THE CROWN, SKINLESS, MONOLITH, DESPISE, T.O.O.H.

report

Fakticky, v heslech, pro naštvání nedorazivších, přesto, že rádi něco ostřejšího, ale především... pamět vynechává, ačkoli styčné body a síla prožitku jsou v podvědomí.
Lidu 80, tedy brutalisti nezklamali.
První T.O.O.H. skutečně jen v bodech... z lásky k Abrovi.. a ze stejného emo důvodu se vyhnu také sprostým slovům. Nikdy jsem T.O.O.H. nechápal, nikdy se mi nelíbili. Přesto byla ona neděle premiérovým dnem na mysli vyvstanuvšího přirovnání k MACABRE. Přirovnání, jež bylo pravděpodobně vždy na bíledni, mi, jako obvykle, po dlouhou dobu nedocházelo. Pro druhý, silně dezorientující, však stejně tak lichotivý, záchytný bod, sahám po norských hajných DARKTHRONE, či v pomalejších tempech VED BUENS ENDE (a co jako tyhle 2 kapely pojí?!) - minimalistická lesní punk vybrnkávaná, kde ruce/prsty slouží spíše coby guitar holdry než krotitelé strun.
Humanoidova pokoncertní snaha o navázání hovoru, patrně ovlivněna každé diskusi nakloněnými hardcoristy, byla již naprosto nevydržitelnou. Vždy jsem byl v podobných otázkách dosti naivním a nedovolím si tedy ani tipovat, byl-li vysmažen či nikoliv.
Druzí DESPISE by si zasloužili extra tučnou kurzívu vyzdvihující každé z mích chválících slov.
Ano, viděl jsem je poprvné. Ano, prdel mám na fašírku. Ano, byli pro mě nejlepší kapelou večera a ano, myslím si, že v DESPISE, IMPERIAL FOETICIDE, INTERVALLE BIZZARE, ALIENATION MENTAL a GODLESS TRUTH máme pětku směle konkurující holandským neoriginálům.
Vtipné, přátelské a velice sympatické pojetí („jakákoli podobnost se zámořskými spolky je čistě záměrná“...), slepá nekompromisnost padá-li slovo na otázku brutality, s nadhledem bořící a posouvající hranice již roky danného a neměnného stylu.
Přesně tak to vidím, DESPISE jsou pro mě společně s ALIENATION MENTAL a MORTAL DECAY (šup kapela sem, šup kapela tam, se s tím moc nepáráš..) nejprogresivnější kapelou v groovy slam ultra brutal deathu, ale o tom až za vteřinku..
Sepp působí inteligentně a skromně, přesto svým adrenalinovým nasazením dokáže strhnout sál nebo alespoň vyloudit úsměv. Přikláním se k názoru, že je to nejlepší český brutal vokiller.
Doufejme, že Dejvy, coby pan kapelník a vrchní američan, se již nadobro ztratil v džn džn bludišti aneb jaká to nehoráznost, nerozvážnost!!
Myslel jsem si, že v tomto jednoduchém, podřadném stylu mě už nemůže nic překvapit (přesto že v pochybnou existenci mega hnusných portorikánských pumpařských spolků vzor SECT OF EXECRATION stále doufám!!), ale DESPISE mě předběhli. Groovy styl měl minimálně rytmicky vždy blízko k hiphopu (ENTORTUREMENT, REPUDILATION, GODLESS TRUTH...), ovšem způsob, jakým tyto extrémy kloubí DESPSE, je pro mě novým. Nasypaná, nastopkovaná, rozkouskovaná kaše ustupující jednoduchým, drsňáským, s komercí laškujícím, rapovým proslovům, mě v podání kolíňáků odzbrojuje.
No nic, 3 kapely před námi, a minimálně na SKINLESS mám svůj názor :-). Tedy DESPISE rulez!!
Holandští MONOLITH to prý valí v NILE stylu. Jako správný pořadatel informuje Violetto. Info to uchu libé, ovšem „brát s rezervou“ již Tomáš nemusí dodávat.
MONOLITH americké archeology evokují s prvnímy tóny ve všech (nevím...) párech přítomných uší. Přesnějším by bylo vzpomenout COFFIN TEXT, tedy pravý us NILE plagiát s notnou dávkou oldschoolu. MONOLITH se snad nezastavili, sypanice a ostatní neslyším. Bohužel chyběli hlubší riffy, silnější momenty, které by zvedly mou prdel z gauče..
SKINLESS vyrazili na euro tour s novým, podstatně rychlejším, modelem bicmena, který měl být sám o sobě tahákem.
Dle stylu, jakým Sherwood (stejně jako Juan z VILE) burcují kids, hádám, že koncerty na domácí půdě budou pěkně divoké. Anglicky děcka nenaučíme, ale moshovou osvětu v řadách brutalistů rozjet můžeme hnedle. Když frontman (není podmínkou) zakrouží prstem v kruh, znamená to, že děcka mají běhat do kola a kopat se do prdelí. Název cviku: circle pit.. Moshing, lekce 2 příště.. Ale zpět.
Sherwood vstupuje na podium estetickým kotoulem a na, kovadlinou do frňáku! Nemožně hutný a brutální death core. Ještě před koncertem samotným jsem doufal, že report budu moci začít slovy: „SKINLESS již nejsou jen nejlepší americkou hopsandou“, ovšem nebylo by to pravdou. Ačkoli s ORIGIŇákem za bicími xkrát zrychlili, nelidky nabobtnaly i sekané střední slam pasáže a SKINLESS jen dozráli coby energická válcovačka.
Kde mám hlavu? Kde mám patu? .. no nic, dále to sfouknou bez těchto údů..
Tuším, že s novou deskou se SKINLESS stanou hitem roku. Přišli s něčím zcela jasným, srozumitelným, přesto v jednotlivých momentech obrovsky silným a celkově extra brutálním a násilným. Brutálním tak, že i DYING FETUS dělají takovými, jakými jsem je kdysi objevil - přitroublým brutusem, který si z hc bere to vůbec nejhorší. SKINLESS mají jasný styl, o kterém se již, podle mého, nedá hovořit jako o death metalu. Odkaz new yorských INTERNAL BLEEDING mixnutý tough guy hardcorem HATEBREED, nespočetněkrát zbrutalizovaným a, v rychlých pasážích, grindově zrychleným. Vratký to styl, na kterém se neperfektně vyhrané kapely utopí. Ovšem s bubeníkem z ORIGIN (rip?) jsou (budou!) SKINLESS na hrotu, v kurzu, na očích. Čeká nás přelomová deska na Relapse, a určitě další a větší euro tour. Ale snad jsou přece jen až přehnaně, neztravitelně, brutálními.. snad trend nehrozí. Cesta to ovšem je.. SKINLESS vraždí!!
No to je ale hodin! Takže THE CROWN v cuku letu. Našláplý, nasypaný Jeteborg thrashing, který osobně nemám s čím porovnat, neb největší esa tamní scény nemám naposlouchány.. pochytil jsem alespoň jeden název songu, výstižný.. „death metal apokalypse“!!!
A s těmito slovy se s vámi loučím. SKINLESS byli lepší než VILE, DISAVOWED, SPAWN OF POSSESSION a DESPISE jsou lepší než SKINLESS .-)

