych sperku ve jmenu vstupneho. na podnos mi servirujte pistoli a jednu kulku ;(
takze tam byli i tooh chjo
btw meli despise zase vlajecku pres bici?

tak konecne, ja to nak nezvlad..;)

aktuálně

diskuze