THE BLACKOUT ARGUMENT > jedna z největších evropských hardcorových nadějí

Článek

Už je to nějaký ten pátek, co jsem psal pro Marast o Comeback Kid a četl poté reakce, které mě potěšily a zároveň přinutily dále objevovat zájímavé kapely. Ta nejvýraznější, na kterou jsem narazil, byla německá emo-HC kapela The Blackout Argument a opět jsem na ně narazil velkou náhodou, jinak by to snad ani nešlo.
Jedna slečna, která mi vždy doporučuje zájimavé kapely, jež mě zatím pokaždé

article_1029_px1

doslova posadily na zadek, mi tentokrát doporučovala emaře The Blackout. Jenže, když se trochu profáráte internetem, zjistíte, že kapel s názvem či jeho částí The Blackout.. je fakt přehršel a já nestáhl The Blackout, nýbrž The Blackout Argument.

TBA však ukazují, že německá hudba nejsou jen Rammstein nebo Nina Hagen. Jejich hudba je jako když začínáte s alkoholem, jenž vás postupně pohltí. Tihle Němčouři vás taky jen tak neomrzí, navíc má kapela velmi sympatické postoje k fans... A nyní ke kapele a jejich CD Remedies.
The Blackout Argument se dají vlastně rozdělit na dvě etapy. Tu starší a tu současnou. Obě etapy totiž zní úplně jinak a vliv na tom má zejména změna zpěváka.
Pohled do historie mnichovské kapely ukazuje jasně, že tehdy převažoval větší příklon k čistému "špinavému" hardcoru a větší tvrdosti, ale možná tomu něco chybělo... Přesto v této době vznikly hity jako Abandon Goodbye, který kapela hraje dodnes.
Talentová kapela však vyměnila zpěváka a začala potvrzovat pověst jedné z největších hardcorových nadějí v Evropě. TBA se zaměřili na chytlavé refrény, uderné melodie a časté změny poloh. Změna znamenala naprostý odklon od dřívější cesty, ale kapele otevřela dveře k festivalům, a to i za hranice spolkové republiky.
Zásadní pro TBA však bylo v minulém roce vydání alba Remedies. Kapela zde konečně naplňuje svůj potencionál a otevírá si pomyslné dveře (doslova patra) kvalitou a energií. Texty občas nejsou až tak složité, ale angličtina k nim sedí.
Výskyt potencionálních hitů, které vás nenechají klidnými (doporučuji při dobíhání MHD), je tu vysoký. Po zničujícím intru se na vás vychrlí knouravě vyřvaný hlásek Raphaela v našlaplém songu Broken Teeth, který je právě ukázkou někdy odlehčených textů, ale o bolestí zubů by se daly psát klidně i knihy. Kdo to zažil, ví své. Následuje klipovka Dead but Also Alive. Je trošku překvapivé, že kapela zvolila za singl zrovna tuhle píseň, protože na albu se najdou určitě lepší a hitovější věci. Ale i ta si drží vysoký průměr a naplno v ní vynikne právě to kňourání Raphaela a je jen otázkou, jestli se vám ten jeho projev bude líbit nebo ne. Album pak jede v rychlém sledu výraznými songy - Kidnap Yourself, The Ravine, On the Top of the Beat - v této části alba se jedná o velkou sílu a nálož. Zlatými hřeby jsou pak písně Walking Without s výrazným výřevem „Brothers, Sisters“… a teď trošku symboliky.

Ve fotbale se říká, že ti nejlepší hráči nosí desítku. Hoši se asi ve fotbale vyznají (Bayern Mnichov, to je pojem, nemají to daleko), protože desítkou na albu opentlili emocionálně asi nejvýraznější pecku s názvem Treasure Chest, Confidential. Jak by ale řekl jejich krajan Horst Fuchs: „To ale není všechno.“
The Blackout Argument totiž ještě nabídli bonusové cédečko a poskytli jej dokonce ke stáhnutí grátis. Pokud ale počítáte, že je to nějaké polo-demo, které bude odfláknuté a s minimálním obsahem, musím vás zklamat. Ty desky si dokonale konkurují a je jen otázkou, která z nich je lepší! Prostě „Ordnung muss sein“, jak praví jedno německé úsloví.
Bonusová deska/EP Smile Like a Wolf je další výrazným počinem. Výraznými hitovkami tu jsou Snob Revolutiom, která vás nastartuje, předělaná upířina Vampire Searching for Some Lig, která se objevila už na Remedies, ovšem nyní v mnohem lepší kvalitě a aranži. „Usměvavý Vlk“ má i nadále hodně našláplé písně s ještě výraznějšími refrény, pasážemi a melodiemi než na Remedies a korunu tomu všemu dává závěrečná The Door of Fabrication s koncertní energií.

article_1029_px2

Koncert nepřipomínám náhodou. Ti pozornější z vás už možná mohli zaregistrovat, že The Blackout Argument budou hrát na letošním Rock For People. 4.7.2010 hrají v lehce nepříjemném čase kousek před jednou hodinou ranní na Rock a Pop Stage. Třeba se tam potkáme.

Diskografie:
Remedies CD
(Lifeforce Records, 2009)

Smile Like a Wolf (www.smilelikeawolf.com, zde zdarma ke stažení
Online EP / 7inch
(Let it Burn / Blacktop, 2008)

Decisions CD
(Lifeforce Records, 2007)

Munich Angst & Valor 2xMCD
(Bastardized Recordings, 2007)

Munich Valor MCD
(Bastardized Recordings, 2007)

Munich Angst MCD (Re-Release)
(Bastardized Recordings, 2007)

www.theblackoutargument.com
www.facebook.com/theblackoutargument

Vložit komentář

  • Zkus tohle