SADIST > jsem Ital, a tak rád dělám věci „špatně“!

SADIST > jsem Ital, a tak rád dělám věci „špatně“!

„Není žádný konkrétní význam slova Sadist ve jménu kapely... prostě se nám líbilo, jak to slovo zní a dobře to pasuje na styl hudby, který hrajeme... Naše hudba je drsná a temná a slovo Sadist dobře vystihuje jak ďábelsky zníme!“ (Tommy Talamanca).
Tak třeba takto hned na úvod hlavní persóna Sadist Tommy. V devadesátých letech byli Sadist přesně ta kapela, která svým debutem rozvířila vody nejen italského podhoubí a druhou fošnou Tribe, na které prezentovala symfonický technický death metal, pak získala mnoho fanoušků po celém světě. Následovala třetí placka Crust u Dipleased, které byl často vytýkán zvuk, ale muzička na ní je opět unikátní a ve zvuku snad i trochu koketující s industriálními vlivy. Hudební zvrat a šok ale přišel v podobě následující desky Lego, kterou sám za sebe již charakterizuje jen její název. Slepenina unikátního feelingu Sadist a jakéhosi paskvilu crossover/nu-metalu. Snad díky jejímu nepřijetí se po ní Sadist, resp. Tommaso Talamanca jako úhlavní skladatel, odmlčují, aby v současné době jméno oprášili a… a víte co? Více již rovnou sám Tommy.

16/07/2006 na Evolution Festivalu proběhl váš reunionový koncert, kde

interview_32_px2

taktéž vystoupili i božští Atheist. Jaké jsou zážitky a jaké bylo přijetí od fans? Měl jsi na festivalu vůbec čas se věnovat třeba i poslechu jiných kapel?
Znovu živě hrát na velikém festivalu s tolika skvělými kapelami bylo velmi vzrušující. Fanoušci byli úžasní. Jen jsme hráli v jednu odpoledne, což není zrovna nejlepší hodina pro metalový koncert.

Nedávno vyšly reedice vašich prvních dvou alb u Beyond Productions. Dá se tedy předpokládat, že u nich vyjde i deska nová? V případě pozitivní odpovědi, dá se již nyní mluvit o tom, jak matroš zní? A můžu podle webové domény www.sadisTribe.com dokonce předpokládat, že to Tribe tam má své opodstatnění?
Beyond/Masterpiece bude také vydávat nové album Sadist. Není to velká společnost, ale máme dobrý pocit ze spolupráce s tamními lidmi, kteří důvěřují kapele. A vzhledem k tomu, že to album bude „věnováno fanouškům“, bude znít SADIST na 200%!!!

Když tedy Sadist bude znít na 200%, co to přesně znamená? Z vaší minulosti jsme se již přesvědčili, že to nutně nemusí znamenat něco, co fanoušci přijmou. Je to tedy opět experimentální album nebo více návrat do klasických poloh Sadist?
Novej materiál je bližší Above The Light a Tribe, ale má hodně tvrdosti Crust.

Co vás nebo vlastně tebe, Tommaso, vedlo k obnovení Sadist? Chybělo ti živé hraní a tyhle věci okolo kapely nebo jste se nechali „ukecat“ žádostmi fans? Čeho bys chtěl s aktuálními Sadist dosáhnout?
Sadist byli obrovskou součástí života každého člena kapely a když jsme končili, každý z nás věděl, že nám bude to bude scházet… Zároveň bylo ukončení činnosti dobrým krokem, protože jsme si potřebovali odpočinout a zjistit, jak hrozně moc jsou pro nás Sadist důležití!

Když už mluvíme o těch zmrtvýchvstání, je nějaká kapela, kterou bys ty osobně rád viděl běhat po pódiu? A vůbec, představ taky aktuální Sadist. Kdo nyní Sadist tvoří a kdo kde předtím případně působil?
Hrozně rád bych na živo viděl reunion Carcass, také Coroner nebo Cynic, ale teď jsem vlastně naprosto šťastnej a spokojenej, protože moje kapela je zpátky! Ohledně představení nových Sadist – bylo to stejný posledních 10 let a bude to stejný ještě hodně dlouho!