Vložit komentář

goRRRe666abRRRo - 17.04.03 15:25:59
nn
na.cyst - 16.04.03 14:05:46
you are gay
goRRRe666abRRRo - 16.04.03 02:23:26
JJ, U R RAJT
bizzaro :: direk-thor - 11.04.03 18:15:16
to by rozhodne meli, protoze humanoid je nejvetsi schizoid, to byla siiiila ;)))
goRRRe666abRRRo - 11.04.03 08:32:47
hopsalek z gt je mrtvej uz davno tooh sem videl jen kousicek, oni maj na ty koncerty smulu... humanoid a schizoid by si meli prohodit nicky, hehehe
mosh.2.bleed - 11.04.03 08:22:05
teda takhle... cypress hill mi můžou lízat koule :-)
mosh.2.bleed - 11.04.03 07:18:37
cypress hill mi můžou lízat koule
NA-CYST - 10.04.03 14:35:04
fakt sem asi divnej, ale kdzž chci slzšet hi-hop, tka si pustim czpress hill a ne nějaký buranz y texasu, ne :-?
NA-CYST - 10.04.03 13:28:12
Fakticky, v heslech..... pamět vynechává... já pořád říkám, ež byste neměli hulit...
godlessguy - 09.04.03 18:41:15
Oba headlineri SKINLESS a DESPISE - super ! Ani nevim, ze tam hral nekdo dalsi...hahaha,Abro me asi sejme.
yarrdesh - 09.04.03 14:44:25
doperdele pane hraaabe! jestli to bylo lepsi nez minule den dzn, tak to je velky cerny puntik za neprodani matcinych sperku ve jmenu vstupneho. na podnos mi servirujte pistoli a jednu kulku ;( takze tam byli i tooh chjo btw meli despise zase vlajecku pres bici?
bizzaro :: direk-thor - 09.04.03 11:08:42
tak konecne, ja to nak nezvlad..;)

Zkus tohle