Stimul Nights: SOAP&SKIN

report

Hodina a půl mrazení v zádech. Nechtěl bych s tou holkou být sám v prázdné místnosti. V jejím světě platí její pravidla.

Soap&SkinNepochopil jsem Soap & Skin.

Obě alba jsem slyšel mockrát (MOCKRÁT), prohlížel si web, četl texty, díval se na videa na Youtube… a stejně jsem nebyl připravený a neporozuměl jsem, co mi chce Anja Plaschg říct. Bral jsem ji jako další popovou písničkářku, temnou holku s piánem, co se potřebuje vyřvat z těžkosti bytí – vnímal jsem ji jako pouhou talentovanou umělkyni. Nemohl jsem se zmýlit víc, nemohl jsem ji zařadit méně přesně.

Tohle nebyl koncert, dokonce ani performance, i když druhé slovo by bylo výstižnější než první. Ani terapie ne, neboť na protagonistce nebylo možno pozorovat žádné terapeutické účinky. Naopak: trpěla a zoufala si, chtěla pryč, zmizet, ale jakási zvláštní vůle ji donutila zůstat a předvést užaslé Arše něco ze svého bolestného já. Žádné umění – na tomto představení nebylo nic umělého, nic zdobného, nic pro pobavení.

Soap&SkinNechtěl bych s tou holkou být sám v prázdné místnosti.

Krásná a drobná, jistě. Ale z jejího nepříčetného výrazu šla opravdová hrůza. Nebylo možné předvídat, co v příštím okamžiku udělá: většinu času vypadala, že má na krajíčku, občas se však její obličej zkroutil do nenávistné grimasy, až jsem čekal, že jen vztekle praští do piána a zmizí v zákulisí. Jindy zas bloudila po pódiu, jako by hledala poslední spřízněnou bytost, za ohlušujícího dunění hudby klopýtala tmou, zatímco divák mohl sledovat jen stín její ztracené duše.

Zároveň z ní však vyzařovala síla. Nebezpečná síla. Šílenců se nebojíme proto, že by byli silnější než my, ale proto, že nemají zábrany a neuznávají žádné konvence. Anja vypadala jako někdo, komu bylo tuze ublíženo, ale též dokáže ublížit. Sobě i druhým, víc asi sobě, ale kdo by to riskoval? Jediná osůbka na pódiu a proti ní plná Archa, ale kdybych si měl vsadit na vítěze případné konfrontace, nebral bych v potaz počet jedinců. V jejím světě platí její pravidla.

Soap&Skin

Od nynějška se bojím žen.

Při poslechu alb jsem zaměnil, na co je v hudbě Soap & Skin kladen důraz. Připadalo mi, že důležité je hlavně klidné piáno, neoklasická atmosféra a introvertní zpěv, zatímco výkřiky, ruchy a silové pasáže jsou spíše jen určité zpestření. Je to přesně naopak. Ano, zaznělo i dost jemných kousků, v nichž posluchač mohl vychutnat křehkost Anjina hlasu a sofistikovaně dávkované emoce, ale gró vystoupení podle mě vězelo právě v těch skladbách, kde piáno týrané údery soutěžilo s beaty a těžkou elektronikou a vokální projev zpěvačky měl sílu vichřice.

Žádný pop. Vybavovala se mi jména jako Gnaw Their Tongues, Diagnose: Lebensgefahr nebo Karjalan Sissit, která také propojují mentální nestabilitu s tepajícím lomozem a náznaky klasiky; zároveň jsem ale spatřoval jeden podstatný rozdíl: zde je principálem žena. Viděli jste film Antikrist od Larse von Triera? Z vystoupení Soap & Skin mám stejný dojem: žádný muž by na pódiu nedokázal rozpoutat něco tak děsivého. Obdobně, ale nikoli tak.

„Stop faking suffering like a child“ – skladba Deathmental

Hodina a půl mrazení v zádech. Šel jsem na koncert nemocný a přitížilo se mi – což považuji za naprosto přirozený důsledek. Projekt Soap & Skin se zdravím opravdu nemá nic společného. Nepamatuji, kdy jsem naposledy viděl tak strhující koncert.

Post scriptum: Děkuji pořadatelům a mimořádně ukázněnému publiku. Objektivní informace, kterých tento report věru mnoho neobsahujte, hledejte například zde (setlist rakouského vystoupení, pokud mě paměť neklame, odpovídá téměř nebo úplně přesně tomu pražskému).
--- -- - -- --- 
Fotky © Kryštof Havlice pro Divadlo Archa.

Vložit komentář

bizzaro - 30.07.13 19:28:11
Týjo, tak Anja se dala do rodění: tinyurl.com/anja-harant
husty, tak ted uz chapu ten Deathmental
m4xp4yn3 - 30.07.13 17:10:14
Týjo, tak Anja se dala do rodění: http://tinyurl.com/anja-harant
brutusáček - 02.05.12 18:21:57
no když by po ní vystupoval Scott jel bych taky :)
bizzaro - 02.05.12 17:59:56
Paráda, Anička Plašková seřve Flédu a já budu konečně u toho.
bojim se, ze na podzim taky budu muset jet
m4xp4yn3 - 02.05.12 17:50:30
Paráda, Anička Plašková seřve Flédu a já budu konečně u toho.
bizzaro - 02.05.12 00:12:47
jedu ten zivak a.. http://www.last.fm/event/3272675+Soap-Skin+at+Fl%C3%A9da+on+17+September+2012
m4xp4yn3 - 01.05.12 21:57:06
http://3voor12.vpro.nl/luisterpaal/playerpage.program.13963092.html Čtvrthodinka pro-shot live záznamu. Magie.
bizzaro - 13.04.12 15:30:20
cim vic posloucham Narrow, tim vic lituju svyho navratu z 'Friky a nepritomnosti tady
dreckus - 09.03.12 18:14:53
heh, to si nekdo koncert uzil :) me to nechalo celkem chladnym, i kdyz pred ni smekam (hlavne jsem zvedavej jak dlouho dokaze jeste hudbu takhle prozivat nez se to stane nucenou karikaturou) - nejlepsi byl march funebre. jeji jemnejsi polohy me na deskach bavi vyjimecne (ale kdyz uz tak opravdu hodne), na koncerte rovnez
bizzaro - 08.03.12 09:10:01
ty vole, uf. snad i tu Afriku jsem si kvuli tomu mel odpustit..

Zkus tohle