Nu dobrá, o tom nás ale přesvědčí jedině čas. Představ trochu také svou druhou kapelu The Famili (nebo je zde ještě nějaká další?), kde zpívá také Trevor. O co konkrétně se přesně jedná? Viděl jsem totiž nějakou fotku, kde je v kostýmu klauna :)
The Famili je moje a Trevorova bokovka pro pobavení…děláme něco, co jsme se Sadist nikdy nemohli vzhledem k historii kapely. Mimochodem už jsme natočili dvě alba a podnikli pár koncertů tady v Itálii.. doufám, že s tím brzy vyjedeme ven.

Tommy, co tě vedlo k tomu, že se Sadist po albu Lego

interview_32_px3

odmlčeli? Bylo to způsobenou přímo, dejme tomu, neúspěchem desky?
Po vydání Lego byla nálada v kapele mizerná.. albu samotnému se nevedlo moc dobře a my ani nepodnikli žádnou šňůru, abychom ho podpořili. Přestat na chvíli dělat muziku a přemýšlet o tom, co Sadist dokázali, byla jediná možná cesta, jak si nepřestat vážit jeden druhého a kapely samotné.

Co ty sám jsi dělal během těch šesti let od vydání Lego? Budu hádat, že jsi během té doby budoval hlavně své Nadir studio – o něm klidně můžeš něco říct, udělat si reklamu :) Co nejzajímavějšího jsi nahrával?
Víš, pracovat jako muzikant není zrovna pravidelnej job… Začal jsem pracovat jako zvukař a pak jsem si v roce 1996 po vydání Tribe otevřel své vlastní nahrávací studio. Miluju práci s hudbou, nezáleží na tom, jestli je to moje vlastní hudba nebo ne. A navíc jsem díky tomu potkal hodně dobrejch kapel a to mi pomohlo jakožto muzikantovi dospět.

Jaké máš, co se týče nahrávání, renomé? Pomohlo ti, že je tvá osoba spojována se Sadist nebo lidé již pozapomněli?
Samozřejmě, že v počátcích Nadir spolupracoval zejména s metalovými kapelami… v současnosti ale s každým stylem hudby, od hip-hopu k jazzu, a to je skvělý, protože by to byla docela nuda, pracovat pouze s jedním druhem hudby.

Jak bys sám sebe charakterizoval jako kapelníka/skladatele v rámci kapely? Jsi přístupný nápadům ostatních nebo si jdeš tvrdě za svým? Bereš tedy kapelu jako něco svého (něco, čím chceš dostát splnění svých vizí) nebo ji vnímáš jako rovnocenný kolektiv bez toho, že ostatní jsou jen nádeníci hrající tvé noty a poslouchají příkazy jako domácí pejsánci?
Sadist je opravdová kapela, proto jsme v roce 2000 přestali hrát - kdyby to byl projekt pouze Tommyho Talamancy, mohl jsem jednoduše vyměnit muzikanty. Stejně tak to bude i teď.

interview_32_px1

Pravda… Maličko upravím předchozí otázku a zeptám se, zda toto samé aplikuješ i při nahrávání u sebe ve studiu. Máš vždy představu, jak by ta která kapela měla znít nebo jsi ten ideální studio technik, jenž se snaží ve všem vyhovět a kapele spíš ustoupit, ač by třeba výsledek mohl být lepší? Však konečná nahrávka je i tvým podpisem.
To záleží… někdy jsem prostě jen zvukař, v takovém případě se starám pouze o to, abych dobře odvedl svoji práci a aby chlapíci z kapely byli spokojena. Někdy jsem ale i producent a pak mluvím i do jiných věcí než je jen zvuk jako aranžmá ad. Právě teď produkuji novou kapelu Nerve… jsou sice naprosto úžasní, ale pracují na svém prvním albu a nemají ponětí o tom, jak udělat svůj zvuk.. a od toho jsem tam já!

