Články

přeposlat článek tisknout

Sick mosh feast #16 > Necrophagist (Ger), Natron (Ita), Intervalle Bizzare, Imperial Foeticide, Destroying Divinity

  • kdy: 28.3.2002
  • kde: Praha, Black Pes

Na tento koncert, jakožto poslední zastávku desetidenního evropského turné prvních tří jmenovaných, jsem se opravdu těšil. Díky hvězdnému obsazení jsem přísahal, že na 100% přijedu. Necrophagist mě poprvé dostali jako naprostý vrchol Brutal Assaultu, Natron se mi z CD také hodně zamlouvali a jako bonus českou špičku brutálního death metalu… Zkrátka nutnost pro každého maniaka!

Do klubu jsem dorazil asi v 19 hodin, když mnou dosud neslyšení Hodonínští Destroying Divinity odehráli 2 skladby. Zbytek jejich setu jsem již vychutnával plnými doušky. První co mě praštilo do uší byl na otevírající kapelu vynikající zvuk, když "koule" vznikala pouze u pasáží ala sypající Vader. Vyhrané kvarteto se dvěma sekerníky a sólovým zpěvákem má jednoznačně jasno ve svém hudebním směřování. Daří se jim hrát opravdu kvalitní pekelný brutal death metal, se vzpomínaným pižmem Incantation a Immolation, který je opravdu slyšet (jak je uvedeno v mnoha recenzích na jejich demo "…Created…"). Za pochvalu stojí zvláště šťavnatý výkon zpěváka, měnícího gutturální výlevy s pekelnými křiky a klasickým growlingem.
Následovalo zvučení elektrických škopků Radima Dvořáka a poté jeho Imperial Foeticide z Kolína začali hrát. IF už jsem měl možnost vidět alespoň 5X a zatím mě nikdy před tím nenudili, stejně i tentokrát. Sepp byl jako vždy výřečný, kapela ve formě, basista připraven poprvé koncertně doplňovat zpěvy svými kreacemi. Hyperblastující brutal death metal zahraný velmi technicky, již přilákal první "moshery". Hrálo se hlavně z aktuálního materiálu z Czech Assaultu, doplněného dvěma kousky ze splitka a novinkou. Kytaráci z publika dostali nabídku k rozšíření řad IF na kvinteto. Dosud nikdo si však netroufl hrát vedle takového sekerníka jakým je Jarda...
Prvními z hlavních aktérů byli místní Intervalle Bizzare, co k nim dodat? Všichni je stejně známe jako svérázné US brutal techno death metalisty! Přehráli celé "Promo 2000" včetně mých kultovek "Glimpses into the Fleshsoul" a "Past Blossom Flesh" několik věcí z aktuálního splitka s Malignancy a navrch jsme si mohli "zaSandálovat" na Terrorizer! Tour se na nich příznivě podepsala co do zkušeností (alespoň mě to tak připadalo) a tak hráli ještě jistěji, než když jsem je viděl naposledy. Pouze Střapákovi zpěv několikrát ulítl, ale žádná katastrofa - asi důsledek propitých nocí s tour-mates, že? Ještě bych zmínil, že si Ferenc před začátkem tour nechal oholit lebku :o))) IB jsou pro mě českou jedničkou stylu.
Taliáni Natron předvedli profesionální vystoupení bez slyšitelných chyb. Na vrcholném albu "Negative Prevails" jako kvarteto, zde v pěti. Většina publika byla nadšená, ale já jsem se ním neztotožnil. Jistě, k nadšení byl důvod: kapela zahrála precizně technicky a každý protagonista by zasloužil pochvalu. Vypíchl bych pouze basáka, který samojediný držel jakž-takž agresivní show. Velkou měrou se podílel na celkovém vyznění kapely. Hrál s basou proklatě nízko (skoro až u země) prsty, kterými střídal různé techniky jako "Slap", "Taping" a "Hammering" a v celkovém zvuku měl na starosti tu drtící brutální složku - vůbec basa byla pro mé uši zvláštně nazvučená, na první poslech nerozeznatelná, ale o to více mě dostala! Zpěvák hýřil zlými pohledy a pózami (spíše legračními) a působil poněkud unaveně. Nedokážu pojmenovat co se mi na nich nelíbilo, snad unavenost, nemastnost-neslanost, chyběla jim jiskra! A taky nezařadili cover Police - Message in a Coffin...
Necrophagist, byl bez diskuzí hlavním lákadlem 15-tého "Sick moshe", kapela pro opravdové fajnšmekry extrémní muziky a fandy nesmrtelných DEATH. Tato mezinárodní kapela je dílem naturalizovaného Němce Muhammeda Suicmeze, původem z Turecka. Technika, melodie a brutalita spojená dohromady v jejich kompozicích dává dohromady dokonalou nálož, která se prostě musí líbit! Přehráli takřka celé album "Onset of Putrefaction", tak dokonale jako na nosiči, jen s živými bicími. Blok byl v půli proložen sólovým intrem přecházejícím v geniální coververzi "Crystal Mountain". Dav byl během setu pěkně rozpohybován pařbou páně goRRRe abRRRa a šílenstvím ostatních v čele se Střapákem, který odezpíval první sloku " Foul Body Autopsy " a vrhl se do davu. Konec byl ve znamení zopakované "To Breathe in a Casket", kdy jsem to také nevydržel a musel jsem zalomit šipku z pódia mezi lidi. Škoda jen že nezazněla největší hitovka "Mutilate the Stillborn", která prý nebyla pro tour nazkoušena... Necrophagist pasuji na právoplatné pokračovatele odkazu DEATH!
Akce nastavila většině pořadatelů laťku pořádně vysoko, jen tak dál Shindy & IBizzarovci... Už se těším na další!

Jiné názory


Přispěj do diskuze

aktuálně

diskuze