SEPTORY, DESIGNED BY DEATH, 7 SINS OF SURVIVING

report

Pražská Vopice hostila další z mnohých ug' akcí, tentokrát zaměřených na death metal. V rámci zájezdu po Evropě vystoupili ruští Septory a podporu zajistily pražské úderky 7 Sins a Designed By Death. A víceméně potěšili.

Designed By DeathV pátek 9.9.2011 hostil pražský klubík Modrá Vopice další z mnohých undergroundových akcí, tentokrát zaměřených převážně na death metal. V rámci zájezdu po Evropě vystoupili ruští smrťáci Septory a domácí podporu jim zajistily pražské úderky 7 Sins a Designed By Death. Trochu jsem se při pohledu na webové stránky Modré Vopice polekal, na co že to vlastně jdu, jelikož Septory zde byli označeni za hardcore/alternative. Poslech jedné jejich věci na webu mi ale prozradil, že jde o deathovou klasiku, což mě uklidnilo. Začátek koncertu byl dle webovek stanoven na osmou hodinu večerní, bandzone kapel hlásil pro změnu sedmou, tudíž jsem raději nenechal nic náhodě a na místo dorazil již kolem půl sedmé, abych něco neprošvihnul. V tomhle se nicméně oficiální stránka klubu nemýlila, 20.00 byl ten správný údaj. Naštěstí na místě už byli přítomní lidé z kapel a známí, takže se nabízel prostor pro duchaplnou konverzaci.

7 Sins Of SurvivingJako první nastoupili před zraky nějakých 25 diváků 7 Sins a šlo o poslední koncert, který kapela absolvovala pod tímto názvem. Od nynějška bude známa jako 7 Sins Of Surviving. Tito pánové a jedna dáma za klávesami se snaží o propojení melodického death metalu s coreovou naštvaností. Z bandzone mi to hlavně díky těm klávesám trochu připomínalo Livores Mortis, naživo core vlivy tolik nevynikly, zvuk z toho udělal smrtící sekačku, kde klávesové tóny byly slyšet pouze, když dotyčná děva stiskla důrazně jen jednu klávesu. Sestavu doplnil ještě basista, jehož nástroj se nedržel pouze bicích a často vystupoval do popředí, sólový kytarista, který sóly jen hýřil, zpěvák s doprovodnou kytarou a nic moc hláškama, když se zrovna nehrálo, a živý bubeník jedoucí si převážně střední tempa. Muzikanti prý neradi pekárenské výrobky. Celkem fajn vystoupení, ale další kapely bavily více.

Designed By Death - JarkaDesigned By Death se zformovali okolo Honzy, člena již zaniknuvší pražské formace Nameless Gathering, který se zhostil vokálu a lead kytary. Blány obšťastňuje k potěše mnohých přítomných pánů Jarka a nutno říct, že velice dobře a spolehlivě. Druhou kytaru drtí a hlasivky si ničí Jakub zvaný též Kubo a pozici basáka zastává Cípa. Nutno zmínit, že tvorba této kapely je dělána daleko více pro živá vystoupení a pařbu, obzvlášť nejnovější songy, které opravdu kopou. Tudíž je oproti předchozí kapele přímočařejší a sóluje se s nižší frekvencí. Takhle to mám rád, člověk se do toho může pod pódiem hned opřít, aniž by znal ty věci ze studia, a jde z toho zatracená energie. Dojem trochu kazí bídná příprava na koncert, jinými slovy chyběl playlist, a tak musela nastoupit improvizace. A jelikož členové Designed By Death jsou na první pohled demokraticky založení lidé, tak jim chvíli trvá, než se dohodnou, která skladba se bude zrovna hrát. Nakonec musí rozhodnout žena, jak jinak. Abych nezapomněl, hudebně plujeme v deathové polévce spíše evropského modelu se vším, co k tomu patří.

Pozici hvězdy večera zastávali Septory z Ruska - naneštěstí takové hvězdy trochu vyhaslé, protože na jejich set bylo zvědavo nejméně lidí. Tak to dopadá, když domácím dorazí kamarádi, kteří tam jsou víc kvůli chlastu než kvůli muzice. Nechci tím naznačit, že by mi to jakkoliv vadilo, je každého věc, jak tráví koncerty. Septory jsou absolutní uctívači klasického death metalu přelomu 80. a 90. let, období, kdy byl tento žánr na vrcholu. Morbid Angel, Immolation, místy i přitvrdí ve stylu Napalm Death, a tak je to správné. Kapela bohužel utrpěla ztrátu jednoho nástroje, jelikož zpěvák/basista Dmitry měl ruku v gypsu, s čímž se moc hrát nedá. SeptoryBasu převzal jeden z jeho kumpánů a jelo se pouze na jednu kytaru. Jak mi tento fakt v poslední době na několika jiných koncertech vadil, tak zde proběhlo vše bez výraznějších nedostatků. Zásluhu na tom měl především zmíněný zaskakující basák, který se dle mého laického pohledu snažil hrát tak, jako kdyby měl klasickou kytaru. Bylo to tzv. heavy. Důležitou roli hrálo i vykrystalizování zvuku po úvodní písni, při níž jsem si říkal, že takhle to bude stát za houby. Díky většímu prostoru na place se dalo perfektně pozlobit krční svaly a spolu s o basu odlehčeným zpěvákem zablbnout.

Po koncertu mi kytarista Septory předvedl jeho znalost old school scény, čímž mu tímto skládám poklonu. Tu si zaslouží i organizátorka akce, která, pevně doufám, moc netratila. Páteční večer to byl příjemný.

Vložit komentář

Zkus tohle