Z kapel, které u tebe nahrávaly, znám určitě Natron a Cripple Bastards. Jaká s nimi byla spolupráce a které desky jsi s nimi vlastně na pásy a disky zaznamenával?
Obě jsou to skvělé kapely. S Natron jsem natočil jejich první album, v té době (myslím, že to bylo v roce 1997) Nadir bylo jen prťavé studio, ale zkušenost s chlápkama z té kapely byla úžasná. S Cripple Bastards jsme natočili jejich poslední album, alespoň myslím, že bylo poslední a také jsme pracovali na jejich dalším split EP. Doufám, že budou v budoucnu s Nadir spolupracovat, protože myslím, že je to opravdu skvělá kapela.

Jak vůbec studiová práce změnila tvůj náhled a vnímání hudby? Podepsalo se to i na tvém hudebním cítění/zaměření?
Pomohlo mi to dospět jako muzikantovi, ale i jako lidské bytosti! V této branži je obrovská část o porozumění lidem, není to jen záležitost frekvencí…

Když jsem už zabrousil do osobních sfér, řekni mi prosím, jaký je Tommy jako člověk? Zkus o sobě něco říct – záliby, stav, nejoblíbenější jídlo/pití, ženy, hudba…
Jsem docela normální člověk. Mám obrovskou životní vášeň, kterou je hudba. Ta je zároveň mou prací. Navíc to moc neprospívá normálním mezilidským vztahům, protože ostatní lidé musí pochopit tvůj úhel pohledu, a to, že tvoje práce je zároveň tvou největší vášní. Miluji svoji přítelkyni a jsem rád, že má dostatek trpělivosti k tomu, aby stála při mně i přes můj zvláštní styl života.

Oukej, vrhněme se trochu i na samotné desky. Co tě třeba v různých albových obdobích skládání inspirovalo (Above – death metal, Tribe – symfo tech death, Crust – tech death, Lego – nu-metal/crossover) a co se ti vlastně honilo v hlavě, když jste po Crust přišli s takovou deskou jakou je Lego? Osobně můžu říct, že Sadist miluji, ale Lego pro mě byl dost velký šok a vlastně jsem ho zcela nezkousnul dodnes.
Moje inspirace pochází z různých, zvláštních zdrojů… Většinou vlastně ani nevnímáš kým nebo čím jsi ovlivňován. Není to tak, že bych se posadil a čekal, jaký nápad mě osvítí… někdy při hře na kytaru a poslechu bicího paternu cítím, že jsem někým ovlivněn, ale obvykle hledám ten správnej feeling!

interview_32_px4

Pokud si za deskou Lego stojíš, pokus se vysvětlit, co jí autor myslel, když opustil technický death metal a natočil pod stejným jménem prakticky nu-metalovou desku jen s klasickými Sadist prvky (klávesy nebo třeba úvodní riff The Line ad.). Proč by fans, kteří žerou Tribe a Crust, měli i této ještě dát šanci?
Nikdy jsem nevnímal Lego jako „nu metal“… podle mě, hodně švédských death kapel hraje v současnosti „nu metal“! Lego bylo odlišné, stejně jako Crust se lišilo od Tribe a Tribe se zase lišilo od Above the Light! Mimochodem to, že naši fanoušci nemají rádi naše poslední album je naprosto v pořádku, to je součást této branže!

Jasně, ale přece jen ten zlom ve tváři kapely byl hodně výrazný a Sadist, dalo by se říci, prakticky opustili death metal. Stalo se tedy v té době něco, co vás přimělo Sadist takto změnit?
Po vydání Crust jsme si prostě mysleli, že bychom mohli dokázat udělat něco drsnějšího...a to i přesto, že jsme s Crust byli velmi spokojeni. Chtěli jsme prostě udělat něco odlišného...chtěli jsme zkusit nová řešení, možná i míň heavy, ale i přesto si myslím, že několik songů z Lego zní hodně hustě!

Co třeba textová stránka? Osobně se přiznám, že texty moc nesleduji, ale o to více se zaměřuji na samotnou hudbu. Nemůžu se ale nezeptat, co autora textů inspirovalo k takovým skladbám jako India nebo třeba Perversion Lust Orgasm.
Většinou jsou texty záležitostí zpěváka a já jsem za to rád, protože jsem zcela zaměstnán hudbou. Mimochodem, všechny texty z Crust jsou hodně podobné jako Perversion Lust Orgasm, no jo, Crust je fakt hodně povedené!

Každá z vašich desek má svůj osobitý zvuk a vlastně i hudba je vždy jiná, proto jsem se ptal na ty inspirační zdroje, ale vrátím se ke zvuku. Jak jsi, aktuálně jako studio technik, vybíral studia pro které album? Měl jsi nějakou představu nebo se jednalo o volbu firmy? V odpovědi bych od tebe i rád slyšel, zda jsi spokojený se zvukem Crust a Lego, které vzniklo u tebe v Nadiru. Já osobně jsem si na ten Crust zvuk dávno zvykl, ale možná by také nebyl od věci nějaký ten remaster :)
Nemám rád zvuk Crust, a to i přesto, že to album miluju. Doufám, že se mi někdy v budoucnu podaří zremixovat ho… Možná, že po vydání našeho nového alba by na to mohla přijít řada.

Jak vůbec vznikla myšlenka, že budeš u kytary hrát i na klávesy a proč jste pro ně nikdy nehledali samostatného hráče? Samozřejmě chápu, jak je hudba Sadist v tomto směru složena (většinou se střídají kytary s klávesami), ale i tak mi to nedá se nezeptat :)
Víš, já jsem Ital a tak rád dělám věci „špatně“! Navíc hrát pouze na kytaru nebo pouze na klávesy by byla docela nuda! Takhle to dělají všichni!

Poslední otázka. Jak se díváš na vaší aktuální scénu, sleduješ ji? Máte pár blackovek nebo goth kapel jako Lacuna Coil, které jsou známé, ale pak zde jsou i ty techničtější či se snažící přijít s něčím zajímavým, pro příklad Esicastic, Illogistic, Natron, Ephel Duath… Máš i ty sám nějaké domácí favority?
Mám velký respekt k většině italských kapel a věřím, že některé jsou opravdu špička. Vždycky jsem pyšný, když se některá z nich dostane za hranice Itálie a má úspěch.

Tak ju, díky moc za čas u odpovědí. Sadist samozřejmě přeji mnoho úspěchů s nadcházející deskou a budu doufat i v nějaké živé vystoupení minimálně poblíž našich hranic.
Děkuji a zůstaňte brutal!

SADIST files:

Line-Up:
Trevor – zpěv
Tommy – kytara & klávesy
Andy - basa
Alessio – bicí

Matro:
Black Screams, EP‘91
Above the Light, CD‘93
Tribe, CD’96
Crust, CD’97
Lego, CD‘99
Above the Light - remaster, CD‘05
Tribe - remaster, CD‘06

info@sadistribe.com
://sadistribe.com


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

no asi proto, protoze jsem to delal vecir :-) opraveno a dik za zminku

wow, rozhovor super! bzz. ... .proč je jedna otázka položena dvakrát, dokonce se stejnou odpovědí :-)

já třeba dokázal hovno ... dneska ráno :-)

hehe, no vlastne jsem se taky zasmal, kdyz sem ji videl poprvy :) ale ty sadist predpokladam ani neznas, takze mlc, protoze "cos dokazal?" :)

hehe, ta první fotka je vskutku skvost... neabsolvovali hoši turné s manowarlaty?

Tagy:

sadisTribe

aktuálně

diskuze